Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора


Мнения: 1 378
Реших да ви споделя най-любимия си десерт. Който обича кремове с орехи и не го знае - да пробва. Става за половин час. Максимум. Още един час охлаждане поне (ако устискате и повече) и може да му се насладите.

Ето рецептата:

Продукти:

1л. пр. мляко
5 жълтъка
1ч.ч. захар
5 големи равни с.л. брашно (или 6 нормални супени с връх)
1-2 ванилии
½ пакетче масло
½ - 1ч.ч. орехи (на вкус)
2-3с.л. какао
шоколадови пръчици, шоколад, кокосови стърготини, крокан или каквото ви хрумне за украса

Сварява се 1л. прясно мляко. Разбиват се 5 жълтъка с 1ч.ч. захар и 5 големи с.л. брашно.
Към сместа се прибавя малко от млякото до получаване на рядка кашица. Сместа се изсипва във врящото мляко и се вари при непрестанно бъркане до получаване на средно гъст крем. Като се свали от огъня, към крема се прибавят 1 ванилия и ½ пакетче масло. (edit: Към леко изстиналия крем могат да се прибавят разбитите на сняг белтъци и така той да стане по-въздушен и лек.)
Кремът се разделя на 2 части. Желателно е жълтият крем да е повече. Към по-голямата част се прибавят едро счукани орехи (около чаша), а към по-малката – 2-3с.л. какао. Двете смеси се разбъркват добре.
Още топъл кремът се насипва в прозрачни чаши  или купички (желателно от бяло стъкло, за да се види красотата му), като най-отдолу се започва с жълт крем, след това кафяв и така се редуват на 2-3 пъти. Обикновено се сипват 2л. жълт, една лъжица кафяв крем. Завършва се със жълт.
Отгоре може да се гарнира с шоколадови пръчици, крокан, кокосови стърготини и др.
От тази доза стават 6 пълни чаши.


« Последна редакция: чт, 19 юли 2007, 15:51 от cathie »
Цитирай

Пз

Мнения: 293
Благодаря !!  bouquet  bouquet  bouquetОтдавна търся рецептата !!! Една колежка ми го даде преди 5 год. ,но не ми беше записала количеството на брашното!!!!
Цитирай


Мнения: 1 378
Благодаря !!  bouquet  bouquet  bouquetОтдавна търся рецептата !!! Една колежка ми го даде преди 5 год. ,но не ми беше записала количеството на брашното!!!!
Моля, с удоволствие го давам, защото наистина е божествен.
За брашното - лъжиците са големи, от тези за сервиране. Но и да не са, може да се сложат 7 супени например. С връх. И да се вари, докато се получи средно гъст крем. Това е важно. Да не е прекалено гъст, защото, като изстине се стяга още и става прекалено гъст.
Цитирай


Мнения: 8 584
Наистина изглежда лесен за правене. cathie, предполагам, половинката пакетче масло е от малките,125 грамови пакетчета?
Цитирай


Мнения: 1 378
Наистина изглежда лесен за правене. cathie, предполагам, половинката пакетче масло е от малките,125 грамови пакетчета?

Да. От малките. Но маслото го слагам на око. С повече е винаги по-хубав.
Ползвам немско масло.

Ето го и него:

Цитирай


Мнения: 1 378
Днес ми стана малко по-гъстичък. А аз го обичам малко по-редичък.
Та ако ползвате супени лъжици - 7 с връх са достатъчни.
Правя го от над 15 години. Никога не е имало провал. Всички си облизват пръстите.
Рецептата е на  свекърва ми.
Цитирай


Мнения: 8 584
Съблазнително изглежда! Жалко, че няма как да се пресегна с лъжичката......... Embarassed Благодаря ти за уточнението, ще го направя в скоро време.  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 378
Мога да почерпя веднага. За жалост само виртуално. Като го направиш - сподели.
Аз нямам чаши за сладолед или за кремове. В тях ще е сигурно още по-ефектен.
Но ние не го гледаме много-много.  Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 2 509
Ммммммммм ... вкусно изглежда. Ще се пробва  Peace.
Цитирай

София

Мнения: 1 410
Този крем е страхотен!  Peace
Цитирай


Мнения: 6 461
Благодаря за рецептата  bouquet

Този крем е невероятен.Майка ми когато бях малка го приготвяше редовно.
Цитирай

ВАРНА

Мнения: 1 640
Голямо изкушение!Обичам много кремовете.Мерси!
Цитирай

София

Мнения: 518
Уха! Май ще папкаме кремче тези дни! Hug
Цитирай


Мнения: 1 378
Няма да сбъркате, момичета. Направете го и ще си оближете пръстите  Peace
labrex ме светна, че към вече готовия крем могат да се прибавят и останалите белтъци - разбити на сняг - и така кремът става по-въздушен и лек.
А и повече  Laughing

едитнах се горе
« Последна редакция: нд, 01 юли 2007, 19:17 от cathie »
Цитирай

на едно прекрасно място

Мнения: 111
Уникален крем. Shocked
Днес го направих.Направо полудях-няма такъв вкус. Crazy
Става страшно бързо.Добавих и белтъците,разбити на сняг.
Благодаря ти,cathie,че сподели рецептата.    bouquet   bouquet   bouquet
 
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 38 отговора