Хайде на бамята, чакам съвети :)

  • 26 435
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 27 524
Има ли, освен мен, любители на тоз чуден зеленчук?  Flutter Много често срещам пълно пренебрежение и погнуса от околните. Аз обожавам бамя. Обаче съм крайно бедна на идеи за приготвянето й. Моите се изчерпват с два варианта - купувам си консервирана и си я задушавам с масло, вегета и червен пипер. Или прясната (и сушената) на яхния. Тук 5 бами (разбирайте стръкчета, плодчета, просто буквално 5 бамички) струват 6 евро  Shocked Какво се прави с 6 бами за 12 лева  newsm78 Та, майка ми ми суши и ми праща сушена, която кисна в оцет и вода и после готвя. Не е супер, ама пак е вариант. Но тя ми е дала рецепта (а и в моите книги са все така) доматен вариант. Аз обичм домати, но много мразя доматени готвени сосове. Яла съм веднъж във Вакарел на салата, но не знам как я правят. Мъжът ми е адски всеядно същество, но две неща не вкусва - бамя и овесени ядки. Лигави били и го е гнус  Sick Какъв е вашият опит с този зеленчук?

# 1
  • Мнения: 3 537
Ооо и аз много обичам бамя, обажавам я Heart Eyes
Моите варианти които правя са -
1.Панирана бамя-малко е играчка всяка бамийка една по една да се панира, но е много вкусно Blush
2.Яхния със бамя,картофки и месце/пилешко или свинско/
3.Глинен гювеч с повечко бамя,картофки, месце,чушка,доматче,патладжан може....става върфа просто

Правила съм и картофена яхния с бамя и лук ,без месо, мъж ми се цупи,че няма месо,иначе пък си е лека, постна и вкусна манджичка.
А иначе баща ми прави бамята задължително консервирана с доматен сос, особено за манджа и гювеч е супер.Иначе съм я отцеждала от доматите, овалвам в панировка и пържа.

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Какъв е вашият опит с този зеленчук?

освен изредените 3 варианта по-горе, които съм яла и ми харесват,знам че във Варненско правят туршия от бамя.
оставала хрупкава, а лигата изчезвала от кисненето в оцет.
рецепта нямам.

за по-бързо паниране: след попарването с вода, сол и оцет, нанизвам няколко бамични от 2те страни на клечки за зъби и тогава панирам, става идеално. после със чесново-млечен сос.

# 3
  • София
  • Мнения: 10 825
Обожавам бамя Heart Eyes
За съжаление единствените "рецепти" за приготвянето й, които знам са - панирана, с доматен сос и на гювеч. Confused
Яла съм и туршия от бамя, само от бамя, но нямам идея как се прави

# 4
  • Мнения: 27 524
Ех, за първи път чувам за панирана.  Shocked  Супер  Party  Харесвам пържени неща, макар да ги избягвам. Мимис, или някой друг, дайте по-подробно как - яйца, брашно, сол...  Thinking

# 5
  • Мнения: 3 537
Какъв е вашият опит с този зеленчук?
за по-бързо паниране: след попарването с вода, сол и оцет, нанизвам няколко бамични от 2те страни на клечки за зъби и тогава панирам, става идеално. после със чесново-млечен сос.
Това е много добра идея, не съм се сетила, ще го пробвам този метод.Аз по същия начин нанизвам и пържа цаца ,ама за бамя хич не ми  е минало през акъла.

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ех, за първи път чувам за панирана.  Shocked  Супер  Party  Харесвам пържени неща, макар да ги избягвам. Мимис, или някой друг, дайте по-подробно как - яйца, брашно, сол...  Thinking

друг пише: попарвам я във вода, сол иоцет да се махне лигата. внимавам да не се разкашка.
нанизвам по 3-4 на клечки за зъби и или в патафри паста или брашно, яйце, брашно.

# 7
  • Мнения: 9 107
,знам че във Варненско правят туршия от бамя.
оставала хрупкава, а лигата изчезвала от кисненето в оцет.

така е и може да се транспортира  Laughing

Друга, която миналата година тити беше писала тук е печена - като чушките, с оцет и олио после - разкошна е, не се лигави.
Може на огретен да направиш, като я накиснеш - запечена, полята с яйце и сирене и пак печена.

# 8
  • Мнения: 3 478
Еееее, докато се наканя да пиша и те вече са ти дали доста отговори. Аз я обичам всякак (на манджа, на туршия, направо от буркана с домати)обаче тук се научих да я ям пържена и я обожавам. Нарязва се на по-дебели кръгчета и се въргаля в царевично брашно със сол ( може да добавиш и лъжица брашно ако искаш). Прави се веднага докато е още мокра бамята след  нарязването и се пържи до златисто. Ммммм, много я харесвам.

П.П. За по-лесно я въргалям с брашното в торба и после само изтръсквам излишното.

# 9
  • Мнения: 27 524
нанизвам по 3-4 на клечки за зъби и или в патафри паста или брашно, яйце, брашно.

Какво е това?  Shocked

Пържената явно държи превес. Обезателно ще пробвам  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 2 199
Мусака от бамя  Mr. Green

попарваш ги за 5 минути във вряща вода отцеждаш от водата. Запържваш лук, моркови, подправки каквито искаш и обичаш   Smile домат , или доматен сок , добавяш бамята запържваш добавяш си брашънце, червено пиперче, след това слагаш в тава мяташ във фурната за 15-20 минути и отгоре заливаш със сос бешамел или кисело мляко със яйце и печеш още до готовност Simple Smile

Може да се сложи и сирене  Flutter
Иначе картофена яхния с пилешко бамя и грах си е класика  Hug

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
нанизвам по 3-4 на клечки за зъби и или в патафри паста или брашно, яйце, брашно.

Какво е това?  Shocked


пусни на търсачката, има няколко варианта, незнам кой е оригиналния.

# 12
  • Мнения: 940
Мусака от бамя  Mr. Green
 
Иначе картофена яхния с пилешко бамя и грах си е класика  Hug

*заместваме ли някоя съставка с бамята в мусаката или прибавяме съм нормалната рецепта за мусака?
*може ли да помоля за рецептата на яхнията която описваш  bouquet

# 13
  • Мнения: 2 199
Мусака от бамя  Mr. Green
 
Иначе картофена яхния с пилешко бамя и грах си е класика  Hug

*заместваме ли някоя съставка с бамята в мусаката или прибавяме съм нормалната рецепта за мусака?
*може ли да помоля за рецептата на яхнията която описваш  bouquet
"Мусаката" си е чиста само от бамя, няма картофи или къйма вътре , най-вероятно се нарича къйма заради заливката и заради технологията Wink

Яхнийката си е лук, моркови и картофи се запържват добавя се доматен сок, вода+ бульон къкри си до полутотовност на картофите , след това свареното пилешко най накрая бланшираната бамя и грах(от консерва) , непосредствено преди свалянето на яденето от котлона, като най вече това ястие се готви зимата и ползвам бамя от фризер  Blush

а лятото основно 'мусаката'   chef

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 07:50 от Айля

# 14
  • Мнения: 6 461
Записвам се за темата Peace

Намерих нещо

ТУК

ТУК

ТУК

ТУК

# 15
  • Мнения: 1 997
а трушията от бамя се приготвя като корнишоните:
аз правя така:
1 ч.л. сол
1 супена захар
оцет до ръба на компотен буркан
черен пипер
но на бамята не слагам копър и лук
вари се 5 минути за вакуум
през зимата може да се панира Laughing

# 16
  • София
  • Мнения: 508
нанизвам по 3-4 на клечки за зъби и или в патафри паста или брашно, яйце, брашно.

Какво е това?  Shocked

Пържената явно държи превес. Обезателно ще пробвам  Simple Smile

Патафри - тесто за паниране
2-3 яйца се разделят на жълтъци и белтъци. При жълтъците се слагат 2-3л. брашно и нещо газирано / бира, газ. вода, а става хубаво и с фанта лимон  Mr. Green/  Белтъците се разбиват на сняг и също се прибавят. Гъстотата трябва да е като на тесто за кекс.
Става много вкусна хрупкава панировка и е подходяща за всичко - даже и краставици съм панирала така  Laughing

# 17
  • Мнения: 27 524
Мерси, момичета, супер идеи, записвам си всичко  Hug
Това с пържените краставици го знам  Grinning Имах съученичка, държеше ресторант и предлагаше по всяко време на годината оържени тиквички, ама предлагаше краставици, обаче не си личи изобщо - нито на външен вид, нито на вкус  Joy

# 18
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Много обичаме бамя -правя кисела,по рецептата за краставички.А също така много върви на печен зрял боб.След като е сварен,овкусен и запържен,го изсипвам в тавичка,нареждам отгоре бланширана прясна или стерилизирана от буркан бамя,поливам с малко олио и запичам във фурната.

# 19
  • Мнения: 27 524
Ето ме с отчет - направих панирана с патафри от белтък на сняг със сол, бира и брашно. Стана много вкусна, отвън хрупкава, отвътре месеста и вкусна. Преди това попарих с оцет, сол и вода, както казахте.
Направих и варианта на тити - пукана на котлон и после под капак с оцет, сол, копър и чесън, докато изстине. Стана също чудно вкусна.
Доста са връткави и трудоемки като приготовление, но си заслужаваше труда. Пак ще направя и пак мерси на всички  Hug

# 20
  • Мнения: 2 241
Гледах вчера една рецепта за бамя по индонезийски, но не успях да стигна до нея. Иначе е от френска книга. Ако някой иска да я изпробва преди мен  Wink

Ето я:

Продукти:
1 кг. бамя
3 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
2 глави лук (нарязани на дребно)
10 домата (обелени и нарязани)
сол и черен пипер
3 с.л. магданоз (нарязан)
1/2 л. зеленчуков бульон от кубче


Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 3 минути. Отцедете, напръскайте ги с оцета и пак ги отцедете. Загрейте зехтина в голям тиган, сипете бамята и лука и бъркайте няколко минути докато бамята си промени цвета, а лукът омекне.
Добавете доматите, солта, черния пипер, магданоза и бульона. Изчакайте да заври, захлупете, намалете огъня и оставете да къкри 10 -15 минути като разбърквате от време на време.
При сервиране гарнирайте с магданоз.
Като варианти са дали, че зехтинът може да се замени със сусамово олио, а магданозът с босилек.

На мен ми хареса рецептата, дано да е сполучлива.  Simple Smile


А за панирането - наистина не ми е хрумвало да панирам бамя, но от свекърва ми се научих да панирам зелен боб, също става страхотно. Peace

# 21
  • Мнения: 2 768
Аз много обичам салата с бамя, домати и лук. Бамята предварително сварена. Дресингът е лимон и зехтин.

# 22
  • Мнения: 279
Едно от любимите ми неща когато постя е "Бамя по гръцки".Приготвя се от 1 бурк.бамя с доматен сос,гъби,дребни цели лукчета,черен пипер на зърна,сол,магданоз.Всичко се задушава с чаша бяло вино и малко мазнина в глинено гърне или гювеч.Става фантастично.

# 23
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 382
Точни рецепти не мога да дам, но преди майка ми правеше туршия от бамя, консервирана бамя - за готвене.
Мъжа ми каза, че в Щатите я панират и пържат - уви никога не съм пробвала.
Аз обичам бамя приготвена по всякакъв начин, ще следя темата.

# 24
  • Мнения: 27 524
Мъжа ми каза, че в Щатите я панират и пържат - уви никога не съм пробвала.

Не е само в Щатите, прочети малко по-назад  Hug

# 25
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 687
Едно от любимите ми неща когато постя е "Бамя по гръцки".Приготвя се от 1 бурк.бамя с доматен сос,гъби,дребни цели лукчета,черен пипер на зърна,сол,магданоз.Всичко се задушава с чаша бяло вино и малко мазнина в глинено гърне или гювеч.Става фантастично.
Това наистина е супер.

Общи условия

Активация на акаунт