Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Записвате ли децата на ЯСЛА, когато има кой да ги гледа вкъщи?

Опции:

 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Провокирана от друга тема искам да разбера колко от вас не работят или пък имат вкъщи баби и дядовци, които не работят, но въпреки това предпочитат да си пратят децата на ясла, вместо да ги гледат вкъщи. Ще ми е интересно да споделите аргументите си, защо сте избрали яслата.
ВНИМАНИЕ: Тук не се включва варианта бавачка - анкетата се отнася само за ясла / гледане у дома от член на семейството. Не искам темата да се превърне в поредната дискусия ясла срещу бавачка.
ВНИМАНИЕ: Говорим за ЯСЛА, а не ДЕТАКА ГРАДИНА - т.е. анкетата се отнася само за деца до 3год.

Благодаря предварително за споделените мнения   bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 6 097
Амии.........когато Ния тръгна на ясла аз все още бях вкъщи, за да видя как ще мине адаптацията и да уча за един международен сертификат. Реално няма кой да я гледа, но дори и да има, когато трябва да е на ясла тя е там. И по нейно и по мое желание.
Плюсовете на яслата са много, поне за мен, детето ми се чувства добре, научи се на много неща от стихчета и песнички до хранене и обличане сама, има приятелчета, превърна се от бебе в дете, много съм доволна. Ния имаше късмета да улучи добра ясла - прекрасна храна, извеждане на вън всеки ден по два пъти..........За мен плюсовете са безкрайни, никога не бих избрала баба пред ясла, също и себе си пред яслата след навършване на година и половина от детето...........единствено при често боледуване, за щастие ния се разболя сериозно само два - три пъти.

В петък е последният ден в яслата, на мен ми е мъчно, беше хубаво, бях спокойна..........Ния едва ли осъзнава какво точно значи, че от септември е в голямата градина...........дано и там имаме същия късмет  Praynig

# 2
 • Мнения: 13 426
Ние сме в градинската възраст. Не е ходил на ясла. Майка ми го гледа до 3години. Всички вкъщи бяхме против яслата при положение, че имаше кой да го гледа.

# 3
 • София, Манастирски ливади
 • Мнения: 1 194
Здравей!
Дъщеря ми ще тръгне на ясла от септември - тогава ще е на 1год. и 3 мес.
Майка ми ми помага от първия ден, тя не работи.Разчитам на нея 24 часа на ден /благодаря ти, мамо  Hug /.
Аз не работя, ще изкарам майчинството си без да работя, тъй като няма да се връщам на работа във фирмата, където съм работила преди това.Когато наближи края на майчинството ми ще си потърся нова работа.
Ако дъщеря ми се приспособи към яслата без особени проблеми ще започна на 4 часа работа, но като допълнителна квалификация /малко стаж и опит/.Това е една от причините да я дам в ясла.
Не искам майка ми да я гледа, защото тя ми помага прекалено много и не искам повече да я товаря.Освен това тя така или иначе пак ще я взима събота и неделя, ще я гледа като е болна, за да не отсъствам аз от работа постоянно и така...
Моето мнение за яслите е, че децата там са в своята естествена среда, учат се да бъдат самостоятелни, по-общителни...Смятам, че там ги учат на доста интересни и полезни неща, повечето от които нито аз, нито майка ми можем да я научим.
Тук е момента да кажа, че в яслите има и доста негативи, но за моето дете съм решила, че там ще му е по-добре /и на мен също/ отколкото с баба й.
Това си е мое мнение, разбира се, всеки си преценява кое е най-добро за детето му.

# 4
 • Дупница
 • Мнения: 668
Моето момиченце тръгна на ясла когато беше на 1г 7м и то защото мама си намери добре платена работа, и това си беше доста наложително. Но дори и да бях останала до края на 2 годишния си отпуск по майчинство, пак щях да избера да я дам в детската ясла, отколкото да я оставя на свекърва ми (бог да й дари дълъг живот, защото много ми е помагала, и ми помага и сега, особено откакто мама я няма...), защото детето ми има нужда да е сред връстници, да получи някакво понятие от режим, да играе и да се занимава по детски, и всичко останало, което малко или много не може да получи у дома прикрепено само към един възрастен. Още повече че в махалата няма друго дете на нейната възраст, и така или иначе е изолирана от по-големите деца. За второто ми дете бих процедирала по същия начин - щом стане достатъчно самостоятелно, ще го пратя първо в яслата, а след това и в детската градина.

# 5
 • София
 • Мнения: 11 982
Амииии...при нас е малко сложно Crazy Имам майка пенсионерка, която детето обожава и която щеше да го изгледа перфектно, не само до градина, ами и до първи клас. Нито щеше да е ненаучен - тя му чете постоянно, учат песни, стихчета по цял ден, неуморна е - нито щеше да е асоциален - по детските площадки деца бол, а майка ми не го държи само вкъщи, естествено. Но! Тази прекрасна баба не живее в София Sad Трябваше да избираме между ясла и пращане на детето в Плевен, като го виждам само уикендите, и то вероятно не всеки уикенд. Много ясно, че избрах яслата Peace Сега е при баба си праз ваканциите и се чувства толкова добре, че просто сърце не ми дава да го върна в софия, но...Дълбоко вярвам, че мястото на едно дете е при родителите му. Така го чувствам и това беше моят избор Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 7 185
Малката ми дъщеря е на яслена възрост,но не я записах в ясла.Наесен/живот и здраве/ ще тръгне на градина.Поради факта,че аз не ходя на работа решихме,че тя няма да ходи на ясла.Когато тръгне на градина също смятам да е там само до обяд,а следобяда да спи вкъщи.Разбира се,ако на нея толкова и хареса,че да пожелае да остава там и за следобедния сън,ще се съобразя с това нейно желание! Laughing

# 7
 • София
 • Мнения: 7 617
Синът ми не е ходил на ясла,направо на градина.Дъщеря ми я записах на ясла и тръгна на 1.10 години.Имаме две баби, но поради здравословни причини нито едната не може да я гледа трайно.
Ако не беше истерията с липсата на места по детските заведения и ако имаше кой да я гледа вероятно щях да я пусна направо на градина.Но на градина задължително трябва да се ходи. Детето трябва да бъде сред връстници и да има съответните социални контакти.Не бих го държала до 1 клас в къщи с детегледачка или баба.

# 8
 • София
 • Мнения: 771
Аз не работя, но детето ми ходи на ясла.

Тръгна миналата година през Септември, когато беше точно на 2 г. За почти една година имахме периоди на продължително ходене, което се редуваше с продължително стоене вкъщи, заради болести. Зимата се е случвало да си бъде вкъщи по 2 месеца плътно. Доста дълго продължи адаптацията, даже и сега си поревава за малко сутрин, но през деня се чувства добре. Ползите от ходенето на ясла и изобщо детско заведение не мисля да ги коментирам. Аз откривам такива за моето дете и съм доволна, че той тръгна на ясла.

Не съм смятала да започвам работа, но дори и да бях започнала, се чудя как при толкова боледуване някой щеше да ме изтърпи. Сега очакваме и бебе, което ще се появи в края на Август и не мога да си представя, ако бях отложила тръгването директно на градина на 3 годишна възраст през Септември, как щеше да се отрази и на детето, а и на мен самата. Двете събития ми се струват крайно несъвместими особено при положение, че нямам баби под ръка.

# 9
 • Мнения: 374
Дъщеря ми е на 2г3м и от 10 дни е на ясла, още ходи за час и половина на ден. Искам първо да се адаптира и тогава ще започна работа. По принцип и двете ни баби са работещи, на смени, но не бих предпочела те да гледат малката. Смятам, че в това отношение яслата би дала повече на дъщеря ми.

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 802
ако:
- детето се адаптира добре и не боледува често--> на ясла;
- детето е болнаво и е 1 ден там и 3 седмици у дома на лечение, ще се гледа в дом. среда, докато успее да отиде на ДГ или в 1-ви клас.

Тоест, всичко е съобразено с конкретния индивид. Няма готова рецепта и предпочитания.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 453
Нашата баба (майка ми) е страхотна. Премести се само за да ми помага от друг град в София. От първия ден е до мен и дъщеря ми. До Юни тази година тя основно се грижеше за малкото ми съкровище и то без никакви забележки. Въпреки това решихме, че е по-добре за детето да тръгне на ясли.
Алекс е на 1,8 г. Много иска да бъде сред други деца. Търси компанията им независимо, че майка ми се старае да я занимава по най-добрият възможен начин. Много е щастлива когато сме навън и искрено се забавлява в присъствието на дечица.
Според мен колкото е по-мъничка, толкова по-лесно ще се адаптира към новите условия на яслата. Не знам дали това ще се отрази на бъдещите й умения да общува, но със сигурност ще разнообрази емоциите й. Надявам се само на добри такива.
Разбира се ако нещо ме притеснява в отглеждането в яслите или детето започне да боледува много често не бих се поколебала да си остане в къщи при баба или да сменим детското заведение.
Да са живи и здрави бабите, но пък и те имат нужда от почивка! newsm03

# 12
 • Мнения: 8 505
Гласувах с 3. опция.Не работя,уча,но така или иначе и двамата сме заети.

# 13
 • Gabrowo->Sofia
 • Мнения: 1 432
Нашето семейство е три членно. Мама, тате и Ваньо. Ние с татко му сме на работа, Ваньо е на ясла от вече три месеца. Мисля, че се адаптира добре, не е имал сериозно разболяване. Вярно е, че в месеца имаме 2-3 дни, в болнични у нас, но мисля, че това е в рамките на поносимото.

# 14
 • Русе
 • Мнения: 5 578
За ясла, при налиние на баба ми (млада е и се справя чудесно, гледа го най-добре) и майка ми, която почва-спира работа, почва спира.  CrazyЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт