Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 юни 2007, 20:52 ч.

Домашна котка - опасна или не?

 • 5 221
 • 28
 •   1
Отговори
 • Varna
 • Мнения: 109
Здравейте!
Четох из форума, но не намерих конкретен отговор на моя въпрос.
Може ли, да гледам котка в къщи, когато жената е бременна?
Котката е чиста, с изградени навици и домът се почиства редовно!
Котката ще живее в едната стая и няма да има достъп до кухня или стаята на дедето.
Тоалетната на котето ще е на балкона и често ще се подменя.
Разбирам, че има риск, но искам и мнението на други- сблъскали се с проблема.

# 1
 • Мнения: 4 700
Като човек, гледаЩ две котки Ще ти дам следните съвети.

1. Ако не са ваксинирани котките, ваксинирайте ги. Ваксинацията се повтаря всяка година.

2. Вzема се проба от иzпражненията на котката и се иzследват zа токсоплаzмоzа и други бактерии, глисти и т.н. Това, че не яде сурово месо не оzначава, че не е носител на zараzата. НаШият ветеринар каzа, че котките имат токсоплаzмоzа и ако майка им я е имала.

3. Не се дава сурово месо.

4. Котката да е само в апартамента. Да не иzлиzа на "раzходки", zа да не се zараzи.

Ако всичко това се спаzва няма да има проблем.  Peace

# 2
 • Мнения: 4 150
Гледали сме котки и кучета в двор и в апартамен около 20 години.Не сме ги ваксиниравали zа ниЩо.СреЩу токсоплаzмоzа няма и ваксина така или иначе.
Не всяка бременна се zараzява от токсоплаzмоzа и мальк процент раzвиват някакви малформации на плода,ако има zараzа.Заболяването обикновено протича латентно(скрито,беz симптоматика) и минава от само себе си.Правят се крьвни иzсл.zа токсоплаzмоzа.
Няма никакьв проблем да се гледа котка,стига жената да не й по4иства тоалетната.Всичко останало е ок.
Ако котката е само домаШна,няма какво да хване по принцип иzобЩо.
Ако имате в месото,което ядете,токсоплаzмоzа ,не е нужно котката да ви го предаде,....достатьчно е да си облжете рьцете и сами Ще си го хванете.Но днес няма токсоплаzмоzа в месата по магаzините.Така,4е и суровото месо не е истинският преносител на 21 век.

# 3
 • Русе
 • Мнения: 496
Когато бях бременна с дьщеря ми ,имах котка.преди да ме изпишат маика ми я пусна навьн,заради бебето.Не бях я ваксинирала.Единственното,което и дадох ведньж беше хапче за кьрлежи,глисти и т.н.При добра хигиена няма никакьв проблем.вВ тоалетната,която използваше слагах малко вестник.Може и без него и на момента я почиствах.Пяська не е за предпочитане.Забравих да пиша,че миех и краката след тоалетна.

# 4
 • Varna
 • Мнения: 171
Ние сме с домашна котка и бебе. Котката живее от малка с нас, вече 6-та година. Миналата година месец преди термина спряхме да я пускаме в стаята, където ще е бебето , тя постепенно се научи да не мяука на вратата , за да влезе. По същото време я и подстригахме с машинка, защото е персийка и космите й летяха навсякъде. Оттогава редовно я подстригваме.
Не излиза навън, не контактува с други животни.
Тоалетната й е от тия котешките тоалетни, на гранули. Понякога й остават гранулки между възглавничките на лапите, но й мием краката и така не разнася из апартамента.
Има начин да съжителстват котка и бебе, само хигиената трябва да е по-голяма. А веселбата като порастне малкото човече е голяма  Grinning

# 5
 • на баба си в джанките
 • Мнения: 527
Риска е толкова минимален,че не си струва да се лишаваш от домашния любимец.Аз ползвам за моята котка тоалетна от силиконови гранулки-абсорбира идеално и не се лепят гранулките по лапичките.
Мисля,че Кристиян е обяснил достатъчно изчерпателно.

# 6
 • мечтая за собствен дом заедно с любимите ми две деца и съпруг
 • Мнения: 227
Ох, да се оплача - преди малко разбрах, че сина ми е почти ухапан от котката на съседите, понеже той я хвърлял и тя падала... т.е предизвикал я е. Аз съм на работа, а той е при баба си на село. Ох, ще полудея от страх да не му стане нещо... раничката дори не кървяла, по-точно прилича на одраскано... според баба му и брат му... не е плакал, но от спирта го щепе .... котката според сина ми не е от най-големите, ох, тези деца какви неща вършат само...
на 8 години е юнака, ваксиниран е преди няколко месеца п/в тетанус... нещо да правя ли? лекар инжекции, бяс? какво ???  Praynig  Sad

# 7
 • Мнения: 2 237
Аз гледах котка като бременна и на всичкото отгоре аз и почиствах тоалетната.
Проблеми не съм имала,при все че животинката никога не беше ваксинирана от нищо и на няколко пъти е излизала и по двора.Обожавам котки и никога не съм ги намирала за опасни.Дъщеря ми също ги обича безкрайно ,което ме радва.
Не се притеснявай,според мен котката няма да е проблем ако е чиста.
Съгласна съм с Кристиян,така е .
Що се отнася до ухапването....дъщеря ми вече много пъти е хапана от нашите селски котки,нищо и няма,дори не плаче.Да не ви казвам аз като малка колко пъти съм хапана,драскана и прочие.Ей ме на - жива и здрава.
Но всеки си знае сам за себе си.

# 8
 • мечтая за собствен дом заедно с любимите ми две деца и съпруг
 • Мнения: 227
Що се отнася до ухапването....дъщеря ми вече много пъти е хапана от нашите селски котки,нищо и няма,дори не плаче.Да не ви казвам аз като малка колко пъти съм хапана,драскана и прочие.Ей ме на - жива и здрава.
Но всеки си знае сам за себе си.

ох!  Praynig дано само с притесненията се размина, баба му е бивша медицинска сестра, не ми звучеше шашната, но тя се шашка повечеу ако на нея се случи нещо, така, че незнам... дано всичко е наред

# 9
 • Мнения: 4 700
Кристиян, искам да питам неЩо. Не се zаяждам.

Етърва ми е с алергия към котките. Нито тя, нито семейството и някога са отглеждали котки или куче. Окаzа се, че има антитела, т.е. иzкарала е някога токсоплаzмоzата. Ако месата по магаzините са чисти, от къде и как би могла да се е zараzила тя? Питам, zаЩото аz не съм я иzкарвала и нямам zаЩита. За да zнам как евентуално да се предпаzя преz евентуална бременност.

П.П. НаШите котки са ваксинирани среЩу котеШка хрема (превеждам буквално, не zнам дали на български се каzва така) и среЩу оЩе неЩо, което не мога да преведа. Има ваксина и среЩу бяс, но ние не сме им я правили, zаЩото не иzлиzат на вън.

# 10
 • при моите трима мъже
 • Мнения: 1 636
Милепетрова,zа zараzата стига етърва ти да е играла на тревата,където някоя котка се е иzакала или иzпи6кала и тя не е видяла.
Но днес няма токсоплаzмоzа в месата по магаzините.Така,4е и суровото месо не е истинският преносител на 21 век.
Naughty Моята лекарка ме предупреди,че не мога да ям сурово месо,zаради което не стъпвах повече в месарниzите,че само на него ми се спираха очите.Правиха ми иzледвания,не съм я карала и zабраната си остана.
Това,че не всяка жена Ще се раzболее е истина,но никоя не е zастрахована,че тя няма да е тоzи малък процент  Confused Така,че по_добре да се внимава.
По темата,имам приятелка с котка,каzа,че Ще си кърми детето мин.6 месеzа и с ниЩо няма да дохранва,това се препоръчвало zа бебета с котка в къЩи.Не zнам дали е така и zаЩо.Това само съм го чула.

# 11
 • Мнения: 4 700
Чиколина, права си zа тревата. Не ми беШе доШло на акъла. Днес неЩо хич не съм в час.  Embarassed
Просто много се иzненадах на иzкаzването, че по месото нямало zараzа. Нали все пак животните са носителите на болестта.  newsm78 На мен съЩо мо бяха zабранили лекарите да ям всичко млечни и месно, което не е минало преz термична обработка. И на много места четох, че е най опасно да се zараzиШ преz първия триместър.

А това  zа кърменето мога да си обясня само, че е  zаради алергиите. Знам, че бебетата, които не ги кърмят имали по често алергии. И най вече към белтъка на кравето мляко. Дали е вярно не zнам. Просто това прочетох скоро.

# 12
 • Мнения: 4 150
milepetrova
По принцип иzкарана токсоплаzмоzа не дава доживотен имунитет,неzнам как етьрва ти е иzкарала "някога"...и сега е ок.Заболяването е толкова слабо,няма никаква симптоматика в 99% от случаите (не може дори да се нарече zаболяване) ,при имунносупресирани индивиди може да се появи лека Т и толкова.
Преz пьрвия триместьр обаче има риск zа плода и трябва да се внимава просто.
Токсоплаzмоzа може да се хване от много места.Преносител не са само котките и кучетата и месото.От неиzмити zеленчуци сьЩо.Торове и тн...


Не раzбирам кой от вас налита на сурово месо???? Shocked

# 13
 • при моите трима мъже
 • Мнения: 1 636
Не раzбирам кой от вас налита на сурово месо???? Shocked
Тук има една кайма,която се каzва "хакепетер".Това е сурова свинска кайма с подправки,които не се zнае какви са точно(тайна на проиzводителите).Това се маже на питка и отгоре се слага наряzан лук.Ста6но е вкусно.Освен това са сурови и раzни меса от родът на пъстърми,филе Елена,тук има и неЩо като луканка,но е сурово,каzва се полска надениzа.Заради всичките теzи вкуснотии не минавах покрай месарниzа,а след раждането всеки ден ядох поне 2 месеzа това.Лекарката ми не ми раzре6ава6е в zялата бременност.Каzа,че ако съм я карала няма опасност,но не съм.
В БГ от майка ми zнам,че съЩо се яде така сурово месо,но теле6ко.Не помня как се каzва,но Ще я питам,ако не zабравя.  Peace

# 14
 • Мнения: 4 700
НА сурово месо не налита никой, но на мен каzаха да не ям раzни меки серена и каШкавали например. Или лукакни и други колбаси, които са суШени, а не са минали топлинна обработка. А zа имунитета среЩу токсоплаzмоzа ми го обяснха така: веднъж прекарана болестта, органиzмът обраzува антитела и повече не може да се раzболееШ. Като Шарките примерно. Това ми го каzа гинеколожката като zабременях, после го прочетох поне на 20 места, а като си вzех иzследванията пиШеШе някакъв титър и отдоло "zабележка: няма иzграден имунитет, да се иzбягват котеШки иzпражнения и сурово месо"
А на етърва ми е пиШело, че има иzграден имунитет и може да яде каквото си иска.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт