Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 юли 2007, 15:06 ч.

Ретинопатия на недоносеното

 • 96 633
 • 381
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 956
СБОБАЛ – Варна
Детски сектор
 

Ретинопатия на недоносеното
(информация за родители)

Ретината на недоносеното дете все още се развива. Този процес може да протече нормално или да се наблюдава неправилно развитие на кръвоносните съдове, което може да доведе до нейното отлепване и фатален изход за зрението. Това състояние се нарича ретинопатия на недоносеното. Все още не са изяснени докрай всички фактори, които оказват влияние върху това заболяване и понастоящем се извършват много проучвания.

Кои бебета подлежат на проследяване?
Недоносените с тегло на раждане под 2000гр. и гестационна възраст по-малка от 32 седмици са с риск за развитие на ретинопатия на недоносеното, както и по-големи бебета по преценка на неонатолога.

Защо е необходимо проследяване на недоносените деца?
Единственият начин за откриване на заболяването са периодичните прегледи на очните дъна на недоносеното.

Кога се извършва първият преглед?
Неонатолозите следят всички рискови деца и ги насочват за преглед при детски офталмолог на 4 седмица след раждането.

Колко често се извършват прегледите?
Това зависи от състоянието на очното дъно и се преценява от офталмолога. Прегледите се извършват докато завърши развитието на ретината. Често това отнема няколко месеца.

Кой извършва прегледите?
Тези прегледи се осъществяват от детски офталмолози с опит и подготовка по отношение на заболяването.

Кога се налага лечение на ретинопатията на недоносеното?
По-леките стадии на заболяването налагат по-често следене. При тях измененията могат да претърпят спонтанно обратно развитие. Ако заболяването прогресира и достигне развитие, което по международни критерии представлява висок риск се провежда лечение. Извършва се криотерапия или лазертерапия, които са с доказан ефект за намаляване на честотата на отлепване на ретината и слепотата. За съжаление, не всички деца се повлияват от това лечение, но то е шансът им за зрение.

Каква е ролята на кислорода за ретинопатията на недоносеното?
Това е труден въпрос, на който не може да се даде еднозначен отговор. Провеждат се редица проучвания за връзката между кислорода и ретинопатията. Преди време се считаше, че високата концентрация на кислорода причинява заболяването. Но недостигът на кислород също може да утежни състоянието. Отговорът вероятно е, че комбинация от различни фактори играят роля за заболяването. Всички те все още са предмет на проучване.

Каква е дългосрочната прогноза?
При недоносените деца, независимо дали са имали или не ретинопатия на недоносеното се наблюдава по-висока честота на някои очни проблеми: рефракционни отклонения (късогледство, далекогледство, астигматизъм), страбизъм (кривогледство), амблиопия (мързеливо око) и други. В тези случаи лечението трябва да започне възможно най-рано, често на месечна възраст с изписване на очила, провеждане на упражнения, оперативно лечение. Ето защо тези деца трябва редовно да се следят от детски очен лекар. Препоръват се прегледи на 1, 3 и 5 годишна възраст, а по преценка на офталмолога и по-често.
Децата с ретинопатия на недоносеното могат да са с отлепена ретина или с не толкова тежки изменения. И в двата случая те подлежат на контрол.

P.S. Тази брошурка ни я дадоха на първия преглед при офталмолога

Последна редакция: пн, 09 юли 2007, 15:14 от Viki_76

# 1
 • Мнения: 983
Благодарство, Viki_76    smile3501

# 2
 • София
 • Мнения: 3 911
Браво   Viki_76 В другата тема ,която вече е в Библиотеката по въпроса,се опитвах да обясня това:

Каква е ролята на кислорода за ретинопатията на недоносеното?
Това е труден въпрос, на който не може да се даде еднозначен отговор. Провеждат се редица проучвания за връзката между кислорода и ретинопатията. Преди време се считаше, че високата концентрация на кислорода причинява заболяването. Но недостигът на кислород също може да утежни състоянието. Отговорът вероятно е, че комбинация от различни фактори играят роля за заболяването. Всички те все още са предмет на проучване.

Но нали знаете ,всеки търси причината, както се оказва,не е в кислорода,или не е изцяло в него,все пак са живи децата ни Peace

# 3
 • Някъде там...........
 • Мнения: 2 116
Доста добре е обяснено!  Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 3 911
Да,но има надежда Grinning

"Чип в ретината дава светлина на слепите 
 
Хирург от Чикаго създаде фирма, за да развие изобретението си

Екип хирурзи от Чикаго имплантира биочип в ретината, за да подобри усещането за контраст и за цветове у пациенти, засегнати от пигментен ретинит. Операцията, правена от Алън Шоу и неговите сътрудници, бе определена за едно от чудесата на съвременната хирургия от френското списание "Сианс е ви".

Пол Ледис си спомня с вълнение момента, в който д-р Шоу сваля превръзката от дясното му око. "В този ден видях светлината", казва той.

Датата е 8 ноември 2002 г. Ден по-рано този мъж на 44 г., чието зрение започнало бързо да се влошава на 5-годишна възраст, е получил миниатюрен електронен чип в дъното на окото. Три години след операцията той е все така възхитен от своя нов бионен орган, който функционира без никакво електрическо захранване. "Сутрин през прозореца мога да различавам дали времето е слънчево или мрачно - продължава Ледис. - Вече няма нужда да се обаждам на метеорологичната служба, за да питам как да облека децата си."

Ето пълния текст:
http://big.bg/modules/news02/article.php?storyid=11416

И още:

Дигитална технология помага за възстановяването на зрението!
Революционно изобретение, или поредния провален проект.


 Шотландски учени работят по изкуствена ретина, която един ден може да върне зрението на над 1 милион хора по света. Ретината, чиято технология много наподобява тази на сегашните дигитални фотоапарати, ще се имплантира директно в окото. Микро-електронно устройство ще преобразува светлината в електрически импулси, залъгвайки мозъка че окото е още здраво и функционира нормално. Доктор Кейт Матисън, ръководител на екипа към университета в Глазгоу, работещ по проекта, споделя, че учените се надяват след 5 до 10год. новото им изобретение да бъде масово имплантирано в очите на нуждаещите се.
 
От тук:
http://www.hicomm.bg/readnews.php?nid=535

И това е интересно:
http://www.bgvet.org/news/focus/bioeye.php 

Последна редакция: сб, 14 юли 2007, 10:48 от Viki i mama

# 5
 • ruse
 • Мнения: 888
Viki i mama    smile3501
Отново си се потрудила за нас!Мерси за информацията!  bouquet
 Praynig

# 6
 • ruse
 • Мнения: 888
Упс...изчезна ми едно изречение... Blush
Моля се само всички тези изследвания и изобретения да достигнат и до нас, да дадат положителен резултат и да донесат надежда и за нашите деца! Praynig

# 7
 • София
 • Мнения: 3 911
Упс...изчезна ми едно изречение... Blush
Моля се само всички тези изследвания и изобретения да достигнат и до нас, да дадат положителен резултат и да донесат надежда и за нашите деца! Praynig
Това ,което показах тук е разработено още 2002 г.,сега има опити със ,даже по добър имплант, и опитите са успешни,но не намирам нищо на български SadВ момента в който излезне ,аз поемам грижата да го намеря,изобщо всичко отнасящо се до този проблем и някой подобни Hug

О, и дори да не стигнат до нас,ние ще отидем при тях Grinning  bouquet

# 8
 • София
 • Мнения: 3 911
Чуждестранни клиники,които правят всичко възможно при ретинопатия на недоносеното/ROP/,особено при 5 степен,тогава когато никой вече не иска да се наеме:

http://www.medizin.uni-greifswald.de/augen/promotionsthemen.html-Грейфсвалд,проф.Клеменс

http://mntk.kaluga.ru/departments.htm-Калуга,клиника на проф.Фьодоров


Oogkliniek.SA@gvagroup.be <Oogkliniek.SA@gvagroup.be>- и-мейл на проф.Клаес,Белгия

# 9
 • ruse
 • Мнения: 888
Доц. Борислав Дъбов е началник на Клиниката по очни болести в столичната болница “Св. Анна”, работи в очния лазерен център “Вижън” и болница “Св. Богородица”. Има 26-годишен стаж по специалността, в операционната е върнал зрението на стотици българи.

Той споделя следното: /малка част от интервю/

- А какъв процент от българчетата се раждат с увредени очи?

- Тук имаме се- 1 риозен проблем. Това е ретинопатията на недоносените. Знаете, че голям процент от децата ни се раждат недоносени. Причината е, че напоследък българката ражда във по-напреднала възраст. Тя иска първо да направи кариера, да има собствен дом и чак тогава да забременее. Ако преди едно поколение жените раждаха на 20-25 г., сега - на 30-35 г. Но една 35-годишна жена по-трудно би задържала бебето си до 9-ия месец, отколкото 20-годишна. Затова много деца се раждат в 6-и или 7-и месец. Докторите веднага ги поставят в кувьоз, където процентното съдържание на кислород е много по-голямо, отколкото във въздуха около нас.

- Как се отразява това на зрението?

- Ретината директно .диша” кислород от кувьоза. Така кръвоносните съдове на ретината не се стимулират да се развиват и когато децата бъдат извадени от кувьоза, попадат в шокова среда с 21 % кислород (колкото е обикновено). Компенсационно започват да се развиват нови съдове, което води до отлепване на ретината.

- Лечимо ли е?

- В по-късните стадии не. Много недоносени, които биват спасени с кувьоз, ослепяват.

- Колко българчета годишно загубват зрението си така?

- Около 100. В Западна Европа този проблем е разрешен с ранната профилактика. Децата трябва да бъдат подложени на стриктно мониториране в първите 48 часа, прекарани в кувьоза.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 911
Степени при ретинопатия на недоносеното и с какво се характеризират7

І стадий:
Іа фаза-повишеното ниво на кислорода предизвиква вазоспазъм на ретинните съдове.
Ів фаза-настъпва ,когато детето се премести на стаен въздух.Развиват се новообразувани съдове в ретината.
Развива се до 3тата седмицаслед последното излагане на високите нива на кислорода.До 10 седмици заболяването или преминава във ІІ стадий или регресира.

ІІ стадий:
Вените се дилатират/разширяват/ и стават тирбушоновидни,новите образувания в ретината навлизат в стъкловидното тяло и се образуват витреални хеморагии.

ІІІ стадий:
Витреалните хеморагии и новообразувания усилват ретинно-витреалните тракции и настъпва локализирано отлепване на стъкловидното тяло.В този стадий все още е възможна спонтанна регресия.

ІV стадий:
Напредналият пролиферативен процес и ретинните хеморагии водят до обширно отлепване на ретината.

V стадий:
Ретината е тотално отлепена,а ретролентално е оформена пролиферативна маса.Налице е бяла зеница/leukocoria/

Това е извадка от учебник/офталмология/ под редакцията на проф.Танев и проф.Гугучкова
Опитах да спестя терминологията, като я замених с по прости думи ,където беше възможно Peace

# 11
 • Мнения: 1
детето ми е с диагноза ретинопатиа на недононосено моля ви споделете дали се лекува това заболяване някъде по света

# 12
 • София
 • Мнения: 3 911
детето ми е с диагноза ретинопатиа на недононосено моля ви споделете дали се лекува това заболяване някъде по света
Коя степен?
Колко е голямо детето?
Моля,дай подробности,за да мога да ти помогна Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 47
Момичета, нямам много време да чета в интернет пространството и за това се обръщам към вас за съвет...
Имам близначета на месец и половина, родени в 33-та седмица по 2000гр. и имам съмнение за едното, че има проблем с очичките. Педиатърката ми казва, че е рано да се установи дали има проблем, но аз искам да го проверя, бихте ли ме насочили към добър офталмолог в София?

# 14
 • София
 • Мнения: 3 911
Момичета, нямам много време да чета в интернет пространството и за това се обръщам към вас за съвет...
Имам близначета на месец и половина, родени в 33-та седмица по 2000гр. и имам съмнение за едното, че има проблем с очичките. Педиатърката ми казва, че е рано да се установи дали има проблем, но аз искам да го проверя, бихте ли ме насочили към добър офталмолог в София?
Как рано Shocked,тая не е добре.
Д-р Топов или Димитрова в Токуда Hug
Ако имаш въпроси ,насреща съм Hug

Ако не ти е удобно в Токуда:

Д-р Алек Топов:
Частен кабинет-Прием:Понед.,Вторник,Четвъртък
от 14,30-20,00
тел.за записване:02 9523600
GSM 0888 871089

Д-р Галина Димитрова-главен асистент
Детско очно отделение УМБАЛ "Александровска"
сл тел.02 9230626
GSM 0888 851540

Дано са актуални Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт