Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юли 2007, 00:36 ч.

Инфо за стволовите клетки при раждане

 • 2 514
 • 17
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 696
Здравейте, мами от чужбина.
Предстои ми раждане, колебаем се по въпроса дали да платим за запзване на стволовите клетки. Тук в България тази дейност не е регламентирана от закон, затова има клиники, които пращат материала за съхранение в Белгия /Cryo-save/, има и такива, които твърдят, че го съхраняват тук. Дейността е нова, засега само се плаща, не знам някои да е ползвал клетките и да се провери годността им.
Исках да питам пари ли се това в страните, където сте, как, какъв е начина да се провери адекватността на клиниките, които го извършват...

# 1
 • Мнения: 1 783
Чувала съм мнения от "чудесно нещо, което можете да направите за детето си" до "голяма измама". Пуснете един google search - stem cells banking, можете да намерите информация. Ето една статия поддържаща запазването, ако разбирате английски http://www.askdrsears.com/html/1/t012700.asp

# 2
 • DE
 • Мнения: 1 215
Велева, в Германия тази процедура не се плаща от касата. Струва 2200 евро, като при сключване на договора има клауза за расрочено плащане. Най- високата вноска е 170 евро месечно. Ако питаш за  гаранции при съхранение - това мисля че в Бг не е голям проблем , щом се раждат " ледени" деца , става въпрос за замразени оплодени  инвитро яйциклетки.
В договора , може да се сключи и клауза за транпорт на клетките , евентуално в друга държава. Пример- аз сега живея в де. , но след години се преместя в друга държава и се наложи да използвам клетките. Те са длъжни да ми ги пратят..

# 3
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
В Гърция фирмите са същите, които са и в Бг. Чужди фирми са и дават гаранция. Материала се пази в две лаборатории, плаща се след като успешно се замрази. Цените са м/у 1500 и 1700 евро.
Ние сме решили да запазим.

# 4
 • DE
 • Мнения: 7 643
Ние се доверихме на Крио-сейв за вторият ни син. Доволни сме много.
Проблеми с фирмата не сме имали, много точни и коректни. Честно казано надявам се никога да не опрем до тия стволови клетки, но все пак си е някаква застраховка. Убедена съм че развитието на лечението със стволови клетки тепърва предстои.
Проблеми имахме само в убеждаването на болничната администрация в необходимостта да извършат манипулацията по взимането на кръвта от пъпната връв. Във Франция няма практика за взимането на стволови клетки, прави се в повечето университетски клиники в Париж , но в другите болници тази манипулация е почти непозната. Доколкото съм информирана ние бяхме първия такъв случай в нашия град (а той не е никак малък).

# 5
 • София
 • Мнения: 1 696
В Гърция фирмите са същите, които са и в Бг. Чужди фирми са и дават гаранция. Материала се пази в две лаборатории, плаща се след като успешно се замрази. Цените са м/у 1500 и 1700 евро.
Ние сме решили да запазим.
знаеш ли кои фирми работятедновременно в двете страни?

# 6
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Ние сме се прели на Cryo- Save, има ги в Бг. За съжаление съм изхвърлила брошурите на другите фирми, но съм сигурна че имаше и други фирми, които предлагат същите услуги и тук и у нас, защото ги бях проверила в интернет, даже цените бяха приблизително същите.

# 7
 • NY
 • Мнения: 192
Аз използвах Via Cord в Щатите.  Останах доволна от услугата им и затова ги препоръчвам. 

# 8
 • София
 • Мнения: 1 696
Аз използвах Via Cord в Щатите.  Останах доволна от услугата им и затова ги препоръчвам. 
Съжалявам, но ще ми излезе безумна цена, ако тръгна да ги пращам на друг континент.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 140
Тук в България тази дейност не е регламентирана от закон,
Не е така - всичко е напълно регламентирано. Аз ще раждам в Токуда - те имат сключин договор с клиника Малинов /надали биха имали такъв, ако имаше нещо нередно/. Доколкото знам, в Токуда други екипи не се допускат т.е. поинтересувай се в болницата, в която ще раждаш, дали има ограничения. При подписването на договора с Малинов получихме копия на:
- Удостоверение за вземане, експертиза, етикетиране, обработка и съхранение на хемопоетични стволови клетки от пъпна връв за алогенна и автотрансплантация издадено от МЗ, Изпълнителна агенция по трансплантация от 07.05.2007 г.
- Разрешение за редица дейности, сред които и трансплантация: вземане, обработка, изследване, съхранение и предоставяне на хемопоетични ст. клетки от пъпна връв за алогенна трансплантация при условията на Удостоверение №..... на Изпълнителната агенция по трансплантация от МЗ
Всичко е регламентирано и законно, а евент. транспортиране в чужбина крие известен риск.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 696
Ето това е единствения член в Закона за трансплантациа на органи, тъкани и клетки, който касае вземането на клетки от пъпна връв:

Чл. 28. Вземането на амниотична тъкан и хемопоетични стволови клетки от пъпна връв на плацента се извършва след получаване на информирано съгласие от бременната или родилката
Никъде в закона не се третира присаждането на такива, а само на клетки от жив донор или починал, няма изисквания, на които да отговарят заведенията, които могат да извършват тази дейност. Има публичен регистър и толкова.
Има наредба за здраволсолвното състояние на лицата, които извършват вземане на клетки, но няма нормативен документ, който да указва такива за заведенията, както и няма предписани условия как се съхраняват.
Има и Наредба № 37 от  28.09.2004 г. за условията и реда за взeмане на ембрионални органи, тъкани и соматични, плацентни и амниотични клетки с цел трансплантация, но това отново не касае взетите клетик от пъпна връв...

Така, че всеки, който се регстрира, може да прибира по 3,4 хиляди лева за съхранение и взимане, въпросът е в това, че няма гаранции дали това отговаря на някакви вътрешни стандарти  или на международни такива.

Изявлението, че няма законова база за клетките от пъпна връв / не изобщо/ не е мое, а напроф. Драган Бобев. Напълно съм съгласно с това. Става въпрос на за "нещо нередно", а за липса на условия, на които тези клиники отговарят.Все пак срокът за съхранение е поне 15 години!

Законът  и наредбите по нето нищо не казват и за транспортирането на такива клетки извън страната...
Така, че изборът при кого да оставиш няколко хиляди, е на принципа на играта на ромите "Тука има, тука нема"...Не коментирам нито едно от заведенията с разрешение за взимане на клетки, коментирам условията, в които ни поставя държавата.

Не знам защо мислиш, че транспортирането крие риск - ето за останалите клетки/ не тези от пъпна връв / има международен обмен - има и НАРЕДБА № 5 от 22.06.2004 г. за условията и реда за участие на лечебни заведения в международен обмен на тъкани и клетки. Просто взимането на клетки от пъпна връв е нова практика и нашата държава не си е мръднала пръста да я регулира...

Лекси, знам, че ще четеш по-късно... Успех утре!

# 11
 • на кея до телевизионната кула
 • Мнения: 2 093
 veleva аз мислих да запазя стволови клетки преди 2 години и се отказах. Някак си, на мен и мьжа ми ни се вудя доста несигорно, на този етап. Идеята е страхотна, но за сега този процес е в развитие и само времемто ще покаже. За нас остановихме че има доста нейзвестни и тези клетки могат да се запазят само до 15 години. Ние се бяхме сппяли на една от най-старите лаборатории в Канада, която е от 15 години. четохме че до сега са използвани клетки само 5 пьти, което е доста малко. Казвам че е малко в смисьл, че може би повече от 5 човека са имали нужда от такава трансплантация и по неизвестни причини само толкова са използвани. четох че не всички лекари ще се сьгласят да използват клетките ( когато се наложи), което е малко тревожен факт за мен. т.е ако клетките са налице, но има много други обстоятелства, които пречат да се използват. Както казах тази наука е в процес на развитие. Аз научих чак след като родих че тук в една от провинциите има лаборатария, кьдето ти си подаряваш клетките и не плащаш разходи. Идеята е че ще се пазят там, но могат да бьдат дадени на друг нуждаещ се ако има такьв. Ако знаех за тази банка, определено щях да го направя, защото мисля че е добра застроховка.

Писах всичко това, защото искам да помислш и за недостатьците. Можете ли да похарчите тези пари без да се лишавате и стискате зьби. Тук в Канада е между $700-1000, еднократно и след това годишно $100.Предполагам че в Бг е подобна цена, ако не и повече.
Другото което е , има ли бг лекари, които могат да направят такава трансплантация. Ако не, тогава  варианта е лечение в чужбина и то само кьдето се извьршват тези трансплантации.
Какви са рисковете, детето да има нужда от трансплантация на клетки. Имаше определени фактори които повишаваха риска- еврей, смесени бракове, заболявания в семейството, т.н.
Според мен факта че не се регламентира в Бг, прави нещата още по трудни.

# 12
 • DE
 • Мнения: 1 215
Момичета, тези клетки повече от 5 г , не могат да се използват, т.е. , ако дете на 6г се разболее от левкемия, тези клетки няма да бъдат достатъчни.Прави сте, още много неща са неясни и този метод е още в процес на разработка.За съжаление още не е панацея. Съобщиха, че японците/ ако не се лъжа/ са успяли да синтезират стволови клетки от яйциклетка.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 696
Момичета, тези клетки повече от 5 г , не могат да се използват, т.е. , ако дете на 6г се разболее от левкемия, тези клетки няма да бъдат достатъчни.Прави сте, още много неща са неясни и този метод е още в процес на разработка.За съжаление още не е панацея. Съобщиха, че японците/ ако не се лъжа/ са успяли да синтезират стволови клетки от яйциклетка.

# 14
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Всички фирми, които се занимават с това тук, пазят клетките за 20г. Първата такава трансплантация е направена преди 16-17 години, така че не мисля че е нещо толкова ново. В Гърция ще се прави догодина общинска банка за запазване на стволови клетки, т.е всички, които не си запазват и са съгласни ще им се взимат след раждането и ще се запазват, като ще има обща база данни и по-лесно ще се намират донори при необходимост.

Момичета, тези клетки повече от 5 г , не могат да се използват, т.е. , ако дете на 6г се разболее от левкемия, тези клетки няма да бъдат достатъчни.

Това ми е интересно, защото никой не ни е споменал подобно нещо, може ли да дадеш линк за да прочетем по подробно.
Странно, тъй като казват, че може да се използват за доста заболявания, например склероза, сърдечни заболявания и т.н. Твърдят, че клетките могат да се размножават.
Ние решихме да запазим, пък дано никога не ни потрябват.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт