Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юни 2007, 17:00 ч.

Жилищен ипотечен кредит

 • 10 792
 • 83
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 929
Със съпруга ми искаме да теглим жилищен кредит с ипотека. В случай, че банката ни отпусне кредит на 100% от пазарната стойност на имота, който искаме да купим, трябва ли да разполагаме предварително със собствени средства, например за капариране на жилището на собственика? Искам да уточня, че ще ползваме услугине на агенция. Питам тези от вас, които са минали по този път. Опасявам се от следното.
От агенцията ни казаха, че трябва да имаме собствени средства - 10, 20 или 30% за капаро, а кредитът се отпускал чак при изповядване на сделката. А ако не ни отпуснат кредит или ни излъжат, че ще ни отпуснат и ние внесем капарото, то тогава то може да изгори. Именно от това се страхувам. Как е по-добре - с агенция или да търсим директно от собственик. Но второто май е доста трудно и отнема време. Става въпрос за ново строителство.
Благодаря на всички, които се отзоват!

# 1
 • Мнения: 1 172
Трябва да имате налични пари - за капарото (май е поне 10% от пазарната цена), за комисионната на агенцията, за заявяване и обработване на кредита, за самата ипотека и за нотариалните такси по покупко-продажбата.
За да сте сигурни, че ще получите кредит, трябва да се спрете на конкретна банка и да си извадите т.нар. предварително разрешение или както се води там - така имате документирано съгласието на банката да ви отпусне еди-каква си сума ако вие намерите изряден по отношение на документи апартамент, оценен на еди-каква си сума.
Банката ви превежда парите след като изповядате сделката и излезе удостоверението, че имота има единствена ипотека в нейна полза.
Най-лесно е да теглите потребителски кредит, а след това и ипотечен.

# 2
 • Мнения: 34 793
Риск винаги има.
Случвало се е и след Предварително одобрение, пак да откажат кредит.
За щастие е рядко и ако всичко ви е наред по документите, отпускат.
Превеждат се след вписването, т.е. след като вече сте минали през Нотариус и апартаментът е на ваше има, затова трябва даимате предвид сумите, които ще ви трябват до тогава- Банка, Агенция, Нотариус. Преди ставаше с Потребителски за началните плащания, но при новите цени е крайно недостатъчно  Confused
Дали сте с агенция или не, няма значение в този случай- тя няма нищо общо с банката и не може да влияе на решението й, нито да дава гаранция за кредит, тя е посредник м/у купувача и продавача, не м/у вас и банката.
За новото стрителство конкретно, малко строители работят с агенции и обратното.Успех!

# 3
 • Мнения: 1 172
Преди ставаше с Потребителски за началните плащания, но при новите цени е крайно недостатъчно  Confused
Ами тя не е писала за кой град става въпрос и колко голямо жилище търси, затова и вметнах и тази идея - доста наши приятели направиха и правят така. Иначе е ясно, че цените в София нямат стигане Sad

# 4
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 553
Ако искаш финансиране на 100% трябва да ипотекираш 2 други жилища. Можеш да вземеш от друга банка потребителски кредит, коЙто да ти покрива самоучастието и основен кредит от твоята банка. Самоучастието е около 30%. За 10% трябва да е ново строителство и то не кое да е, банките си имат споразумения с някои от строителите. Какъвто и вариант да избереш, размерът на вноските е страшна работа направо ooooh!  Относно агенциите - на мен не са ми свършили работа и за 2 стотинки, с всичко се справих сама, имат обаче претенции за комисионна - по 2.5 % и от двете страни. За мен те са излишни. Препоръчвам ти сама да си търсиш, изобщо не е толкова трудно и страшно, колкото го представят. Обаче трябва да си намериш добър адвокат, коЙто да ти оформи документите и да следи какво подписваш  Simple Smile
Успех!

# 5
 • София
 • Мнения: 3 929
За новото стрителство конкретно, малко строители работят с агенции и обратното.
Не знам, Никол, но в интернет не мога да намеря апартамент ново строителство, който вече да не е взет от агенция.
Преди ставаше с Потребителски за началните плащания, но при новите цени е крайно недостатъчно  Confused
Ами тя не е писала за кой град става въпрос и колко голямо жилище търси, затова и вметнах и тази идея - доста наши приятели направиха и правят така. Иначе е ясно, че цените в София нямат стигане Sad
Става въпрос за София и по-конкретно за Люлин. Наистина не знам как да се свържа със строителя директно. Всичко е взето от агенциите в Силвър центъра. Дайте идеи как да се свържа директно със строителя.

# 6
 • София
 • Мнения: 11 370
Отиваш на строежа. Там задължително трябва да има табела, на която е написано името на фирмата-строител, фирмата-надзорник и телефони за връзка.
Ако няма такава - все пак трябва да има работници. Питаш ги тях или търсиш отговорника на обекта.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 655
Става въпрос за София и по-конкретно за Люлин. Наистина не знам как да се свържа със строителя директно. Всичко е взето от агенциите в Силвър центъра. Дайте идеи как да се свържа директно със строителя.
Ето ти един … 72;йт с новите строежи на София в момента. Контактите са директно към строителя. Също така пред всеки строеж има голяма табела с името на строителя, телефони... Изобщо не е трудно да стигнеш до тях.

# 8
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 553
Отиваш на строежа и питаш първият срещнат баЙчо къде да намериш техническия. ТоЙ ще те ориентира към кого да се обърнеш за да разбереш кое жилище е свободно за продажба и кое не.

# 9
1. Както Ви съветват и други, минете процедура на "предварително одобрение", за да знаете какви пари са склонни да Ви отпуснат.
2. Намерете поне 10-15% от сумата за самоучастие - дори и да Ви отпуснат 100%, ще ползвате парите за довършителни работи.
3. Потърсете строител или агенция които продават "без комисионна за купувача" - иначе давате грешни пари.
4. Намерете си добър имотен адвокат - ще Ви вземе по-малко отколкото са комисионните на безполезните агенции, а ще се чувствате сигурни в сделката. Ако взимате ипотечен кредит от читава банка, може да разчитате и на техните адвокати - но трябва да сте сигурни в банката.

И накрая - нещо, което не питате, но аз да си кажа - ипотечните кредити са хубаво нещо, но обвързват дългосрочно доходите Ви със значителен разход. Направете си добре сметката. Искайте от банката пълните разходи по обслужване на кредита. Има и много кредитни калкулатори, които ще Ви дадат идея какво точно ще плащате - има един чудесен уебсайт с такива услуги. За да не излезе, че рекламирам - ако искате адреса на този сайт пуснете ми ЛС.

И накрая - гледайте на ипотечния кредит като на инвестиция. Пресметнете колко ще платите за 20те години на кредита (например), и дали се очаква на края на периода жилището да струва поне колкото сте платили.  Освен това в момента в София има бум на строителството и купувачът става все по-важен, а цените - все по-лабилни. Изполвайте това си преимущество, за да свалите от цената.

Успех! Ние направихме този ход преди 7 години и не сгрешихме. Пожелавам го и на Вас.

Последна редакция: вт, 03 юли 2007, 09:56 от Tati Peti

# 10
 • София
 • Мнения: 1 655
Не бих казала, че цените стават все по-лабилни. Не съм чула и строител да е смъкнал от цената, ами че те жилищата се разпродават още на дупка...

# 11
 • Мнения: 1 444
Искам да ти обърна сериозно внимание на един факт: Банката не се интересува за колко ти купуваш жилището, а на колко ще го оцени Оценителят на банката и ти отпуска кредит като процент от тази оценка. Миналата година ние ползвахме Пощенска банка. Оценителката се възмути от липсата на асансьор и в крайна сметка ние получихме едва 65% от парите, които ни трябваха. Отделно беше с договорна ипотека и имахме над 1000 евро нотариални такси, разбира се за наша сметка.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 361
Много е трудно без налични пари. Ние имаме малко жилище и искахме да си купим по голямо.Харесахме си на зелено едно такова,но се оказа че банките не отпускат на всеки без акт 15.И строителите вече за 1,5 години строят кооперациите и трябва в този период да си намериш цялата сума,което си е трудничко. Мислех си че по трудно е да си намериш апартамент отколкото банка за кредит,но уви само рекламите им остават. Успех в търсенето.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 929
3. Потърсете строител или агенция които продават "без комисионна за купувача" - иначе давате грешни пари.
Дали изобщо има такива агенции?
Харесахме си на зелено едно такова,но се оказа че банките не отпускат на всеки без акт 15.И строителите вече за 1,5 години строят кооперациите и трябва в този период да си намериш цялата сума,което си е трудничко. Мислех си че по трудно е да си намериш апартамент отколкото банка за кредит,но уви само рекламите им остават. Успех в търсенето.
Е, ние търсим на зелено заради разликата в цените на готовото и това в строеж. Уж така по-лесно ще ни отпуснат кредит, в смисъл ще искаме от банката по-малко пари. А то каква била работата.

# 14
 • Мнения: 34 793
3. Потърсете строител или агенция които продават "без комисионна за купувача" - иначе давате грешни пари.
Дали изобщо има такива агенции? ...

Има. Благотоворителни дружества се казват  Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт