Писюр кюфтета

  • 25 522
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 2 018
Да ви спретна и аз една рецептичка Crazy
Извинявам се, ако вече рецептата е написана някъде, дори и с друго наименование, но аз я знам по този начин от майка ми и редовно я правя на моите мъже у дома! Много ги харесват и си сипват винаги повторно!
Само предупреждавам, че това си е "манджа" и не е за предпочитане да я предлагате на гости, особено ако са придирчиви!
Описвам я подробно, за начинаещи   chef, а тези които знаят подобни рецепти - може да ме допълнят!

Количеството продукти, както разбирате от инфото ми е за 4 мъже + ....моя милост Naughty

Продукти за запръжка - задушаване:

1/2 каф. чашка олио + малко водичка - за задушаване на лука;
7-8 глави лук - нарязан на полумесеци;
1 суп. лъж. брашно;
на върха на суп. лъж. червен пипер.


Продукти за кюфтенцата:

1/2 - 1 кг. кайма;
2 каф. чашки ориз /аз използвам "Бисерен"/ - изчистен и измит;
2 стиски - чубрица;
1/2 чаена лъж. черен пипер - смлян;
1 чаена лъж. кимион;
1 гл. лук - нарязан на ситно - е колкото можете, де Grinning.

Омесвате продуктите за кюфтенцата. Оформяте не големи топки.
Правите си запръжката - загрявате олио+вода, задушавате лука до прозрачност, слагате брашното - бъркате малко, дърпате от котлона и в този момент слагате черв. пипер. И ето, че сте почти готови Grinning. Сипвате гореща вода - с бъркане, за да се разтвори запръжката и когато заври изсипвате кюфтенцата, да се сварят. Подправяте със сол. Ястието ви е готово, когато разрежете едно кюфтенце и вътре ориза е сварен. chef

Надявам се да съм ви била полезна момичета  bouquet

# 1
  • Мнения: 4 380
Абсолютни кюфтета по чирпански. От къде това "писюр"?

# 2
  • Мнения: 375
По чирпански са с картофи и моркови, по-скоро е някакъв вид кюфтета яхния но няма домати. Ще пробвам!

# 3
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
По чирпански са с картофи и моркови, по-скоро е някакъв вид кюфтета яхния но няма домати. Ще пробвам!
И аз!  Peace

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Това не са ли кюфтета - фрикасе? Отдавна не съм се сещала да правя такива.

# 5
  • Sofia
  • Мнения: 576
Писюр е от турски. Тъй като доста дълго сме съжителствали е нормално да имаме много сходна кухня.  И аз ги обичам, но отдавна не съм се сещала да ги направя. Мерси за напомнянето!

# 6
  • Мнения: 393
Много отдавна не съм се сещала да правя такива, а стават толкова вкусни  Simple Smile

# 7
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
типи4но за варненския край е и аз ги знам от моята баба като писюр кюфте! много го оби4аме, слагат се и сушени сливи сини, става страхотия-вкуснотия!пробвайте, кюфтетата по 4ирпански са си друго нещо!

# 8
  • Мнения: 1 797
А какво значи думата "писюр"  newsm78 newsm78 newsm78

Кюфтенцата звучат вкусно,  никога не съм правила кюфтета със сос. А ги обичам. Благодаря за рецептата   bouquet
Някой знае ли и рецепта за кюфтета в бял сос? Ще съм благодарна да я науча.

# 9
  • Мнения: 4 380
Да, вярно че са с картофи чирпанските.  newsm78

А белия сос за кюфтета е същия като соса на чушките. Виж темата- не трябва да е избягала много назад!

# 10
  • Мнения: 1 797
Абе аз соса горе-долу си представям как се прави, ама самото приготвяне на цялата манджа мие е неясно newsm78

Дали омесените кюфтенца се варят първо във вода и после от тази вода се прави сос, или се готвят направо в белия сос.
Извинявам се, ако въпросите са тъпи, но никога не съм правила кюфтета в сос.

# 11
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Кати - омесваш си каймата с подправки каквито обичаш + ориз . Топките кюфтета пускаш в подсолена вряща вода + подправки - даф. листо , бахарче , чер. пипер или букет ароматни подправки за супа - целина , магданоз , морков - каквото предпочиташ , важното е водата да е овкусена , за да ти е приятен соса после. Сгъстяваш го с брашно , кис.мляко и жълтъци.  Аз соса си го подправям накрая само с чесънче и голяма китка магданоз - така ми е вкусно Wink

# 12
  • Мнения: 1 797
Пепи, много ти благодаря   bouquet

# 13
  • Мнения: 2 199
Цитат
А какво значи думата "писюр"  newsm78 newsm78 newsm78

на турски значи мързелив , значи мързеливи кюфтета  Mr. Green

# 14
  • Мнения: 1 797
Айля, мерси много  bouquet

Човек научава доста полезни неща в този форум   Heart Eyes

# 15
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
Цитат
А какво значи думата "писюр"  newsm78 newsm78 newsm78

на турски значи мързелив , значи мързеливи кюфтета  Mr. Green
и аз така си го превеждах,ама си е друго да си сигурен!   bouquet Peace

# 16
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 5 372
Цитат
А какво значи думата "писюр"  newsm78 newsm78 newsm78

на турски значи мързелив , значи мързеливи кюфтета  Mr. Green

не беше ли нещо като рошав? защото като станат готови, отвсякъде си стърчат зрънцата ориз и са много рошави и готини. Знам я като рецепта от Шуменско. Правя някакъв вариант без чиста запръжка, олио и водичка малко, под капак да се задуши, посел доливам повече вода. Става и по-диетично, а аз и на децата мога да дам така, още от малки

# 17
  • Мнения: 4 380
Направих ги аз кюфтетата. Не ми се занимаваше много пред печката, а това става бързо, пък и ми падна кайма пред очите, реших, че това ще е. Не съм ги опитвала заради брашното и ориза, но мъжа ми ги похвали. Той отдавна не беше ял българска манджа и каза че това било по-хубаво и от на майка (на тъща му демек). Grinning Което значи че е супер. Той хич не е по хвалбите.

# 18
  • Мнения: 335
във соса се запържват домати и пипер-по Варненски

# 19
  • Мнения: 2 018
Рецептата, както ви писах по-горе я знам от майка ми, а тя от своя страна от баба си, която е добруджанка.
Относно запръжката в манджите и яхниите - аз никога не запържвам, а задушавам. Така се щади  стомаха и не се появяват киселини   Peace
А може да добавите и морков във задушаването, но той вече трябва да се запържи преди лука. И след като си пусне цвета,  добавяте водичката и лука.
Аз ги приготвих снощи и добавих и доматено пюре... получи се.
Абе можете да импровизирате...както беше казал някой по-горе, може и пипер да добавите - нарязан на ситно. Ако обичате люто, бутнете и една люта чушчица вътре    Wink, но внимавайте с дечко  Stop.
 PartyВъпреки, че аз на малкия веднъж му дадох....какво да ви кажа - реакция нямяше!!!

# 20
  • Мнения: 2 018
А относно думата "писюр" - мисля, че означава немарлив.  Ама не съм сигурна!

# 21
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
А относно думата "писюр" - мисля, че означава немарлив.  Ама не съм сигурна!
Леле, дано не означава това, че ще ми се отяде........

# 22
  • Мнения: 2 018
А относно думата "писюр" - мисля, че означава немарлив.  Ама не съм сигурна!
Леле, дано не означава това, че ще ми се отяде........

 Joy Не мисля, че отговарят много на името си! Вкусни са!

# 23
  • Вече на село
  • Мнения: 569
А относно думата "писюр" - мисля, че означава немарлив.  Ама не съм сигурна!
С този превод съм съгласна  Laughing

# 24
  • Мнения: 3 251
на турски значи мързелив , значи мързеливи кюфтета  Mr. Green
Не, означава с неугледен, неприличен вид. Може би заради ориза са наречени така. И аз ги приготвям, наистина стават вкусни.
Понякога  наричам галено малкият ми син - Писе, къде като обръщение като към коте, къде-съкратено от писюр Grinning

# 25
  • Пловдив Белащица
  • Мнения: 1 447
Аз го знам това ястие като голи сърми.

# 26
  • Мнения: 65
А моя приятелка нарича ястието топарлак яхния Laughing
Много лесно и вкусно !

Общи условия

Активация на акаунт