Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 юли 2007, 11:08 ч.

Само аз ли съм възмутена?

 • 7 248
 • 156
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 870
Предварително се сещам, че не съм само аз, но ми се иска да чуя мненията ви и не само.
Ето какво ме извади от релсите вчера: Предстои ни кръщене в събота. Отидохме да си запазим час в църквата, платихме си 55 лв. за ритуала и тъкмо си тръгвахме чувам момичето, с което разговаряхме и оформяхме формалностите да казваз: "А ако искате да снимате с камера трябва да платите още 30лв. , а за фотоапарат 10лв." Направо ме втрещи!!! То вярно, че скоро не съм имала вземане, даване с църковните управи, кръщенето на каката беше преди 10 години, но такова явно печалбарство ме изуми. Темата за родната ни църква е безкрайна и обширна, и много може да си говорим по нея, аз обаче искам да ме ориентирате къде да се оплача ( ако изобщо има смисъл), към кого да се обърна, за да проверя това официална практика ли е или местните попчета са решили да рекетират на своя глава. Не мога да разбера след като съм платила 55лв. защо трябва да плащам допълнително и за снимане. Та това не е Лувъра все пак!?!
Много въпроси си зададох вчера.... Например- ако съм социално слаба, с 3 деца и искам да ги кръстя, а нямам 30лв. (в делник е по-евтино) ще откажат ли да кръстят детето ми? И още.... представяте ли си..... излиза, че попчето получава за извънреден труд 110 лв. на час! Къде в България има такава надница? И не мисля, че имат чак толкова много разходи!
Та думата ми е.... кажете какво мислите по въпроса?

# 1
 • София
 • Мнения: 4 813
За сватба взимат 300. Не знам дали това включва снимането. Тънко си минала.

# 2
 • София
 • Мнения: 327
Присъединявам се към възмущението ти. Аз лично съм супер много против всичко което е свързано с църковни обреди и т.н. Това е главната причина - обърнаха всичко на търговия. Не само съм възмутена, но и няма да правя венчавка в църква. Подиграват се явно с хората, които искат да спазват традиции. Това е ужасно. Не знам къде може да се оплачеш или въобще кой се занимава с нази институция - църквата. Пробвай в агенция за защита на потребителите, да видим от там какво ще кажат.
Аз преди 2 год. бях кръстница на две деца и то 2 пъти, на Дряновския манастир. Не са ни взели никакви пари за камера и снимки.

# 3
 • Мнения: 4 930
Вътрешни правила. Не знам дали са спуснати "централно" или всяка църква сама си взима решението, но не съм била на нито едно кръщене, където снимането да е било безплатно.
Аз също платих, но получих документ - и за таксата, и за разрешението за снимане.

# 4
 • BG
 • Мнения: 4 546
за снимането няма да коментирам, но ме учудва, че кръщенето се плаща.  Shocked

# 5
 • София
 • Мнения: 808
На сватбата на дъщеря ми искаха всички гости да държат свещи докато трае венчавката. Категорично отказах, защото това е ритуал, който се прави на опело на покойник. Попа беше сърдит, защото си направи сметката - 200 души по 0,10 лева.  Купих свещите и му ги занесох след като всичко приключи. Не му стана неудобно, нито се извини за настойчивостта си. За кирливи 20 лева са готови и канона да променят.
Когато кръщавахме внука ми освен всичко, което платихме официално, се оказа, че кръстникът, таткото и двамата дядовци са платили на попа "за здраве" допълнително. Никой от тях не е знаел, че другите са го направили, а дядо поп не е отказал на нито един.
Това е положението с нашата църква... Отдавна тя не е храм, а печелившо ООД.
Как беше онова за храма и търговците?

# 6
 • Мнения: 2 814
Ох, боже, и това ли ме чака? Скоро ни предстои кръщене - и на двете деца едновременно, обаче нямах представа, че таксите са такива! Shocked Ами да вземем да им плащаме и надник за въздуха, който дишаме в църквата?! Crossing Arms Confused

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 870
И аз получих документ. За жалост е в съпруга ми и не го разгледах обстойно. Интересно ми е дали плащат данъци като обикновенните хорица или и за това са богоизбрани!? И се питам дали и в другите религии има такива такси? И дали не трябва да са щастливи само от факта, че привличат още една душа в правата вяра, а родителите на "душата" да се отплатят според възможностите си?
Не са ми непосилни тези 30лв. и нали е за детето, знаете дават се, обаче така нагло да правят пари и това гнусно печалбарство просто ме остави без думи!!!

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 870
Ох, боже, и това ли ме чака? Скоро ни предстои кръщене - и на двете деца едновременно, обаче нямах представа, че таксите са такива! Shocked Ами да вземем да им плащаме и надник за въздуха, който дишаме в църквата?! Crossing Arms Confused
Това, което научих покрай проучванията ми е, че в различните храмове таксите са различни. Чух, без да съм проверила разбира се, че в Катедралата във Варна е 200лв. А аз си избрах тази църква, защото ми хареса. Не ми се обикаляше по другите, а и предполагах че ще са на подобни цени.

# 9
 • София
 • Мнения: 15 194
Ми...ей затова не я обичам църквата. Не сключих църковен брак, Бог е навсякъде, няма нужда да си плащам, за да се срещна с него  Wink А синът ми го кръсти най-готиният поп, беше наистина тържествено и разчувстващо, платихме символична такса, за снимането струва ми се, че не - то е толкова смешно и абсурдно, че щях да си спомням, ако бяхме плащали Laughing Занесохме традиционните дарове - погача, бутилка вино, хавлиена кърпа.
Права си да се възмущаваш Peace

# 10
 • Мнения: 2 237
Аз не се възмущавам.Тази църква трябва да се подържа някак.Аз също не съм ходила до сега на кръщене където снимането е безплатно.
Ние също платихме като за това получихме официален документ.

# 11
 • BG
 • Мнения: 4 546
Аз не се възмущавам.Тази църква трябва да се подържа някак.Аз също не съм ходила до сега на кръщене където снимането е безплатно.
Ние също платихме като за това получихме официален документ.
ами тя се издържа - един куп имоти има.

# 12
 • Мнения: 237
Не бих се възмутила да платя 50лв тържествеността на обреда си струва ,но това което получих срещу тях ме възмущава - никаква тържественост и украса, попа е с мръсно расо, обряда се претупва , в повечето случаи свещенослужителите вече са на градус, мрънкането на молитвите показва пълната невяра и незаинтересованост на божия представител, да не говорим ,че в повечето манастири правят кръщенетата на всички записали се едновременно с което хаоса и неразборията са пълни!! Аз съм вярващ човек ,но порнографията в нашата църква може да ме доведе  до това да премина към друга религиозна общност , поне в католическите храмове всичко изглежда доста по-добре и по- сполучливо представят религията на обикновенния човек - обредите са тържествени , служителите винаги са стегнати и отговорни към това което вършат, има неделни училища за децата, а аз в нашата църква една детска библия не можах да открия , исках само да ми кажат откъде да я взема , не да ми я подаряват!! Що се отнася до снимането не само че навсякъде ми взимат пари , но ако искам да снимам с два фотоапарата ми искат двойна такса!!!

# 13
 • Варна
 • Мнения: 1 870
Аз не се възмущавам.Тази църква трябва да се подържа някак.Аз също не съм ходила до сега на кръщене където снимането е безплатно.
Ние също платихме като за това получихме официален документ.
А пък аз се питам, как преди 10 години, когато кръщавахме голямата ми дъщеря платихме около 10 лв., а сега от 50 до 200лв., тогава не е ли имала нужда да се издържа? Или и те са подвластни на "огромната" инфлация? И инфлациятая всъщност не е ли на моралните ценности?
Ама да не затъваме в темата за ролята на църквата днес.... Имаше преди време такава тема мисля и беше огромна.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 870
Аз затова съм решила да засеча дали ритуала ще е 30 мин. както ми беше казано или ще го претупат набързо.
Охххх.... така ми е мъчно, че помрачават празничното ми настроение с наглостта си. И все си казвам, че трябва  да си премълча, за да не провалям семейния празник, но се съмнявам че ще се удържа.
Ако пък започна да снимам и откажа да им платя!? Как ли ще реагират? Дали ще ме изхвърлят от храма? Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт