Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 332
Здравейте, не знам на тази статия тук ли и е мястото, но попаднах на нея и ми се стори инетерсна.  Дано да ви е интересно и на вас.

14 факта за плача и 17 начина за утеха (през първата година)

Когато човек чувства толкова силно, може чувствата да прелеят, когато детето ви е неутешимо. Тогава става по-лошо и по-лошо: „ Защо плачеп, малкото ми?” Тук сме събрали всичко,което знаем за плача и утехата.

Плач:

Комуникация - всички деца плачат повече или по-малко, през първата година от живота им това е основният им начин на комуникация.
Усещане в тялото – Ти не си единствения, който се чувства като един много лош родител, когато не можеш да утешиш малкото си дете. Безутешността на детето събужда толкова много чувства в нас: безсилие, безпокойство и съмнение. Както и раздразнителност. Но плача трябва да се усеща с цялото тяло. Ние сме ‘програмирани’ да реагираме на детския плач, и просто трябва да бъдем близо до детето и да се опитаме да го утешим.
Значение на плача/Превод – Плачът може да означава толкова много: аз съм гладен, не искам да стоя тук,това е неприятно, не мога да заспя, не иска да лежа на тази ръка и т.н. Плача не е нужно да означава нещо лошо. С времето се научаваме да познаваме децата си и да чуваме по плача какво иска или какво му липсва. Но това може и да е трудно, и не винаги да разбираме защо бебето е тъжно. Може би , понякога, и бебето само не знае.
Трудни вечери – казва се, че 9 от 10 бебета са неспокойни вечерта. Някой смятят, че това се дължи на факта, че бебтата са преуморени след многото нови впечатления през деня. Затова приемете нешата спокойно, първите няколко седмици прекарвайте повече време в къщи. Постепенно можете да увеличите боря на различните посещения и дейности през деня, когато виждате, че на бебето му харесва и му допада. Ако вечерите са наистина неудържими, може да опитате да задържите темпото през деня. Опитайте се поне да си отпочинете, за да може да удържите форнта вечерно време. Това ще изчезне, когато бебето поотрасне.
Темперамент – всички бебета се раждат със своя индивидуалност и различен темперамент. И това оказва значение върху начина, по който плаче детето. Някои деца почти не се чуват, докато други с много енергия използват целия си гласов регистър, и е ясно, че това изисква повече родителски ресурси. Но всъщност е положително да имате малък ‘кресливец/ кресливка’, който ясно показва какво иска. Да постигаш своето, си е качество, което човек може да използва през целия си живот
Да се наплаче – не трябва да накараш детето си да е тихо и послушно на всяка цена. Често се случва човек да прави всичко, наистина всичко, за да утеши детето. Но плача не е опасен. Добре е от време на време детето да получи възможност да чувства това, което чувства, да е тъжно, когато е разочаровано или е ядосано. Ако ти си там, може да е много добра идея, детето да се наплаче в твойте ръце.
Периоди – от време на време плача и неспокойството са повече. Това често съвпада с периоди на бързо и силно развитие и растеж. Много родители могат да разкажат, колко невъзможни са били децата, точно преди да се научат да ходят, или точно преди говора е да съвсем на мястото си.
Колко дълго – Времето никога не минава по-бавно, от това, когато бебето плаче. Понякога може да се усеща, като че бебето плаче непрекъснато, но това не е така. Да измерите продължитеността на плача, и да видите, че не е цялата вечер, може да направи тези тежки периоди по лесни за преодоляване – човек знае, че им идва края. Изследване показва, че бебетата плачат или са неспокоини, средно по около 2 часа в денонощието през първите 3 месеца, и по около 1 час между 4ия и 6ия месец.
Никаква опасност – Ясно е, че човек мисли „не може да е хубаво да е толкова тъжно през повечето време”. Но няма опсасност, бебето не получавва поражения.
Отличителен (личен) плач – плача на бебетата е толкова различен, и много родители могат още от родилното да различат тяхното от другите деца по плача.
Списъкът – номер едно в списъка с причини за плача е гладът. Номер 2 е умората. Бебетата могат да се уморят, независимо че са били будни само 1 час.
Разглезване – Взимай, гушкай, бебето си, когато имаш желание, независимо че заобикалящите те съветват да не го правиш. Бебето не става глезено. Забелязвай, как ти усещаш действията си, и избирай внимателно измежду всички съвети, които получаваш. В миналото се смяташе, че е добре бебето да се оставя да лежи само и да плаче, и че това било добре за белите му дробове. Но това не е така! Бебето е зависимо от това, как  родителите реагират на плача му. Но е ясно, че поне до тоалетната може да отидеш, да си доизмиеш сапуна от косата, или да си довършиш хапването, преди да гушнеш бебето. Трябва да се грижиш за себе си, за да можеш да се грижиш за детето си.
Езикът на тялото ви – Бебетата са експерти да четат езика на тялото, толкова, че даже е плашещо. Ако мама или татко са стресирани или несигурни, бебето усеща това веднага и реагира, като то самото става стресирано или несигурно. Но човек може да заблуди бебето. Говорете му със спокоен глас, и използвайте спокойни, но ясни движения, даже и самите вие  да се чувствате на края на силите си. Така бебето си ‘мисли’, че всичко е под контрол. Това е достатъчно.
Наблюдение – Плачът на децата, най-често, не се дължи на заболяване. Но попитайте все пак лекаря или сестрата ако: Бебето плаче неудържимо или по нов начин – това може да означава, че нещо го боли; ако има температура, изглежда сънлово, мързеливо или по друг начин казано ‘ не е както обикновенно’; не яде нормално; има проблем с въздухоносните пътища.

Утешаване:

Утешаване върху рамото на родителя – Носете бебето на рамото си. Главицата му до вашата буза. Може да е много хубаво за малкото коремче и гръбче да се отпуснат на рамото ви.
Нови перспективи – да се загледа по нещо ново, може да отвлече вниманието на детето. Например да го поносите или подържите на рамо, да погледа по дърветата, когато лежи будно в количката, или един свирещ мобилен телефон....
Ограничаване, смаляване на пространството – бебето е свикнало с малки пространства (в корема не е имало много място в края на бременността), затова количката или леглото може да му се струват като огромни и незащитени. Направете леглото по-малко, с възглавници или одеала, така бебето ще се успокой по-лесно.
Опаковане / увиване – увиите бебето в одеало, не прекалено стегнато, не прекалено топло. Но за него може да е добре да бъде изцяло обгърнато, докато е малко.
Баня – баня преди лягане е добър начин да поуспокойте бебето.
Кенгуро / слинг – Носете бебето в кенгуро, това е добре за гърба ви (носете бебето на такава височина, на която да може да го целувате по челото или главицата). Детето усеща толината ви, миризмата ви, чува сърдечните ви удари, и се полюшва при ваште дижения. Не носете детето прекалено дълго в кенгурото, защото малкото гръбче бързо се изморява. Половин час е достатъчно през първите 1-2 месеца.
Шептене – говорете, пейте, шепнете, какво - няма значение.
Намаляване на светлината и шумовете – Намалете светлината и шумовете около бебето. Някой деца са неспокойни и чувствителни, и бързо се преуморяват и биват престимулирани.
Контакт с тялото – гушнете бебето много близо до вас, също и когато плаче. Почти всички бебета обичат близостта.
Изненада – да почнете да пеете, да смените позицията на бебето, или може би да погъделичкате и галите малкото коремче – да отклоните вниманието и да изнендате детето, може да спре сълзите.
Масаж – съществуеат специални масажи за бебета с колики, попитайте лекаря за съвет.
Потупване по дупето – да потупвате ритмично по малкия памперс, е изпитано средтсво за успокояване на бебето.
Шум – да, може би ще отнесете прахусмукачката, миалната машина, абсорбатора или сушоара към силните и неприятни шумове, но много бебета не са съгласни с вас. Напротив, те ги причисляват към успокоявашите звуци.
Биберон – ако кърменето функционира както трябва, но бебето не изглежда удовлетворено, пробвайте със залъгалка или малкото ви пръстче. Една част от бебетата имат по-силна нужда да сучат отколкото нуждата от храна, в дадения момент.
Праг на врата– прекарвайте количката на бебето над някой праг на врата или нещо леко повдигнато. Може да помогне.
Разходка с количката – чистия въздух също може да помогне н бебето да се успокой. За съжаление е мит, че всички бебета си обичат количката.
Търпение – дайте време на всеки опит да заработи. Например не сменяйте позата веднага, ако едната не е дала резултат, а опитайте малко по-продължително. Само това, че родителя да е постоянен и не се предава, може да успокой бебето.

Ако нищо не дава резултат – излезте навън, поемете дълбоко въздух 10 пъти. Сменяйте се, ако сте двама. Потърсете помощ. Може да се окаже невъзможно винаги да се справяте със ситуацията. Опитайте се малко да си почивате от време на време. Разходете се, например, когато другия родител или помагач е с бебето. Ако е тежко – потърсете помощ.
Винаги говорете с лекаря или сестрата, ако бебето ви е неутешимо.

Превод aleksi ot www.libero.dk

# 1
 • София
 • Мнения: 6 164
При нас са само два вида плач: от скука и от болка. Утехата е ясна. Grinning

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 616
Тази статия я разпечатх за нашият татко, защото него ако питаш детенце реве само от глад, ще кажеш гладно го държа, не му давам да яде по цял ден и чакам да се прибере той, че да ми каже, че бил гладен мъника  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 3
 • Мнения: 1 910
Много хубава статийка, за бъдещи пък и настоящи майчета, татковци и т.н.  Grinning
 thumbsup

# 4
 • Мнения: 305
Инашият татко е на мнение че когато реве значи е гладен,но ние си знаем-детенцето си иска гушкане и внимание.

# 5
 • Мнения: 6 461
Статията ще бъде много полезна на родителите.
Поздравления  bouquet

# 6
 • София
 • Мнения: 613
 newsm10 благодаря, че я сподели   bouquet

# 7
 • до канала
 • Мнения: 518
страхотна е  newsm74

# 8
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
Много хубава и полезна статия Peace
  bouquet за труда!

# 9
 • София
 • Мнения: 2 197
Хубава статия, но според мен важи максимум за първите 6 месеца. Поне начините за успокояване. Поне при моето бебе от 7-мия месец нататък нищо освен биберона и разхождането с количката не върши работа.

# 10
 • при гларусите
 • Мнения: 617
Прекрасна статия прочетох я с голямо удоволствие! Надявам се да запомня поне половината от съветите! Благодаря на Aleksi за превода.  bouquet

# 11
 • Мнения: 370
Алекси,благодаря ти. Страхотно полезна статия.

# 12
 • гр. Русе
 • Мнения: 497
Много хубава статия   bouquet

# 13
 • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
 • Мнения: 805
  bouquet  bouquet  bouquet
Благодаря за статията! Стархотна е!

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 28
много хубава статия,но и според мен важи за по малките бебета

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт