Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 54 отговора

София

Мнения: 300
 Днес си купих от тези мариновани сушени домати.  Доста са скъпи за домати. Та въпроса ми е - някой правил ли е такива домашни и как се сушат. Пише, че се сушат на слънце. Повече подробностти?
Цитирай

на баба си в джанките

Мнения: 526
Домата е с високо съдържание на вода- не ми е ясно как ще се изсуши и ще остане нещо,приемливо за консумация...Какво представляват тези домати,които си купила и как ги използваш всъщност newsm78Стана ми любопитно.
Цитирай

дълбоко,дълбоко в прованса

Мнения: 189
Да,баща ми сам си суши през лятото - на слънце, има си  голяма емайлирана тава,която е плитка.След като се изсушат,ги съхранява в платнена торба от хасе.През зимата, преди готвене, ги накисва във вода.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Аз също се чудя как се правят. Иначе съм ги виждала в бурканчета по магазините.
Sarina , а не мухлясват ли. Питай точно как ги прави баща ти.
Цитирай

дълбоко,дълбоко в прованса

Мнения: 189
Не, не мухлясват.Реже ги на две,доколкото си спомням използва от тези продълговатите домати - тип "консерва" и те не се поливат, така че са по-месести и не толкова водни.Утре ще го разпитам по-подробно.
Цитирай

London, baby

Мнения: 796
Виждала съм няколко рецепти на Иван Звездев с такива сушени домати, както и Ути. Мисля, че се използват за салати, ама не съм много сигурна  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 300
Аз си купих 100 гр. за проба - килото им е 29 лв. Наистина са от продълговатите домати за консервиране, но люспата им е по-тъничка отколкото на тези, които продават у нас. Иван Звездев често ги използва в някои рецепти и винаги ми е било любопитно. Оказва се, че  е много вкусно. Сарина, и аз ще чакам да попиташ баща си и да ни раскажеш по-подробно. Забелязах, че парченцата домати имат от едната страна люспичка, а от другата нямат. Значи за сушене се  режат по дължина на две и така се сушат, за да остане все пак повече месеста част. А може би съхранението им е наистина само в марината - но все пак каква е тя. Дано се включи някоя мами живееща в чужбина - струва ми се че е италиански специалитет.
Цитирай

Варна

Мнения: 238
В Турция на египетския пазар видях сушени домати.Продават ги насипно в хартиени торбички и са много ароматни.Съжалявам,че не си купих,като видях,че има рецепти за дом.хлебопекарна с тях.Следващия път ще взема.
Цитирай

London, baby

Мнения: 796
Ето това намерих, дано ти е от полза  Hug
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/tomato_it
Цитирай

София

Мнения: 300
vessss,  благодаря. Макар, че по описанието не е същото, но ще го пробвам.
Цитирай


Мнения: 956
Ядох веднъж такива домати приготвени от италианец, бяха или пържени или мариновани (плуваха в мазнина), и не бяха особено хубави, добре че имаше сирене ,че с него по-биваше Sick
 Чувала съм ,че хората си правят гювеч в сушен вид, сушат всичко: домати, чушки, бамя, патладжан, лук, целина и т.н. и после се смесват и в торбички, но не съм опитвала все още. Няма начин да не стане сушила съм моркови, бамя и лук и съм доста доволна.
Цитирай


Мнения: 824
има две теми за сушенето на домати в gotveteSmen

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=638.0

и

Сушени домати на фурна ( на Руми )

2,5 кг домати (по месести, овални са по-подходящи)
фина морска сол

Затоплете фурната до 100 градуса (на най-ниска темрературата)
Нарежете доматите на половинки(или четвъртинки), почистете от дръжките. Наредете ги едно до друго (но да не се допират) с отрязаната страна нагоре в плоска тавичка.
Посолете.
Сушат се бавно за около 12 часа (докато се набръчкат).
Проверавяйте от време на време, не трябва да са много сухи, трябва да са малко еластични.
След като са готови оставете напълно да изстинат. Може да ги съхраните така в найлонова торбичка или ги поставете в бурканче заляти със зехтин и подправки
-розмарин.
Излизат около 2 чаени чаши от 2,5 кг.

от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=320.msg7540#msg7540


Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Обожавам ги.
Бях пускала и тема.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Аз много ги обичам и си ям редовно. В сайта на д-р Емилова има рецепта за сушене на плодове и зеленучци.
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 434
Мисля че се сушат на слънце като сушените ябълки, сливи и т.н. едва ли е голяма философия
Иначе аз много ги обичам, хапвам си ги често на пица, сосове и дори салатки зимно време  Mr. Green Купувала съм и сушени в пликче и сушени в буркан накиснати със зехтин и подправки. Подправените по ми се нравят  Flutter
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 54 отговора