Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 юли 2007, 19:36 ч.

Молба за напускане?

 • 21 502
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 657
Имам питане....
на граждански договор съм към една фирма,но на 25 миналия месец си подадох молбата за напускане...Не трябва ли днес да ми е последния ден/20-ти/?Колко дни е предизвестието?

# 1
 • Мнения: 4 978
Срокът на предизвестието за напускане е 30 календарни дни, освен ако в договора изрично не е указано друго, и започва да тече от деня, в който е получено от работодателя.

# 2
 • Бг
 • Мнения: 505
Здравей, гражданският договор не съдържа клауза за предизвестие. Такава клауза съществува само при трудовия договор. Взаимоотношенията по гражданските договори се уреждат съгласно Закона за задълженията и договорите. Нямало е нужда да подаваш и молба за напускане, т.к. гражданският договор принципно се сключва за извършване на еднократна услуга. Надявам се съм била изчерпателна и полезна.

# 3
 • Мнения: 2 657
Молбата ми е приета още същия ден,т.е.на 25-ти,дефакто днес ми е последният работен ден,като броя 30 дни...Това ще ре4е 4е аз от утре не съм на работа,нали така?

п.п.Самата шефка,ако мога да я нарека такава каза,4е съм до 20-ти и понеже тя не си върши работата защото трябваше до днес да прехвърля едни клиенти,сега ме кара в понеделник...По ред здравословни при4ини не ми е възможно,а и дори и да имах желание днес ми се изпари,защото аз трябва да се съобразявам 4е днес нея я боляло главата и 4е другия консултант имам някакви при4ини и не можел...Тя много добре знае,какво ми е състоянието и 4е тази седмица съм била само по лекари и 4е съм с малко дете и не мога когато каже тя тогава да хукна.няколко пъти я молих да ги прехвърлим тези неща в понеделник,тя не та не имала друга работа,не можела да се занимава сега с това.но най-ме е яд,4е тя не върши нейната работа,а след това ще ме изтипоса на баш шефа #Cussing out

Мога ли да откажа в понеделник обикалянето,тъй като дефакто аз ве4е не се водя при тях на работа?

# 4
 • Мнения: 2 657
да ви кажа сега и какво съм решила,понеже я направих на 5-стотинки по тела,защото тя е длъжна да е при прехвърлянето на клиентите,което направих на някой днес на другата мацка....
решила съм в понеделник да отида и да хвърля всичко и ако тя има възражения,ще се обадя на Шефа и ще го попитам тази квачка за какво е наета #Cussing out

# 5
 • Мнения: 2 657
в договора ми пише следното:
-по взаймно съгласие на страните в писмена форма
-с едномесечно предизвестие от всяка страна,отправено до другата
-в други слу4ай

# 6
 • Мнения: 4 978
в договора ми пише следното:
-по взаймно съгласие на страните в писмена форма
-с едномесечно предизвестие от всяка страна,отправено до другата
-в други слу4ай

Щом така е формулирано в договора е важно какво ти си написала в предизвестието.

# 7
 • Мнения: 2 657
ами накараха ме да подпиша предизвестие с 1 месец Rolling Eyesза първи път пускам такава молба и нищо не знам по въпроса,затова ви питам....
дефакто месеца днес изти4а newsm78

# 8
 • Мнения: 4 978
ами накараха ме да подпиша предизвестие с 1 месец Rolling Eyesза първи път пускам такава молба и нищо не знам по въпроса,затова ви питам....
дефакто месеца днес изти4а newsm78

Значи си е 1 месец и след като е прието на 25-ти съответно си на работа до 24-ти.

# 9
 • Мнения: 2 657
вярно бе,че е до 24-ти,какаво гледах снощи Embarassed

# 10
 • София
 • Мнения: 5 465
Този договор, така оформен е абсолютно погрешен. Не може граждански договор да се прекратява по взаимно съгласие. Гражданският договор ВИНАГИ се сключва или за определен срок ( примерно да превеждаш клиенти един месец ) или за определена работа ( да преведеш 5 групи клиенти ). Граждански договор, сключен за неопределен срок без конкретна задача е прикрит трудов договор. За това и двете страни можете да си имате проблеми.
Това първо.

Второ, независимо че е прикрит трудов договор, този договор е сключен като граждански и трябва да се прекрати като такъв. Не се дължи никакво предизвестие. Гражданския договор се прекратява с изтичане на срока или със свършването на определената работа. Ако нямаш срок и конкретна задача - можеш днес да отидеш и днес да го прекратиш. Никой няма право да изисква предизвестие за прекратяване на граждански договор. Само трудовите договори се прекратяват с предизвестие. На практика, ти с тази молба за напускане и това предизвестие само си затвърдила съмнението, че договорът е прикрит трудов договор. Дано тази молба да я изхвърлят, защото ако са достатъчно глупави да ти я пазят в досието, при една проверка от ИТ ще имат големи глоби.

# 11
 • Мнения: 2 657
В договора ми пише,4е съм назна4ена за 1 година...

дефакто от това което си написала,ми става ясно,4е не е имало нужда да пускам молбата,която искаха и 4е съм могла да напусна веднага,когато съм решила...така ли?

# 12
 • София
 • Мнения: 5 465
По гражданки договор няма назначение. Така че, не може да си назначена за една година. Може срокът на договора да е една година. Но, въпреки това, гражданският договор не изисква предизвестие при прекратяване.

# 13
Имам питане....
 ЗДРАВЕЙТЕ,ПРИЯТЕЛИ!
Имам трудов безсрочен договор.Искам да напусна......знам,че трябва да ги предупредя ..ще напиша молбата в свободен текст,но знаете ли какво ме притеснява?..това"безсрочие"....дали не е вид презастраховане от страна на работодателя?.
Като освен 30-те дни предизвестие,в скобки в договора ми пише:30-90.........как да постъпя?Моля ви,дайте ми съвет!

Последна редакция: пн, 12 ное 2007, 15:47 от delphinium

# 14
 • София
 • Мнения: 3 415
delphinium аз не разбрах въпроса ти напълно- какво имаш предвид под "презастраховане"? Трудовият договор е за неопределено време по принцип, ако изрично не е уговорено друго (например изрично да е уговорено че е за срок от 1 година например, както и в някои други случаи, коти са изчерпателно изброени в кодекса на труда).
предизвестието е 30 дни да...
какво точно пише "в скобките", което те притеснява? newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт