Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Видин; Италия

Мнения: 1 057
Здравейте.
Приемам рецепти как се готви манджата КЮфтета_сос.
И нали "голите" сьрми и кЮфтетата не са едно и сьЩо.
Цитирай

Видин; Италия

Мнения: 1 057
БЛАГОДАРСКО ЗА БЬРЗИЯ ОТГОВОР. Спаси ме , 4е аз си мислех, 4е кЮфтетата трябва да ги варя... Wink
Цитирай


Мнения: 488
Iri,
В моето семейство много се харесват кюфтенца с доматен сос. Приготвям го по традиционна рецепта с добавка - чашка червено вино.
Кюфтенцата по чирпански готвя по друга рецепта, мога да я напиша, ако те интересува.
Цитирай
Аз много обичам и кюфтета в бял сос.
Кюфтетата - по традиционно му (обаче не слагам лук заради мъжа ми) , подправки, яйце, галета....
Пържа ги предварително

За соса:
разстапям малко кр.масло, добавям 1-2 с.л. брашно и запържвам. Към тази смес добавям пр.мляко и бъркам докато стане желаната от мен гъстота на кашата, сол, черен пипер.

Друг вид "бял" сос, който правя е: в маслото пак запържвам брашно, но вместо мляко слагам вода и бяло вино

А като трети вариянт на него: същата процедура, но заливам с пилешки бульон (от сухите дето се разстварят във вода Embarassed )
Цитирай

София

Мнения: 2 707
Да предложа и моята рецепта за кюфтета с червен сос. Става доста сполучливо ястие:

500 гр. кайма
2 гл. лук
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. сода
2 филийки хляб
6 - 7 домата
олио, сол, брашно, червен пипер, магданоз, черен пипер, чубрица, киион

1 гл. лук се нарязва на ситно, слага се в купа, също и каймата, яйцето, киселото мляко със содичката, срединката на 2-те филий хляб (като предварително са накиснати въвъ вода и изтискани), черният пипер, чубрицата, кимиона, сол (ако каймата е безсолна). Всичко това хубаво се омесва и се оставя да отпочине 20 - 30 мин. Оформят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат (като обикновени кюфтета) в сгорещено олио. След като са готови (може и в същата мазнина) се запържват 2-та гл. лук, 1 - 2 с. л. брашно, червеният пипер и настърганите (или нарязани на кубчета) домати. Прибавя се 1/2 ч. ч. вода и се оставя да повди 15 - 20 мин. След това се прибавят кюфтенцата и се оставя да поври още 10ж - 15 мин.Накрая се добавя нарязаният на ситно магданоз и се сваля от огъня.

Надявам се да ви хареса. Добър апетит Smile
Цитирай


Мнения: 4 358
В моята рецепта за кюфтета бял сос, в каймата се слага ориз. Ако някой има интерес, ще напиша оргигиналната рецепта.
На мен напоследък не ми се занимава много, затова си купувам готови (сурови) кюфтета от магазина.
Във вряща подсолена вода (около 1,5 литър) слагам кюфтетата и нарязани на ситно глава лук, един-два моркова, две-три чушки. Докато ври, приготвям соса.
Бял сос - към половин кофичка кисело мляко добавям едно яйце, 3 сл брашно и една чаша вода. Слагам на котлона и бъркам непрекъснато до завиране. Сипвам соса в тенджерата при кюфтетата, добавям два домата (нарязани на ситно) и оставям да ври на тих огън до получаване на желаната гъстота. Подсолява се на вкус.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
tedi_b, но не става ли така (с доматите) соса червен!
Понеже твоята рецепта ме заинтригува, та затова питам???
Цитирай
Ето и моята рецепта за кюфтенца с бял сос

За кюфтетата: смесете каймата със ситно нарязан лук, яйце, полусварен ориз и черен пипер. Овалвате ги в брашно и ги пускате в подсолена кипяща вода (в нея може да пуснете магданозени корени и др. такива).
За соса: 1 кофичка кисело мляко разбърквате с 1 яйце, 3-4 с.л. брашно и ч. чаша бульонче гъбено или каквото харесвате. Слагате на котлона само да заври и го отстранявате, добавете малко лим. сок. Залейте готовите кюфтенца.
Цитирай


Мнения: 5 632
Ето ви една малко по-засукана рецепта за Кюфтета бял сос- взета е от гръцко;  майка ми я е правила, много хубава става; аз все още не съм се пробвала да я сготвя. Сосът е малко по-разли4ен.
Кюфтетата се замесват като за пържене, но без хляб, с ориз вътре. Слагат се във вода да се варят до сваряването им.
Сос: В мазнина се слага брашно. Разрежда се с бульона от кюфтетата. Отделно се разбиват 2-3 жълтъка със сока на 1-2 лимона. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Към последния на струя се изсипват жълтъците, разбъркват се бавно и внимателно с вилица. След това яйчената смес се изсипва леко в брашнения сос като се бърка внимателно. Повече нищо не се вари. Нареждат се кюфтетата при соса и се разклаща съда. Ръси се с магданоз и черен пипер.
Цитирай


Мнения: 4 358
Цитат на: Шани
tedi_b, но не става ли така (с доматите) соса червен!...

Не, бял си е. Доматите ги минавам на ренде (без люспите) и почти не се виждат. Ако искаш, сложи само един домат.
В тази рецепта количеството на всички зеленчуци може да се промени според вкуса на семейството.
Дано да ви харесат, на нас тези кюфтета са ни много любими  Smile
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
10X tedi_b!  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.