Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 230
Здравейте, попаднах на тази тема  "До каква въэраст детето ви беше "недоносено"?" и малко се попритесних. Хайде да си споделим какви са най-честите нарушения/здравословни проблеми, които се срещат при недоносените бебенца. За мен Дани си е съвсем нормално бебе на 6 месеца, ама сега ме хвана страх да не е да пропускам нещо. Не искам да попадам в този омагъосан кръг да следя като замаяна дали аджеба бебето прави нещата точно по-книгата, дали е като другите бебета, защо не е като другите. И в същото време не искам да си затварям очите, ако има някакъв проблем, сам и само да не би детето ми да не е като другите.

# 1
 • ruse
 • Мнения: 888
Здравейте милички Hug

Много зависи от степента на недоносеност на бебчето, но възможна е всякаква незрялост на органи и системи- бели дробове, сърце, стомах, мозък...

 Когато родих първата си дъщеря Теа /1.400кг. 38 см./ в Родилен Дом ми дадоха да подпиша следния Протокол за информирано съгласие при раждане на недоносено дете: /на мен не ми дадоха екземпляр, но аз си го преписах на гърба на разни мои документи/:

   Недоносено дете е всяко дете, родено пет или повече седмици преди определената дата за раждане. Колкото по- рано е родено бебето, толкова по- незряло е то и се очакват сериозни проблеми в адаптацията му през първите 10- 15 дни от живота му.

   Незрялостта засяга всички органи и системи, но от особена жизнена важност са белите дробове, сърцето, стомахът, червата, черния дроб и мозъкът.

  1.Незрялост на белите дробове- Проявява се със значително затруднение в дишането и необходимост от спешно лечение, включващо най- съвременни методи на лечение: кислород, поставяне на дихателна тръба и провеждане на апаратно дишане. Приложение на препарат /сърфактант/, подобряващ работата на белите дробове;Антибиотично лечение с поне 2 силни антибиотика.
 
   Важно: Рискове при непроведено лечение: Засилване на дихателната недостатъчност, кислороден глад на всички органи и фатален край на бебето.

   1.1.Ранни усложнения при правилно лечение.
      1.1.1.Развитие на пневмония
      1.1.2.Въздух в пространството между плеврата и белите дробове /пневмоторакс/ и необходимост от специална процедура за извличане на този въздух.

   1.2. Късни Усложнения- Настъпват след около 10 дни от лечението на белите дробове:
      1.2.1. Късни пневмонии- лекуват се продължително време с антибиотици
      1.2.2. Задържаща се дихателна недостатъчност и необходимост от по- продължително кислородно лечение и склонност към инфекции на белите дробове в кърмаческа възраст.
      1.2.3. При децата под 1.500 кг. и родени 10 седмици преди определения срок има опасност от различно по степен засягане на очната ретина и отклонения от нормалното зрение.
    За тази цел се провеждат контролни очни прегледи от специалист на всеки 15 дни и се вземат своевременни мерки и при необходимост хирургическо лечение.

   2. Незрялост на сърдечно- съдовата система.Проявява се със сърдечна недостатъчност и отоци. Лекува се със специални медикаменти, подобряващи работата на сърцето.

   3. Незрялост на стомах и черва. Проявява се в затруднение с храненето, неусвояване на храната, повръщане и продължителна необходимост от венозни системи.

   3.1. Ранно усложнение
Възпаление по хода на тънките черва, което продължава не по- малко от 10 дни и се нуждае от: Спиране на храненето
      Стомашни промивки
      Антибиотично лечение
      Венозни системи
При неовладяване на заболяването е необходимо провеждане на хирургично лечение.

   4. Незрялост на черния дроб.- Проявява се с по- силна жълтеница през първите 3 до 6 дни от раждането и се нуждае от: Венозни системи
                                                                                    Лечение със специална светлина /фотолампа/
                                                                                    При по- тежка жълтеница се прави обменно кръвопреливане

   5. Незрялост на мозъчните клетки и съдове.Тази незрялост води до по- лесно кървене на съдовете в мозъка и опасност от мозъчни кръвоизливи. Размерът им се определя със специална ултразвукова техника и развитието им се проследява в динамика до изписването на детето.

При 15 % от децата като усложнения се установява:

   5.1. Ранни усложнения: При по- големи кръвоизливи се достига до тежка анемия и необходимост от кръвопреливане. При засягане на голяма част от мозъка се достига до фатакен край на бебето.

   5.2. Късни усложнения:
    При средно изразени кръвоизливи се очаква различна степен на изоставане в двигателното развитие, а при някои деца и в психическото развитие.
   Децата се проследяват в специализиран кабинет към клиниката и се насочват при нужда към специалист за рехабилитация.

   Мисля, че всеки може да придобие поне минимална представа за проблемите, стоящи пред едно недоносено бебенце!Ще ми се да няма такива дечица  Praynig Praynig Praynig, но напоследък все по- често се случва да се раждат по- рано бебенца!
Моята Теа има доста последици от недоносеността- ДЦП, Кривогледство и далекогледство 7 диоптъра, функционален шум на сърцето, който вече почти изчезна! Много е важно ранното диагностициране на състоянието! Не подценявайте нещата! Peace
Бъдете здравички Вие И Дечицата ВИ!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 163
ЕЙ на сетне нещо и за нас.
Рали е родена в 8 месец. Никога не съм я третирала като по-специално дете макар, че постоянно ми го повтаряха приятелките. Аз съм родена в 7 месец и имам сестра близначка.
Сега Рали е на  2г и 6м и няма проблеми все още със нищо. ОТ февруари я пуснах на яслата и тя почна тогава да боледува иначе въобще не ми е боледувала. Сега сме с настинка,, температура, сополи. Дано да ми расте все така и на вас мами с недоносени деца желая късмет.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 952
Е тук може би е мястото да се публикуват координати и лични мнения за специалисти, при които сте били на преглед и се занимават и с малки бебенца. Може и отделна тема да се направи. Предполагам, че има много мами , които дори само за собствено успокоение биха завели детенцето си било при офталмолог, кардиолог, на ЕКГ или ортопед. Аз моята не съм я водила никъде, освен при личната педиатърка, но тя през цялото време ме уверява, че всичко и е наред само дето сме по- слабички за възрастта си.  Но ми се иска да я заведа някъде , където биха и направили рентген на дробовете например и ехография на корем, включително бъбреци.
Хайде, вие сте. Дайте да направим нещо като "бял списък" на лекари, преглеждащи и лекуващи и недоносени бебчета.

# 4
 • Мнения: 743
Моята дъщеря също е от недоносените деца, аз смятам че астмата която имаме е следствие на на това, че се е родила със нездряли бели дробове и и трябваха три саркфантата за да ги разгъне, но това е едно нищо сравнение с това до тук с какви фалшиви диагнози се сблъсквахме по време на нейното отглеждане.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 956
Вики има хемангиом до лявото око (релефен - висок е около 2мм и в диаметър е около 6-7мм) . До колкото четох, по-често се среща при недоносените дечица.
Засега не смятам да го оперираме, но ако започне да расте рязко или пък го разкърви - ще се наложи.
Ще съм благодарна ако мамите на по-големите детенца, имали такъв хемангиом, споделят впечатления - изчезна ли (ако да - на каква възраст); оперирахте ли или слагахте кортикостероидни инжекции?
P.S. elikaragyozova, честит 1-ви рожден ден на малката ти кукличка. Да ти е жива и здрава и много да те радва!  newsm59

Последна редакция: сб, 14 юли 2007, 16:50 от Viki_76

# 6
 • Мнения: 743
.S. elikaragyozova, честит 1-ви рожден ден на малката ти кукличка. Да ти е жива и здрава и много да те радва! 

Благодаря много!
И вие да сте живи и здрави! Grinning

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 872
Моят Пепи е роден 31 г.с., 1540 гр, 41 см. В момента е едно здраво палаво момченце/да чукна на дърво/, но ето с какво се сблъскахме като последица от недоносеността му:
1. Незрялост на нервната система - денонощен рев
2. Незрялост на храносмилателната система - изключително силни колики и ужасен запек до 5 мес. възраст; повръщане в големи количества до 9 мес.
3. Субепендимна киста, в резултат на моз.кръвоизлив, която слава богу се резорбира. Имаше психо-моторно изоставане, повишен мускулен тонус. Всичко си дойде на мястото с навременно медикаментозно лечение, масажи и гимнастика.
4. Имаше опасност от луксация/при недоносените е по-голяма опасността/ и затова носеше профилактични гащи до 5-6 мес. възраст. На 9 мес. още не му се визуализираше ябълката на едното краче и имаше съмнение за разлика в дължината на крачетата. Слава богу след посещението ни при трети поред ортопед това се отхвърли.
5. В болницата са го лекували за анемията и тежката жълтеница
6. Имаше съмнение за проблем с очите/бяха забелязали бял участък/ - слава богу оказа се, че всичко е наред
7. Физиологичен шум на сърцето - вече намалява
8. Хемангиом на челото, който в резултат на непрекъснатия рев се изду и стана много голям. Третирахме го безрезултатно с кортикостероиди и на 1 г. го оперираха успешно.

# 8
 • Gabrovo
 • Мнения: 2
Здравейте, моята племенница се роди в началото на 8м. 1400кг. и с интерес ще следя тази тема. Сега е на 1г. и 9м. ие добре, но е много злояда и наддава много бавно. Thinking

# 9
 • гр.Монтана
 • Мнения: 43
Здравейте,мами!
Преди 10 месеца и аз родих синът си недоносен-в 34 г.с.,1.900 кг,46 см.За щастие беше добре и сега е така,но се питам ще му се отрази ли за напред по някакъв начин това,че е недоносен?Лекарката ми казва,че щом се развива нормално,всичко е наред.

Нека са живи и здрави всички дечица!!!

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 219
Да допълня и аз нещо. Пак в резултат на незрялост, много често се появяват ингвинални хернии, по-често при момченцата. Моите близнаци са родени в 34 гс, но с усложнения в резултат на развил се фетален трансфузионен синдром. Саши се роди 1300 г, 36 см, а Влади- 2000 г и 38 см. При Саши се развиха две ингвинални хернии. Детето беше неспокойно и със силни колики. Спеше неспокойно нощно време. Още се самообвинявам, че за да дремна малко и аз, съм го обръщала да спи по корем, което за толкова малко дете не е желателно. Оперираха го в Пирогов (да е жив и здрав доц. Бранков) и сега, чукам на дърво, е добре. При Влади не се получиха подобни усложнения.
При нас също имаше кисти в мозъка, които впоследствие се резорбираха. Повръщаха много, на фонтан, по 1-2 пъти на ден до 9-10 м. Алексъндър наддаваше много трудно и до днес е едно много клечаво дете, злояд и много пъргав. Той имаше повишен мускулен тонус, а брат му беше "пастьозен" - бавничък, нещо като флегматичен, поспалан.
Не мога да кажа, че днес, когато са на 2 г. и 5 м, са преодолели недоносеността си. Здравички и умнички са, но разликата от 1 кг в теглото още я пазят, не са ни поникнали още последните кътници. Говорим, но от скоро започнахме да правим изречения. При сравнение с други две-три годишни деца сме като чупливи статуетки. Сигурно има и други белези, но съм им свикнала и сега не мога да се сетя.

# 11
 • Мнения: 385
Здравейте, мами!
От доста време чета в МамаБГ, но не се решавах да пиша. Докато не видях тази темичка. Моят Мишок се роди в 35 г.с. 1950г. Изписаха ни след 20 дневен престой в болницата. Развиваше се нормално, докато не дойде време да проходи. Движеше се, държейки се по мебелите, в леглото си, но не се отпускаше сам. Започнахме да ходим по доктори, уж му правиха изследвания в МА - нищо, само повишен мускулен тонус. Предписаха ни физиотерапия, ходихме на процедури - никакъв резултат. Отидохме в Красна поляна в клиниката на Чавдаров, там ни поставиха диагноза ДЦП и отново процедури... Но отново без резултат, напротив - имаше очеваден регрес. Но не и според онези с белите престилки (за мен те не са лекари), дори според Чавдаров било от атмосферното налягане. Е, като се поразровихме из нета с мъжа ми, се оказа, че симптомите не са на типично ДЦП и решихме да направим Ядрено-магнитен резонанс. Оказа се доста голяма киста. Направихме операция през август, сега чакаме резултати... Та покрай всичко това научих, че в белите държави на недоносените деца задължително се прави трансфонтанелна ехография на главичката, за да се открият навреме кисти (ако ги има) и всички деца задължително минават на преглед при невролог на 2-3 месечна възраст (в което, според мен има логика).

# 12
 • София
 • Мнения: 337
Вики има хемангиом до лявото око (релефен - висок е около 2мм и в диаметър е около 6-7мм) . До колкото четох, по-често се среща при недоносените дечица.
Засега не смятам да го оперираме, но ако започне да расте рязко или пък го разкърви - ще се наложи.
Ще съм благодарна ако мамите на по-големите детенца, имали такъв хемангиом, споделят впечатления - изчезна ли (ако да - на каква възраст); оперирахте ли или слагахте кортикостероидни инжекции?
P.S. elikaragyozova, честит 1-ви рожден ден на малката ти кукличка. Да ти е жива и здрава и много да те радва!  newsm59
С голямо закъснение ще отговоря при нас как е. Дъщеря ми има/имаше хемангином на едната ръчичка. Забелязах го месец след раждането й и тогава беше около 6 мм.После (около година по-късно) стана по-голям (около 1.5 см), релефен и тъмно червен.Тя му казваше гъбка Wink.Постепенно започна да избледнява, по-скоро се запълва с телесен цвят (как го обясних само Embarassed)В момента на мястото е само леко изпъкнало.Нищо не сме слагали,само внимавахме да не се разкървави.
Та тогава когато го видях много страдах, защото аз самата съм израстнала с много белези по тялото си и не исках детето ми да има подобни притеснения.Бях готова веднага да я оперирам ( правят го с лазер ), но лекари ( хирурзи, дерматолози) ме посъветваха да изчакам 3-4 години и бяха прави- изчезна.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 956
Еddy6, благодаря ти за отговора - успокои ме, че съм взела правилно решение.  Hug

# 14
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 969
И моето дете имаше хемангиом, доста голям, но изчезна бързо. (31гс 1500г)
 Проблема при недоносените е и незрялата нервна система, заради което те са по-трудни бебета  - плачат повече, спят лошо, по-раздразнителни са.
За съжаление моето дете нямаше късмет, сега е на 5г, но е с ДЦП, което при недоносените деца с толкова ниско тегло се случва доста по-често, отколкото при доносените. Правена ни е трансфонтанелна ехография , още в интензивното, след това повторихме още 2 пъти - имаше кисти, които в последствие изчезнаха. На 3м направихме консултация с невролог, заради понижения мускулен тонус и започнахме рехабилитация.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт