Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

Банкя

Мнения: 2 373
Днес го правих отново и понеже мъжа ми много го харесва реших да пусна рецептата срам-не-срам от големите майсторки в този форум Embarassed
Продуктите са по-малка тавичка.

1 кг картофи
200 гр сирене
200 гр кашкавал
1 ч.л. чубрица
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
3 с.л. олио/зехтин
сол на вкус

Картофите се обелват и нарязват на не дебели кръгчета. Сиренето се намачква с вилица и се реди един пласт картофи един пласт сирене, като завършваме с пласт картофи. Сипваме мазнината отгоре и чаша вода. Слагаме картофите да поомекнат във фурната на 200 и пригитвяме смес от разбитото яйце, киселото мляко, чубрицата и сол на вкус. Като омекнат картофите заливаме ги с тази смес и оставяме ок.10 мин да се позапече, след това вадим настъргваме кашкавала отгоре и отново печем до зачервяване. Може да украсите с магданоз.

Да ви е сладко! Very Happy
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
Ние харесваме постни манджички.
Утре ще взема да пробвам.
Едно въпросче - няма ли да трябва повече вода тези картофи как ще станат готови само с 1 чашка Question
Цитирай

под Сините камъни

Мнения: 1 022
Аз първо варя картофите. След това става по-бързо във фурната.
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
Цитат на: JnBibian
Аз първо варя картофите. След това става по-бързо във фурната.

Но тогава слагаш ли пак вода (във фурната) или само се запича?
Цитирай

Банкя

Мнения: 2 373
Ами станаха си чудесни картофите. На мен тавичката ми е малка, а чашата голяма Wink - слагам приблизително една чаша вода може и повече, но не да ги покрива. Горните картофки може и малко по-сухички да станат, но като сложиш заливката всичко си е ок.
И без да се варят предварително картофите става бързо. Ако решите да ги варите, трябва за не повече от 5 мин (ако са тънки шайбичките), за да не се разваряват, а да стоят жилавки Wink
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
Цитат на: kiki27
Ами станаха си чудесни картофите. На мен тавичката ми е малка, а чашата голяма Wink - слагам приблизително една чаша вода може и повече, но не да ги покрива. Горните картофки може и малко по-сухички да станат, но като сложиш заливката всичко си е ок.
И без да се варят предварително картофите става бързо. Ако решите да ги варите, трябва за не повече от 5 мин (ако са тънки шайбичките), за да не се разваряват, а да стоят жилавки Wink

Благодаря.
Смятам днес да пробвам какво ще стане (за вечеря) Laughing
Цитирай

София

Мнения: 1 114
И аз ще пробвам! Звучи много простичко, много обичам така - мързеливата!
Цитирай

Орлов мост

Мнения: 2 575
аз понеже съм пълен провал в готвенето - мобе ли едно тъпо въпросче - колко горе-долу е това първото време на 200 за омекване - 10-на минути или повече. поне ориентировъчно, плийз Embarassed  Confused
Цитирай

София

Мнения: 3 233
Правила съм го по този начин, но картофите останаха твърдички. Затова предпочитам варианта с предварителното сваряване на цели, обелени картофи /за да се сварят по-бързо, може да се ползва микровълновата фурна/ и след това настъргването им на едро ренде. Кашкавалът и сиренето също настъргвам на най-едрото ренде. Разбивам  яйцата, обикновено три, и ги прибавям към кашкавала и сиренето. Прибавям също и прясното мляко, мазнината /аз слагам олио или зехтин/ и подправките /копър и магданоз/. Разбърквам всичко хубаво и накрая прибавям картофите. Отново разбърквам добре и цялата смес изсипвам в тава, отгоре слагам малко от настъргания кашкавал и пека, докато кашкавалът леко се зачерви /кашкавалът може да се сложи, след като вече огретенът е готов, и да се върне тавата, за да се запече отгоре/. Тази рецепта беше поствана тук, във форума, пробвах я и много ми хареса резултатът. Моля за извинение жената, която я написа и чийто ник не съм запомнила - не плагиатствам, просто не помня ника, копирах рецептата без него.
Цитирай

Банкя

Мнения: 2 373
Karimma, правя и по този начин, но нарочно реших да дам най-простичката и мързелива рецепта, а не тази която даваш ти. Разбира се всеки си има собствен вкус, на мен и моето семейство по моя начин доста ни допада Very Happy
 
Asinka, малко повече от 10 мин, може бо 20-тина, аз ги проверявам Wink
Цитирай

под Сините камъни

Мнения: 1 022
Цитат на: Roshalche
Цитат на: JnBibian
Аз първо варя картофите. След това става по-бързо във фурната.

Но тогава слагаш ли пак вода (във фурната) или само се запича?


Не слагам вода. Намачквам картофите (щото ме мързи да стържа Wink ) и нареждам в намаслена тава ред картофи, ред сирене, ... ред кратофи, заливам с яйцата и млякото. Към млякото добавям и един бульон или някаква подправка ( босилек, мащерка, ... ) и мятам във фурната.
Това е моя вариант и го предпочитам, защото мразя да беля сурови картофи и когато има начин си спестявам удоволствието Wink
Цитирай

Орлов мост

Мнения: 2 575
Цитат на: kiki27
Karimma, правя и по този начин, но нарочно реших да дам най-простичката и мързелива рецепта, а не тази която даваш ти. Разбира се всеки си има собствен вкус, на мен и моето семейство по моя начин доста ни допада Very Happy
 
Asinka, малко повече от 10 мин, може бо 20-тина, аз ги проверявам Wink


мерси - аз понеже на себе си не мога да рачитам дори и ако проверявам, та затова поне ориентир за време да имам Blush  Embarassed
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 865
Цитат на: Karimma
...на цели, обелени картофи /за да се сварят по-бързо, може да се ползва микровълновата фурна/ ...


A как става номера с варенето на картофите в микровелето?  ooooh!
Скоро пробвах, хем нарязани бяха в йенската тенджера, на два пъти по 10 мин. ги пусках и пак дрънчаха. Накрая ги сложих в тенджерата под налягане и чиста работа - за 10 мин. бяха готови  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 233
Цитат на: lalka
Цитат на: Karimma
...на цели, обелени картофи /за да се сварят по-бързо, може да се ползва микровълновата фурна/ ...


A как става номера с варенето на картофите в микровелето?  ooooh!
Скоро пробвах, хем нарязани бяха в йенската тенджера, на два пъти по 10 мин. ги пусках и пак дрънчаха. Накрая ги сложих в тенджерата под налягане и чиста работа - за 10 мин. бяха готови  Very Happy

Точно както ти си ги приготвяла - на максимална мощност на микровелето. Не дрънчат Embarassed Освен нещо в сорта на картофите да е причината  Question
Но и в тенджера под налягане стават също толкова бързо - после тенджерата под студена вода, като се внимава за умивалника, в който слагаме тенджерата, разбира се - да не се спука от нагорещеното й дъно.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Снощи приготвих огретенчето на Karimma. Стана превъзходно. Облизахме си пръстите Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора