Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 юли 2007, 14:36 ч.

Домашен шоколад

  • 25 667
  • 28
  •   1
Отговори
  • Мнения: 236
Здравейте!
Когато бях малка и в магазините нямаше 100 вида шоколади, майка ми правеше домашен шоколад. За съжаление, питах, но тя не си спомня пропорциите на съставките. Някой знае ли как се прави?
Спомням си само за: сухо мляко, захар, какао и масло. Шоколада ставаше течен, наливахме го в чашки и след престой в хладилника се втвърдяваше. Опитвам се да се храня по-здравословно, но не мога без шоколад. Ако заменя бялата захар с кафява, ще се чувствам повече от доволна. Помагайте, моля!

# 1
  • Мнения: 2 538
Имам една рецепта,  но не знам дали ще ти свърши работа, защото количеството сухо мляко не е упоменато.Пиша я, а пък ако има някой да внесе мако пояснение -добре.
1 пакетче сухо мляко "бебе" (имаше такова едно време в аптеките)
6 супени лъжици какао
2 ванилии
1 пакетче масло- 125 грама
200 грама пудра захар
1 чаена чаша топло прясно мляко

За съжаление информация за начина на приготвяне не съм записала. Tired
Предполагам обаче, че всичко се смесва и се бърка до хомогенизиране, а после се налива в чаши и се охлажда.

# 2
  • Мнения: 236
Да, да, да! Това е! Огромно благодаря!  bouquet

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 471
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 74
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.



Точно такава рецепта имам и аз.Но за да не стане на бучки го бъркам с миксера.Спомням си че много го обичах като дете.Ще взема и аз да го направя.

# 5
  • Мнения: 2 538
А бе, аз като се замислих...
 Ми ,то наистина, че в моята рецепта липсва течност, освен млякото, но то ми се вижда малко като количество...


Tanky,ако го павиш, кажи моля те по коя рецепта си го правила и какво е станало. Praynig

# 6
  • Мнения: 4 321
А не може ли водата да се замени с мляко и готово Wink

veldan а ако се бърка на ръка, неизбежни ли са бучките?

# 7
  • Мнения: 236
Ще го правя събота или неделя и ще пиша. Мисля, че може да се прави с мляко. Имам някакви бегли спомени. newsm78

# 8
  • Мнения: 4 321
Какво какао се слага в шоколада - онова сладкото гранулирани или оникновено горчиво какао?

# 9
  • Мнения: 236
Едно време нямаше сладко, гранулирано. Тук съм 100% сигурна - обикновено. Grinning

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 471
Аз съм го правила и с двата вида какао - гранулираното обаче е по-сладко или поне така ми се струва - получава се лека разлика във вкуса.
Верити Wink засякохме се и тук - не може само прясно мляко - т.е. сухото мляко и водата не могата да се заменят изцяло с прясно мляко, защото ще стане супер рядко, няма какво да го сгъсти. Докато за сухото мляко количеството течност е малко и не става рядко. И да, винаги става на бучки,колкото и да бъркаш на ръка. И аз съм си мислела за варианта миксер, но нямам и затова не съм пробвала, мисля, че ще се получи.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 728
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.

И моята рецепта е такава. Често правя и не може да се сравни с нито един от стотиците видове течен шоколад по магазините.

# 12
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Какво какао се слага в шоколада - онова сладкото гранулирани или оникновено горчиво какао?

Обикновено, чисто какао. Гранулираните обикновено имат захар, соя и какви ли не други неща.
Аз съм го правила само с пр. мляко и пак става, само че сложих повече какао.

# 13
  • на баба си в джанките
  • Мнения: 527
Аз ще се възползвам от рецептата и ще го забъркам.Като малка го обожавах-не знам дали защото наистина става много вкусен или понеже на децата всичко им се услажда newsm78

# 14
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Едно време нямаше сладко, гранулирано. Тук съм 100% сигурна - обикновено. Grinning
Имаше. Peace "Шоко" в пакетчета->захар + какао , аз повечето с него го правех, само 2 л. пудра захар добявях в случая.



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт