Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • в Tara
 • Мнения: 3 291
канени сме за кумове и се чудим какво се подарява Embarassed
били сме кумове, но преди много години, близо 12, тогава си разменихме символични подаръчета , защото и ние пък наскоро бяхме младоженци ...та така се бяхме уговорили.
сега ни предстои същата важност, но 'проблема' е в това, че не живеем в БГ вече повечко годинки и сме изгубили представа. предполагам, че вече не се подаряват великите дуралексови сервизи или стенни часовници Crazy
какво ще ни посъветвате, подарък или пък пари? ние смятаме, че е по-добрия вариант парите, но колко. ще се радвам да ме насочите като сума долу-горе.
освен това ми предстои и друга сватба, на братовчед ми. и там ще се чудим.
извинявам се, ако е пускана такава тема, но нямам време да търся.
вашият опит?

# 1
 • Мнения: 1 147
Моят опит показва, че парите се губят, т.е. от тях не ти остава нищо за спомен. Когато ние се женехме ползвахме събраните пари да си изплатим колата, но предметите си останаха. Когато гледам нещо, което са ни подарили, знам от кого е и е някакъв спомен. Особено предметите, които ни харесват ( изключвам разните глупости от типа на голяма делва  Laughing), и които ползваме много са ми любими - например, имам един страхотен сервиз от колегите ( от Селма Ив вСофия, супер стилен), и прибори от сестра ми, които ползвам ежедневно. Та, моят съвет е, купете им нещо, което ще им остане, изберете го внимателно (ако имате време, или пък помолете близки да ви помогнат) и би било хубаво да е нещо, което не биха могли да си купят сами.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 643
Питай ги от какво имат нужда. Ние от нашите кумове получихме DVD защото това не бяхме си купили още. Не мисля, че е проблем да ги попитате. Още повече щом сте извън Бг. Може да вземете нещо което трудно се намира тук или би било много по-скъпо.

# 3
 • Мнения: 1 172
Подарете им екскурзия или почивка за двама. Можете да се вмъкнете във всякакви ценови категории. Мисля, че ще им хареса и ще запазят много хубави спомени от подаръка ви Wink 
Освен това можете да уредите всичко по интернет и не е нужно да губите време за това в България, или да носите специални подаръци от чужбина.

# 4
 • У дома, при моето семейство
 • Мнения: 648
Ние сме кумове след две седмици, и се разбрахме с младоженците след сватбата да отидем заедно за няколко дни в Родопите, и без да си разменяме подаръци.

# 5
 • Някъде там на юг...
 • Мнения: 1 125
Подарете им екскурзия или почивка за двама. Можете да се вмъкнете във всякакви ценови категории. Мисля, че ще им хареса и ще запазят много хубави спомени от подаръка ви Wink 
Освен това можете да уредите всичко по интернет и не е нужно да губите време за това в България, или да носите специални подаръци от чужбина.

 Peace Peace Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 442
Подарете им екскурзия или почивка за двама. Можете да се вмъкнете във всякакви ценови категории. Мисля, че ще им хареса и ще запазят много хубави спомени от подаръка ви Wink 
Освен това можете да уредите всичко по интернет и не е нужно да губите време за това в България, или да носите специални подаръци от чужбина.

Да, това е много добра идея, но ги питайте дали вече не са си уредили някакво пътуване. А иначе за парите - аз мисля, че ако ще се дават пари, трябва да покриват куверта и да има нещо отгоре. Така правим поне ние с мъжа ми. Иначе за предметен подарък не мога да дам акъл newsm78

# 7
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Дамата беше бременна и им подарихме цифов фотоапарат да снимат бебето и пр. Скромничък беше, ама тогава още нямаше много, а и гледам още си го ползват, значи им е бил полезен. Мисля, че тогава се зарадваха, въпреки че може и друго да са искали, но не си го казаха.

# 8
 • Мнения: 795
Зависи най-вече от финансовите ви възможности. Пари, колкото да покрият куверта и дори малко отгоре ми изглежда малко от страна на кумове! Ако могат да ви насочат какво им е нужно ще е най-добре. Напоследък доста мои приятели се ожениха, та мога да дам за пример подаръци, които те получиха от кумовете си: цифрова видеокамера; готварска печка; обзавеждане за детска стая; модерен телевизор....

# 9
 • в Tara
 • Мнения: 3 291
благодаря много на всички за мненията!
говорих с мъжът ми да ги питаме, на мен най-удачен вариант ми се струва, неще. неудобно му е.
много ми хареса идеята за пътуване, само че  те са в такъв етап, в който едно такова нещо по-скоро би ги натоварило психически, отколкото зарадвало. наскоро си направиха бизнес и всеки ден, в който те работят е от голяма важност за бъдещето им.
така и идеята 'заедно някъде' отпада Confused

Напоследък доста мои приятели се ожениха, та мога да дам за пример подаръци, които те получиха от кумовете си: цифрова видеокамера; готварска печка; обзавеждане за детска стая; модерен телевизор....
това вече ми се вижда изхвърляне. обзавеждане за детска стая...
аз мисля, че идеята на съвременното кумуване е по-скоро символична. навремето нито нашите кумове, нито ние като такива сме правили подобни дарове или нещо кой знае какво по -отличаващо се от останалите гости на сватбата. 
за мен би било важно човекът, който съм поканила за такъв пост да се съгласи на тази роля, а останалото е без значение. Simple Smile

# 10
 • Мнения: 4 380
Няма такива истории. Кумът е най-важния гост и неговия подарък би трябвало да е много по-значителен от този на обикновен гост. Ако не се чувства готов, не се съгласява на кумуване. Освен подаръка му, по българска традиция има още доста разходи, които кумът поема. Така че...струва ти се или не "изхвърляне", това са българските традиции и ако не те вълнува разочарованието на младоженците и одумването от останалите гости (още повече че живеете в чужбина и по презумпция се подразбира, че парите трябва да ги берете по дърветата), давайте със скромнички подаръци! Не знам кога сте кумували, аз за последно преди десетина години, но още тогава беше срамно да мина само с дуралексов комплект. Laughing

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 22 931
Ние също ще кумуваме и с интерес следа подобни теми.
Бъдещото семейство са ни най-добрите приятели.
Но на нас не ни пречи да се питаме и да се разберем за подаръците, защото и те ще ни правят подарък.
Питахме ги и засега сме решили да им вземем микровълнова печка.

# 12
 • Мнения: 15 751
По мои наблюдения, а и миналата година бях кума на близки приятели мога да споделя опит.
Най-добрият вариант е двете страни да се разберат от какво имат нужда. Още повече, че щом са си близки (не мисля, че някой кани за кумове хора, които не познава добре) не би трябвало да има някакви притеснения от подобно естество.
Та, на приятелите които кумувах, купихме микровълнова печка, тъй като все още нямаха, а обзавеждаха нов дом.
Тази година, на други приятели за сватбата взехме комплект кристални чаши (за дамата) и модерен телефон (за мъжа). Това си искаха хората, това купихме. ))))
Идеята за екскурзия е чудесна, стига да се знае вкуса на хората. Дали предпочитат по-шумни дестинации, или наистина пълна почивка. )
Иначе има хиляди варианти. От нещо по-скромно, но за спомен, до по-големи подаръци.
В България ролята на кума, и изобщо на кумуването е от голямо значение за цялата сватба. И това естествено определя определено поведение. Кумовете се грижат и подпомагат младото семейство, както и всички останали гости с подаръците си изразяват грижа към младите.
Още повече щом живеете в чужбина имате по-интересен избор от неща, които примерно в БГ няма, или не са със същото качество.

# 13
 • София
 • Мнения: 442
Зависи най-вече от финансовите ви възможности. Пари, колкото да покрият куверта и дори малко отгоре ми изглежда малко от страна на кумове! ..


Имах предвид по принцип за сватба какво аз подарявам. А от кумовете, разбира се, че подаръкът трябва да е по-специален. Ние от нашите получихме пари и един скромен подарък, който обаче много ни зарадва!

# 14
 • Костинброд
 • Мнения: 673
Нашата сватба беше миналата година. Поканихме най - близките ни приятели за кумове, като се разбархме да си разменим подаръци, които са горе - долу на една стойност. Ние си избрахме кухненски робот, който в момента ми е незаменим помощник, а те си харесаха кафемашина. Ако сте приели да сте кумове, не може да минете с някакъв символичен подарък - ще се получи, че обикновените гости ще дарят с повече младото семейство от техните бъдещи наставници в семейния живот. Най - добрият вариант е ако трябва сама да говориш с момичето примерно от какво имат нужда. Не е необходимо бъдещите кум и младоженец да разбират въобще за този разговор. Имай предвид, че в България е прието кумовете да поемат всички разходи по черковния брак, както на някой места и чашите за гражданското, а също така и букета на булката. Весело кумуване  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт