Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юли 2007, 20:28 ч.

Наздраве

 • 593
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 680
Умерената, дори и всекидневна, употреба на алкохол, може да удължи живота. Това обаче не се отнася до хората, злоупотребяващи с алкохолните питиета, твърди изследване, проведено от Католическия университет в Кампобасо, Италия, чиито резултати са публикувани в декемврийския брой на Archives of Internal Medicine.
Италианските учени са обобщили данните от 34 проучвания, проведени през последните няколко години в Европа, САЩ, Австралия, Япония и Китай и включили общо наблюдения над повече от 1 милион души. Специално са били подбрани изследвания с голяма продължителност – между 6 и 26 години.
Резултатите показват, че хората, които могат да бъдат определени като умерено употребяващи алкохол (независимо от неговия вид) живеят с около 18% по-дълго не само в сравнение с онези, които злоупотребяват с алкохола, но и с хората, които изобщо не посягат към чашката или го правят спорадично.
“Резултатите са несъмнени, но е важно да се отбележи, че те са в сила именно за умерената употреба на алкохол. Дори само при 102 чашки повече, нещата драстично се променят”, посочва Аугусто ди Кастелнуово, ръководител на научния екип.

http://www.zdrave.bg/index.php?c=n&id=1859
Под умерена употреба на алкохол учените фиксират 2 до 4 питиета дневно за мъжете и 1-2 – за жените. Едно питие по тяхното определение означава чаша бира или вино и до 30 г концентрат.(а)

# 1
 • Мнения: 50
Наздраве!!!!!!!

# 2
 • Мнения: 4 680
Абе то има още една статия ,ама ми е неудобно да я вкарам точно тук newsm78 ooooh! Joy

# 3
 • Мнения: 2 959
Хей, Дегустаторе, хубава статия за оправдание на дребните редовни алкохолни "забежки". Но според мен връзката м/ у диета и алкохол е малко под въпрос. Както и да го погледнеш, алкохола/ макар че не допринася директно до мазнинки/ индиректно влияе на желаният процес на горене на мазнините, защото неговите калории се явяват предпочитано гориво за клетките, а оставя останалите храни да се "лепят". А другият начин по- които влияе на метаболизма е чрез увеличаване на кортизола- хормона- враг на мускулите. Но пък от друга страна има успокояващо действие, а за виното и бирата дори някъде и като лек- во гледат на тях. А пък и много дълголетници редовно консумират... Явно истината е някъде там и зависи от кол- вото и режима. А за какво е втората статия?

# 4
 • Мнения: 4 111
Докато четях статията си пресмятах на ум колко са 18 процента повече живот и тъъъкмо да се зарадвам и прочетох уточнението за порциите Embarassed Ще се мре.  Thinking

# 5
 • Мнения: 4 680
Калида ето още малко,не исках да я слагам ......ама
Това твърдят американски учени за умерената употреба от нежния пол на алкохолни напитки.
17 май 2006, здраве.bg

Употребата на малко количество алкохол способства за развитието на логическото мислене при жените. Такива са резултатите от изследване, проведено в Университета на Южна Каролина (University of South Carolina), САЩ.
В него са взели участие 2 215 души на възраст над 40 години, разделени на 2 основни групи: консумиращи и неконсумиращи алкохол.
В първата група са били определени 3 подгрупи: хора, употребяващи 1 чаша алкохол дневно, умерено употребяващи алкохол (2-3 чаши дневно) и непоправими алкохолици.
Във втората съответно: хора, които никога не са употребявали алкохол и такива, които са се отказали от него по различни причини.
Специалистите са направили редица тестове, които позволяват да се определи влиянието на алкохола върху умствените способности. Жените, които умерено са употребявали алкохол, са показали най-високи резултати.
Същевременно американските учени напомнят, че алкохолът и особено концентратите имат опасното влияние върху организма и препоръчват не повече от 1 чаша алкохол дневно – най-добре червено вино.

# 6
 • Мнения: 2 959
...не повече от 1 чаша алкохол дневно – най-добре червено вино...
А за кърмещи би трябвало да може и чаша бира- съчетаване на полезното с приятното, нали?! Поци, благодаря за продължението.

# 7
 • Мнения: 6 095
... Специалистите са направили редица тестове, които позволяват да се определи влиянието на алкохола върху умствените способности. Жените, които умерено са употребявали алкохол, са показали най-високи резултати...

 Joy Joy Joy

Напомнихте ми любимия виц на баща ми Laughing

"УчЕн прави научно изследване. Хванал едно паяче и му откъснал едното краче. После го пуснал и казал: "Ходи!" и паячето тръгнало да бяга. Хванал го, откъснал му и другото краче и пак казал: "Ходи!". Паячето пак тръгнало. Накрая му изпокъсал всичките крачета и като казал: "Ходи!", паякът не помръднал. Научният извод: "Когато на паяците им се откъснат краката, те не ЧУВАТ" ooooh!

Та и това изследване на такова ми намирисва Mr. Green Много по-вероятно е не едната чаша да прави хората (жените Rolling Eyes) по-умни, а просто по-умните да пият редовно (просто имат повече поводи и възможности, заради повечето социални контакти), но по едно (повече интелект и задръжки, други интереси)  Защото няма спор, че за интелигентния човек с разнообразни и стойностни интереси алкохолът не е табу, но не е и самоцел или спасение. Обикновено!

# 8
 • Мнения: 2 959
...интелигентния човек с разнообразни и стойностни интереси алкохолът не е табу, но не е и самоцел или спасение...
Птицо- бяла и устремена, добро обобщение! Свърши ли почивната вълна или си все още на върха й, Рицарко?

# 9
 • Мнения: 6 095
Здравей, Калида  Laughing

Сега си почивам от почивката, пък за после - ще видим cheers

# 10
 • Мнения: 4 680
Наздраве

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт