Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора
И става ли без соковарка? Нямам такава, пък имам едни къпини и имам мерак да ги направя на сироп, обаче никога не съм правила. Някакви идеи?
Цитирай


И става ли без соковарка? Нямам такава, пък имам едни къпини и имам мерак да ги направя на сироп, обаче никога не съм правила. Някакви идеи?

Има - засипваха се с доста захар плодовете, преседяваха известно време и се прецеждаха през марля. При консумация се разрежда с вода. Става много ароматно сиропче. Майка правеше такъв от вишни, от малини и от ягоди. Не мога да напиша точните пропорции, ще трябва да питам. Дано междувременно се намеси някоя майсторка.
Цитирай


Хмм, това ми звучи лесно, обаче без точни пропорции май не се наемам. Дано някой даде точна рецепта Praynig
Цитирай


Сироп от горски плодове

Касис или  боровинки или къпини или малини или ягоди. Захар според количеството на плода с което разполагате. Почистваме и измиваме старателно плодовете и в чист буркан започваме да редим – ред плод, ред захар, като най отгоре слагаме захар на по-дебел пласт. Покриваме буркана с пергаментова хартия и съхраняваме на хладно място. Постепенно захарта изтегля сока от плодовете и се получава гъст сироп, който е богат на витамини и други вещества полезни за здравето, защото не е претърпял топлинна обработка. Тъй като по начало сиропите  са гъсти, наситени са на много захар, разреждаме в желаната от нас пропорция вода. Примерно: на 1 чаена чаша вода 2-3 супени лъжици сироп.
Общо правило за съотношението плод:захар,за да се избегне ферментация-1:2
Цитирай


Рецептата на майка е такава:

Измитите плодове  се слагат в кофа или тенджера и се заливат с вода, колкото да покрие плодовете. В сместта се добавя 4 гр салицил и 40 гр лимонтозу. Това се прави вечерта, а на другия ден всичко хубаво се прецежда през марля / е, това помня, хич не беше лесно, защото трябва да се стиска хубаво и да се извива/. В отцедения сок се добавя захар на литър течност 1.200 кг захар, ако плодовете са вишни или по-кисели - 1.500 кг захар. Отвреме на време течността се разбърква до стопяването на захарта и се налива в бутилки. Затварят се и не се варят. При консумация се разрежда с вода или сода. Много го обичах това сиропче, най-хубаво и ароматно ставаше от малини. И от вишните си го биваше.

Майка го правеше в кофа, количеството беше някъде две трети от кофата - плодовете  с водата. Не може да ми каже съвсем точно колко е било като л и кг, защото го е правила на око. Това е!
Цитирай


Много благодаря за идеите, момичета! Салицил тука няма от къде да взема, така че този вариант май ще отпадне.
Цитирай


като няма салицил ползвай аспирин
почти същото е Peace
Цитирай


Аз съм правила от ягоди, малини, касис - изцежда се сока, най-удобно е със сокоизтисквачка, ако нямате - трябва да се помъчите малко през тензух, след това на 1 част сок се слагат 2 части захар и накрая на всеки килограм захар 1 супена лъжица лимонтузу. Бърка се, докато се разтвори захарта, без да се загрява на котлон. След това се сипва в стъклени бутилки, които само се затварят с капачка, без да се стерилизират. Лимонтузуто е задължително - иначе сиропа се захаросва.
Цитирай


Всяка година правя сироп от вишни и от малини. Поръсвам плодовете със захар, на 2 кг. плод 1кг. захар, оставям ги да престоят и ги прецеждам през марля. Не слагам нито салицил, нито лимонтозу. Наливам сиропа в стъклени бутилки, затварям ги и ги слагам във фризера за 24 часа. До сега нито са ми се захаросвали, нито пък са ферментирали. Peace
Цитирай


Извинявай, а после вадиш ли ги от фризера или ги съхраняваш там newsm78
Цитирай


Извинявай, а после вадиш ли ги от фризера или ги съхраняваш там newsm78

Вадя ги от фризера след като са престояли 24 часа там. Това е хитринка, която знам от майка ми, за да не става сиропа на "парцали" и да не хваща "капаче". А може би и затова не ферментира и не се захаросва, не знам. newsm78
Цитирай


Вчера си четох книжката за зимнината и открих един сравнително лесен начин.( рецептата беше за малини, но не виждам пречка и за други плодове)
 Килограм малини се насипват с килограм захар и се оставят една нощ да си пуснат сока, след което се прехвърлят в тензух и се оставят да висят над съд още 12 часа( да се изцедят без да се мачкат) - значи до вечерта.На всяка чаша сок се слага още по една чаша захар. Разбърква се до стопяване на захарта и се налива в бутилки.Оставя се на хладно и тъмно място.Не пише нищо за стерилизиране, предполагам, че захарта е достатъчно много , за да няма нужда от варене. Аз ще пробвам тези дни, тъкмо излязоха малините.
Цитирай


Всяка година правя сироп от вишни и от малини. Поръсвам плодовете със захар, на 2 кг. плод 1кг. захар, оставям ги да престоят и ги прецеждам през марля. Не слагам нито салицил, нито лимонтозу. Наливам сиропа в стъклени бутилки, затварям ги и ги слагам във фризера за 24 часа. До сега нито са ми се захаросвали, нито пък са ферментирали. Peace

Ей това ми се струва много лесно и постижимо. Благодаря!

Гъбке, тук само аспирин Байерс се намира, дали става? Такъв какъвто на времето ( а предполагам и сега) се ползваше в БГ за консерви тук не съм виждала.
Цитирай


1-12 от 12 отговора