Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
 • Мнения: 805
Аз съм майка на 2 месечно бебе. Изцяло сме на кърма, без вода, без сокчета. Получих мастит и започнах антибиотик. Продължавам да кърмя и от двете гърди.
Знам, че антибиотика ще убие бактериите, които са ме инфектирали, но въпроса ми е, дали няма, да убие и бактериите, които служат за защита в детския организъм? Т.е. той убива всички бактерии, не само вредните!
Очаквам всякакви мнения!
Просто силата на антибиотика, не е ли все пак и вредна за бебето в този ред на мисли?

# 1
 • София
 • Мнения: 3 748
Какъв антибиотик пиеш?

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Значи, говорим за различни неща. Това в кърмата, което защитава новороденото дете, са антитела. Те не са бактерии, а белтъци и не се влияят от приема на антибиотик.
Полезните бактерии, които АБ може да унищожи, се намират в червата. Те имат своята роля за запазване на равновесието и добра храносмилателна функция, както и известен протективен ефект срещу алергени. Но не са те това, което защитава бебето от всякакъв вид инфекции. И независимо че почти без изключение полезната флора се влияе от приема на АБ, тя има способността да се възстановява - не на последно място и заради факта, че в кърмата се съдържа т.нар. бифидус фактор, който подпомага растежа и развитието именно на полезните бактерии. Ако има проблем след лечение с АБ, понякога се прилагат препарати с такива полезни бактерии - лактобацили от различни видове (ацидофилус, бифидус и др.), но това се прави все пак под контрол на лекар, особено при бебета. Ти самата би могла да приемаш такъв препарат, докато се лекуваш (може да попиташ лекаря си за Нормофлор или Лактофлор като допълнение към АБ терапия, те помагат и да не се стигне до гъбична инфекция, която е честа при прием на АБ).
Имай предвид, че за окончателно излекуване на мастита е необходимо да приемаш АБ продължително време - минимум 10 дни, защото по-кратките курсове от сорта на 5 или 7 дни дават чести рецидиви.

# 3
 • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
 • Мнения: 805
Антибиотика ми се казва AMPISINA съдържа 1г ampisilin anhidrus! Лечението ми с него е 8 дена!
Знам, че се възстановява полезната флора, но това е за период от 6 години, а антибиотика остава в теб 10 години!
Дали после няма да е лесна плячка за болестворни бактерии и микроби, щом защитните й бактерии са умрели?
Това е голяма чуденка за мен, защото днес ме атакуваха с думите спри да кърмиш, заради горе споменатото!
А аз не искам да спирам, за това с болката се боря, но пак давам от тази гърда!

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Не знам откъде черпиш тази информация относно колко дълго остава антибиотика в теб, но тя съвсем не отговаря на това, което пише в медицинските справочници, нито на простата логика. Толкова дълго в организма се съдържат само някои радиоактивни изотопи, но няма антибиотик с толкова продължително действие. Всички антибиотици се излъчват по най-разнообразни начини от организма и един простичък факт го доказва - ако антибиотикът е вземан кратко време, например само 5 дена при по-сериозна инфекция, само няколко дни след спирането му бактерията започва отново да причинява проблеми и се получава повторно влошаване на състоянието. Това би било невъзможно, ако антибиотикът действаше продължително и с години.
Периодът на полуразпад на ампицилина е приблизително 1-1,5 часа - т.е. само след час и половина количеството антибиотик в организма е намаляло наполовина, т.е. се екскретира изключително бързо. Счита се (вследствие на сложно като за мен математическо изчисление) че след пет периода на полуразпад в организма практически няма действащо количество от антибиотика.
Чревната флора се възстановява доста по-бързо - според изследванията, които съм чела аз, увредената флора при кърмачета е възстановена в рамките на 3-6 седмици дори след тежка диария. А все пак да не забравяме, че антибиотикът ще го пиеш ти и в кърмата преминава едва 1,2% от дозата, която би предизвикала лечебен ефект, т.е. тя е съвсем недостатъчна да изтреби чревната флора на бебето и дори да предизвика някакви промени, те ще бъдат компенсирани доста бързо.

# 5
 • Bourgas
 • Мнения: 1 439
Извинете, че така се вмъквам в темата, но само искам да изкажа възхищението си към Хедра и начина, по който умее да обяснява Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт