Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора


Мнения: 236
Здравейте!
Когато бях малка и в магазините нямаше 100 вида шоколади, майка ми правеше домашен шоколад. За съжаление, питах, но тя не си спомня пропорциите на съставките. Някой знае ли как се прави?
Спомням си само за: сухо мляко, захар, какао и масло. Шоколада ставаше течен, наливахме го в чашки и след престой в хладилника се втвърдяваше. Опитвам се да се храня по-здравословно, но не мога без шоколад. Ако заменя бялата захар с кафява, ще се чувствам повече от доволна. Помагайте, моля!
Цитирай


Мнения: 2 538
Имам една рецепта,  но не знам дали ще ти свърши работа, защото количеството сухо мляко не е упоменато.Пиша я, а пък ако има някой да внесе мако пояснение -добре.
1 пакетче сухо мляко "бебе" (имаше такова едно време в аптеките)
6 супени лъжици какао
2 ванилии
1 пакетче масло- 125 грама
200 грама пудра захар
1 чаена чаша топло прясно мляко

За съжаление информация за начина на приготвяне не съм записала. Tired
Предполагам обаче, че всичко се смесва и се бърка до хомогенизиране, а после се налива в чаши и се охлажда.
Цитирай


Мнения: 236
Да, да, да! Това е! Огромно благодаря!  bouquet
Цитирай

Sofia

Мнения: 471
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.
Цитирай

Бургас

Мнения: 74
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.



Точно такава рецепта имам и аз.Но за да не стане на бучки го бъркам с миксера.Спомням си че много го обичах като дете.Ще взема и аз да го направя.
Цитирай


Мнения: 2 538
А бе, аз като се замислих...
 Ми ,то наистина, че в моята рецепта липсва течност, освен млякото, но то ми се вижда малко като количество...


Tanky,ако го павиш, кажи моля те по коя рецепта си го правила и какво е станало. Praynig
Цитирай


Мнения: 4 320
А не може ли водата да се замени с мляко и готово Wink

veldan а ако се бърка на ръка, неизбежни ли са бучките?
Цитирай


Мнения: 236
Ще го правя събота или неделя и ще пиша. Мисля, че може да се прави с мляко. Имам някакви бегли спомени. newsm78
Цитирай


Мнения: 4 320
Какво какао се слага в шоколада - онова сладкото гранулирани или оникновено горчиво какао?
Цитирай


Мнения: 236
Едно време нямаше сладко, гранулирано. Тук съм 100% сигурна - обикновено. Very Happy
Цитирай

Sofia

Мнения: 471
Аз съм го правила и с двата вида какао - гранулираното обаче е по-сладко или поне така ми се струва - получава се лека разлика във вкуса.
Верити Wink засякохме се и тук - не може само прясно мляко - т.е. сухото мляко и водата не могата да се заменят изцяло с прясно мляко, защото ще стане супер рядко, няма какво да го сгъсти. Докато за сухото мляко количеството течност е малко и не става рядко. И да, винаги става на бучки,колкото и да бъркаш на ръка. И аз съм си мислела за варианта миксер, но нямам и затова не съм пробвала, мисля, че ще се получи.
Цитирай

София

Мнения: 1 727
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.

И моята рецепта е такава. Често правя и не може да се сравни с нито един от стотиците видове течен шоколад по магазините.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Какво какао се слага в шоколада - онова сладкото гранулирани или оникновено горчиво какао?

Обикновено, чисто какао. Гранулираните обикновено имат захар, соя и какви ли не други неща.
Аз съм го правила само с пр. мляко и пак става, само че сложих повече какао.
Цитирай

на баба си в джанките

Мнения: 526
Аз ще се възползвам от рецептата и ще го забъркам.Като малка го обожавах-не знам дали защото наистина става много вкусен или понеже на децата всичко им се услажда newsm78
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Едно време нямаше сладко, гранулирано. Тук съм 100% сигурна - обикновено. Very Happy
Имаше. Peace "Шоко" в пакетчета->захар + какао , аз повечето с него го правех, само 2 л. пудра захар добявях в случая.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора