Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Клюкарник
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора

София

Мнения: 457
Както си спомняте покрай случая със Стоилка, която си преби двете деца миналата година се надигна инициатива тук във форума да се направи нещо по въпроса за малтретираните деца. Пипи67 направи с наша помощ и качи на сайт петиция срещу насилието върху деца, която е закована на първа страница тук в Клюкарника. Понеже под петицията трябваше да бъдат назовани хората и институциите съставили я, Пипи67 написа, че Инициативен комитет на българските родители е автора, като назова и няколко организации, с чиято помощ се написа тази петиция. Заради гласността в медиите, която придоби тази наша инициатива, трябваше да се представяме с някаква форма на организация и така си и остана- Инициативен комитет на българските родители. Понеже някои от исканията ни в петицията изискват законодателни промени, ние решихме да ги направим и предложим на медиите. Само така сметнахме, че ще ни обърнат необходимото внимание по-висшестоящите инстанции, които са компетентни да направят някои промени. Аз на няколко пъти писах в темата "Петиция срещу насилието над деца - отзвуци и коментари", че трябва да разгледаме нормативната уредба, касаеща точно насилието над децата и наказателните мерки срещу тези деяния, но никой не откликна. В последствие публикувах промените, които заедно с мъжът ми направихме в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс (който трябва да бъде променен в голямата си част) и в Наказателния кодекс. За моя изненада г-жа Мариана Векилска прояви интерес към тези предложения и ми предложи да ги внесе в парламентарната комисия за децата, младежта и спорта, за да могат депутатите да им обърнат внимание.
Вчера бяхме на среща с парламентарната комисията за децата, младежта и спорта - аз, мъжът ми и Еми. Бях питала дали има желаещи да дойдат на тази среща в закованата тема на първа страница "Петиция срещу насилието върху деца", но никой не откликна. Затова се сетих, че Еми като необвързан човек с никоя организация и с поглед върху проблемите на децата по домовете, може да бъде полезна на срещата. Обадих й се и тя дойде, за което й благодаря много. От страна на държавната администрация присъстваха десетина народни представители от комисията за децата, младежта и спорта, зам.министър на МВР, негов колега от дирекция към МВР,както и директор на отдел от Държавна агенция за закрила на детето и неин колега.
Срещата мина много добре и хората се вслушаха в нас. Изказаха мнение, че е добре ние да даваме предложения, а юристите в Парламента ще преценяват до колко дадена промяна не противоречи на друг действащ нормативен акт. Получихме голяма подкрепа от всички присъстващи и те показаха желание за бъдеща съвместна работа. Като например срещи с Инициативния комитет на българските родители, когато се разискват проблеми на децата и тяхното развитие, срещи в които ние родителите да си казваме нещата както са си, а те да ни изслушват и заедно да преценяваме какви мерки могат да бъдат взети, за да се предотвратяват засегнатите проблеми. Говорихме си и за конкретни случаи на малтретирани деца, настанени в домове и непотърсени с години от "родителите си" и спънките, които има в държавата ни, тези деца да бъдат осиновени и съответно лекувани навреме, ако е увредено детето от физическото насилие срещу него (има много такива случаи).
В тази връзка Инициативния комитет на българските родители има нужда от още съмишленици и сътрудници, които да се включат в анализите и дискусиите на проблемите с идеи и предложения, както и да участват в бъдещи срещи на Инициативния комитет. Този комитет, както ви стана ясно, това сме ние българските родители и за да направим по-светло бъдещето на нашите деца (тези от домовете пак са наши деца) би трябвало да се борим, за да бъдем чути. Не е лесно, но пък е много обнадеждаващо, че можем да помогнем и че ще бъдем чути.
 
Цитирай

София

Мнения: 2 205
Знам, че на повечето от вас темата се струва доста депересираща, поста на Доби малко дълъг, но вярвайте- проблемът е сериозен.
За мен лично, много личен, доколкото виждам по домовете какво се случва и колко непоправимо се уврежда психиката, здравето и живота на едно дете, преживяло насилие-не само физическо, а и психическо.
Незнам дали сте се замисляли всъщност колко много форми на насилие ад деца има-не е само побоя, блудството, изнасилването (да пази Господ!). Данните , които бяха изнесени вчера от МВР са плащещи- зачестили са случаите на грабежи на деца , телесни повреди- в училище и извън него.
Никой от нас, УВИ, не е застрахован.
Изненадах се, че някои от политиците действително са загрижени и имат огромно желание за диалог. Поздравиха ни за гражданската позиция, но ако с нас имаше повече хора определено щяхме малко повече "да тежим",
Посъветваха ни предложенията за законодателни промени да ни ги изготвя юрист- сигурна съм, че тук има такива.
Изобщо, приятели- трябва малко активност.
Цитирай

София

Мнения: 10 806
Никога не съм работила със законодателството по проблемите на децата и семейството, така че ще ми трябва малко време да почета и да се запозная.
За сметка на това пък имам доста голям опит в нормотворчеството и ще мога да оформя прилично един текст, стига да имам идея какъв трябва да му е смисълът Laughing
Надявам се да се включи Додо, защото ако има тук колега, който да е запознат в детайли със законодателството в областта, то това е именно тя.
Искам да участвам Peace От подписа ми е видно какво ми е отношението по въпроса. Хайде най-сетне и от моето образование да има някаква полза Crazy
Цитирай


Мнения: 5 135
Аз не съм юрист, но имам желание да помогна. Можете да разчитате и на мен.
Цитирай

София

Мнения: 2 205
Аз не съм юрист, но имам желание да помогна. Можете да разчитате и на мен.
Hug Hug Hug
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Темата е изключително тъжна. Чела съм Закона за закрила на детето, на мен ми се струва че доста от нещата написани там подлежат на "свободно тълкуване". Кой как ще преценява ако някой застрашава психическото и физическото развитие на дете? Тези неща трябва да се конкретизират (според мен лично) и социалните да си вършат по-добре работата.

Ако има нужда от помощ, аз съм насреща! Hug
Цитирай

в пълна къща

Мнения: 3 740
Аз също искам да помогна.
За съжаление до 15 септември на практика няма да съм в София. Има ли проблем да се включа след това?
Цитирай

София

Мнения: 2 205
Няма времеви ограничения, просто е хубаво да се съберем, да помислим какво може да се направи и да се предприемат конкретните стъпки. Институциите наистина са отворени към диалог с граждански структури и наистина има заинтересовани хора да се работи по въпроса....
Цитирай

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 151
Пиши ме и мен, Еми.   bouquet
П.П. Не съм юрист, но пък с Кабо Алма ставаме двама детски автори.  Wink
Цитирай

София

Мнения: 457
Нищо, че не сме юристи. Можем да сме полезни и с някои идеи от ежедневието ни или с някаква информация по наболял проблем. Някои от нас могат да следят и нормативната уредба. Кой както може Hug
Цитирай

France

Мнения: 672
Ако ви трябва представител в Хасково, насреща съм. По образование съв психолог, не работя, имам дъщеря на 5г. Член съм на Настоятелството на Детска градина по изкуствата в Хасково, член на Сдружение за инициативи по заекването (до 2006г бях член на УС на Сдружението).
Цитирай

София

Мнения: 457
Ако ви трябва представител в Хасково, насреща съм. По образование съв психолог, не работя, имам дъщеря на 5г. Член съм на Настоятелството на Детска градина по изкуствата в Хасково, член на Сдружение за инициативи по заекването (до 2006г бях член на УС на Сдружението).

Pechovska, дано за в бъдеще да ни трябва и за Хасково представител. Щом си психолог може и по Интернет да обсъждаме някои неща Hug
Цитирай


Мнения: 5 135
И аз съм психолог, ако това има значение.
Цитирай

София

Мнения: 2 205
И аз съм психолог, ако това има значение.

и аз Wink Wink Wink

М/у другото предложих на представителката на ДАЗД да се помисли за работата с доброволци. Защото , например, когато дете под полицейска закрила е настанено в дом, то бива слагано в изолатор за 2 дни. Детето веднъж изживява стреса от отношението на родителите, втори път от това, че го взимат от дома му, настаняват го на непознато място и го затварят в една стая....Няма персонал, няма специалисти, които да му обърнат персонално внимание, ДМСГ имат един психолог за 50-60 деца. В такива случаи едни добре обучени доброволци биха помогнали на децата.
Цитирай

sofia

Мнения: 7 477
Нищо, че не сме юристи. Можем да сме полезни и с някои идеи от ежедневието ни или с някаква информация по наболял проблем. Някои от нас могат да следят и нормативната уредба. Кой както може Hug

Бини,понеже не съм наясно с какво то4но си се нагърбила не мога и да коментирам newsm78
като 4овек с доста опит мога да кажа само,4е едно се говори(от ДАЗД,МТСП,депутати) ,а се слу4ва съвсем друго.Във връзка с "И аз съм българ4е"полу4ихме доста писма от министри и депутати,подкрепящи го и т.н...............Бяхме на доста срещи и заседания-приказки много,действия-0.Продължаваме работата  със сродни организации и депутати по писането на промените,пишат се в момента и в МТСП ,но ще има яснота през септември.Казвам ти това за да се въоръжиш с търпение в процеса на тези срещи и разговори.

Нормативната уредба е ясна,закони има,проблема е ,4е не се спазват,няма контролен орган ,липсва координация.Много наредби могат да се променят и трябва,но ти казвам,4е сама няма да се справиш.Трябва ти и юрист ,4овек да ти4а по зада4и,4овек да пише и да е на телефона.............
Още зимата умувахме и говорихме с Додо за доста неща ,общо взето има върху какво да се работи,но липсва разбиране и адекватни действия от страна на държавата.Нали се сещаш през какво сме минали за да решим да се нагърбими и ние с подобно нещо.Е,много работа,ама страшно много ,нервите не ги коментирам,безразли4ието също,хлопването на врати ве4е не ме впе4атлява Twisted Evil
Но ако си запозната с нашето писмо ще се запознаеш и с това какво искаме ние и подкрепящите ни.Ние по това работим.

Парламента излиза отпуска август,юли-половината депутати ги няма........Казвам ти го защото преди месец ни посъветваха ,4е каквото и да правим сега ще е глас в пустиня.Може да се работи,но резултати някакви реални от работата 4ак септември.Не решения,а резултати от разговорите и срещите.Е,ние си действаме,но си го имаме на ум..

Незнам какво да ти пиша пове4е,желая ти търпение  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора