Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Съгласни ли сте с Доклада?

Опции:

  • Мнения: 11 610
Децата на фокус

Най-накрая се намериха някои, които да поставят на фокус децата на България. И това са хората, които са изготвили Икономическия доклад за Президента. По известния метод на предаването на горещия картоф (бързо да предадеш проблема на някой друг) – сега горещият картоф е попаднал в ръцете на когото трябва и чийто глас има шанс да бъде чут. За съжаление фактите и статистиките, които са му предоставени не са особено обнадеждаващи, не е лесно да си президент на страна, в която проблемите са повече от решенията.

Като основен проблем се определя ниската раждаемост и намаляването на общия брой на жените във фертилна възраст. Според статистика на НСИ през 2004 г. момичетата на възраст до 14 години са едва 500 000, а това са бъдещите майки на България, в случай, че изберат да станат майки и да отглеждат децата си тук.

Анализът на детското здраве е направо смущаващ, като се започне от броя на мъртвородените деца и тези от живородените, които са починали до 6 дни след раждането – 11 на хиляда. В първия момент си казваме – е, какво, не са чак толкова много – да, ако едно от тях не е твоето дете и ако не знаеш колко по-нисък е процентът в други държави по света.


Специално няма да спомена смъртността при родилките, за да не уплаша младите жени в детеродна възраст.
Въпреки че детската смъртност все повече намалява през последните десетилетия, все пак тя у нас през периода 1994 – 2005 достига до 10.4%, равнището й е значително над това в останалите страни от ЕС, където е 6.6%. В доклада са посочени липсата на медицинска грижа и наблюдение върху голяма част от децата, много от респондентите в статистическото изследване отговарят, че са имали материални затруднения да осигурят лекарства и да заведат децата си на зъболекар и лекар. Всички знаем колко неимоверно трудно е на родителите, чийто деца са се родили с някакво заболяване или пък са се разболели от трудно лечима болест – събират се пари за скъпоструващи лечения в чужбина чрез познати, непознати, сайтове и есемеси – ходенето по мъките на тези невинни хора из дебрите на отчаянието, ада на бюрокрацията и бездните на безпомощността и Данте не би могъл да опише.
Но според изследване на АСА (Агенция за социални анализи) през 2005 г. и съвсем обикновените хора със здрави деца често са имали затруднения да осигурят храна за децата си 15.6% от анкетираните, за дрехи и обувки 24.1%, 19.6% не са имали пари за медицински грижи и лекарства, 22.2 % за да заведат децата си на зъболекар, 12.4% за да купят учебни пособия, 20.6% да купят подарък за рожден ден или друг празник и за играчки и спорт 20.4%.

Някои от тези отговори не могат да бъдат съвсем показателни, защото има голяма доза субективност, защото понякога ни се иска да осигурим много повече за децата си и винаги ни се струва недостатъчно. Но може и да има обратния субективизъм – това, че сме сложили на масата нещо за ядене, но то е просто нещо, а не здравословна и пълноценна храна, за в бъдеще може да се прояви като здравословен проблем.
В този аспект данните за детската бедност са повече от шокиращи. Това са децата, които живеят в бедни семейства. За праг на бедността е възприета сумата от 102 лв. на член от семейството и респективно всяко 5-то дете на възраст до 14 г. живее в бедно домакинство. Ако към това добавим, че и дори 200 лв. на член от семейство не стигат за почти нищо (разбира се, ако сме от онези, които считат за необходимо първо да си платят коректно всички задължения за ток, вода, парно и т. н.), сигурно процентът на бедните деца би се увеличил още повече.
Най-засегнатите от бедността деца, които са реално застрашени да изпаднат в бедност, това са: децата, чийто родители са ниско образовани; инвалиди; както и децата, които живеят в така наречените непълни семейства – отглеждани от един родител, разбира се (тук, според доклада) влизат и многодетните семейства. Това е странно в контекста на кампанията за бейби бум, според която би било нормално мнозинството от семействата да са най-малко петчленни.

Като проблем е споменато и влошеното качество на българското образование и увеличаването на отпадащите от училище деца, като отново най-вече от това са застрашени децата от споменатите вече рискови групи. Изключително тревожно е и това, че почти половината деца от български произход до 18 годишна възраст не смятат, че образованието има значение за успеха в живота или не могат да преценят доколко важно е, сред децата от ромски произход този дял е 61.7%.

Като цялостен и много сериозен проблем за българското общество е и фактът, че според ДАДЗ през 2001 г. 31 102 български деца в неравностойно положение живеят в 332 институции. Като входът към тези институции е все още широко отворен, а шансът да бъдат интегрирани е минимален. Единственият им реален изход с щастлив край е да бъдат осиновени. Малка част от тези деца се връщат в семействата си, но понякога това е само временно, тъй като и семействата им са от така наречената рискова група (самотни родители, ниско образовани, родители от ромски произход без стабилни доходи), а и връщайки се това не значи, че качеството им на живот се подобрява, просто бройката на децата, живеещи в институции намалява за официалната статистика.

Изготвилите доклада и сервиращите този изключително горещ картоф на Президента на Републиката маркират и някои възможни решения и посоки за преодоляване на проблемите с детската смъртност, бедност, неграмотност и изолираност. Сега, както се казва, топката е в Президента, но след като споделихме тези тревожни тенденции – и във вас.
Надявам се да сте се трогнали и вие, защото за да се променят такива сложни междуличностни и междупоколенчески проблеми не е достатъчно само добрата воля на Президента и добросъвестността на докладчиците, но това трябва да бъде отговорност на цялото общество, защото докато нямаме социално ангажирано гражданско общество няма да имаме и реално решени обществени проблеми – ще има бити деца по улиците, убивани от безотговорни шофьори, изнасилвани от собствените им бащи, пребивани от майките, просещи, гладуващи, неграмотни, нагли, проституиращи, дрогиращи се и то пред очите на всички ни.
А когато наблюдаваме нещо безмълвно, без да направим каквото и да е, ставаме съучастници и това ни прави виновни.


Подчертаното е мое.
Тук

Размишлява ли ви се върху подобна тематика в тези горещи дни?Как смятате,че може да се промени негативната картина в страната, описана в този доклад?

# 1
  • Мнения: 1 818
 Hug Hug Hug Мама Цоцоланка,благодаря че ни предостави възможност да прочетем статията.Такъв изчерпателен коментар си написала...присъединявам се към мнението ти  Heart EyesДанните са шокиращи.Крайно време е управляващите да си отворят очите.Много може да размишляваме по темата,а може и да помогнем с нещо ако сме заедно всички bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 2
  • Мнения: 16 112
Промяната може да стане само с целенасочена държавна политика, спиране работата "на парче" и възлагане на определени дейности на частни лица, включително фондации, изготвяне на цялостна общонационална стратегия за решаване на проблема с дългосрочен план за изпълнение.
Мога само да нахвърлям възможно най- примерно и повърхностно идеи- напълно безплатно лечение /включително и стоматологично/ за деца и бременни /поне/, задължителност на профилактичните прегледи, включително и органазиране в училища или отделни квартали, въвеждане на истинско семейно подоходно облагане, създаване преференции и условия за работодатели, които да ги стимулират да наемат почасово на работа майки с деца, отпадане ДДС за детски стоки- храни, дрехи, учебници и друга детска литература /това няма да е нещо ново/, връщане на организираното столово хранене в училищата /на много места го няма/ и на лекарски и стоматологични кабинети там, разширяване на органазираните от държавата /общините/ възможности за спорт и извънучилищни занимания и т.н. и т.н.
Всички знаем, че в бедна държава не може да има богато и благоденстващо население, но когато се работи за постигането на определени цели по изградена стратегия все ще има някакви резултати и това е по- добре от оставяне нещата на самотек, както си обичаме по наша традиция /че е по- лесно/. За да заработят институциите ефективно е нужно пък будно и грамотно общество, което да знае от какво точно се нуждае, как да си го поиска и създаде, докъде може да иска /тъй като нереалистичните стремления и желания са точно толкова вредни, колкото и пълната липса на такива/.
За доклада не мога да кажа нещо толкова определено, като това дали съм съгласна или не с него. Въпросът е много обширен, а и аз нямам кой знае колко голяма статистическа информация и база за сравнение, за да дам мнение за самия доклад.

# 3
Ще напиша какво аз считам, че е нужно да се направи, степенувам ги по важност:
1. Разработване на ефективен механизъм за заплащане на майчинството на коректните данакоплатци и отговорните родители. Може би тук трябва да се помисли по-добре как да се стимулира раждаемост в семейства, в които и майката, и бащата работят, плащат данъци и майчинството е голямо изпитание за семейния бюджет.  Това са болшинстовото семейства в България, много от тях остават само с едно дете поради финансови съображения.
2. Семейно подоходно облагане.
3. Отпадане на ДДС за детските стоки.
4. Лекарски и стоматологични кабинети в училище, добра разработена схема за профилактика

Има и още, но мисля, че горните четири са ключови

# 4
  • София
  • Мнения: 3 149
Само искам да попитам в тези статистики за смъртността на децата и родилките влизат ли циганите? Защото тогава положението се променя.

# 5
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 024
Темата наистина е много важна, но аз съм на мнение, че за да се направи нещо по въпроса, първо трябва да се оправят бъкиите на държавата  -престъпност, кражби от държавния бюджет и фондовете в особено големи размери, корупция  ипрестъпност. Ако всичко в държавата беше горе-долу добре, нямаше да има и задълбочаване и на другите проблеми.
1. Източените и откраднатите пари са толкова много, че ако бяха в наличност щеше да се реши не един проблем, а няма както сега да се вдигат рамене и с учудени погледи да обясняват, че няма пари;
2. няма равен старт или по-точно равен достъп на всички работоспособни хора до работа. работила съм в сферата на заетостта и съм виждала, особено в малките градове, където безработицата е доста висока, как превилегировани хора работят на две места, а другите са на социални помощи;
3. образованието е скъпо, особено висшето и интереса към образоване спадна драстично, защото след завършването няма реализация и повечето висшисти упражняват неквалифицирани професии. Близко е до акъла следващото поколение да се откаже да учи след като види как стоят нещата;

Мога да изреждам още, но просто не виждам смисъл. На мнение съм, че трябват радикални мерки и подмяна на човешкия ресурс в повечето държавните институции. На корумпираните държавни служители е трудно да им се спре кранчето.

Сигурно ви се струва много политизирано изказването ми, но повярвайте докато не се спре изтичането пари, такива за нищо няма да има само ще се замазват очи.

Това беше от мен, после мога да се включа пак, темата е много добра и предполагам и другите ще им хареса.

# 6
  • ВАРНА
  • Мнения: 1 640
В нашата държава сякаш се гледа много повърхностно на отглеждането на деца-помежду другото!Между другото се раждат,между другото порастват,между другото се образоват,....и почти изцяло са отговорност и грижа на родителите си.Те да се оправят, както могат, и ако може,видите ли,да се справят сами,както могат,без да вдигат много шум около всичките си задължения и отговорности.
 

# 7
  • Мнения: 4 578

1. Разработване на ефективен механизъм за заплащане на майчинството на коректните данакоплатци и отговорните родители. Може би тук трябва да се помисли по-добре как да се стимулира раждаемост в семейства, в които и майката, и бащата работят, плащат данъци и майчинството е голямо изпитание за семейния бюджет.  Това са болшинстовото семейства в България, много от тях остават само с едно дете поради финансови съображения.
   А къде слагаш некоректните работодатели????? Много родители работят и са осигурени на минимална РЗ, а някои от работодателите не внасят осигуровките и създават допълнителни затруднения на младите семейства.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт