Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 1 218
Здравейте мами,ако темата ми не е за тук моля модератора да я премести.  bouquet
Накратко-предприятието в което работя увеличава основната заплата с 100лв.
Аз съм по майчинство.
Разбрах,че мен това увеличение не ме касае.
За да го взема трябва да се върна на работа за 10 дни.
Въпроса ми е -така ли е ? и какво трябва да направя аз?
да подам молба за разрешение да се върна или нещо друго.
Работодателя имали право да ми откаже?
Благодаря за отговорите.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 734
Трябваше да пишеш на майчино счетоводство.Там ще ти обяснят по закон как стоят нещата.Пред мен стоеше същия въпрос,но тъй като за обезщетението за бременност и раждане се смятат 6 месеца преди да излезеш в болничен нека ти изчислят дали има смисъл да се връщаш за 10 дни. Laughing

# 2
  • Мнения: 16 139
Първо кажи какво означава че си "по майчинство"- в отпуск за бременност и раждане ли си или за гледане на дете до две годишна възраст. И в двата случая обаче обезщетенията не се базират върху тези 10 работни дни. При отпуска по бременност и раждане от значение е доста по - дълъг период преди излизането ти по майчинство-

Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., предишна ал. 2, бр. 68 от 2006 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
Когато си в отпуск за гледане на дете до две годишна възраст обезщетението е заковано- 180.00 лв. /МРЗ/.

Единствено след навършване на две годишната възраст на детето ти ще има смисъл да тръгнеш на работа за 10 дни, ако желаеш да пуснеш събралия ти се платен годишен отпуск. Тогава за да ползваш по- високата база ще има смисъл да поработиш 10 дни, за да влезе в действие увеличението на заплатата ти.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт