Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юли 2007, 13:12 ч.

Когато Дискриминираният стане Дискриминатор

 • 1 621
 • 37
 •   1
Отговори
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Когато Дискриминирания стане Дискриминатор.
Срещали ли сте това явление?
Ето един пример за такова поведение:
Жена от ромски произход казва: "В София движението е натоварено, защото надойдоха всякакви селяни"
или
Човек, дискриминиран заради увреждане казва: "Не искам да уча с цигани"
или
Човек, дискриминиран за нещо- каквото и да е, казва: "Този може да е много свестен, но е евангелист- той е сектант, не ми го хвалете"
Моля ви не коментирайте цитираните от мен случаи- те са само за илюстрация на това което имам предвид.
Вие имали ли сте подобни "попадения"?
Защо съществува такова явление?
Дали се развива на елементарано психологическо ниво- "щом другите могат, защо не и аз" или "Щом такъв е моделът на обществото- аз съм част от обществото", или "Аз съм дискриминиран, имам право да се компенсирам, като дискриминирам"? Бих се радвала на тълкования на психолозите.
Толерантността не ни е присъща- това е ясно. Но защо след като сме станали жертва на липсата на толерантност, ние не променяме поведението си? Не ставаме по- широко скроени?
Аз лично съм свидетел на дискриминационно отношение към човек, който се е доказал в обществото, помогнал е и продължава да помага на хора в нужда. Дискриминиран е на основа религиозната си принадлежност, която дори никога по никакъв начин не афишира, а напротив уважава вероизповеданието на хората с които общува. На всичко отгоре е дискриминилан от хора, на които лично е помагал и помага.
Вие сте. Бих се радвала на една по- широка дискусия. Само моля да обсъждаме посоченото от мен явление и да не задълбаваме на ниско ниво.
Благодаря ви.


# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 658
"Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле". Манталитет.

# 2
 • Мнения: 656
Според мен, защото всеки гледа колко високо е стигнал, но не гледа на какво е стъпил...

# 3
 • Мнения: 4 806
не съм била свидетел на подобно отношение, но вярвам, че се случва.
не мисля, че може да се прави обобщение
със сигурност има много хора дискриминирани, които не правят така
и проявяват огромна душевна щедрост

# 4
 • Мнения: 1 013
Според мен причините могат да бъдат много .Но бих обобщила лично за себе си ,например човек с увреждане - не иска да учи с цигани - .За мен или това се дължи на подвеждане по стадната мисъл т.е. бедна душевност или пък е бил нараняван и дискриминиран ,което го довежда до една агресия и желание да си излее гнева върху някой .Много трудно се преминава дадена бариера и много лесно човек се поддава на общата мисъл ,а също така и на забравата .Когато всички казват ,че някой е глупав например човек е много склонен без да познава човека да го отбягва и да го смята за глупав .Забелязвам ,че също може да съществува дори злоба към себеподобни ,може би защото отхвърлен и презрян ,човек сам себе сe намразва и съответно - тези с които по някакъв начин си прилича .

Последна редакция: нд, 08 юли 2007, 14:03 от catch

# 5
 • Мнения: 524

.Забелязвам ,че също може да съществува дори злоба към себеподобни ,може би защото отхвърлен и презрян ,човек сам себе си намразва и съответно - тези с които по някакъв начин си прилича .
Много точно си го написала и моето мнение е такова.

# 6
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Ами, при толкова лошо отношение, не може да очакваме да ни се усмихват.
Сещам се за една история от престоя ни с Филип в болница.
Филипът ми разхожда ГСМто из коридора на отделението и там една баба-ромка с внучето си. Тя казва на Филип-дай ми телефона си.
Аз изтръпвам, че ще го вземе, после си викам, майната му, нали затова си ги купувам евтини. И чак по-после като видях, че просто иска да го покаже на детето, за да го разсее с нещо, се усетих, че всъщност е с малко дете, на възраст, в болница и пр. Умрях от себе си, направо  Embarassed
На другият ден жената беше купила гсм-играчка за бебето. И беше много уморена-тя гледа бебето в болница, пере бла-бла, тежк история. Беше излязъл силен вятър и трябваше да си прибере прането от балкона, а не можеше с детето. И седи в безизходица. Предложих майка ми да подържи бебето докато жената си прибере прането. И тогава така дълго ни изгледа, моите мисли от предходния ден й минаха, но не ставаше въпрос за ГСМ, а за дете. Остави детето на майка ми и се отпусна, но ми беше гузно, щото и аз съм част от дискриминаторите, а после всички живеем в тежки времена  Confused

# 7
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 589
Много често анализираме учениците, които малтретират съучениците си ( предимно словесното малтретиране ). Оказва се, че в повече от 80% са били също жертва на подобно отношение. Може би, примерът ми е не е толкова по отношение на дискриминацията, като раса, положение и т.н., но показва ясно човешката психика. Веднъж измъкнал се от ролята на дискриминиран, човек лесно се превръща в дискриминатор от инстинкт за самосъхранение. Подобен начин на поведение помага на учениците, например, да не стават отново жертва. Друг е въпросът, че е порочен кръг и процес, на който трябва да се отделя внимание от всички.

Според мен има различни форми и причини за споменатият от теб процес. Но в основата са слабостта и уязвимостта на човек.  

 

.Забелязвам ,че също може да съществува дори злоба към себеподобни ,може би защото отхвърлен и презрян ,човек сам себе си намразва и съответно - тези с които по някакъв начин си прилича .
Много точно си го написала и моето мнение е такова.

Не съм съгласна тук. За мен причината е, че подобен човек се стреми да не принадлежи към дадена група, а не че мрази себе си.
По отношение на дискриминацията към ромите: тъжен, дълъг и болезнен процес. Но ако в едно общество нищо не се прави, за да се намали тази дискриминация, то е много трудно отделните хора да направят / променят нещо.

# 8
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
По отношение на дискриминацията към ромите: тъжен, дълъг и болезнен процес. Но ако в едно общество нищо не се прави, за да се намали тази дискриминация, то е много трудно отделните хора да направят / променят нещо.
Абе прави се нещо, но това е друга тема. Иначе си права.
Мисълта ми е, когато човек лично открие в себе си едната или другата роля. Замисля ли се? Вероятно в гореспоменатите от мен случаи- не, но все си мисля, че би трябвало. Историята, която е разказала Франзела и точно от този тип, но ето тази борба се е случила само в главата и, не е стигнала до пряка изява. На практика може би това се случва в главите ни. Но в крайна сметка нещо кара хората да прекрачат главите си и да преминат към преки действия.

# 9
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 589
Достатъчно ми е да прочета 2-3 теми по отножение на циганите във форума и....положението си е все същото.

В описаният случай от Франзела ( всеки от нас е имал подобен ): резултат от предисторията е: как си бул възпитаван, какво си чувал от малък, какво чуваш сега, а и човешката способност много често да слага етикети: "Ако един е крадец, всички са такива." Мен лично би ме накарало нещо да прекрача мислите си и да действам, ако видя пример пред себе си. Мисля си, че тогава хората са много по-склонни да се променят.

# 10
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 405
Четох го в някаква книга за апартейда в щатите. Син описваше баща си:
"Той всъщност не мрази негрите. Удобно му е да ги мрази. Защото е неудачник, пияница и пропаднал тип. Ако ги нямаше негрите, щеше да е на най-ниското стъпало. Сега е едно стъпало над тях. Защото най-ниското стъпало е за негрите."
Статутът е важен.

# 11
 • Мнения: 1 013
Аха ,все неща които са безсмислени ,погледнати по- широко .

# 12
 • Мнения: 1 032
Според мен, това не е въпрос на манталитет или злоба, а е по- скоро вкорененото във всеки индивид чувство, че "всяка жаба трябва да си знае гьола". Имам позната, която замина за щатите и се ожени за негър. Нейните приятели там се отдръпнаха от нея, защото е омъжена за чернокож, но и неговото семейство реагира по същия начин, понеже тя е бяла. Всеки си има кръг или среда, които приема за лично пространство и не позволява чуждото навлизане. Примерът, който си дала с циганката. Тя може и да е циганка, ама е родена в София и всички приходящи за нея са селяни. Нормално е. Това го има навсякъде.

# 13
 • Мнения: 6 358
Живеем паралевно.
Забравяме откъде сме тръгнали и накъде вървим. Къса е човешката памет.
Хората се срамуват да казват къде са родени. И лъжата, повторена 100 пъти започва да им звучи на тях самите като чиста истина.
Важното е сами да си вярваме.  Laughing

# 14
 • Мнения: 4 167
...., имам право да се компенсирам, като дискриминирам"? Бих се радвала на тълкования на психолозите.
Толерантността не ни е присъща- това е ясно. Но защо след като сме станали жертва на липсата на толерантност, ние не променяме поведението си? Не ставаме по- широко скроени?
.....
Не. За съжаление, когато към човек се подходи с лоша умисъл, в повечето случаи той е готов да отвърне с подобно поведение. Лошото не ражда добро, толерантност или безразличие.

Освен това, човек винаги изпитва нужда - физическа, емоционална и психологическа - да е част от нещо. От общество, от общност, от група - на базата на някакъв признак. Така сме устроени. Та, ако и да го дискриминират по 9 от 10 признака на принадлежност към нещо,  той ще намери начин да дискриминира другиго по останалото 1 нещо...Така мисля.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт