Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте момичета,

обръщам се към Вас с един голям проблем  Simple Smile/или поне на мен ми се струва такъв/!
Все още незнам пола на дете си, но вече имаме големи спорове със съпруга ми как да го кръстим, ако е момче.
Той държи да го кръстим на баща му, а аз въобще не харесвам името му. Опитвам се по всякакъв начин да му обясня това, и че това няма нищо с уважението и т.н. Все пак не мислите ли, че една жена има най-голямото право да реши как да се казват децата й? Ние от малки си мечтаем за деца, обличаме кукли и ги кръщаваме, и сега когато моментът настъпи, ни поставят пред такава ситуация. Даже и дядото да се разсърди, мисля че това не е основателна причина да дадеш на детето си име, което смяташ за неподходящо. Вси пак името до някаква степен определя характера и развитието на детето.

Помогнете ми , ако имате опит в това.
 Simple Smile

# 1
 • София
 • Мнения: 11 381
Ами честно казано точно с уважението има връзка. Традицията в българското патриархално семейство е било детето /особено първородното/ да бъде кръстено на името на дядото/свекъра/ - да му се повтори името и родовото име да бъде продължено.

Разбира се сега нещата стоят по-доста различен начин, макар че в по-малките населени места и в някои особено консервативни семейства все още свекъра и свекървата държат да се спазва традицията.

Лично аз съм на мнение, че само и единствено аз и мъжът ми сме хората, които решават как да се казва детето ни. Аз съм много серт и басма не цепя никому. Мъжът ми е същият, така че проблеми от този род не сме имали.

Апропо синът ни е кръстен на себе си, въпреки хубавите имена на свекъра и свекървата - Христо и Александра.

# 2
 • Мнения: 3 378
Според мен е голяма отживелица,но поколението на нашите майки и бащи все още смята,че да се кръсти на тях детето е въпрос на чест.Надявам се,когато ние ставаме баби и дядовци живот и здраве вече да го няма това...ако не кръстиш детето на тях започват едни сърдения,ама как можело така или пък какви са тия модерните имена сега,женските звучали като мъжки и т.н. и т.н. ooooh!
Ясно е че ще спорите,той така е решил и не вярвам да отстъпи.Познавам доста такива случаи,моя мъж беше един от тях Tired...Само ще се ядосваш още повече,а сега това ти е най-малко нужно.Кажи му,че си съгласна,но само първата буквичка на дядо си да има и си избери някое име започващо с нея,което ти харесва Peace

# 3
 • Мнения: 888
Ами наистина все още е останало у нас това подновяване на името на дядовци и баби! newsm78
В нашето семейство обаче, нито едното, нито другото ни детенце е кръщавано на нашите родители: и двете си имат прекрасни имена, поне за нас и аз и таткото си ги избрахме- дори да е имало някакви тайни надежди и желания от страна на родителите, те не са било оправдани!Аз мисля, че е наше право да кръщаваме децата си, както ние искаме!Пък и така няма да има сърдити, ако останете само с 1 детенце! Heart Eyes

# 4
 • Мнения: 441
Лично аз съм на мнение, че само и единствено аз и мъжът ми сме хората, които решават как да се казва детето ни.
Peace
На нас никой не ни се е месил за имената на децата.Със съпруга ми решихме първото да е на неговите родители ,а второто на моите.Но имената им не се повтарят с тези на бабите,използвали сме само първата буква.Свекърва ми се казваше Румяна ,а дъщеря ни е Ренета.Синът ни е кръстен на майка ми,защото сама ме е отгледала.Тя даже не искаше да в на нейно име(нямала късмет  ooooh!),казва се Валентина и според нея в мъжки род името не звучало добре.Но аз бях решила,че задължително името ще започва с буквата В и така решихме да го кръстим Владислав.

Успех в избора на име.Най-добре е двамата със съпруга ти да намерите компромисно решение.Можете да използвате само първата буква или си измислете име което харесвате и двамата без да е на някоя баба или дядо.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 1 416
Аз съм много против тези традиции и мисля,че няма нищо общо с уважението.Например аз съм кръстена на дядо ми,въпреки че майка ми е искала да ме кръсти по друг начин и не го е уважавала нито тогава,нито след това,нито пък той нея.Можеш да кажеш на мъжа ти,че ти пък искаш да кръстиш детето на твоя баща и да ти обясни защо неговия е по-важен от твоя.Ние с моя мъж сме на едно мнение по този въпрос,че нащето дете няма да е кръстено на никой,но дори и да искаше да го кръстим на баща му аз не бих се съгласила за нищо на света.Мисля си ,че човек отстъпи ли веднъж за нещо толкова важно ще отстъпва винаги.

# 6
 • Мнения: 527

Лично аз съм на мнение, че само и единствено аз и мъжът ми сме хората, които решават как да се казва детето ни.
Абсолютно Peace
Уважението може да се покаже по много други начини.Не смятам,че майката е длъжна да прави такива криворазбрани компромиси и да дава на детето си име,което не харесва,само и само да има мир в семейството.

# 7
 • Мнения: 1 183
Всичко това което пишете е вярно и само родителите решават как да си го крястят,но при нас тази отживелица съществува и аз се съгласих с мъжа ми да кръстим малката с буквичката на баба(майка му).

# 8
 • Мнения: 1 273
Аз нямам нищо против да се кръщават децата на свекър и свекърва или на своята рода, стига имената да са хубави.
Аз съм кръстена на дядо ми по майчина линия, а съпругът ми на дядо си по бащина линия. Смея да твърдя, че имената ни са едни от най хубавите.
Моя син е кръстен на себе си, изцяло по идея на баща му. Peace

# 9
 • Мнения: 2 897
Аз нямам нищо против да се кръщават децата на свекър и свекърва или на своята рода, стига имената да са хубави.

И аз съм на това мнение Peace

Аз съм кръстена на баба си по бащина линия,но майка ми отдавна е харесала това име Simple Smile
Синът ми носи името на баба си(свекърва ми),но същевременно беше #1 в списъка ми с мъжки имена.
Мисля,че подходът при избиране на имената на наследниците ни трябва да е рационален и да е повод за хубави емоции,а не за напрежение.И най-важното-един ден децата ни да не се срамуват от странните ни прищявки(това- в кръга на шегата Wink)

# 10
Аз със сигурност съм ЗА да направим взаимен компромис и да изберем само първата буквичка, но той и на това не е съгласен. Казва, че щял да се загуби рода, такава била традицията.....е все още имам надежда, че ще промени мнението си. Все пак ще живее с мен, не с родителите си, а нашето разбирателство е по-важно.
Кажете ми, вярно ли е, че съпругът записва името на детето, когато се роди?

# 11
 • Мнения: 4 546
ами не трябва.
просто тази традиция е много силна, в някои семейства води и до разваляне на отношенията.  Confused
да, мисля, че майката трябав да реши как да се казва детето. разбира се, добре е и на бащата да му харесва името и да е съгласен. остави мераците за дете и това, че го носиш 9 месеца. в крайна сметка, детето взема презимето и фамилията на бащата, би било справедливо майката да избере поне малкото име.
ние бяхме решили, ако е момиче - да е кръстено на моите родители, ако е момче - на неговите. за второ бебче - на другите баба и дядо.  
и в двата случая бяхме избрали имена само с първата буква , а не целите. по принцип нямам някои имена, на които да държа , така че нямам нищо против да избера име, което да започва с някаква буква. мъжът ми е пример за това, че е хипер тъпо децата да се кръщават точно с името на съответния дядо или баба.  Имена като Цветанка, Спирдон и прочее цветущи, не мисля, че се вписват в днешно време. в крайна сметка човек не трябва да го е срам да си каже името
мисля, че майката го записва.  newsm78

# 12
 • Мнения: 865
Според мен право на майката е да реши как ще се казва детето.Бащата дава второто име(бащиното),дядото -фамилията.Много е егоистично от страна на някой татковци да притискат и настояват в избора на име.Аз това с уважението към родителите и кръщаването на тяхно име не го разбирам.Не съм спряла да уважавам моите и на мъжа ми родителите ,а децата ми не носят техните имена.

# 13
 • Мнения: 1 426
Според мен е голяма отживелица,но поколението на нашите майки и бащи все още смята,че да се кръсти на тях детето е въпрос на чест...
Не е точно отживелица, а традиция, с която винаги някой се съобразява, а друг не. Например нито бабите ми, нито пък моите родители са се съобразили на времето - нито майка ми и баща ми, нито пък ние със сестра ми сме кръстени на майки или свекърви. Ние със сестра ми едва ли не първи в рода кръстихме децата си на баби и дядовци...

Мое мнение е, че майката си решава за името и никой не бива да се сърди.

# 14
 • Мнения: 1 207
Преди години като съм си мислила с какви имена ще кръщавам децата си исках да го кръстя на брат ми Красимир.Много ми харесва името.След като се запознах с мъжа ми се оказа,че баща му се казва Красимир. Mr. Green И така с един куршум два заека.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт