Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 юли 2007, 08:41 ч.

Kakво трябва да се промени в българското детско здравеопазване?

 • 511
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 984
Разглеждахме наскоро едно предноложение за демографска програма /на ВМРО/ и ми направи впечатление, че няма достатъчно по този наболял въпрос. та за да не изпусна нещо важно, моля да ми помогнете с нещата с които сте се сблъскали, професионално, като пациенти или като родители. В България и в чужбинско.

# 1
 • Мнения: 78
Аз съм живяла в САЩ и в България и намирам огромна разлика между педиатрите тук и там. Предполагам е въпрос на по-развита страна, по-голяма конкуренция и др. Прегледът на детето в САЩ, независимо за какво е отишло на такъв, включва пълни изследвания - кръв, преглед на ушите, на гърлото, на гърдите...ами от главата до петите. Другото е, че не изписват антибиотици, докато не са сигурни, че има бактериална инфекция, а в БГ изписват антибиотик почти винаги, като защита срещу евентуална бактериална инфекция. А там винаги при болно гърло ти взимат гърлен секрет и на момента ти казват дали е вирусна или бактериална ангината. Моите деца са карали вирусна гнойна ангина без антибиотици.
Отношението на падиатъра в САЩ е много по-различно - винаги благоразположен и усмихнат, без да си изпуска нервите, ако детето плаче или се лигави. В БГ винаги започват да лепят етикети на децата, че са лигави, разглезени, невъзпитани и т.н., като си мислят, че така е правилно.
Естествено, че има изключения, но общото ми мнение е такова. Искрено се надявам и в БГ педиатрите да подобрят качеството си на работа.

# 2
 • Мнения: 1 273
Според мен много неща трябва да се променят изобщо в българското здравеопазване. Но и само по отношение на детското здравеопазване да се променят, пак ще е добре.

Абсолютно подкрепям горното мнение, че е задължително да започнат и тук да правят по-подробни прегледи и изследвания, преди да назначават лечение. В Б-я има две, на пръв поглед противоречиви практики - едната е да се изписват антибиотици за щяло и нещяло (които 1. имат и вредни ефекти 2. водят до резистентност и не работят, когато е нужно), другата е винаги да се предполага елементарно, често срещано заболяване и едва когато стандартното им лечение (вкл. антибиотиците) не даде ефект, тогава да обмислят и други диагнози. Тогава често е прекалено късно. Според мен крачка към решаването на този проблем е по-големият брой направления за специалист за деца и задължителните изследвания при всяко заболяване на дете. Смешно е да се икономисват пари от кръвни картини.

Нещо,което не може току-така да стане, но е важно, е изобщо промяна в образованието на лекарите - да се учат повече на отношение към пациентите, да обясняват подробно, да разясняват различните варианти за лечение, там, където има възможност, да предлагат информиран избор на пациента.

За тийнейджърите може би е важно да бъдат спокойни, че при посещението им при лекаря ще бъде запазена лекарска тайна. Така те ще бъдат по-спокойни, ако искат да потърсят помощ при гинеколог, при специалист по наркотични зависимости и т.п., а не да не смеят да го направят, за да не научат родителите им и да слушат съвети на некомпетентни приятели.

Много важно е според мен в Б-я изобщо да се работи повече по обучението на населението по оказване на първа долекарска помощ. Това също е нещо, което е на високо ниво във всяка цивилизована страна, а у нас на него лекарите гледат със снизхождение, а родителите - с пренебрежение. Трябва да се осигури обучение на всички бъдещи родители, на целия персонал на детските заведения и училища (прави се нещо уж по въпроса, но на много ниско ниво), на всички детегледачки.

Всичко това звучи твърде общо, но ви поздравявам за волята да направите нещо по въпроса и се надявам хората, които разбирате от закони и политика, да успеете да реализирате по конкретен начин това, което е добро за децата ни    bouquet

# 3
 • Мнения: 1 984
благодаря за мненията.

# 4
 • Мнения: 3 911
всичко Peace

# 5
 • Мнения: 1 984
хм, чак пък всичко?  #Crazy може ли малко по конкретно?

# 6
 • Мнения: 3 911
В България и в чужбинско.
Ми нали питаш,и понеже заради прекрасното ни БГ здравеопазване,имах възможността да пробвам и българското и чужбинското,мога да заявя най-отговорно,че сме далеч от тях,дори само заради отношението ,не към децата-това просто............,а към стреснатия родител Peace
Това мисля Peace
А ако тръгна да пиша ще стане километричен пост,затова мисля че няма нужда Hug

# 7
 • Мнения: 19 268
тонев, ти ходил ли си въобще на лекар?!а в болница? !

# 8
 • София
 • Мнения: 1 771
В България и в чужбинско.
...че сме далеч от тях,дори само заради отношението ,не към децата-това просто............,а към стреснатия родител Peace Peace

Ето тук е моята болка - ние, лекарите, се стремим да променим статуквото в законовите норми в здравеопазването, но не се стремим да променим себе си. Въпросът е извечен - кое е първичното: яйцето или кокошката. Ако ни повишат заплатите, ще станем ли изведнаж по-добри?
А промени трябва да има - но държавата резистира. За нея най-важни са усвояването на фондовете и запазването на статуквото в системата.

# 9
 • Мнения: 3 911
Благодаря ви   Doktor Ogi ,че ме разбрахте точно какво имах предвид.Понякога си мисля,че и ние родителите подхождаме по лош начин към лекаря,но всеки човек е родител ,дори лекарите,и в момент на мъка по най- свидното ,той си е прав и очаква от лекаря поне разбиране и търпение.Въпросът е много сложен и има доста гледни точки,но ако поне се стремим да сме добри ,и вие и ние,може би ще е малко по- лесно ,и на вас и на нас Peace

# 10
 • Мнения: 4 954
Благодаря ви   Doktor Ogi ,че ме разбрахте точно какво имах предвид.Понякога си мисля,че и ние родителите подхождаме по лош начин към лекаря,но всеки човек е родител ,дори лекарите,и в момент на мъка по най- свидното ,той си е прав и очаква от лекаря поне разбиране и търпение.Въпросът е много сложен и има доста гледни точки,но ако поне се стремим да сме добри ,и вие и ние,може би ще е малко по- лесно ,и на вас и на нас Peace
Peace Аз,ще избегна коментара за начина на лечение , вече почти всичко е споменато в горните постове. За мен като родител много важно е отношението на лекаря и към родителите, и към децата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт