Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 юли 2007, 12:08 ч.

Болничен при раждане преди термина

  • 2 456
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 82
Ако се случи така че да родя в 7.5 или 8 месец и нямам 45 дена преди термина ,а например 55-60дена,тогава кааво става с болничният ми които се издава за раждане и мога ли да го ползвам вьобще,дори след това или го губя..и кой трябва да ми го издаде в такьв случаи и от каде? А обменна карта и направление издават ли се????/БЛАГОДАРЯ ВИ АКО МИ ОТГОВОРИТЕ

Последна редакция: ср, 04 юли 2007, 13:10 от Доня Туфиня

# 1
  • Мнения: 621
Ако родиш преди изтичането на 45-дневния период или преди въобще да е започнал,
не губиш правото си на 45-дневния отпуск, само че в този случай остатъка или съответно целия размер от 45 дена се ползват след раждането.
В нормалния случай лекарят, който ти води бремеността, ти дава болничния за тези 45 дни. Но ако родиш преди да ти е издаден такъв, 45-те дни се включват в болничния след раждането, който се издава от лекаря, при който е регистрирано детето. Ако родиш след като ти е издаден болничния за 45 дни, но преди да са изтекли - остатъка пак не се губи и пак се включва към болничния, издаван от лекаря на детето.

# 2
  • Мнения: 16 211
КСО:
Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 68 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., бр. 105 от 2006 г.) Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
(2) Когато раждането стане преди изтичането на 45 дни от началото на ползването на обезщетението, остатъкът до 45 дни се ползва след раждането. /Напр. ще се ползват всичките 45 дни след раждането, т.е. не се губят/
(3) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.
(4) Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето.
(5) Осигурената или осигуреният за всички осигурени социални рискове, които осиновяват дете, имат право на обезщетение по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока на полагащото се обезщетение за раждане.
(6) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Право на обезщетение по ал. 1 - 5 имат и майките (осиновителите или осиновителките), които са осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и без безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

Ако раждането започне рано, напр., преди 45 дни, едва ли ще имате вече направление за болницата. Просто отивате в родилното отделение при започнало раждане. То няма и как да бъде по друг начин- Вие започвате да раждате и тръгвате да наобиколите гинекологът /не дай си Боже да е неделя, напр./.
Не се притеснявайте, няма да имате проблеми поне не и в тази насока при наличие на осигуряване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт