Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юли 2007, 08:12 ч.

Хипотиреоидизъм

 • 1 783
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 751
Това са резултатите от изследванията ми:
TSH-4.7 (0.27-4.2)
LH-6.34
FSH-3.64
Prolactin-781.5 (127-637)
Гинеколога ми се съмнява за аденом на хипофизата, според ендокриноложката няма повод за притеснение. Тя смята, че всичко е от щитовидната ми жлеза. Днес започнах да пия Л-тироксин и след два месеца съм на контрола на хормоните. Има ли някой повече информация за това лекарство? Има ли странични ефекти?
Някъде бях чела, но сега не мога да си спомня къде, че някои храни трябва да се избягват?
Има ли някоя от Вас такава диагноза?

# 1
 • софия
 • Мнения: 903
ТСХ трябва да е под 2, за да има забременяване. Трябва да го свалиш. За това са ти изписали Л-тироксин. Добре е да се изследват и ФТ4 и ТАТ и МАТ.
Пролактинът при спазени условия ли е изследван? Кръв за пролактин се изследва след задължителна почивка мин. 30 мин на място в лабораторията. Този хормон е стресов и често се получават грешни резултати. Ако не са спазени правилата, повтори пак.
ЛХ:ФСХ не е добро като съотношение. Трябва да е около 1. Обикновено при високо ЛХ има съмнение за поликистоза. Направи няколко месеца фоликулометрия, за да се изясни ситуацията.
Късмет.

# 2
 • Мнения: 1 751
До сега три пъти са ми изследвали пролактина и всеки път е висок. На това изследване е най-висок. Ако може да с екаже почивка чакането - тогава съм почивала. Доста си поседях.
Поликистоза имам.
Къде може да се направи фоликулометрия  Embarassed?

# 3
 • софия
 • Мнения: 903
Къде може да се направи фоликулометрия  Embarassed?

При всеки гинеколог с добър вагинален ехограф. Това е проследяване на развитието на фоликула.
Явно пролактинът ти е висок, но според мен ти трябва добър ендокринолог, за да подхване нещата отначало.
Аз имам доверие на д-р Катя Тодорова. Тя се занимава с репродуктивна ендокринология.
Ето ти малко инфо:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=vi … 807&Itemid=31

# 4
 • София
 • Мнения: 75
Здравей,
Много важно е да изследваш ФТ4, ТАТ и МАТ и да ти се направи ехография на щитовидната жлеза. Л-тироксина е хормона, който твоята щитовидна жлеза най-вероятно не може да произведе в достатъчни количества и затова ТСХ ти е завишено. Не е вреден, може да се пие по време на бременност, така че не се тревожи за това. МОЖЕ да се забременее при стойности на ТСХ над 2, стига останалите ти хормони да са наред(включително ФТ3 и ФТ4 да са в норма) и да имаш овулация,  но е важно при бременност веднага да се направи контрола на ТСХ и ФТ4 и ако е необходимо да се коригират дозите на л-тироксин-а. Има много примери във форума на жени, забременели при ТСХ 3-3,5. Самата аз забеменях при ТСХ 3,1(за съжаление бременността не беше успешна).
Моят съвет е да посетиш добър ендокринолог, който да направи цялостна оценка на състоянието на щитовидната ти жлеза. Не се плаши, нещата не са непоправими!

# 5
 • Мнения: 769
Диагнози хипотериодизъм /хашимото стават все по-чести забелязвам. Почти всеки ден вече срещам нови теми.
Резултатите от хормоните ти говорят за такъв проблем. Л тироксина се пие за да компенсира хормона, който щитовидната жлеза не успява да произведе сама. В някои случаи Лтироскин се пие няколко месеца/години и след това настъпва ремисия, в повечете случаи се пие цял живот. Следи се ТСХ, от което се определя дозата Лтироксин. Както white е писала, ТСХ трябва да е под 2.
За пролактина - стойност малко над референтните се коригира сравнително лесно (с прием на бромокриптин, перлодел, достинекс), за аденом се говори при доста по-високи стойности (2-3 над нормата). Добре е да се направи ядрено магнитен резинанс, за да се потвърди със сигурност липсата или евентуланото наличие на аденом. Изследването не е болезнено, но е скъпичко (100-150лв, поема се някаква чат от ЗК, но след тромава процедура).
Друго важно - да се изследват МАТ и ТАТ антитела, които ако са завишени говорят за автоимунно заболяване, тогава е необходимо допълнително лечение - със селен, аспирин протект, вливания на имуновенин.
 

За протокола - аз съм с такава диагноза и всички изброени изследвания съм ги правила. На Лтироскин съм от около 10 г.

Не се стряскай от написаното, просто не пренебрегвай ситуацията, ако целиш забременяване. Нещата са контролируеми, стига да се подходи правилно.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 3 193
Само да вметна нещо.Моят пролактин не е увеличен 2 или 3 пъти над нормата,но въпреки това се оказа,че имам аденом.

# 7
 • Мнения: 769
Само да вметна нещо.Моят пролактин не е увеличен 2 или 3 пъти над нормата,но въпреки това се оказа,че имам аденом.
Всъщност не е задължително стойностите да са в пъти по-високи, права си. Конкретно в моя случай така ми казаха.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт