Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 214
Тази сутрин гледах бТВ пак за Странджа и този път протеста на собствениците на земи. Странджа е частен случай който ме накара да се замисля за по-глобални неща (ако може да се каже че мога да мисля въобще)
И така - искам да се поставите на мястото на хората със земи в Природния парк и честно, ама наистина честно да ми кажете как ВИЕ бихте постъпили в следната ситуация. Значи имате земя на крайбрежната ивица и тя попада в парка. В същото време живеете в София и не ходите там на земята си. Идват при вас едни хора и ви предлагат едра пачка с пари за да ви откупят земята. Вие знаете че там ще се строи и ще бъде изграден хотелски комплекс.
А сега ми кажете как точно вие ще постъпите в този случай. Ще продадете ли земята си за да бъде застроена, ще приберете ли парите за да осигурите добър живот на себе си, семейството си и децата си СЕГА а не в някакво си неясно бъдеще или ще се замислите за БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ за това че за тях трябвало да остане природа и ще се лишите от доброто образование на децата си с парите които ще вземете от земята си СЕГА или ще забравите за своите интереси СЕГА и ще мислите за интересите на някакви бъдещи поколения.
Тези като мен които са по-стари (за сведение на една кифла която нарича себе си "Кифлата" наистина съм на 37 г. макар че бих искал да съм на 17 както веднъж тя ме обвини че съм бил на толкова и съм лъжел че съм на 37 голям майтап) и са живели при комунизма си спомнят вечния спор тогава за "малката и голяма правда" Малката правда беше интереса на единичния човек, неговия стремеж да бъде добре и да живее той добре. Голямата правда беше интереса на обществото и най-често тези два интереса се разминават. Вие на кой страна сте - от хората които мислят предимно за интереса на обществото и са готови в името на този интерес за загърбят своето и на децата си благополучие или от хората които мислят преди всичко за своето и на семейството си благополучие и след това за обществения интерес.
В случая  Страндажа е ярък пример за безмилистно преплитане на обществения и частен интерес. От една страна са частните собственици които искат да живеят сами те добре от собствените си земи. От друга страна интереса на обществото за което е по-добре да се запази природата.
Вие ако бяхте на мястото на собствениците как щяхте да постъпите. Ама честно с ръка на сърцето. Щяхте ли да гледате собствените си интереси или да мислите преди всичко да интересите на обществото като цяло. Помислете върху това и след това нападайте хора като Byrne които защитават своите интереси.
В случая не защитавам Byrne (аз дори не я харесвам щото веднъж ме обиди на кола), но се поставете само за миг на нейно място и тогава ми кажете как ще постъпите ако имате земя там. И изобщо как постъпвате по спора за малката и голямата правда. Очаквам честни и откровени отговори.

# 1
 • Нови Искър
 • Мнения: 4 186
май ще взема парАта, принципно го казвам, мисля, че трябва да обезщетят собствениците на земите там, защото тогава каква собственост е тази земя , щом не мога да правя с нея каквото си поискам newsm78
Държавата сега се сети за природните ни паркове, но когато трябва на нея да и е угодно ( визирам имащите право на сладката дума Власт ) - за тях няма природа, няма нищо, строи се на кой къде му падне.
Ако ще е закон, да важи за всички, ако ли не - да обезщетят собствениците на земи там, щото ако някой утре дойде, и ми каже, че не мога да си продам МОИТЕ гори оттатък Витоша, щото са в парка - бая ще се ядосам newsm78

# 2
 • Там някъде
 • Мнения: 1 113
И аз мисля, че държавата трябва да откупи имотите от собствениците. Но пък е възможно да се получи едно наддаване - държавата дава една сума, частно лице - по-висока. Интересът на собственика пак може да бъде погазен.

# 3
 • Мнения: 236
Ясно е, че 99% от хората ще искат да си вземат парите. Точно поради тази причина съществува държавата - да регулира интересите и да плати обезщетения на хората.
И аз щях  да искам да взема пари от земята си, но бих приела и по-малко отколкото ми предлагат инвеситорите, т.е. бих се съгласила на компромисен вариант. Или бих се занимавала със селски туризъм, например. Такива примери има безброй в ежедневието ни. Парите, които печелим по принцип са си наши, но държавата ни взима данъци. Апартаментът, в който живея си е мой, но не мога да вдигам силен шум след 12 ч., защото ще дойде полицията. Между другото винаги съм искала да си посадя дърво на терасата, но то ще пречи на съседите и затова се задоволявам с някакво подобие на фикус.
Не обвинявам хората, че искат пари за земята си. Само си мисля, че в някакъв смисъл това не е  "тяхната" земя. На този свят всички сме само наематели. Пак казавам, ролята на държавата е да регулира нещата. Иначе всеки има право да си иска, каквото му е на душата.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 179
Със сигурност ще взема парите! И ще продам на този, който дава повече - държава или частен предприемач!!
Човек, ако сам не си защитатава интересите, ще бъде само и единствено мачкан, тъпкан, прецакван...
Следната случка - на плажа, минава момче да събира пари за чадърите, пита ме искам ли фискален бон - аз искам, разбира се, щото съм съвестна.. На следващия ден - момчето първо при нас и с един такъв троснат тон говори, зачудих се... огледах се... заслушах се... никой от ползващите около нас чадъри не му поиска фискален бон, на третия ден някои от тези, явно много симпатични биваха подминавани и не им се изискваха пари за чадър... И какво излиза - аз съм кривата, защото по някакъв нищожен начин съм защитила интересите на ГРОЗНАТА ни държава!!
Какво да ви кажа - със Странджа или без като природен парк, българия ще си остане винаги ГРОЗНА държава, защото за 99% от населението грозното е ОК и го поддържат!
По тази причина, имам ли изгода от нещо, ще си я гоня до край, защото ако не съм аз - ще е някой друг - по ГРОЗЕН начин!

# 5
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Аз съм на по-особено мнение, трябва да има такъв механизъм, който да удовлетвори и двата интереса - тогава и хората ще са доволни, и паркът ще се поддържа, защото да, имаме красива природа, обаче само с ограждането и забраните тя не може да се запази.
Има и такава реалност, знаете, нали?
Как ли са го направили?

# 6
 • Нови Искър
 • Мнения: 4 186
Прави сте, може би аз се изсилих с думите - моя си е земята , каквото искам ще правя на нея, но Държавата е длъжна, да обещети тези хора.
Ето поставям се на тяхна място, рпимерно имам 1 декар там, частника ми дава за него 50 000 евро, държавата 10 000 евро, и остава природен парк - да, с чиста съвест бих взела по - малкото пари, за да запазя природата newsm78

# 7
 • Мнения: 6 167
Ами за мен, с ръка на сърцето и честна пионерска мога да кажа:
ще настоявам да бъда включена във  всякаква инициатива, която прави земята ми спешъл.
защо? защото попадайки в такива статути цената на земята се покачва, а не пада.
после, според възможностите искам да имам по-специален тип бизнес - спокоен, луксозен, био-ориентиран.
с ограничен достъп.
ясно ми е, че това е бъдещето, курорти тип Китен умират, хората масово ходят в Гърция, Турция за да търсят повече прайвъси и по-малко чалга.Виждам го малко тип Хавай. Вървиш километри и не виждаш никой. няколко стари робски вили са направени хотел и тва е.

Харесва ми идеята да правя интересни неща. Интересно ми е , да показвам на децата си какво съм направила от земята си, как печеля,  да се гордеят с мен, да са спешъл,  а не .. " Ето, яхтата на баба, тази вечер съм ви поканила Десислава да ви попее, а утре ще ви заведа да си изберете нови телефони".

В общи линии ми е по-важно как печеля пари , а не колко пари печеля. Искам децата ми да се гордеят с мен. Горе долу такива мисли имам по темата ти , Борко.

 
и с tanky   съм съгласна.

# 8
 • Bapнa
 • Мнения: 757
И аз бих взела по-малкото пари.... Но Борис е прав - всички бихме взели пари, заради следния довод : "Ще продадете ли земята си за да бъде застроена, ще приберете ли парите за да осигурите добър живот на себе си, семейството си и децата си СЕГА а не в някакво си неясно бъдеще"
Ако някой каже - Не- значи или лъже, или има вече достатъчно пари  Thinking
CTramell - точно това ще е идеалният вариант  Peace

# 9
 • Мнения: 2 771
...Вие ако бяхте на мястото на собствениците как щяхте да постъпите. Ама честно с ръка на сърцето...
                    Краденото злато носи нещастие са казали хората. И от несправедливост не можеш да забогатееш. Спомням си онова предаване на Карбовски за бабата, дето има цяло гърне злато в градината, но отказва да го пипне за нищо на света. А доколкото разбрах и цялото останало село отказва.
                   Въпреки, че с горното отговорих непряко: с удоволствие бих развила района сама, ако имам възможност. Ако не мога - бих взела по-малко.

# 10
 • София
 • Мнения: 808
Ами при мен с тоя номер за малката и голямата правда мина половината ми живот. И докато по идеалистични подбуди и наивни вярвания лапах мухите, пропагандаторите на голямата правда си подредиха живота, че и този на наследниците си. Така, че определено ще си продам земята на този, който плаща повече.
Друг е въпросът, че за случаи като Странджа, ако има нормална държава тя трябва да изкупи земите влизащи в защитените територии и с това да реши споровете. Ама как да го направи нашата държава, като те баш държавниците имат най-голям дял и в застрояването на черноморието, и в застрояването на Витоша, и въобще където видите съсипана природа или парк в това винаги има участие някой от "горните етажи"

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 829
Интересно ми какво ще направите, ако някой реши че половината от вашият хол или вашият дом е жизнено важен за дадена кауза?

# 12
 • Мнения: 236
А ти какво ще направиш?
Сравнението не е адекватно.

# 13
 • Мнения: 6 167
....И докато по идеалистични подбуди и наивни вярвания лапах мухите, пропагандаторите на голямата правда си подредиха живота, че и този на наследниците си. ...

браво. много хубава теория. сигурно и внуците ти така ще смятат. всички са маскари, а дедовото си е дедово.
от 2 г. това е  втория път в който искрено се радвам, че не живея в тази страна с тези хора, които мислят по този начин.
не се заяждам, просто получих това, на което англичаните казват инсайт. благодаря ти, бабче.

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 459
Аууууууу каква тема  Laughing

Аз сигурно няма нужда да казвам  Laughing

Но определно "държавата" си опича работата и голяма част от народа й помага.

Аз съветвам хора със земи в интересни райони да не ги продават на този етап, а да изчакат, защото сега са тръгнали т.нар "емисари", които изкупуват земите на безценица.

Колкото до правдата, имам поправка:

borisfx, примерът ти не е много удачен, тъй като истинските собственици, т.е от първа ръка не живеят в София, а живеят там, където е земята /случая Странджа/. Тези, които са останали там са доста бедни, и някои от тях развиват селски и планински туризъм, за което печелят смешни пари.

Правдата според мен е изкупуването на земите по пазарни цени.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт