Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юни 2007, 15:34 ч.

Дайте ми съвет.

 • 1 501
 • 25
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 076
Не снощи, а предната вечер един непознат мъж удари сина ми.
Детето плака много, беше уплашено. Дойде и полиция - това го впечатли.
Реших, че след случката няма да има последици. Но вчера в градината ми казаха, че е бил неадекватен, напишкал се е по време на следобедния сън, на няколко пъти навън е тръгвал в различни посоки, отделно охраната два пъти го е върнала от входа. През ноща отново се напишка. Много отдавна не му се е случвало да се напишква. Скоро навърши пет годинки.
Разтревожена съм за него.Чудя се какво да предприема. Или да изчакам.
В неделя трябва да заминат с брат си при баба си за ваканцията. Ще ми бъде тревожно.
Но пък той от толкова време очаква това заминаване и не спира да говори как ще замине и пита безспир кога, кога, кога....
Снощи избягвах да говоря с него за случилото се, защото не исках да го  връщам към травматичното събитие, но дали пък не е хубаво да говоря, да го питам, да го утеша? Какво да сторя? Някой има ли опит?

# 1
 • Мнения: 2 567
Много неприятна случка  Sad
Аз слава богу нямам подобен опит. До сега чужд човек не е удрял моята. Ако не броим свекърва ми, която така я удари през лицето, че и разби носа  Close
Явно детенцето ти е травмирано от случилото се. Аз бих говорила с него. Все пак не е малък и ще може да проведете смислен разговор и да разбереш доколко това нещо му се е отразило. Ще можеш и да го успокоиш.
Дано успеете заедно, бързо да преодолеете случилото се  Peace

# 2
 • Мнения: 4 966
Ох, Додо - съжалявам за случката - прочетох още вчера за нея.
Според мен първо идете на лекар (сигурно вече сте ходили, де) - нали ударът е бил в главата - нека пак го видят за всеки случай (да си сигурна, че няма сътрсение). И нека иде при баба - мисля, че това ще го успокои и разсее, а ако там има притеснения нека бабата поговори с него (струва ми се по-добре на този етап).
А ти му кажи нещо от рода, че е било инцидент и той се е държал смело. Вероятно е объркан, защото досега възрастните са го пазили и защитавали (имал им е доверие), а сега е станало нещо нереално за неговите представи.
Май не ти помогнах, защото не знам аз как бих реагирала. newsm78
Защо не помолиш таткото или дядото (някой авторитет от мъжки пол) да си поговори с него "по мъжки"?

# 3
 • София
 • Мнения: 7 141
Говори. Най-лошото е да не го обсъдите. Кой знае какво си мисли детето и какви страхове има. Обясни му защо е станало така и че това не е нормално и няма да се повтори. Ако прецениш, заведи го и на психолог /за съжаление май няма време/. Обаче не премълчавай. Той сигурно няма да иска да говори в началото, но ти настоявай. Задавй му уточняващи и насочващи въпроси. Опитай се да анализираш как се чувства, а той ще те води, като ти отговаря с "така е" или "не е вярно". Почни от далече с нещо по-общо. Например "вчера уплаши ли се?" Защо? Защото беше възрастен човек или защото не разбра защо направи така? и т.н.... Когато разбереш какво мисли той, тогава му обясни реално какво е станало и че няма да се повтори и т.н

# 4
 • Мнения: 790
Много съжалявам за случилото се.
Вероятно гостуването при бабата ще го разсее от неприятната случка. Ако все още проявява ентусиазъм за пътуването е по-добре да отиде.
Дано всичко бъде наред!

# 5
 • Мнения: 5 183
Милото ти детенце! Какво ли му е сега в главицата.
Аз също мисля, 4е трябва да говорите за слу4илото се.
Надявам се, 4е смяната на обстановката и игрите при баба ще разсеят страховете му.
Но на теб пък ще ти е криво дале4 от него в такъв момент...

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 4 076
Работата е там, че вече е обсъдено. Още на място същата вечер.
Опитах се дори да извлека поука за него от случилото се, като му обясня с този нагледен пример защо не бива да ходи при непознати хора. Той е общителен и заговаря хората, в което няма лошо. Но ме е страх за него и затова съм се опитвала да вкарам в някакви рамки тази негова общителност.
Та след като му обясних, че не всички хора са добронамерени, някои дори са опасни и че ето защо не бива да ходи при непознати, след това го утеших като му казах, че мама и тати винаги ще са до него и ще го пазят от лошите хора. И дори се опитах да му придам важност и увереност с това, че дори чичковците полицаи са дошили зарад него, за да го спасят. Накрая дори изглеждаше щастлив, каза, че той самия като пораснел щял да стане добър чичко полицай.
Затова и не исках повече да кометирам случката. Всичко е казано за мен и всяко припомняне само би навредило.
 Но вече не съм сигурна, че е така.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 4 076
Ох, Додо - съжалявам за случката - прочетох още вчера за нея.
Според мен първо идете на лекар (сигурно вече сте ходили, де) - нали ударът е бил в главата - нека пак го видят за всеки случай (да си сигурна, че няма сътрсение). И нека иде при баба - мисля, че това ще го успокои и разсее, а ако там има притеснения нека бабата поговори с него (струва ми се по-добре на този етап).
А ти му кажи нещо от рода, че е било инцидент и той се е държал смело. Вероятно е объркан, защото досега възрастните са го пазили и защитавали (имал им е доверие), а сега е станало нещо нереално за неговите представи.
Май не ти помогнах, защото не знам аз как бих реагирала. newsm78
Защо не помолиш таткото или дядото (някой авторитет от мъжки пол) да си поговори с него "по мъжки"?

Не, слава богу не беше толкова сериозен удара. С юмрук в нослето, имаше само кръв в едната ноздра, друго не. Той самия каза малко по-късно, че му е минало  и не го боли вече.
Как хем да му обясня, че това е инцидент и да оправдая един вид постъпката на онзи човек, като и придам случаен характер, хем да запазя поуката за него, че е добре да бъде предпазлив с непознатите ?  Cry

# 8
 • Мнения: 4 966
Мисля, че много точен е бил разговорът, който сте провели веднага. Не задълбавай повече.
Можеш само преди да замине да го попиташ дали иска да си поговорите и дали нещо го тревожи - не споменавай за какво точно се притесняваш.
Според мен е нормално да има някаква реакция - уплашил се е.
Важното е да замине, щом го иска. Ако не отиде при баба - ще реши, че го наказвате за случилото се или пък ви е прекалено страх да не се повтори подобна случка.
Изчакай да видиш как ще се държи след гостуването и тогава чак прецени дали да говорите отново или да посетите психолог.
И го успокой за това, че се е изпуснал - питай го дали не е сънувал нещо. Ей такива неща.
Дано бързо забрави случката и да му остане само поуката от нея.
  bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 7 141
и да оправдая един вид постъпката на онзи човек, като и придам случаен характер, хем да запазя поуката за него, че е добре да бъде предпазлив с непознатите ?  Cry

Додо, а какъв е смисалът да я оправдаваш?  Просто обясни на детето, че човекът е бил пиян и тогава някои хора стават по-раздразнителни и не могат да се контролират. И затова не е хубаво да се пие и т.н. Ако й придадеш случаен характер, мислиш ли, че синът ти ще се чувства вбъдеще сигурен? Щом не му даваш причина, той ще има основание да очаква от всеки възрастен подобно отношение.

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 16:57 от Лекси

# 10
 • Мнения: 4 966
Май аз обърках Додо с този инцидент. Нямах предвид да оправдаеш човека, а в смисъла на написаното от Лекси (под инцидент имах предвид злополука, защото човекът е бил пиян/невъздържан/невъзпитан и каквото се сетиш - не го оправдавай, но обясни поведението му и това, че има различни хора и различни ситуации, но ти това вече си го направила още в първия разговор).

# 11
 • София
 • Мнения: 7 141
Според мен колкото е важно какво ще кажеш и обясниш на детето си, толкова е важно и какво то е разбрало от цялата случка /защото ти можеш да си обясняваш едно, а то да си го интерпретира  по съвсем друг начин/. Затова трябва да се говори повече. Лично аз винаги разчепквам нещата до край.

# 12
 • Мнения: 1 113
Додо, вече сте разговаряли и то с точните думи. Моето мнение е да оставите случката зад гърба си или да говорите за нея само ако той пожелае. Колкото до напишкването, мисля че детето е стресирано на някакво подсъзнателно ниво и ще отиде известно време докато отново се върне пълното му спокойствие. Това, последното, го пиша като преживяла, макар и в по-различна ситуация. Детето ми беше така стресирано, че въпреки разговорите в течение на почти два месеца се напикаваше всяка вечер. Преобувах я докато спи и в нищо не казвах за напишкването.
Съжалявам за случката и желая бързо възстановяване на усмивката на малчо. Ако бях на твое място бих отложила гостуването при баба със седмица.

# 13
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 027
.

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 21:22 от Mishel_

# 14
 • Мнения: 2 567
И аз съм като Лекси  Simple Smile Даже може би понякога прекалявам с  многото говорене.
Във вашия случай обаче си мисля, че детето там е било афектирано и колкото и добре да сте подходили може да не е съвсем осъзнало нещата. И чак в един по късен момент това да е станало и да трябва пак да си поговорите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт