Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юли 2007, 17:42 ч.

токсоплазмоза

 • 899
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 72
Здравейте, момичета! Искам да попитам някои от вас правили ли са си това изследване и какви резултати сте имали? Резултат 1:320 нормално ли е (не е мой резултат)? и какви са нормалните стойности?

Друго да попитам кога е най- добре да се отиде на фетална морфология?

Благодаря ви предварително!

Последна редакция: ср, 11 юли 2007, 18:38 от mishenka

# 1
 • Мнения: 72
Моля някой да ми отговори!

# 2
 • ГОре на черешата...
 • Мнения: 11 492
Няма ли референтни граници дадени Rolling Eyes?
На ФМ се ходи около 19 и около 28-29 г.с.

# 3
 • Мнения: 14
Със сигурност трябва да се отиде на лекар. Токсоплазмозата е заболяване пренасяно от котки. Може да доведе до увреждане на плода, затова по - добре се консултирайте със специалист. Така само не може да се каже какъв е рискът и дали изобщо има такъв. ФМ се прави до 22 г.с.

# 4
 • Мнения: 433
Аз съм си правила изследване за токсоплазмоза и то два пъти, така се получи (платено и по НЗОК), в 2 различни лаборатории. И в двете лаборатории, ако резултатът е отрицателен, просто ти казват. И задължително трябва да има референтни стойности, указани заедно с резултата.

А резултата вече трябва да го тълкува лекаря, който е пратил бременната на изследването. Няма лошо и да се звънне в самата лаборатория и да се настоява за ясно обяснение какво означава резултата.

# 5
 • Мнения: 4 700
Токсоплаzмоzата не се предава само от котки. Може и от неиzмити плодове и zеленчуци да се пипне. Освен това zараzата става и от ядене на месни и млечни продукти, които не са преминали топлинна обработка. Това може да са раzлични пастърми и луканки, меките сирена, сините сирена и други.

Има 3 варианта. Ако приятелката ти е иzкарала преди да zабременее токсоплаzмоzа, то тогава тя вече не може да се zараzи и не е необходимо да се съобраzява с храната и котките. Ако се е zараzила малко преди да zабременее или по време на бременност, това може да увреди до плода (от съвсем леки увреждания до спонтанен аборт), ако никога не е имала контакт с вируса, то тогава трябва да внимава да не го прихване.

Дали е била болна и кога е била болна, може да каже това иzследване. Важно е кой титър е това. ИгГ е стара инфекция, т.е. има zаЩита, ИгМ и ИгА са прясна инфекция.

За феталната морфология са ти каzали вече.   bouquet

# 6
 • Велико Търново
 • Мнения: 6 547
По кой метод е правено изследването?Отстрани до тези резултати трябва да има референтни стойностти или ако, няма трябва да пише положителен или отрицателен е резултата,а най-добре с изследванията при гинеколога- ние тук само гадаем!

# 7
 • Мнения: 72
Момичета само как съм наплашена да знаете:( сестра ми си е правила изследване и е показал 1:40 положителен и не е на себе си..... сега ще идва в София за тестовете за да се види длаи е преболедувано или е в момента болна... иначе самото съотношение не говори ли нещо??? Аз утре съм с нея и стискайте палци всичко да е наред!

# 8
 • Мнения: 4 700
 mishenka кой титер е това? Ако е IgG zначи е стара инфекция. Четох някъде иz форума, че 75% от населението е иzкарало болестта, което отzначава, че 75% са с висок титър. Така че не се притеснявай. Дано всичко е наред.  Hug

# 9
 • Мнения: 72
IgG e ! Ох дано всичко е наред... аз също дадох кръв за изследване. Ходихме с нея и за Даун в Майчин дом. Стискайте палци всичко да е ок защото ще изперкам:(

# 10
 • Мнения: 4 700
IgG e стара инфекция, IgM е съвсем прясна инфекция, а IgA е настояЩа инфекция.

Предполагам, че при сестра ти е всичко е наред.  Peace


ПиШи какво са ви каzали.

# 11
 • Мнения: 1 085

Токсоплазмоза (Toxoplasmosis)


  Токсоплазмозата е зооантропоноза - заболяване общо за животните и човека. Причинител на заболяването е Toxoplasma gondii - облигатен вътреклетъчен паразит със сложен цикъл на развитие.

  Формите, през които преминава в развитието си са: ендозоит, мерозоит, цистозоит и псевдоциста в междинните гостоприемници и шизонт, гамети и ооциста в крайния гостоприемник.

Крайни гостоприемници са котките и всички останали представители на сем. котки. Междинен гостоприемник са човекът, всички останали бозайници и птиците. Котката може да е и междинен гостоприемник. Крайните и междинните гостоприемници отделят със слюнката, урината, фекалиите и млякото инвазиоспособни токсоплазми.

  Заразяването може да стане орално - за хората при консумация на замърсени със спороцисти (от котките) храни. При консумация на сурово месо от заразени животни (свине, говеда и т.н.), опасно повече за котките.

  Особено опасно е ако бременни жени поемат ооцисти от котка, особено в началото на бременността. Стига се до аборти и уродства на плода.

  Друг начин на заразяване е чрез контакта с животните напр. при галене.

  Възможно е и заразяване чрез кръвосмучещи и артроподи (кърлежи), но е много рядко.

  Условията за широко разпространение на токсоплазмозата са: големият брой животински видове, в които паразитира, начинът на заразяване, продължителното запазване на токсоплазмозите в гостоприемниците и др. фактори.

  При развитието си в организма на животните и човека, токсоплазмите оказват патогенното си действие чрез отделяне на токсини, предизвикващи алергични реакции. Токсоплазмите проявяват тропизъм към клетките на нервната и моноцито-макрофагеалната системи.

  Заболяването протича в следните клинични форми: скрита, безсимптомна, остра, подостра и хронична.

  Признаците при хората са доста общи. Често наподобяват респираторни инфекции, тонзилити с повишаване на температурата и затова най-точно диагнозата се поставя чрез серологично изследване за антитела, или чрез откриване в кръвта на самия причинител. Когато се заразят бременни жени т.нар. вродена форма (най-опасна), ако инвазирането настъпи в началото на бременността, настъпват аборти. Ако обаче това стане в последните месеци - раждат се или мъртви плодове или такива с малформации - хидроцефалия, пневмония, менингоенцефалит и т.н.

  Жени прекарали заболяването преди бременността и с висок титър антитела в кръвта не предават токсоплазмозата на плода си.

  Срещу токсоплазмозата няма специфично лечение. Използват се антибиотици и сулфонамиди с широк спектър на действие.

  Профилактика:

    * Високият брой на бездомните котки спомага за разпространяването на токсоплазмозата.
    * Домашните котки редовно трябва да се преглеждат.
    * Да не се допускат котки до складове с хранителни продукти.
    * Зеленчуците и плодовете да се измиват добре преди консумация.
    * Топлинната обработка на храните, нуждаещи се от такава да бъде педантично провеждана.
    * Миенето на ръцете и приборите за хранене със сапун е задължително.
    * Бременните жени трябва да спазват висока хигиена и при съмнение за заболяването да се изследват незабавно.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт