Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора

gatorland

Мнения: 3 478
И става ли без соковарка? Нямам такава, пък имам едни къпини и имам мерак да ги направя на сироп, обаче никога не съм правила. Някакви идеи?
Цитирай


Мнения: 6 755
И става ли без соковарка? Нямам такава, пък имам едни къпини и имам мерак да ги направя на сироп, обаче никога не съм правила. Някакви идеи?

Има - засипваха се с доста захар плодовете, преседяваха известно време и се прецеждаха през марля. При консумация се разрежда с вода. Става много ароматно сиропче. Майка правеше такъв от вишни, от малини и от ягоди. Не мога да напиша точните пропорции, ще трябва да питам. Дано междувременно се намеси някоя майсторка.
Цитирай

gatorland

Мнения: 3 478
Хмм, това ми звучи лесно, обаче без точни пропорции май не се наемам. Дано някой даде точна рецепта Praynig
Цитирай

на баба си в джанките

Мнения: 528
Сироп от горски плодове

Касис или  боровинки или къпини или малини или ягоди. Захар според количеството на плода с което разполагате. Почистваме и измиваме старателно плодовете и в чист буркан започваме да редим – ред плод, ред захар, като най отгоре слагаме захар на по-дебел пласт. Покриваме буркана с пергаментова хартия и съхраняваме на хладно място. Постепенно захарта изтегля сока от плодовете и се получава гъст сироп, който е богат на витамини и други вещества полезни за здравето, защото не е претърпял топлинна обработка. Тъй като по начало сиропите  са гъсти, наситени са на много захар, разреждаме в желаната от нас пропорция вода. Примерно: на 1 чаена чаша вода 2-3 супени лъжици сироп.
Общо правило за съотношението плод:захар,за да се избегне ферментация-1:2
Цитирай


Мнения: 6 755
Рецептата на майка е такава:

Измитите плодове  се слагат в кофа или тенджера и се заливат с вода, колкото да покрие плодовете. В сместта се добавя 4 гр салицил и 40 гр лимонтозу. Това се прави вечерта, а на другия ден всичко хубаво се прецежда през марля / е, това помня, хич не беше лесно, защото трябва да се стиска хубаво и да се извива/. В отцедения сок се добавя захар на литър течност 1.200 кг захар, ако плодовете са вишни или по-кисели - 1.500 кг захар. Отвреме на време течността се разбърква до стопяването на захарта и се налива в бутилки. Затварят се и не се варят. При консумация се разрежда с вода или сода. Много го обичах това сиропче, най-хубаво и ароматно ставаше от малини. И от вишните си го биваше.

Майка го правеше в кофа, количеството беше някъде две трети от кофата - плодовете  с водата. Не може да ми каже съвсем точно колко е било като л и кг, защото го е правила на око. Това е!
Цитирай

gatorland

Мнения: 3 478
Много благодаря за идеите, момичета! Салицил тука няма от къде да взема, така че този вариант май ще отпадне.
Цитирай


Мнения: 183
като няма салицил ползвай аспирин
почти същото е Peace
Цитирай


Мнения: 503
Аз съм правила от ягоди, малини, касис - изцежда се сока, най-удобно е със сокоизтисквачка, ако нямате - трябва да се помъчите малко през тензух, след това на 1 част сок се слагат 2 части захар и накрая на всеки килограм захар 1 супена лъжица лимонтузу. Бърка се, докато се разтвори захарта, без да се загрява на котлон. След това се сипва в стъклени бутилки, които само се затварят с капачка, без да се стерилизират. Лимонтузуто е задължително - иначе сиропа се захаросва.
Цитирай

Самоков

Мнения: 349
Всяка година правя сироп от вишни и от малини. Поръсвам плодовете със захар, на 2 кг. плод 1кг. захар, оставям ги да престоят и ги прецеждам през марля. Не слагам нито салицил, нито лимонтозу. Наливам сиропа в стъклени бутилки, затварям ги и ги слагам във фризера за 24 часа. До сега нито са ми се захаросвали, нито пък са ферментирали. Peace
Цитирай


Мнения: 65
Извинявай, а после вадиш ли ги от фризера или ги съхраняваш там newsm78
Цитирай

Самоков

Мнения: 349
Извинявай, а после вадиш ли ги от фризера или ги съхраняваш там newsm78

Вадя ги от фризера след като са престояли 24 часа там. Това е хитринка, която знам от майка ми, за да не става сиропа на "парцали" и да не хваща "капаче". А може би и затова не ферментира и не се захаросва, не знам. newsm78
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 094
Вчера си четох книжката за зимнината и открих един сравнително лесен начин.( рецептата беше за малини, но не виждам пречка и за други плодове)
 Килограм малини се насипват с килограм захар и се оставят една нощ да си пуснат сока, след което се прехвърлят в тензух и се оставят да висят над съд още 12 часа( да се изцедят без да се мачкат) - значи до вечерта.На всяка чаша сок се слага още по една чаша захар. Разбърква се до стопяване на захарта и се налива в бутилки.Оставя се на хладно и тъмно място.Не пише нищо за стерилизиране, предполагам, че захарта е достатъчно много , за да няма нужда от варене. Аз ще пробвам тези дни, тъкмо излязоха малините.
Цитирай

gatorland

Мнения: 3 478
Всяка година правя сироп от вишни и от малини. Поръсвам плодовете със захар, на 2 кг. плод 1кг. захар, оставям ги да престоят и ги прецеждам през марля. Не слагам нито салицил, нито лимонтозу. Наливам сиропа в стъклени бутилки, затварям ги и ги слагам във фризера за 24 часа. До сега нито са ми се захаросвали, нито пък са ферментирали. Peace

Ей това ми се струва много лесно и постижимо. Благодаря!

Гъбке, тук само аспирин Байерс се намира, дали става? Такъв какъвто на времето ( а предполагам и сега) се ползваше в БГ за консерви тук не съм виждала.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора