Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 161

Мили мами,
Моят велик ден настъпва и изготвям списък от нещата, които да преценя и премисля преди да взема решение къде и как ще раждам.
Изготвила съм списък с въпроси. Те са изготвени на база моите усещания за раждането, упойките и тн.. информацията, която имам от различни места и най-вече благодарение на този форум и вас.

Разделила съм ги на 4 групи
1.Раждане
2.Приемане и престой
3.Грижи за бебето
4. Цени

Моля да се включите с допълнения и коментари, защото най-вероятно изпускам много неща. Това за мен е първо раждане. Благодаря предварително!

1. Раждането:
 - Предпочитам нормално без упойка
 - Предпочитам не предизвикано без окситоци
-   възможност да се движа по време на разкритието и да сменям позите,  в зависимост от нуждата
-   да приемам течности по време на раждането може ли?
-   спонтанно изтичане на водите без изкуствено пукване на мехура
-   при пълно разкритие, да напъвам при изразени напъни спонтанно
-   без епизиотомия при нормално протичане на изгонването
-   изчакване спиране пулсирането на пъпната връв преди да я прережат
отложеното прерязване на пъпната връв -  когато бебето излезе, не трябва да е нито по-високо, нито по-ниско от нивото на плацентата.
-   без матергин за израждане на плацентата, ако не се налага
-   локална упойка за евентуални шевове
-   бебето при мен веднага след раждането

Кога и защо може да се вземе решение за секцио?

Ако има усложнения при раждането – какво се прави – ще се наложи ли ходене в друга болница? При какви обстоятелства?

Има ли отделна родилна зала и таткото може ли да присъства?

2. Приемане и престой:
Как се приема – ако ми изтекат водите през нощта какво правим?
На кой да звънна ако се случи нещо извънредно или по-рано?
Колко време се стои в болницата?
Самостоятелна стая има ли?
Има ли интернет?

3. Грижи за бебето:
След раждането – къде е бебето?
Кога ще го виждам?
Може ли да е при мен?
Ако има проблем с бебето – там ли ще се лекува или в друга болница?
Какви проблеми може да има?   
Има ли достатъчно кувьoзи?


4. Цени:
колко струва престоя
колко струва раждането
 - нормално
 - секцио
ако се наложи транспортиране в друга болница – колко ще струва

------------------------------

Моля включете се, за да зная какво е важно да попитам предварително.
Днес съм тръгнала да проучвам в Свети Лазар и искам да съм подготвена.


# 1
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Мисля, че си изчерпателна. Shocked Grinning А интернет за какво ти е?

# 2
Здравей, Катя! Аз мога да ти споделя от личен опит какво и как се прави. Аз родих първото си дете нормално и без упойки. Но тогава и не знаех какво точно става. Не съм разочарована. Напротив. Смятам живот и здраве като стигна до раждане пак да постъпя така. По принцип приемат в болницата когато имаш разкритие най-малко 5см. Разбира се ти няма как да знаеш колко ти е разкритието. На мен ми изпадна запушалката и тогава реших, че трябва да тръгвам за болницата. Но докато си организирам транспорта минаха по-вече от два часа. Не се притеснявай, просто се вслушвай в самата себе си. Така или иначе ме приеха около 4ч. сутринта, но ме оставиха да си лежа. Чак на сутринта когато дойде новата смяна ме поеха и т.н. Родих в 12ч на обяд. Имам само хубави спомени от раждането. Лично аз не искам никакви упойки, освен ако лекарите не преценят, че е необходимо. Вярвах на екипа за всичко. Правех каквото ми кажеха. Ако ми кажеха "напъвай" - напъвах, ако кажеха "чакай" - чаках. Пъпната връв си я срязаха когато и както са преценили те. Аз не разбирам от тези неща. След раждането веднага ми показаха бебенцето и ми го дадоха за малко. После го взеха да го изкъпят и т.н., а аз останах 2 часа на количката пред родилна зала. Когато минаха тези 2 часа, ме закараха в стаята ми и ме попитаха дали си искам бебенцето. Естествено аз си го исках. Веднага ми го докараха и ми го оставиха. Не съм била в отделна стая (VIP), защото тогава нямаше, но и сега не бих искала. Когато има и други майки около теб е много по-приятно. Имаш много въпроси, нужда от споделяне и т.н. Ако раждането е минало нормално, без усложнения, както при мен, престоят в болницата е 4 дни. Бебето си е денонощно при теб.
Хубаво е предварително да си избереш болница, която е екипирана с всичко необходимо при каквито и да е ситуации. Пожелавам ти успешно раждане! Тогава няма да се налага да транспортират нито теб, нито бебето в случай на нужда. Така или иначе мисля, че ти нищо не плащаш.
Понеже въпроса ти е "Какво да попитам, когато отивам да си уговоря раждането?" или смяташ да си платиш, или нерзбирам какво ще уговаряш. Със самото приемане в болницата те те питат какво искаш - упойки, екипи и т.н.
Дано съм ти била полезна! Леко раждане! Вярвай в себе си! И разбира се - най-хубавото бебе! Simple Smile Успех ти желая!

# 3
 • Мнения: 4 111
Извинявам се, че не съм прочела всичко, но искам да те посъветвам - независимо как си решила да раждаш, интересувай се от упойките, важно е. За страничните реакции, за излизането от упойка, за рисковете. Ако се наложи, трябва да си подготвена за това. Аз не бях и съжалявам. Успех!  Hug

# 4
 • в сърцето на мъжа си!
 • Мнения: 1 081
Мисля, че си била повече от изчерпателна, но, според мен най-важното е да имаш доверие на лекаря си и той добре да се погрижи за теб. Успех и леко раждане!

# 5
 • София
 • Мнения: 161
Здравейте пак!

До Ноел:
Ами без интернет как ще държа връзка с вас и останалия свят Simple Smile
Просто си мисля, че времето минава по-бързо в интернет и не съм свикнала да оставам повече от 1-2 дни без нет.. А си мисля, че ако остана в болницата по някаква причина десетина дни ще се побъркам от лоши мисли ако няма интернет Simple Smile

До stnv:
Мерси за информацията!
Уговорките ги правя, защото не съм много сигурна, че дори и да си платя и оставя всичко в ръцете на докторите ще е най-добре за мен и бебето.
Иначе съм решила да си платя в частна клиника, защото така ще се чувствам по-спокойна и понеже искам всичко да си проверя съм се подготвила със списъка  Simple Smile

До Лилянчо:
Твърдо съм решила да се пробвам да родя без упойка, ако не ми се наложи секцио. Много ме страх от всякакви игли и операции, затова мисля да си изтърпя болката. Зная, че ако съм спокойна и не се чувствам като “парче месо” ще се справя без проблем и без упойки. Simple Smile

# 6
 • Мнения: 4 111
Много се радвам, аз само те посъветвах да си подготвена откъм информация, не как да раждаш!

# 7
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Ако си си избрала лекар, с когото да родиш, всички тези въпроси можеш да ги обсъдиш с него предварително.
Ако разчиташ на дежурен екип, бъди сигурна, че никой няма да им обърне внимание. Те действат по собствена преценка и не се съобразяват с твоите желания. А и не на последно място - те просто няма да имат време да те изслушат.

Успех!

# 8
 • Мнения: 3 574
Душко, ако намериш доктор, който да те изслуша и да отговори с поне 1 изречение на всичките ти въпроси, моля те дай му името!

Списъка е чудесен, аз също бих искала да започна раждането максимално подготвена. Обаче живота винаги ме изненадва, не ми се вярва сега да стане различно. 

# 9
 • София
 • Мнения: 3 069
Миличка,
списъка който си направила е чудесен но едно раждане не може да се планира до найшмалките детайли както ти се иска Wink
Екипа, в процеса на раждане преценява кое е най-добро за теб и бебето, и ако се наложи и водите ще ти спукат, и епизиотомия ще ти направят......въобще всичко което преценят, че е добре за теб и детето и хич няма да те питат искаш ли не искаш ли.
Просто се довери на избрания екип или лекар и така!
За цените:нормално раждане - 400-500лева
                 :секцио - 800 лева.
Сега не знам дали има някаква промяна.Така беше преди 1 година.
Успех, много кураж и безпроблемно раждане! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт