Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юни 2007, 14:49 ч.

Заличиха Странджа като природен парк !

 • 4 129
 • 125
 •   1
Отговори
 • Мнения: 25
 Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
http://savestrandja.hit.bg/

http://dnes.dir.bg/2007/06/29/news1835709.html#sepultura

 Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

 #Cussing out #Cussing out #2gunfire #Cussing out #Cussing out

Господи какво се случва в тази държава  Cry Cry Cry Cry

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 459
Спокойно. Заглавието е доста гръмко и истината е изопачена. Не е заличен парка, а само ще му бъдат определени границите. Не може навсякъде, където някой строи нещо да му се втурнат група еколози, да претендират за защитени видове и да вдигат врява до небето. "Фаталният строеж" всъщност не е в парка, а до него.

# 2
 • Мнения: 25
Това че някой е пропуснал да определи ясни граници на природния парк, също е недопустимо но е направено с цел и тази цел я виждаме сега.  Ясно че не е заличен, но ще се заличава постепенно, след като му се определят "границите" както се заличават доста други места с изключително красива природа. Не можем да си стискаме очите, заравяме си главите в земята но задниците ни остават от вън, някой идва и ни ... това е картинката в България.  Затова подкрепям Critical Мass движенията  ooooh!

# 3
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 3 257
Ами то както е тръгнало не знам какво от красивта ни природа ще остане след 10 год. например. То не бяха набези по морето, по Банско, скоро около Боровец. Не могат ли да разберат тези хора, че без природата наоколо няма да изкарват пари от бетоните си комплекси?!? Яд ме е само че шепа хора нищо не можем да направим срещу толкова пари и интереси....

# 4
 • Мнения: 25
Цитат
Ако планинският клек е символ на Рила, дъбът е безспорно символ на Странджа. Могъществото на планината тука не може да се усети без могъществото на дъба. Странджа не зашеметява като Рила със своите подоблачни висоти. Тя не подчинява с географическия "епос" на родопските широти.
Странджа въздействува с растителния "епос" на дъбовите си гори. В Странджа почуствувах какво е "лес"- с миризмите и тъмнините. Има нещо величествено в иглолистния лес, но и нещо скучно. Има нещо буйно в буковия лес, но и нещо крамолно. Дъбовия лес е величествен, без да е скучен, той е буен, но и могъщ и спокоен. В неговата сянка човек не трепери, а си почива. И колко е различна песента на дъбовия лес от екота на иглолистната гора, от безредната неспокойна шумотевица на бука! Струнките на дъбовия лист- солидни както и дървото му, са родени, за да свирят симфония! Съзвучието им произвежда един мелодичен ехтеж, който приласкава душата и я настройва съзерцателно. Отначало това е само ехтеж, но затвориш ли очи, превръща се в мелодия, а сетне в мелодията зазвучават и думи- за въглищарите от Визишко, за юнаците, за чорбаджиите и бичкиджии, за харачери и кюмюрджии.
Те никнат заедно с песента, от дълбочините на времето- повикани от магическия шепот на листата, заедно със своите юначества, мераци, мъки и тегла.
За техните падения и подвизи няма, уви, друг летопис освен тоя, който помнят дъбовете на Странджа, няма друг спомен освен народните песни.


Пребродих Стара планина, видях и Странджа, и трябва да кажа, че когато се говори за хайдушка слава, високият и мощен, легендарният Балкан може само да приглася на баба Странджа, тая стара квачка, която е пазила под крилото си поколения хайдути, много преди те да се нарекат "четници", като Филип Тотя и Панайот Хитов. Странджа не може да се похвали като Стара планина с белоснежни върхове, но топлите и гънки са тъй пригодни за скривалище, че хайдутите са живели там през цялата зима. Стара планина е само един мощен гръбнак, Странджа- лабиринт. Стара планина е студена красавица, Странджа- загрижена, опитна майка.
Така е било.
А какво е сега Стара планина в сравнение със Странджа?
Преди всичко тя е старшно гола и затуй поне в южната й част винаги навява съжаление и тъга с нейните съжулени сини ребра. Камък както във високите части на Рила, но вече победен. Камък, който не буди повече страх, нито възхищение! Гората, истинската, е отстъпила под напора на човека, за да остане на нейното място- като последен защитник на оскъдната почва, дрипавият храсталак!
Полесражение, спечелено от... мерзостта на брадвата, където заслужават възхищение само зелените оазиси и петънца на изкуствените иглолистни насаждения.Хайтов - из "Родопа и другите"

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 459
Оф...  Grinning

Защо винаги толкова преднамерено. Ще стане това, ще стане онова. Заповедта е от 1995г и си права, че работата не е свършена както трябва, но защо все да е в интерес на някого. Ако беше така, до сега парка да беше застроен, минали са 12 години.
Комунизмът все още не си е отишъл, дишаме останките му. Държавните чиновници все такава я вършат.
Аз не съм съгласна, че парка ще се заличи, въпреки че не строителните предприемачи са оголили хълмовете от сечта на дърветата, ....бунищата, ... мръсотията...
Нека да му определят границите, да се затвори парка и да се наеме организация, която да се грижи за него.

# 6
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 3 257
А ти защо си толкова "ЗА" не ми стана много ясно? Кефите да почиваш сред бетон и асфалт или какво? Колкото до това защо сега - ами защото на някой сега му трябва... Иначе дано не съм права с прогнозите си, защото искам детето ми да може да обиколи тези места на които аз ходех, но не по хотели и луксозни спа комплекси, а на палатка сред природата..

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 459
А ти защо си толкова "ЗА" не ми стана много ясно? Кефите да почиваш сред бетон и асфалт или какво? Колкото до това защо сега - ами защото на някой сега му трябва... Иначе дано не съм права с прогнозите си, защото искам детето ми да може да обиколи тези места на които аз ходех, но не по хотели и луксозни спа комплекси, а на палатка сред природата..

Ти се кефиш на примитивни условия, изхождане в храстите, .... да не продължавам. Аз се кефя на хубава музика, луксозна яхта, вила с басейн.
Има ли значение?! Всеки се кефи на различни неща.

Това изкуствено насаждане природа-бетон вече адски ми писна.

# 8
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 3 257
Не че залагам на изхождането в храстите, но на теб точно явно е безсмислено да обяснявам...
А хубава природа и бетон пък макар и на фона на хубава музика са си несъвместими, независимо колко ти е писнало.
Аз бях до тук с личните коментари..

# 9
 • Мнения: 25
Аха вече ми се изясни защо е такава позицията на Byrne, поглеждайки линка в подписа й Simple Smile
Нямам и аз коментар повече  ooooh!

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 459
Аха вече ми се изясни защо е такава позицията на Byrne, поглеждайки линка в подписа й Simple Smile
Нямам и аз коментар повече  ooooh!

Сигурно си видяла снимките, надявам се.

Според заключението на вещо лице, съгласно направеното от Комитета по горите предложение за създаване на защитената територия, точна индивидуализация и граница на Природен парк "Странджа" не може да се определи. Установява се също, че сочените в заповедта 6032,4 ха земеделски земи от територията на община Царево не са индивидуализирани и не са посочени с граници отделните имоти, попадащи в обхвата на тези площи.

Заключенията ви са умопомрачителни, както винаги.

Не става дума за премахване на парк Странджа, а за определяне точните граници на парка
Попитайте хората от Странджа и поне се осведоме за какво става дума и не се подавайте толкова лесно на ПР инициативите в медиите.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 459
След като не са определени ясни граници на парка, а според няколко екоорганизации в парка влизат частните имоти, които са изкупила фирма "Краш 2000", то тогава би следвало в национален парк да влизат частни имоти, което е недупостимо.
"Частен национален парк"- Пълен абсурт.
Ако в Странджа влизат частни имоти, то би следвало да се изземат и да се плати обзщетение на собствениците.

А бе мислете малко поне.

# 12
 • искам на плажа
 • Мнения: 205
И да мислим и да не мислим, някой вече го е измислил преди нас! И Странджа ще си отиде и Иракли и другите "подходящи за инвестиции" места...

# 13
 • Мнения: 25
Да де това ви е целта да спечелите от имотите, какво значение има на кой са, щом са обявени за защитена местност. Какво ще направите като си ги получите, сигурно само ще ги чистите и пазите а? Не на мен тия, всеки мисли за пари туй е ясно.
Ходил съм в Иракли, гони ли са ме собственици за да не се къпя на плажа им и да не им тъпча тревата, това че има мизерници дето оставят след себе си мръсотия, то си говори за тях, но това не е работа на еколозите - да гони и глобява тези дето "цапат"
Няма какво да питам хората от Странджа, аз съм роден и отгледан в "полите" на планината, не бих понесъл тя да се унищожи, което неминуемо ще стане връщайки такива земи на собствениците им. Познавам доста такива, реваха реваха накрая си получиха замите и ги зарязаха или продадоха и на тяхно място се застрои с частни имотчета който заградиха околностите с 2 метра високи огради. А иди на отдих там, с пушката те гонят. Егати държавата сме  #2gunfire
Дано в Брюксел не се правят и този път на не догледали  Crossing Arms

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 459
И да мислим и да не мислим, някой вече го е измислил преди нас! И Странджа ще си отиде и Иракли и другите "подходящи за инвестиции" места...

Какво значи "ще си отиде"? Какво трябва да се направи според теб?
Национален парк Странджа трябва да бъде изключително държавна собственост. Там частни имоти работа нямат.
Тема не е за Иракли. Но ако държиш мога да участвам доста активно, с убедителин аргументи, без да се налага да наклевятявам.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт