Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юли 2007, 15:25 ч.

Проблем със свекърва?!!!

 • 2 283
 • 36
 •   1
Отговори
Здравейте на всички,

имам регистрация, но ще избегна да пиша с нея и минавам дирекно на проблема.
Със съпруга ми сме женени съвсем от скоро, но иначе връзката ни преди това беше около 2.5г. през което време и аз често ходех у тях и той у нас по същият начин.
Когато сключихме брак решихме, че ще живеем у тях при майка му. (баща му беше починал наскоро и не искахме да оставяме жената сама). Майка му сама настояваше за това, макар че за мен беше много по-добре да отидем на квартира.
Е, сега от 2месеца съм у тях и проблемите са още от началото.
В къщата не е правен ремонт от както е строена - а това са около 70-80г. Единствено са боядисвани стени, таван и черчевета на прозорците.
Естествено решаваме, че ще направим поне 2 от стаите, а останалите 2 за по-нататък.
Започваме с ремонтните дейности, като на всеки етап от тях - да речем смяна на дограма, паркет и т.н. майка му започва да се сърди по 2дни. Ходи като таласъм из къщата, излиза без да каже къде отива (а е възрастна жена), няма я по цял ден, не се храни с нас на масата и т.н.
След 3-4дни и минава и започва да се държи нормално. Разговаря с нас, готви и т.н.
При което отново щом се стигне до някаква смяна тя отново става като буреносен облак.
Е добре, аз съм съгласна, че това е промяна за нея - но ние не и разбиваме къщата, а я правим по-удобна и за нас и за нея. И такова демонстративно поведение мен лично ме дразни и съпругът ми също.
При едно от поредните такива мръщения и се развика и тя на другият ден отново се държеше нормално. Но това е крайно изнервящо.
Когато я попиташ какво има, от нещо недоволна ли е, обидили ли сме я по някакъв начин - тя отново мълчи и гледа в една точка.
Сготвя ли нещо за ядене тя не яде от него, а си прави някакви нейни си неща. Не сяда с нас на масата. Все едно ще я отровя.
Когато тя сготви (което се прави в 8ч сутринта и аз се събуждам от мириса на пържен лук и на манджа, но както и да е, мълча си) аз винаги сядам на масата и ям от яденето, макар и да не ми харесва. Тъй като в повечето случаи независимо дали е супа, или нещо друго плува олио отгоре 1пръст, а аз имам гастрит и подобни храни ми се отразяват доста зле. Но естествено ям, за да не я обидя.

Е, кажете как се постъпва в подобен случай, защото аз не мога да намеря разумно обяснение.

# 1
 • до морето
 • Мнения: 494
Или си траеш или изчезваш от там. Старите хора са особенни, хем не могат без нас, хем постоянно сме им криви за нещо. Приеми я като детето в къщата, за което трябва да се грижите. Бъди щастлива, че съпругът ти те подкрепя.

# 2
 • София
 • Мнения: 771
.. Е, кажете как се постъпва в подобен случай, защото аз не мога да намеря разумно обяснение.

Ти разум не търси в тия неща. Разберете се със съпруга ти дали ще ги търпите или си хващайте багажа и на квартира.

# 3
 • Мнения: 14 965
Мии... Тъй ще е. И по-лошо ще стане, щом се роди детето.
Или излизате оттам, или сядате като възрастни хора да си изясните ситуацията. Иначе играта на цупене ще си я играете цял живот, че и скандали може да започнат... Да не говоря, че сега мъжът ти е на твоя страна, но след време? Дали няма да се обърне и да започне да защитава маминка?
Затова поговорете и се разберете. Ако има начин, отделете си домакинствата. Тя да си живее самостоятелно и да си готви сама, вие - също си живейте отделно. Канете се на гости по празници, влизайте в чуждата част само с чукане и покана... Така поне ще си спестите нервите от съжителството на 2 жени в една кухня. И пак ще има дрязги, ако съдя от личните си наблюдения върху майка ми и баба ми.

# 4
Да, знам, че е излишно да се търси нещо там, където го няма.
Но и след няколко месеца само очакваме бебе, а и този ремонт, който направихме. Не ни се иска да зарежем всичко, за да започваме отначало и то на чуждо място. Да не говорим, че той през времето, в което не е на работа, ще тича да вижда и майка си и аз ще трябва да се оправям сама и с бебе и всичко останало.

# 5
 • Мнения: 14 965
Така и така ремонтирате, направете отделни части за вас и за нея. Ако може - и с отделни входове.
Между другото, когато започнахте ремонта, включихте ли я в плановете или я поставихте пред свършен факт? Ако е второто, и аз бих се нацупила. Възрастните хора искат преди всичко уважение, но ясно изразено, даже и да е проформа.  Wink Laughing

# 6
Естествено обсъдихме това, което ще правим. А и тя пита ако нещо не и е ясно и ние отново обясняваме.
Има си на разположение хола и спалнята, в които ние едва ли ще стоим.
Правихме ремонт на другата спалня, в която ще си стоим тримата с бебето и на кухнята.

# 7
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 546
Катринка, не искам да те отчайвам, но нещата ще вървят на зле. Живея в аналогична ситуация вече 6 години. Що нерви съм потрошила ... Живеем със свекърва ми в един апартамент, който е на мъжа ми, но тя е вдовица и пенсионерка и затова е при нас. Тя е живяла само с мъжа ми дълго време - когато се оженихме той беше на 33 години. На всяка една промяна в къщата хвърчаха искри. Тя се цупеше за всичко - нови пердета, нови покривки, нова дограма, ремонт на тоалетна, баня, покупка на покъшника - всичко беше или грозно, или лошо или на комшийте беше по-хубаво ... ooooh! В един момент щеше да се побъркам. И тогава просто спрях да й обръщам внимание. Реших за кое мога да направя компромис и за кое - не. За готвенето - вече тя си готви отделно, защото ние сме много капризни. Мен ме устройва идеално.
Като дойде детето чакай бум на недоволството, особено, ако не си съгласна с нейните методи на гледане. Ние най-много търкания имахме по този върпос, защото не и разрешавах да прилага бабинските методи от преди 30-35 години върху сина ми. За това бях непреклонна, а тя сумтеше, че съм го била мазала и хранела с химии  Mr. Green
Постът ми стана много дълъг, но се надявам да ти помогна поне малко.

# 8
 • Мнения: 809
Излезте на квартира. Почне ли от сега да придава фасони ше е така вечно.Мъжа ти ще се разкъсва между теб и нея
Ние преди да се оженим първо намерихме квартира и чак тогава сватбата , Цял живот бях свидетел как майка ми имаше проблем с баба . Не исках и аз да минавам по тоя път.
Живяхме на квартира 7 г. През това време лека полека направихме ремонт на кущата, Ново стълбище и два отделни входа. Задължително две кухни,Вярно е че ни беше мнго трудно като младо семейство, но с ега съм добре. Всяка жаба да си знае гьола

# 9
 • Cофия
 • Мнения: 1 177
аз нямам опит със свекърва, но пък баба ми беше така, живеехме в нейния апартамент и тя не даваше нищо да се ремонтира там, и ако евентуално нещо мъничко се променеше, тя се цупеше с дни. Всички възрастни хора са така "като си направите ваше си го ремонтирайте колкото искате" все така казваше и ние нищо не равехме. Издебвахме я да отиде на почивка някъде и тогава за 2 седмици ремонт  Simple Smile после разбира се, тя осъзнава, че така и по-добре но иначе си мрънкаше. Не се ядосвай, просто не и обръщай внимание Peace

# 10
Благодаря Ви много на всички.
Изглежда това ще продължава, което мен лично ме дразни.
Мога да се правя на луда и аз, нямам нищо против да не ме занимава със себе си. Ако иска да си се сърди така. Но пък когато не се сърди постоянно иска да е полезна, да прави нещо, да помага и т.н. и все неща от сорта.
За детето - надявам се да не реши и там да се прави на помощничка с някакви бабини методи. Той и мъжа ми от време на време ми изцепва някоя простотия по повод гледане на дете - умен човек, ама от къде вярва на такива простотии не знам.
Правя постоянно компромиси, но май хич не се отчита. В крайна сметка не мога да живея като през 30те години.

# 11
 • Мнения: 263
Или си траеш или изчезваш от там. Старите хора са особенни, хем не могат без нас, хем постоянно сме им криви за нещо. Приеми я като детето в къщата, за което трябва да се грижите. Бъди щастлива, че съпругът ти те подкрепя.
Това са двата единствени варианта! Среден (трети) няма!

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 473
Не й обръщай никакво внимание нека си ходи като буреносен облак, не й яж от манджите, нека се сърди - тя защо не яде от твоите. И аз пробвах към моята свекърва с добро - не работи. Само с рогата напред да видиш сега е по-мека от памук. Ние без тези чудовища можем, те без синовете и внучетата си не могат. Каквото й да направиш ще й мине.

# 13
 • Мнения: 1 172
Седнете и говорете -  ако не иска да сяда с вас на масата, въпреки че изрично си я поканила, питай защо. Ако не яде от манджите ти - пак питай защо. Кажи й и за твоите проблеми с гастрита. Ако чакаш сама да се сети, едва ли някога ще стане. С подминаване и цупене нищо няма да се промени Sad Бъди по-директна и настоявай да си изясните отношенията. На мен би ми било адски неприятно да живея така Sad

# 14
 • Мнения: 1 172
Ние без тези чудовища можем, те без синовете и внучетата си не могат.
Малко офф: А мъжът ти знае ли точното ти определение за майка му? Ако аз си позволя да използвам такава обидна дума за моята свекърва, определено ще разбера, че и синът й може без мен.
Не казвам, че нямам право да се оплаквам от нея, или че не ме е ядосвала. НАпротив, споделям с него и с нея какво не ми харесва, коя постъпка ме обижда или наранява и т.н. Но съм сигурна, че никой мъж не би търпял такова отношение към родителите му. А ако наистина си го заслужават - не би живял при тях.
В една друга тема масово наскачаха да обясняват, че не биха търпяли майките им да се изказват грубо и цинично за съпрузите им. Та затова сега се чудя, наистина ли мъжете ви знаят вашето мнение за майките им и ви позволяват да ги наричате така?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт