Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Деца от 7 до 18 г.
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 52 отговора

Sofia

Мнения: 354
На синът ми списъкът за 7 клас за четене е:
Любен Каравелов-Маминото детенце
Христо Ботев- На прощаване (наизуст)
Иван Вазов- Опълченците на Шипка(наизуст)
Иван Вазов - Българският език(наизуст)
Иван Вазов - Немили, недраги
Алеко Константинов- До Чикаго и назад
Елин Пелин - Ангелинка
Йордан Йовков- По жицата

Доколкото си го познавам най-много 2 от тях да прочете. Сега ме кара да търся дали някой нямат филми по тях. По мой спомени май имаше - До Чикаго и назад! Ако някой знае би ли ме упътил и откъде да ги сваря, поне да ги гледа, като няма да ги прочете. А вашите деца целите списъци ли четат които са им дадени?

Цитирай

София

Мнения: 4 813
Дъщеря ми чете целите списъци и още книги извън списъците. И тя като мен е на мнение, че филмът и книгата не могат да бъдат взаимозаменяеми.

Разказите на Йовков и Елин Пелин ги прочете след четвърти клас, Каравелов го чете сега - след пети.
Цитирай

Sofia

Мнения: 354
Съгласна съм разбира се, че е много по-добре да се прочете дадена книга, но моят гамен с мъка ще го накарам 1-2 да ги прочете. За това искам все пак поне на филм да ги гледа да знае за какво ства въпрос като влезе в час. Друг е въпросът, че 7 клас е един от най-важните за кандидатстване но такива дългосрочни блянове Thinking....
Цитирай


Мнения: 14 416
Моят син за първа година беше ученик. За втори клас имат пет задължителни книжки. Това намирам за нормално- някои деца /малко бяха, около 4-5 май/ се научиха да четат едва в училище и в края на първи клас сричаха доста зле, така че обемът е редуциран до пет заглавия, съобразно хипотетичното средно ниво.
До момента трите бяха четени преди това, ката че сина ми си прочете останалите две без проблеми. Сега чете други книжки, които са му интересни.
Честно казано аз поне не се сещам как филма ще замени книгата, нито виждам смисъл в това. Книгите се дават за четене не децата да се запознаят само със съдържанието им, а първо- за малките и за съжаление на последък не чак толкова малки да свикват и да се учат да четат и второ- да се учат на пълен и правилен изказ, което става не само със слушането на диалози по телевизията, а най- добре се получава с четене на пряка и непряка реч. Също така граматиката не просто се учи като правила, а и в съзнанието на детето остават готови фрази, съчетания, граматически устойчиви комплекси, които то после с лекота ще използва, без да се замисля за учените в училище по Български език правила.

"На синът ми списъкът за 7 клас за четене е:
Любен Каравелов-Маминото детенце
Христо Ботев- На прощаване (наизуст)
Иван Вазов- Опълченците на Шипка(наизуст)
Иван Вазов - Българският език(наизуст)
Иван Вазов - Немили, недраги
Алеко Константинов- До Чикаго и назад
Елин Пелин - Ангелинка
Йордан Йовков- По жицата"-

Извинявам се много, но не виждам какво тук би могло да стресира едно дете в седми клас.  От осемте произведения имаме три стихотворения, два разказа, един пътепис и две други произведения в проза /дори не става въпрос за обемисти и трудно смилаеми романи/. Честно казано това не би било трудно дори за третокласник. Ето и Янита потвърждава, че такива произведения се четат в по- долните класове. Пък филмчета със стихотворения и то от типа на така зададените- просто не ми се мисли как биха изглеждали. Списъкът на сина ми, като обем прочитна литературата, за втори клас, определено беше по- голям.
Цитирай


Мнения: 12 776
Стихотворенията няма нужда да ги научи наизуст още сега, това ще стане, когато ги изучават и госпожата ще ги предупреди.
На един седмокласник няма да му е интересно да изчете точно тези неща, но не е зле да го направи все пак Smile
Разказите на Йовков и Елин Пелин са интересни на всички- започнете с тях
Цитирай
Не мисля, че дори и да има филми по някои от тези произведения, могат да се сравнят със самите произведения.Една литературна творба може много по-емоционално и въздействащо да предате дадено събитие, отколкото един филм.А и произведенията не са чак толкова много и трудни за четене-нищо няма да му стане на сина ти да си понапъне мозъка малко
Цитирай

Пловдив

Мнения: 550
Първо четенето, после филмите!Така е по интересно!Май децата не искат да четат книгите от списъците,защото са задължителни,иначе със сигурност ще им е интересно,пък и са толкова много...тези деца кога ще играят #Crazy
Цитирай

София

Мнения: 954
Разбирам те!!!

Има момчета, които трудно ще мотивираш да четат. Особено българска литература, особено задължителна....Идва векът на всичко бързо и лесно смилаемо.

Но те съветвам да не се предаваш толкова лесно. На първо време бих ти предложила да не му търсиш нищо. Негова е задачата да ги познава тези произведения. Ако не успееш да го мотивираш да ги прочете или с поощрения, или по друг начин, то поне не се натоварвай с неговите задачи.
Ако иска филми нека си ги потърси сам.

Това е според мен. Успех!!!
Цитирай

София

Мнения: 4 813
пък и са толкова много...тези деца кога ще играят #Crazy

В тези горещини предпочитам децата ми да не играят навън. Габриела обикновено спи следобед, но Виктория използва това време за четене. Не разбирам противопоставянето на книгите и игрите/волното детство.
Цитирай

DE

Мнения: 969
Моето мнение е, че телевизията никога не може да измести книгата. Тя е толкова важна за едно дете - развива въображение, обогатява му се речника, научава се по-бързо на правопис...
Преди време бях детегледчка в чужбина. Семейството, при което живееха( и не само те) не даваше на децата си да гледат телевизия. Позволеното беше 1 път на седмица за по 30 минути. Те бяха на мнение, че от телевизията и филмите няма смисъл и е 100 пъти по-добре да се чете. Бяха пълни с книги. В началото не бях съгласна, но с течение на времето свикнах и разбрах, че донякъде са прави!
Цитирай


Мнения: 4 806
ти решаваш, но аз бих настояла на четенето - няма сравнение между книгата и филма

родителите чужбинските не са "донякъде", а са изцяло прави, според мен ...
Цитирай

DE

Мнения: 969
ти решаваш, но аз бих настояла на четенето - няма сравнение между книгата и филма

родителите чужбинските не са "донякъде", а са изцяло прави, според мен ...
Казвам "донякъде", защото според мен има и някои хубави поучителни детски филмчета-например "улица Сезам" и други, които е хубаво децата да гледат от време на време.
И аз казах, че не може да има сравнение!!
Цитирай


Мнения: 12 776
Този списък не е никак голям- дали са на децата да прочетат отделни разкази и стихотворения, а не целите стихосбирки и сборници. Другите 3 книжки са тънки. Аз съм много благодарна на учителката си по литература, която ни задължаваше да четем не само включения в учебника материал- след време се оценява това. По-добре да си ги прочете, няма нужда да прекарва по цял ден в четене, а може да му предложиш книга, която не е включена в списъка, но ще е интересна за него- за да започне сам да се сеща за четенето.
Цитирай

Sofia

Мнения: 354
Съгласна съм с всички ви, той изяви одеве желание за Ангелинка, ще започне с нея пък ще видим докъде ще я докара.И игри, и компютър и работа му намираме през деня, вечер тв...., но и аз сега ги погледнах, че не са нищо огромно за четене.
Цитирай


Мнения: 1 470
    Книгите са важни не защото ги е написал Любен Каравелов примерно,а защото развиват фантазията,дарсловото,мисленето и много други качества във едно дете,в случая и родолюбието.А филмите показват само до колко са развити тези качества във сценариста,или режисьора...Ако милеете за децата си,научете ги да четат.Не че и моите хубостници са влюбени в книгата.Но все живея с надеждата...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 52 отговора