От какво да се пазят бъдещите майки и за какво да внимават?
Д-р Мазнейкова, акушер-гинеколог 6 МБАЛ „Св. София", отговаря на най-често задаваните въпроси за бременността и коментира за какво да внимават и от какво да се пазят бъдещите майки.Силна тревога
Деси дойде при мен в бол­ницата много притеснена. Разказа ми, че е получила поредното генитално кървене, придружено с болки, ниско в корема. Наложи се да я наста­ним по спешност в кли­никата. Направих й об­стоен преглед. Целта му беше да установим има ли скъсяване и разкритие на маточната шийка. За щастие нямаше обезпокоителни проме­ни, но от цервикалния канал изти­ча малко количество кръв. При прегле­да стана ясно, че няма „раничка" или възпалителни промени във влагалището, които макар и рядко могат да бъдат при­чина за генитално кървене при бремен­ните жени.

Как е бебето?
Направих на Деси и преглед с ултразвук, за да сме спокойни че с бебето всичко е наред. Нероденото е доста актив­но, има прекрасен сърде­чен ритъм около 150 уда­ра за минута и нищо не подсказва, че му е зле в маточната кухина. Дъл­го е около 8 см. Ясно се виждат отделни части на тялото - глава, гръден кош, коремче, крайници. Голяма част от органите са вече образувани и започват да функционират. Изследвах­ме и една „гънка", простираща се по цялото протежение на гръбначния стълб на плода, която се нарича нухална транслуценция. Тази гънка е маркер за хромозомни аномалии, като синд­ромът на Даун, както и за някои структур­ни дефекти, като вроден сърдечен по­рок. При бе­бето на Деси дебелината на тази гънка е само 0.5 от милиметра и това внесе допълнително спокойствие, че всичко с него ще бъде на­ред.
Плацентата е вече образувана и поч­ти стига до вътрешния отвор на цервикалния канал, което обяснява факта, че се е появило генитално кървене. За това пре­поръчах на Деси пълно спокойствие и по­чивка, това помага най-много. Предписах й и спазмолитици, но най-важното е да си лежи и да прогони всич­ки притеснения и лоши мисли.
Оставихме Деси в кли­никата за 4 дни. Така можехме да я наблюда­ваме и да се грижим за нея. За наша радост проблемите постепенно отз­вучаха. Преди да я изпратя вкъщи, разго­варяхме дълго и с надежда, че всичко ще бъде наред.

Контролният преглед
С тревожна нотка Деси ми съобщава, че отново се е появило кървене. Трудно ми е да прогнозирам кога то ще спре. В нашата професия нещата понякога се променят за един миг. И все пак бързам да успокоя Деси. Напомням й, че бременните жени трябва да правят много жертви, особено ако се появят проблеми. Пак говорим с нея, че трябва да се пази.
Противопоказно е да пътува или да спортува. Разбира се, забранени са цигарите и алкохолът. Тези „лишения" през 9-те месеца наис­тина си заслужават. За да е пълно спо­койствието и на двете ни, отново я прег­леждам с ултразвука. Виждат се всички органи на детето. Сега то тежи 90 грама и е с дължина 14-15 сантиметра. Сърдеч­ният му ритъм е в норма.
За мен бебето изглежда чудесно и се развива добре.

Какво да очакваш в 13-14г. с. Седмица
В този период от бременността започват някои неприятни за бременните промени. Например кожата. Възможно е да се появят пъпки, епидермисът започва да се омазнява повече от обикновено.
По­явата на пигментни петна при бъдещите майки също е често срещано явление.
Деси няма такива оплаквания, но бърза да ме попита как да се грижи за кожа­та си. Препоръчвам й специализираната козметика за бременни. На каква мар­ка ще се спре, е въпрос на личен избор и на финансови възможности. В някои случай при бъдещи майки се появява и окосмяване, там, където преди не го е имало. Тези проблеми отшумяват след раждането.
С Деси дълго говорим и за храненето. В първите 5 месеца от бременността над­даването не трябва да е с повече от 5 килограма. Препоръчвам на всички бъ­дещи майки да се хранят разнообразно. Сега идва пролетта с цялото изобилие от свежи плодове и зеленчуци, които са освен вкусни и много полезни.
Смя­там, че е погрешно, ако бременната е вегетарианка, да бъде насилвана да яде месо. Важно е спокойствието на майка­та. Не е необходимо изцяло да променя навиците си. Важното е да има баланс между мазнините, въглехидратите и белтъчините, които приема бременната. Съветвам бъдещите майки да избягват „празните" калории, тоест шоколадите, тестените изделия. Те наистина са вкус­ни, но не дават ценни вещества на орга­низма, а само качват килограмите.


http://semeistvo.rozali.com