Тънкости при приготвянето на калмари?

  • 111 497
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Както казва Теор, рецепти всякакви и за кратко и за дълго готвене, но само ако за пресни.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 058
Това казвам и аз- рецепти бол. И аз съм правила, затова съм толкова катогорична. Винаги където се обработват по-дълго стават "дървени". Confused
Кажи как ги приготвяш тези за скара? Вариш ли ги? Марината? Преди говини в Турция ядох прекрасни калмари на скара. Имах чувството, че са били в някаква паста/салса преди да ги метнат на грила?
Също ми харесват и задушени/варени, както ги приготвят в южна Хърватска.
Ако някой има подобни средиземноморски рецепти моля да сподели!

# 17
  • Мнения: 784
За да не са жилави калмарите единствения начин е да се купят пресни такива - т.е. да не са замразени или размразени - продават такива в Метро и някои др.магазини.

Яла съм калмари и Гърция и Испания - там по принцип се готвят пресни - нямо по-крехко и вкусно нещо!

# 18
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Това казвам и аз- рецепти бол. И аз съм правила, затова съм толкова катогорична. Винаги където се обработват по-дълго стават "дървени". Confused
Кажи как ги приготвяш тези за скара? Вариш ли ги? Марината? Преди говини в Турция ядох прекрасни калмари на скара.

И аз се интересувам за калмарите на скара, дори мислех да пусна тема.
Бях питала в едно заведение как ги приготвят, но нямам спомен вече, имам някакъв смътен спомен, че престояват предварително в марина Thinking

# 19
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Пълнени калмари на скара

калмари
сирене
зелени чушки
зехтин
чесън
сол, пипер
лимон

Почистваме калмарите и ги измиваме хубаво. Пълним ги със сиренето и нарязаните чушки. Забождам края им с клечка за зъби. В една купа се слага зехтина, счукания чесън, солта и пипера. Всичко се обърква хубаво. С маринатата се заливат калмарите и се оставят в хладилника (най-долу) за 2-3 часа.
След това се слагат на скарата, да не е много силна. Печат се за около 6-7мин от всяка страна.
Сервират се с резенчета лимон.
Не давам количества на продуктите защото зависи колко калмара ще правя. За 4 калмара, слагам около 100мл зехтин, 2бр. чушки и 2 скилидки чесън.

Между другото калмарите са два вида- бели и розови. Розовите стават по-крехки.

# 20
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз ги запържвам натюр в зехтин и малко чесън - после малко лимон и стават супер  Mr. Green
Пробвала съм пълнени - станаха жилави и недобре опечени  Sick хубаво е да са по-дребни калмари (тубата) и да са съвсем пресни  Thinking
Иначе купувам изчистени туби калмари от метро или от рибния щанд на халите

# 21
  • London
  • Мнения: 292
Здравейте момичета,
в този форум съм само консуматор.Но в тази тема реших да се запиша.
За калмарите да кажа,че даже и почистени те имат една много тънка ципа която ако не се махне
при топлинна обработка става калмара жилав.
Не е много трудно и ципата е много тънка,само е трудно да я започнеш.

# 22
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Преди два дни си измислих да ги направя на скара- но не оребрена, а тефлонова.
Поръсих ги със зехтин, сол, соев сос, без да ги размразявам предварително, станаха чудесни, крехки и нежилави

# 23
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 975
Купих си замразени калмари от Била, може ли без да ги варя да ги панирам само ???

# 24
  • Мнения: 279
Купих си замразени калмари от Била, може ли без да ги варя да ги панирам само ???
Даже е препоръчително да не се варят.И аз вчера правих калмари за обяд.Както са сурови/моите бяха предварително почистени/ ги нарязах на колелца,осолих ги и ги изпържих само леко оваляни в брашно.В нашето семейство сложните панировки не са на почит, защото в крайна сметка от яйца,галета и пр.продукти не е ясно какво точно ядеш.
И още нещо важно за калмарите:пържат се съвсем кратко,само леко да се зачервят.В противен случай стават ужасно сухи и жилави.

# 25
  • Мнения: 11 747
Аз съм "за" неваренето.Правих миналата седмица на скара,за 7 минути общо от двете страни - бяха много крехки.Сложих и снимка в темата "кой какво е готвил...

неваренето преди друг вид обработка имах предвид.

Общи условия

Активация на акаунт