Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив, мила моя майно льо...
 • Мнения: 150
Чупка тутакси от тази тема, ако сте дошли с клюкарско-воайорски подбуди! Незабавно! Ходете да си гледате тъпите предавания на Гала, на Марта, на Наталия! Тук ще става въпрос за съзиданието, за нещо, което е чуждо на зрителите на подобни бози, както и на читателите на техните подобия във форума.

А сега се обръщам към другите читатели. Тези, които са чели Вонегът, а ако не са още, то много искат да го прочетат. Познахте ли репликата? Свободна моя перефраза на това, което казва един от героите на Вотегът. Всъщност става дума за негов съсед (в една от последните му, биографични почти, книги). Вонегът го е помолил, срещу дребна сума, да му построи нещо като барака в задния двор на къщата му. Получила се е една доста кокетна къщурка... Двамата стоят със захлас пред нея, а съседът възкликва: "Не мога да повярвам, че това аз го построих"

Всички знаем за такива случки. Може и да не сме били техни свидетели, но знаем. Представете си Айфел какво е мислил, заставайки пред прочутата си кула? Тази кула няма никакво друго предназначение, освен да стъписва! Да не забравяме - тогава още е нямало радио, много по-късно я използват за антена. Строена е по повод световното изложение. И едва ли някой е очаквал да се превърне веднага в символ на Париж, но ето... Айфел строи и Статуята на свободата (да, именно той), но името му остава с онази кула, която той строи просто за удоволствие.

А сега вижте това: http://old1.hit.bg/s4.jpg Това е ръкопис от 13-и век. Малко обяснения за незапознатите първо. Ръкописите са отнемали често по шест (6) месеца и повече на създателите си. Бил е уморителен труд, често в непоносими условия. Климатици и парно е нямало, нали се сещате. Ръкописите са се създавали в специални помещения (или цели манастири), наричани скриптории. Поръчвани са от царе, от патриарси, от различни други велможи (светски или църковни). Изработвани са от монаси, които са били много често едновременно преводачи, зографи, краснописци, стихотворци и какво ли още не. Правели са го като част от задълженията си в манастира. Не са получавали нищо за труда си. НО СА ВЛАГАЛИ ДУШАТА СИ В НЕГО!
След като изяснихме какви колосални усилия на тялото и разума е коствало написването (или преписването) на един ръкопис (маноскрипт), то не бъдете прекалено критични към качеството на рисунъка. Впрочем, в цял свят по това време се е рисувало по този начин (а някои художници още си рисуват така, мухахаха!). И съм сигурен, че след дългоседмичния си труд поп Добрейшо е взел книгата, която току що е създал, и е възкликнал: "Боже, как успях да създам това, Боже!"

Имаше един руски филм (по-точно съветски), в който се показваха картините на един самобитен техен художник (забравям имена, простете). Всъщност това не са точно картини. Той е бил изрисувал всяка педя в къщата си - стени, врати, тавани, прагове, печка (руска печка, естествено, ама няма да обяснявам на поамериканчените дебили какво е руска печка)... Всичко! За какво го е правел ли? Хм... Защото е можел, защото му е харесвало, защото... Защото съзиданието, уважаеми читатели, е нещо странно. То ни прави по-добри, по-замислени, то пренася съзнанието ни в причудливи светове, но и също така толкова силно ни подтиква към действие, че е невъзможно да му се устои. Блажени са тези, които са го изпитвали!

И в наши дни има такива хора. Знаете ли за тях? Ще споделите ли?

Ето, започвам първи - сайт на човек, събрал над 50 браузера (ама всичките им известни версии) http://browsers.evolt.org/
Какво ли му е струвало? И защо го е направил? (виж по-нагоре защо)

Ако издържахте и прочетохте цялото това недълго есе, то ще е добре и вие да допринесете с нещо към темата. Мда...

# 1
 • Мнения: 7 837
Изморяващо ми е да те чета, но и аз искам да допринеса с нещо за темата. Затова - запис

# 2
 • Мнения: 4 315
Oффффффффффф   animal085

# 3
# 4
 • Silicon Valley
 • Мнения: 216
Не можах да раззбера за какви точно хора питаш, за автори и артисти( скулптура, живопис, литература) или за колекционери, или за учени или всичко заедно.

http://great-minds.org/

# 5
 • Мнения: 1 315
Есето е впечатляващо! Лошото е, че не се сещам за наши съвременници направили нещо подобно Thinking. А за самото възклицание - да, по-честичко трябва да се чува май и то за стойностни неща...Но не би..

# 6
 • Мнения: 14 951
Стоенчо, разбирам какво питаш, но нещо примерите ти ме притесняват. Аз лично никога не бих сравнила изобразеното на първия ти линк с това, че някой си е колекционирал намсикво. Едното е изкуство, творчество, другото е хоби, колекционерство. Правиш ли разликата?
Все едно да сравняваш един Ван Гог с онзи японец, който купи Слънчогледите за намсиколко милиарда.  ooooh!
Или най-обикновената бродировачка на гоблени с Как` ти Сийка, която си е копнала поредната картинка от нета...  Wink Mr. Green

# 7
 • Пловдив, мила моя майно льо...
 • Мнения: 150
Eх, Как` Сийке, поради что думаш яко ССФ, а? Та нима този човечец не е прекарвал денонощия пред компютъра, за да събере всичко това? Не мисли, че е лесно да откриеш всички браузъри, да не говорим пък за всичките им версии. Нима не се е хранел с чипс и евтини пици (+ безплатен айран, щото имало примоция) дълги дни наред? Нима очите му не са сълзяли? Нима не го е болял гърба? И нима не е можел, както би направил колекционерът, да запише всичко на дискове и толкова? Ама не! Човечецът взел, че качил всичко в нета, създал сайт, подредил го, написал и коментари... И дали се е чувствал като Микеланджело, на когото се наложило да разрежат ботушите след приключването на Сикстинската капела, защото забравял да ги събува с дни наред и краката му така били подпухнали, че не било възможно да ги събуе? Да, съзиданието ни кара да правим много причудливи неща, но те не винаги попадат в категорията изкуство. Имам приятел еколог, който купува заклани агнета, заравя ги за три дни (за да започнат да гният) и после ги носи на един рядък вид лешояди в Родопите. Не е изкуство, нали? Не е и колекционерство. Но е все така труд заради удоволствието. Доброволец към някаква фондация е въпросният...

# 8
 • Варна
 • Мнения: 984
Аз се сещам за сетрите на Майка Тереза в нашия град. Приготвят топла храна за скитниците и клошарите във Варна. Храна има за всички - вкусна, и дума добра за всеки - утеха, че не си сам...

# 9
 • Мнения: 14 951
Стоенчо, то труд, труд, ама да има и полза, бе баце!  Peace
Викаш, гниещо агне на лешояда. Природа! Екология! Съхраняване на рядък вид, може би?
А от друга страна - браузъри. И каква е загубата за човечеството и Нейно Величество Природата, ако не са събрани?  newsm78
Не омаловажавм труда на човека, съвсем не! Но просто примерите ти не са равностойни.
Залудо работи, залудо не стой, казва една нашенска пословица. Да, затова сме на туй дередже. Не залудо, а засмислено му е майката, да има полза някаква някому...  Thinking

ПП Иначе залудо знайш що нещо съм изчела. Ама пари - йок! А хората не четат, ами копат пачки. И кой е умният, питам аз?
Пу, аз не съм!  Tired

# 10
 • в ябълковата градина
 • Мнения: 1 660
Чудя се, нарочно ли го правиш, с толкова много думи нищо да не казваш.
Наистина, забелязах те.
Но, всъщност, може и аз да съм прекалено критична.
Така че, щедро ти пожелавам успех сред 52 523 потребителки.

# 11
 • Пловдив, мила моя майно льо...
 • Мнения: 150
Чудя се, нарочно ли го правиш, с толкова много думи нищо да не казваш.
Наистина, забелязах те.
Но, всъщност, може и аз да съм прекалено критична.
Така че, щедро ти пожелавам успех сред 52 523 потребителки.

Сега вече и аз те забелязах (след малко ще се увериш). Но първо да попитам - за какво именно ми пожелаваш успех?

А сега основния въпрос. Защо не обичаш многословни мъже?
Споделям, че събота отпрашвам към морето.
и
Споделям, че мразя многословни мъже.
Може би се чувстваш тъпа сред такива? Защо, на какво се дължи? Не си чела достатъчно и половината думи не са ти ясни? Или пък смяташ, че всичко може да се каже в едно изречение, съдържащо само подлог и сказуемо? Като този цитат:
Вчера видях Ралица Василева от СНН. Добре изглежда.

Дали очакваш от мъжете да говорят само и единствено по този начин - "Щъ ибъ" и втората реплика "Немъ тъ ибъ"?

Да не забравя, тъй като е важно. Ще го напиша кратко и бавно. Trans penis mihi est!

# 12
 • Мнения: 14 951

Да не забравя, тъй като е важно. Ще го напиша кратко и бавно. Trans penis mihi est!

 Joy Joy Joy

# 13
 • Пловдив, мила моя майно льо...
 • Мнения: 150
Малко по темата (с видео):

http://www.true-passion.de/index.php?cid=15

# 14
 • Мнения: 2 717
Стояне ,по темата може да се говори безкрайно .
Примери колкото щеш .
Незнайно защо на мен ми изплува един спомен за една всеотдайна  учителка, нагърбила се с почти непосилната задача да научи едно дете да пише и чете. Ще кажете -чудо голямо.
Не, не е ,но това дете  в първи клас не можеше да свърже две думи в изречение, имаше си проблеми .
Е, в четвърти клас вече пишеше съчинения по преживяно .
Та тази учителка със сълзи на очи промълви:
" Това аз ли го постигнах ?"
И това не е изкуство или велико изобретение, това е част от действителността, но за мен е едно мъничко чудо .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт