Съвети на лекарите за първия месец?

Тъй като бременността е естествено състояние, няма причина да променяме изцяло навиците си.

Ако сте вегетарианка, не е необходимо да започнете да ядете месо. Ако спортувате активно, не е необходимо да прекратите заниманията си до края на бременността. Стига да следвате някои правила и да полагате малко повече грижи за здравето си.

    * Възможно най-скоро започнете да пиете фолиева киселина. За опасността от Спина Бифида е изписано много, така че не се колебайте.


    * Не пийте никакви лекарства, освен ако гинекологът ви не ви препоръча такива. При някои бременни има зацапване или кървене. Тогава лекарите изписват различни медикаменти, които няма да ви навредят, само ще подпомогнат бременността.


    * Не се страхувайте от засилената влагалищна секреция, нормално е през този месец. Бъдете двойно по-внимателни и спазвайте по-строга интимна хигиена. Влагалищната киселинност се променя и има опасност от гъбични инфекции. Всяка трета бременна се сблъсква с този проблем. Не провеждайте никакво лечение до 12 седмица.


    * Гаденето и повръщането са голям проблем за много жени. Тъй като и обонянието е доста изострено, т.нар. „сутрешно гадене“ при някои жени си е целодневно. При повечето жени отшумява в края на първия триместър, а съжаление при някои гаденето продължава през цялата бременност. При някои жени този страничен ефект липсва. Въпрос на късмет. Някои бременни пият бира на гладно, споделят че подтискало гаденето.


    * Придърпването ниско в корема не бива да ви притеснява. Матката променя формата си и леко нараства. Също така тя започва да притиска пикочния мехур и затова честите посещения на тоалетната са нещо обичайно.


    * Сънливостта през деня и безсънието през нощта са съвсем нормални. Така природната ни кара да забавим ритъма в най-рисковия период на бременността.


    * Сега е моментът да се отучите за периода на бременността от вдигането на тежки предмети, големи чанти с преносим компютър, сакове и подобни неща. В началото може и да не можете, тъй като много жени имат болки в кръста.


- Има хиляди правила за храненето, цял списък със забранени храни. Алкохолът и цигарите официално са пълно табу. Все пак не бива да се вманиачавате, aко не можете да ги спрете, то опитайте се да ги намалите до минимум. Слyшайте тялото си, то ще ви покаже само от какво има нужда. Ако много ви се припие лек алкохол, позволете си го чак след 12 седмица.
Добрата новина е, че бирата е много полезна за кожата /съдържа витамин В/ и отпуска нервите.
По чашка бира, дори всяка вечер няма да навреди на бебето. Разбира се, след 3 месец. Който не вярва, да попита гинеколога си.

Съвети на лекарите за втория месец?

През втория месец вече сте свикнали с мисълта, че сте бременна.

През втория месец вече сте свикнали с мисълта, че сте бременна. Дори още да не са се събудили майчински чувства /което е съвсем нормално/, тялото ви постоянно напомня за бременността.


    * Тъй като в началото е трудно да свикнете, че сте бременна, трябва да започнете да се учите да си почивате по-често и да си пазите нервите. Ако сте работохоличка, време е да намалите работния си график и да спрете да поемате ангажименти, както преди. Сега опасността от аборт е голяма и стресът и преумората могат да ви изиграят лоша шега. Работата не свършва и я има всеки ден, но бебе може да се изгуби само за няколко часа. Не си играйте с това!


    * Следете теглото си. Измерете обиколката на бедрата си, според тези мерки ще можете да следите дали трупате излишни килограми или наддавате нормално. Около 12кг. За всичките месеци се смята за нормално покачване на теглото. Не се сравнявайте с приятелки, всяка жена има различна структура, храни се различно и изглежда различно. До третия месец е нормално да качите до два килограма.


    * Ако нямате прокървявания или други проблеми, се консултирайте с гинеколога си и продължете да спортувате. Разбира се, ако не сте спортна натура, не започвайте сега с тренировките, нито се опитвайте да гоните някакви постижения. Бременността не е моментът, в който ще поставите началото на новото си спортно амплоа. Не спирайте да се движите! Това е от изключително значение до края на бременността, освен ако нямате изрични предписания от лекаря си да лежите.


    * Започнете с подготовката на кожата за късните месеци. Засега само овлажнявайте редовно с лосиони след къпане. Въпреки, че от стрии никой не е застрахован, поне опитвайте да се предпазите, пък кожата ще си покаже.Съвети на лекарите за третия месец
Навлизате в края на критичния период на бременността. Опасността от спонтанет аборт намалява, скоро всички „екстри“ на ранната бременност ще започнат да отшумяват.


Само още един месец, тъй като ще влезете във втори триместър, за който повечето жени споделят, че е най-лекият и приятен период.

    * Косата и кожата ви може да се променят. При някои бременни се появява пигментация или червени паякообразни белези. Кожата на лицето може да се омазни или да се появи акне. Има специални кремове за избелване, важно е да се ползват слънцезащитни продукти, тъй като слънцето ще засили пигментацията. Косата може да се омазни или да се изсуши. Ноктите се втвърдяват и 9 месеца можете да се радвате на прекрасен маникюр.

    * Ако забележите окосмяване по корема, не се стряскайте. То може да бъде вертикално, по появилата се вертикална тъмна линия от корема към гениталиите. Наричат я linea nigra и изчезва след раждането. Няма нищо страшно, и без това няма да се разхождате никъде по монокини или по дънки с ниска талия. Можете да продължите със стандартното обезкосмяване, което прилагате по тялото. За кола маска на триъгълника преценете сами какъв е прагът на болката ви. Нормално е през този период кожата ви да е по-чувствителна.

    * Важен момент е грижата за зъбите ви. Можете да откриете, че венците ви кървят, не се притеснявайте, нормално е. Посещението при зъболекар е задължително. Ако ви е страх или не търпите болка, можете да използвате упойки, има специално за бременни. Калцият е много важен, тъй като ако не поемате достатъчно, бебето го изсмуква от зъбите ви.

    * Ако имате ниско кръвно налягане, не се лишавайте от кафето. Две чаши на ден не са навредили на никого. Така ще се спасите от глабоволие, което е много характерно за този период.

    * Започнете с упражнения за гърба и за стойката. Колкото повече расте бебето през следващите месеци, толкова по-често ще имате оплаквания. Време е да започнете да обучавате таткото как се прави масаж на краката и гърба.

    * Нервите. През този период можете да забележите странни промени в поведението си. От меланхолия и безпричинен плач до пълна нервна превъзбуда и хистерия. Хормоните могат да ви изиграят лоша шега през тези месеци. Помнете, че мъжете ви не са виновни с нищо. Те ви подкрепят колкото могат и е по-добре в спокойните си състояния за говорите с тях и да им обясните за хормоните, отколкото да ги хвърляте в пълно недоумение, когато им крещите безпричинно или се опитвате да ги убиете с нещо тежко.Съвети на лекарите за четвъртия месец
Вече сте във втори триместър. За повечето гаденето и повръщането е отшумяло.


Сънливостта отстъпва място на добрия тонус, апетитът се завръща. За много бременни вторият триместър е най-лекият и приятен период, не само физически, но и емоционално.
    * Усещане за бебе. Възможно е да усетите за първи път бебето. При някои бременни това се случва в края на четвърти месеци, при други в началото на пети месец. Усещането е като къркорене на червата ви или леко пърхане отвътре.

    * Следете внимателно теглото си. Апетитът ви се засилва, но същевременно започва периодът на рязкото покачване на теглото. За да си спестите неприятните изненади, помислете за балансиран режим на хранене. Вижте малко съвети тук.

    * Стомашните функции се забавят. Неприятен страничен ефект е запекът. Тъй като в този период сте податливи и към образуването на хемороиди, е добре да вземете превантивни мерки. Разхлабване на стомаха може да се постигне с плодове, повече течности или лъжица трици. Избягвайте разхлабващи чайове и продукти, без да сте се консултирали с лекаря си.

    * Засилено изпотяване. Щитовидната ви жлеза работи на по-бързи обороти, което покачва телесната температура. При по-топло време ще се изпотявате повече. По-леки дрехи и сухи дезодоранти с пудра ще бъдат от полза.

    * Отичане на ръцете и краката. В този период можете да забележите първото отичане на ръцете или на краката. При някои бременни този проблем може да се появи чак в последния триместър, но при някои започва по-рано. Почивайте си повече, дръжте краката винаги леко повдигнати. Удобен стол вкъщи или обърнато кошче в офиса вършат чудесно работа.

    * Разширени вени. За съжаление този козметичен дефект може да ви причинява болка. Купете си специални чорапогащници. Засега, освен подвигането на краката, няма друг начин да облекчавате напрежението в прасците.

    * Не мислете за лоши неща. Този важен период ще бъде свързан с много изследвания на плода. Ако се поддадете на лоши мисли и страхове, рискувате да отровите най-хубавите месеци от бременността си. Настройте се позитивно. За лошото мислете, ако дойде. Няма смисъл да се притеснявате предварително. Майчините страхове са безкрайни и най-често неоснователни, не им се поддавайте.Съвети на лекарите за пети месец

Бременността вече се забелязва.

    *

      При повечето жени бременността вече личи. Талията започва да губи очертанията си, но и без тези промени можете да познаете, че една жена е бременна. Ако нещата се развиват без проблеми, в този месец, тя отново чувства прилив на сили, приятни емоции и сякаш „свети“ от щастие.
    *

      Вече трябва да усетите бебето. Ако доскоро малките ритничета са наподобявали къркорене на червата, сега те са по-отчетливи и се разпознават ясно. Ако до края на този месец не усетите бебето, задължително трябва да посетите лекаря си.
    *

      Възможно е да се задъхвате по-често от преди. Матката расте и притиска диафрагмата. Това е съвсем нормално и не бива да ви притеснява. Не се натоварвайте много, ходете по-бавно и внимавайте при изкачването на стълби.
    *

      Апетитът рязко се увеличава. Има опасност от покачване на излишни килограми, от които можете да се предпазите с балансирано хранене.
    *

      Забавено храносмилане и първи киселини. Матката буквално размества вътрешните органи и това влияе и на стомаха, който връща киселини в хранопровода. Този неприятен ефект е познат на почти всяка бременна и продължава до края на бременността. На някои дами се налага дори да се отказват от вечеря, за да могат да спят нормално.
    *

      Може да забележите, че не ви е комфортно да лежите по гръб. Матката става все по-голяма и притиска кръвоносните ви съдове. През следващите месеци ще ви е невъзможно да спите в тази поза.
    *

      Стъпалата ви може да се разширят или уголемят. Няма гаранция, но ако това се случи, не се плашете. Случва се на много жени.

    *

      Бъбреците се натоварват в края на пети месец. Те все по-трудно преработват повишеното количество токсини, които тялото на бременната произвежда. Трябва да помагате с много течности, за да си спестите болки и евентуални кризи.

 

    *

      Възможно е да се появят разширени вени или хемороиди. Профилактиката е много ходене пеша и почивка с повдигнати крака. За хемороидите се препоръчва храна, богата на фибри. Само така ще избегнете запек. При по-тежки случаи има медикаменти за разхлабване.
    *

      Запушване на носа, което се случва на много жени. Неприятно е, но не е опасно. Може да предизвика дискомфорт през нощта, затруднено дишане или хъркане. Обикновени капки за нос на билкова основа помагат. Възможно е да се появи кървене от носа. Най-често е съчетано с обилно кървене и на венците.Съвети на лекарите за 6 месец

 

    *

      Бебето расте все повече, затова ако до преди месец сте успявали да полегнете по гръб, сега това никак не е препоръчително. Матката притиска кръвоносните ви съдове и може в тази поза ви причернее, да ви бучат ушите или се задушавате, веднага се обърнете на една страна.
    *

      Движенията на бебето се усещат много ясно и редовно, но все още не причиняват много голям дискомфорт, тъй като в матката все още има място.
    *

      Навлизате в периода на честото ходене по малка нужда. Плодът вече натежава и притиска пикочния мехур. Не се учудвайте, ако ви се налага да го правите и през 10-ина минути понякога.
    *

      Можете да откриете неприятно схващане на прасците през нощта. Получава се заради тежестта от килограмите или от неудобни и високи обувки. За незабавно облекчение на болката помага масаж на пръстите и опъването им към коляното, за да спре болката.
    *

      Мажете се обилно с кремове, които да овлажняват кожата на корема. Имайте предвид, че от този месец бебето ще удвоява теглото си и ще расте много бързо. Няма гаранция, че няма да имате стрии, дори да използвате най-скъпата козметика, но овлажняването ще ви предпази от сърбежи и неприятни усещания.
    *

      Ако ви се появят разширени вени, използвайте специални чорапи. Не са особонето красиви, но могат да ви спасят от този козметичен дефект.
    *

      В летните жеги избягвайте разходките из града. По-добре да стоите на хладно вкъщи или в офиса. Внимавайте с кръвното налягане- при ниско, има опасност да ви прилошее, а при високо – има опасност от отлепване на плацентата.
    *

      В никакъв случай не спирайте да се движите, въпреки че бебето ще ви тежи все повече и често ще ви се пишка. Вечерните разходки ще ви помогнат за по-лесно храносмилане и по-лек сън. Обездвижването не е никак препоръчително.


Съвети на лекарите за 7 месец    *

      Вече сте в трети триместър. Бебето ще удвои теглото си през следващите месеци, така че очаквайте да ви тежи много повече, отколкото досега.
    *

      Сърдечният ви ритъм е ускорен, тъй като много по-големи количества кръвна маса преминават през плацентата.
    *

      Матката продължава да расте и това предизвиква още по-голямо задъхване, киселини и тежест в стомаха.
    *

      Притискането на диафрагмата може да ви причинява дискомфорт и дори да бъде болезнено. В такива моменти се разтъпквайте и раздвижвайте ръцете.
    *

      Гърдите ви може да отделят по малко количество коластра. Няма нищо притеснително в това, тъй като се подготвят активно за лактация.
    *

      Възможно е кожата на корема да се пигментира и да се появи вертикална на пъпа кафява черта, която изчезва след раждането.
    *

      Пъпът ви се разтяга и придобива необичайна форма. При много жени изскача напред. След раждането, ще си бъде както преди.
    *

      Ритниците на бебето се чувстват много по-осезаемо и могат да бъдат болезнени. Мястото в матката става все по-ограничено.
    *

      През този месец бебето ще заеме своята поза за раждане. То може да бъде челно, лицево, седалищно или напречно. Движенията щ започнат да намаляват заради ограниченото място.
    *

      Възможни са проблеми с бъбреците, тъй като тяхната работа е все по-натоварена. В никакъв случай не спирайте водата, тъй като тялото ви ще започне да я задържа, за да се запаси. Изключете солта.http://semeistvo.rozali.com

Последна редакция: ср, 18 юли 2007, 12:16 от Bunny87