Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 513
                           


                   
Ей го где е тоз декември,
с бебета ще ни зарадва ведри,
тъй желани от сърце,
да ги полюлеем на ръце!


90 мами сме, на лафче събрали се!

Предложения за нови заглавия:

1. Ей го где е тоз декември, с бебета ще ни зарадва ведри!
2. С повече търпение и усмивки, ще дочакаме декември всички!
3. С декемврийче в корема мама пак е пред дилема 
    рокля или панталон- за да не изглежда  като слон!
4. Всяка мама чу сърце,декемврийче в коремчето расте!
5. Всяка мама чака от сърце,декември рожба да и донесе!
6. Зимата ще дойде,сняг ще завали и наште бебчета ще видим ний!
7. Мъничко юначе през Декември в къщи ще заплаче!
8. Радостта ми е голяма - ще съм Декемврийска мама! 
Нашите стари теми:
 
1. Декември е и той далеч, но ние чакаме нетърпеливо веч!!!
2. Пролет, лято, есен, зима, през ДЕКЕМВРИ бебчета ще има!
3. Майско слънце вън пече, ДЕКЕМВРИЙЧЕ във коремчето расте!
4. Слънце грее и припича, а ДЕКЕМВРИ с бебета към нази тича!
5. Бързо 9мес. ще отлетят, ДЕКЕМВРИ наште бебета ще се родят!
6. Юли на морето с тумбалаци, а ДЕКЕМВРИ идат нашите юнаци!
7. ДЕКЕМВРИ ще съм горда мама на малък мъж или на дама!
8. Слънце пече, много е добре, а през ДЕКЕМВРИ бебе ще реве!
9. В коремчето ми бебе се върти, ДЕКЕМВРИ то ще се роди!
10. Бебе в корема на мама расте, ДЕКЕМВРИ ще покаже момиче ли е то или момче!
11. Вече рита малкото човече, но ДЕКЕМВРИ още е далече!
12. Слънце, плаж, море, а през ДЕКЕМВРИ бебе ще реве!
13. Тази жега няма край, за нас ДЕКЕМВРИ ще е май!

Нашите албуми
За добавяне на снимки: ВХОД с потреб. име: december2007 и парола: bebeta
 
Полезни връзки:
Полезни връзки - всичко за мамчета и бебчета! 
Календар на бременността по седмици!
Временна неработоспособност и майчинство!  
Майчинството-счетоводно на български език !!! - плюс пример + полезни нещица  
1.Определяне пола на бебето - руски
2.Определяне пола на бебето - англ.
3.Определяне пола на бебето според лунния календар - англ.
4.Определяне пола на бебето - БГ.
5. 18 забавни начина да разберете дали чакате: момче ;момиче
6. Таблица с размерите на бебчето по седмици
7. ДА или НЕ... или какво трябва да съблюдавате преди и по време на бременност
8."Обезболяване по време на раждане

За Раждането и след това:
За Родилния Дом 1, За Родилния дом 2, За Родилния Дом 3, За Родилния Дом 4
За Бебоците 1, За Бебоците 2
Списък за Бебоците от Бг-Мама с линкове към ДаНет
Основни въпроси, свързани с кърменето

Следродилни процеси на възстановяване

Възстановяване след раждането 1
Възстановяване след раждането 2
Възстановяване след раждането 3

За акта за раждане и еднократната помощ (инфо от ДейзиГ - Майски мами):
Актът за раждане се получава в общината по адресна регистрация на майката до 14 дни след раждането. По принцип може да е готов и по-рано но това е определеният срок. В същата стая се попълва една декларация и след заплащане на минимална такса около 2 лв. на касата ти дава Удостоверение за семейно положение. След това се попълва Молба-декларация за отпускане на еднократната помощ в службата по социално подпомагане пак по адресна регистрация на майката. Към нея се прилага оригиналът на Удостоверение от общината и актът за раждане на детето и копия от личните карти на родителите, като носите и оригиналите за сверка. Не забравяте да си напишете номера на банковата сметка /IBAN/ в молбата. Тази помощ може да се поиска до три години от раждането. Сумата се изплаща около 15-17 число на месеца, следващ този на подаването. При подаването на молбата можете да си подадете и  Молба-декларацията за детски добавки - единственото условие за нея за неосигурените е молбата да не се подава в месеца на раждане на детето, например ако е родено март можете да подадете молба най-рано през април, за да не пропуснете месец. Оригиналът на акта за раждане остава в Социалната служба до изплащането на помощта и затова ви съветвам да си направите копие за всеки случай.
За болничните и майчинството (цитат на gmsvetla):
Така, реших най-накрая да синтезирам информацията за бумагите около болничните и майчинството. Ако по-късно излезе още нещо, ще го добавям. Тъй като не успях да направя директна връзка към документине за НОИ, ви пиша адреса на страницата на НОИ : http://www.noi.bg/ Отивате на този адрес, там в ляво са дадени различните раздели. Отивате на раздел Нормативни актове  и от там си свалете един зипнат файл (написът е с червени букви) "Текст на Наредбата с приложенията към нея".  По- долу ще ви пиша за всеки отделен случай кое приложение точно ще ви трябва.
Първа стъпка: Издават ви болничния за брем. и раждане 45 дни преди термина. Този болничен, заедно с “Д Е К Л А Р А Ц И Я за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО”  и копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка, носите на работодателя и той има грижата да ходи до НОИ и да носи документите ви. Тази декларация е дадена в приложение № 7 от файла, който трябваше да си свалите.
Втора стъпка: Издават ви втория болничен от родилния дом след раждането  - носите си го на работодателя. Не намерих да искат някакви документи към него.
Трета стъпка: Издават ви болничен след 42-рия ден от раждането. Него, заедно с “ДКЛАРАЦИЯ за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО”  си го носите на работодателя. Тази декларация е дадена в приложение № 1  от файла.
Четвърта стъпка: Изтичат ви 135-те дни болнични. За остатъка  до 315 календарни дни  си пишете молба до работодателя, че искате да ползвате този отпуск (това е отпуск по чл.163 ал.1 от Кодекса на труда). Заедно с молбата до работодателя (свободен текст) попълвате и  “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни” съгласно приложение № 2. Работодателят ви пише заповед за разрешаване на отпуска (не може да го откаже) и заверено копие от тази заповед, заедно със заверено копие от акта за раждане на детето се прикрепят към молба-декларацията, която се носи в НОИ, но отново е работа на работодателя.
Пета стъпка: След като изтекат тези 315 дни, си подавате молба до работодателя да ползвате платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години по чл. 164 ал.1 от Кодекса на труда. Попълва се  и “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ  за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 КСО” – приложение № 3. Към тази молба-декларация се добавят отново заверено копие от разрешение на работодателя за ползване на този отпуск и заверено копие от акт за раждане на детето. Работодателят отново има задължението да представи документите в НОИ.
Шеста стъпка:  Ако не ползвате отпуска по чл.164 ал.1 от КТ, имате 2 възможности:
I възможност : Връщате се на работа и влизате в условията на чл. 164 ал.5 от КТ, а именно :” 5) (изм.,ДВ,бр.25 от 2001 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал.1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване в размер на 50 на сто от минималната месечна заплата, установена за страната.”. 
В този случай си попълвате “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО” – приложение №4, и приложено към нея заверено копие от акта за раждане на детето. Документите отново се представят в НОИ от работодателя, вашето задължение е да ги представите пред него.
II възможност: Прехвърляте майчинството на баба, дядо или наемате гледачка от борсата. Условието да се прехвърли на баба или дядо (може и на таткото) е към момента на прехвърлянето да работи на трудов договор, за да има право да ползва отпуск. Каква ще е точно процедурата обаче все още не ми е ясно, а и не съм се ровила, за да проверя.
Ако настъпят някакви промени по подадените документи (независимо за кой случай сте подали), сте длъжни в 7 дневен срок да декларирате факта.
Ако след изтичане на 135-те дни болнични за бременност и раждане не подадете молба за ползване на остатъка до 315 дни, то за този период до изтичане на 315-те дни нямате право на обезщетение по чл.53 от КСО, т.е. за отглеждане на дете до 2 годишна възраст(прословутите 180лв.). Такова право придобивате едва след като изтекат 315-те дни.
 Ако се върнете на работа след като изтекат 135-те дни (можете да се върнете на работа), но преди да са изтекли 315-те, нямате право на обезщетение по чл.54 от КСО, т.е. ще си получавате само заплатата без никакви допълнителни плащания от НОИ. Право на обезщетение по чл.54 от КСО (т.е. 50% от обезщетението за отгл. на дете до 2 год.възраст) придобивате едва след като изтекат тези 315 дни. Остатъкът от отпуска за бременност и раждане  135 до 315 дни не може да се прехвърля на баби, дядовци и т.н. или да се ползва детегледачка от борсата. Тази опция става едва след като изтекат тези 315 дни.

ЧАНТА ЗА БОЛНИЦАТА:
Някои болници имат специални изисквания.

1.   Документи: лична карта; обменна карта; направление за хоспитализация;
2.   Чехли за стаята.
3.   Джапанки за банята
4.   Къси чорапи.
5.   Нощница с копчета отпред (в повечето болници дават служебни – всеки ден се сменят със стерилни)
6. ;;  Сутиен за кърмене; долно бельо - тип бабешко – т.е. по-дълбоки гащи (ако си след операция, плитките гащи ще се падат точно на шева)
7.   Халат/Жилетка
8.   Тоалетни принадлежности (четка/паста за зъби, шампоан, сапун), мокри кърпи (за обтриване – ако си секцио, не трябва да се мокриш).
9.   Четка за коса, грим (J), ластик за коса.
10.  Кърпи: за баня, за лице и ръце, за гърди, изолационна кърпа при кърмене. Хубаво е да са нови – особено тези за гърдите, и изпрани с бебешки прах
11.   2 пакета дамски превръзки, лигнин (обикновено в болницата дават)
12.   Мокри кърпи, салфетки.
13.   Минерална вода (ако си секцио – поне 3 л., налята в малки шишета със спортен накрайни + 1 л. сок зелена ябълка, налят пак в такива шишета).
14.   Джобни пари.
15.   Фоно-карта, зарядно устройство, мобилен телефон.
16.   Прибори захранене (чаша, вилица, лъжица, нож).
17.   Медикаменти-гармастан (при нужда), течен аналгин, витамин С (помага за лохиите)
18.   Помпа за изцеждане (при нужда)
19.   Тоалетна хартия.
20.   Подплънки за гърди за кърмачки (при нужда)
21.   Ластични гащи

ЗА БЕБЕТО В БОЛНИЦАТА:
1.   Неотворен пакет бебешки памперси - 20 бр.
2.   Мокри кърпи-малък пакет.
3.   Памучни ръкавички

ЗА БЕБЕТО ПРИ ИЗПИСВАНЕ:
Каквото си решите като дрешки
1.   Боди с дълго ръкавче.
2.   Официален тоалет - от 2 части или гащеризонче, но пръстчетата да се закрити, може и с чорапки.
3.   Терлички, памучни ръкавички, памучна шапчица, чорапки
4.   Одеало-тънко памучно или по-дебело.
5.   Памперс.
6.   Шише с преварена вода + захар (една чаена лъжичка захар на 100 мл вода)
Преди 6тия месец на бебето Световната Здравна Организация препоръчва да не се дава (ОСОБЕННО на новородени!)
7.   Фотоапарат, камера.
8.   Столче за кола

ЗА БЕБЕТО У ДОМА:
1.   Креватче, протектор за дюшека
2.   Памучно спално бельо - 2 комплекта + обиколник + балдахин
3.   Хавлийки - 2 - 3 бр.
4.   Тензухени пеленки (2-3 бр. – слагат се върху хавлията за след баня)
5.   Бархетни пеленки (7-8 бр. – постилат се при повиване, на консултации, шезлонг, люлка)
6.             Кърпички от илиенци J - 4 лв. за повръщане, плюене и там каквото още
7.   Ваничка + стойка за ваната (анатомична или хавлиена), леген за пране, пластмасово канче за поливане + кофа за вода.
Термометри - за вода, за въздух, педиатричен 
8.   Клечки за уши с ограничител
9.   Ножичка за нокти
10.   Памперси
11.   Шишета – авент – комплект от 2 големи и 2 малки + четка
12.   Биберони-залъгалка
13.   Уред за изваряване на шишетата и бибероните
14.   Козметика:   
   
      14.1. бебешко олио или най-добре зехтин
      14.2. крем за дупе против подсичане
      14.3. шампоан
                14.4. сапун,
      14.5. мокри кърпи
   
15.   Памук; спирт 90 % (за пъп), топицин или др. антибиотична пудра (за пъп)
16.   Простор за сушене на дрешките вътре
17.   одеалца 2 бр. - тънко и дебело, олекотена завивка   
18.   бодита – 6-10 бр.- да не се обличат през главата
19.   комплект ританки с блузки - 2-3 бр.
20.   гащеризончета - колкото бодитата
21.   чорапи 3-4 ч.
22.   терлички 2 ч.
23.   лигавници 5-6 бр. 
24.   аспиратор за нос
25.    пижамки – 2-5
26.    шапка за след баня - 1-2
27.    памперси

ДРУГИ:
1.   сироп за температура – калпол, панадол, нурофен
2.   Чай против колики на "НІРР-лайка, копър, анасон"
3.   Капки Саб Симплекс, инфакол или др. срещу колики
4.   Няколко ампули физиологичен серум - за почистване на очи, нос
5.   Бебефон
6.   Гребенче, четка с естествен косъм

ЗА РАЗХОДКА
Количка
Термобокс (за шишета)
Шапка
Одеало/портбебе
Кошница/столче за кола

Списък от сайта на Тина Киркова: http://www.1agb.com/qa.php
 1. Документи: лична карта, „Направление на бременната до родилно заведение” (обменна карта на бременната), направление за хоспитализация.
2. За майката: чаша, прибори за хранене; лично бельо; чехли (да стават и за баня); 1-2 хавлиени кърпи; тоалетни принадлежности; 1-2 чифта чорапи; връхна дреха - халат, жилетка, елек. По желание може да се носят: помпичка за кърма (в Родилно отделение има електрическа); 1-2 пакета дамски превръзки, ако с тях родилката ще се чувства по-удобно. Извън този списък, бременната може да носи и други вещи, но трябва да се има предвид, че мястото за багаж е ограничено.
Да не се носят скъпи вещи и големи суми пари!
3. За бебето: в Детско отделение разполагат с всичко необходимо за отглеждане на новороденото. Ако бременната желаете и имате възможност, може да донесе 1 пакет памперси за новородено.
Дрешките за изписването на бебето и облекло за майката могат да донесат близките в деня на изписването от болницата.


Онлайн магазини

София:
1. "Щъркел" , бул. Стамболийски 188
2. "Малечко" ,бул. Константин Величков №85
3. "Царството на детските стоки", бул. Константин Величков, ъгъла с ул. Пиротска.
4.    "Пинокио" ,Дружба 1; бул. "Княз Дондуков" 39; кв. "Лозенец", ул. "Малин камък"
5. "Бебе Маркет" ,кв. Иван Вазов, ул. "Янко Забунов", бл. 41
6. магазин зад Била на бул. България.
7. магазин в Люлин
8. "Пакостник" ,жк. Овча купел 1, ул. Монтевидео и Обиколна, "Търговски център Овча купел", ет. 2
9. "Стефи"
10. ж.к."Хаджи Димитър" ул"Макгахан" бл.69 (до пазара)- 3 магазина /дрехи, колички, кошари, аксесоари/
11. Premaman - бул. Тодор Александров 11, ЦУМ 3ти етаж
12. Хиполенд - Търговски център Sky City, ж.к. “Гео Милев”, ул. “Коста Лулчев” №52


Пловдив:
1. "Щъркел", бул."Свобода"10
2. "Пинокио" ,бул. "България" 190
3. Детска стокова борса Вис Виталис- бул. 6-ти Септември No.258
4. Хиполенд - Търговски комплекс “БЕНЧМАРК”, бул."Санкт Петербург", (до МЕТРО - Пловдив)


Варна:
1. "Щъркел" , ул. Бр. Миладинови 20
2. Хиполенд - Търговски комплекс  “Пикадили - Практикер”, бул. “Владислав Варненчик” № 268


Русе:
1. "Щъркел" ,ул. Борисова 63

Бургас:
1. "Щъркел" ,ул. Антим І 26, до Археологически музей
2. Хиполенд - Търговски комплекс “Пикадили”, кв. “Изгрев” №147


Стара Загора:
1. Premaman- ул. " Х. Д. Асенов" 96

Велико Търново:
1. Хиполенд - Central Mall, ул. “Оборище” №18

Kalinuccia - 35 г., 2-ро бебче    
Mama Boby - 32г., 2-ро бебче 
Veneta80 - 1-во бебче
Ivalinai - 40 г., 1-во бебче      
Ellenzeto - 1-во бебче   
Gogito - 28г., 2-ро бебче
Elly_y - 28г., 1-во бебче 
Mei - 25г., 1-во бебче
Iloni - 28г., 1-во бебче
   Milen4o - 1-во бебче   
Mel2222 - 1-во бебче 
ViFresh - 23 г., 1-во бебчеBlo - 1-во бебче   
BabaToHka - второ бебче 
Malenush - 24 г., 1-во бебче
Lili83 - 24г., 1-во бебче
Vencho - 30 г., 1-во бебче
Anna_nik - 32 г., 2-ро бебче
Neli - 30г., второ бебче
Kлер - 2-ро бебче
Dani_t - 28 г., 1-во бебче
Irina - 25г., 2-ро бебче
veshti4ka - 35г., 2-ро бебче
toni_ilievaa - 28г., 1-во бебчеDени - 22г., 1-во бебче
Moonlight - 2-ро бебче
Fifelota - 24год., 1-во бебче
Niky26 - 33 г., 3-то бебче
Biska-piska
Dive - 25 г., 1-во бебче
Natikot
Malka-mama - 17 г., 1-во бебче
desska - 33г., 2-ро бебче 
Magiq27 - 27г., 2-ро бебче   
Rozita1 - 31 г., 3-то бебче
 
 
Ohcaroline - 25 г., 1-во бебче     
Mary - 34г., 2-ро бебче  
Anichka - 2-ро бебче   
Poctor - 29 г., 1-во бебче 
Rorina37 - 38г., 3-то бебчеPeoopi - 30 г., 2-ро бебче
Chia - 32 г., 2-ро бебче
Тsvetito - 25г., 1-во бебче   
Golden Rose - 30 г., 1-во бебче
Chiges - 30г., 2-ро бебче
Pink77 - 29г., 1-во бебче
 
Barfly - 30 г., 2-ро бебче 
Bebobo - 1-во бебче     
G-Baby - 27 г., 1-во бебчеDari76 - 30 г., 1-во бебче
Maxi d&d - 30 г., 2-ро бебче
Borina - 34 г., 3-то бебче   
Denitsata - 27 г., 1-во бебче   
Anaise - 32 г., 2-ро бебче   
Gillda - 25г., 2-ро бебче   
Iта - 24 г., 1-во бебче
Aнима - 28 г., 1-во бебче   
Rozi - 30г., второ бебчеValkata78 - 1-во бебче
Munieca - 26г., първо бебче
Galchoo1 - 27г., второ бебче
Macata - 24 г., 1-во бебче
haus - 29г., 1-во бебче 

Lionkata - 31г., 2-ро бебче
Amadis - 34 г., 2-ро бебче 
Denitsa23 - 22г., 1-во бебче
Larisa - 30 г., 2-ро бебче
Dix6 - 27 г., 1-во бебче
Bori-Ana - 32 г., 2-ро бебче
mishenka  - 23г., 1-во бебче 
DeSiBaRaBeSi - 21 г., 1-во бебче 
Scorpia - 29г., 1-во бебче
Sofilina - 22г., 1-во бебче  


Stella Maria - 3-то бебче
Desiniko - 1-во бебче
Galinanik - 29г., 1-во бебче
 


Xixi - 31 г., 1-во бебче
Iva_moni - 33г., 1-во бебче
gardi - 33г., 1-во бебче   
Shantal - 25г.,1-во бебче   
Desan4e - 25 г., 1-во бебче   
MamaYanni - 22 г., 2-ро бебче
Русенка - 30г., 2-ро бебче   
Tопчица - 2-ро бебче


Други мамчета, чакащи декемврийски бебчета:
   
tedsan
kiki1974
nevena78
zhaygarova
Vanjap
slan4ogled

Последна редакция: ср, 25 юли 2007, 07:17 от ivalinai

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 1 718
Добор утро!Иве.поздравявам те за новата тема!Днес се очертава много топъл ден и мисля да си остана в къщи!
Хубав ден на всички!

# 2
 • Мнения: 672
Добро утро и от мен.Новата тема е много слънчева,браво Иве.

# 3
 • Sofiq
 • Мнения: 684
Добро утро и от мен!
Иве отново поздравления за теб Hug
Мей поздравления за добрия преглед Peace Дано с всички мами да е така...
Я кажи доплера допълнително ли се плаща и трябва ли да кажеш предварително че искаш и доплер или това влиза в прегледа ФМ? Някой който е ходил и при Димитрова нека ми каже...че аз съм си записала час при нея, а тази дето записва часове е супер незговорлива и злобна! #2gunfire
Лек ден н авсички мамчета!

# 4
 • Мнения: 1 619
Здравейте мами  Hug

Иве, много красива темичка отново - много слънчева и позитивна - ставаш все по добра с всяка следваща!   bouquet

Венчо, 7 м не са ли много време?

Стелла Мария, ти как планираш да съчетаеш работата и бебегледането?

Задавам всички тези въпроси, защото аз самата съм пред подобна дилема...нали ми е за първи път въобще нямам идея как ще бъде...

Ако другите смятат че спамвам темата, може да ми отговорите на лични.  Може пък и други мами да споделят своя опит как планират да съчетаят кариерата с бебето. Please   Hug

/center][/color]

# 5
 • София
 • Мнения: 219
Запис и аз  Hug
Иве,поздрави за темата-страхотна е! Hug Hug  bouquet

# 6
 • виена
 • Мнения: 272
nivear, на мен също ми е първо бебче и не съм сигурна как ще се чувствам. шефа ме попита дали ще се върна на 1ви юли и фиксирахме това. ако мога и имам желание да се върна по - рано, мисля, че няма да е проблем. за мен - пари и разнообразие, за тях - облекчение. отсега се чудя кой ще ми помага с бебето, защото майка ми е на стотици километри, не е пенсионерка и не може да изостави баща ми с месеци. майката на мъжа ми е по - наблизо, но освен това, че е пенсионерка, също трябва доста да се откъсне. а тук е трудно да намериш свястна чистачка, камо ли детегледачка. ако пък се циганят и не искат да ми плащат наема тук, мисля, че въобще няма да се върна, а ще си търся работа в бг. бе сложно е и не съм много мярка за сравнение.
мисля, че ти сама ще си го почувстваш като стане време, остави си вратичка
ние сме се захванали с чистене, а шефът ми ме занимава по скайпа и ми е трудно да го отрежа, а мъжът ми вика от горния етаж Simple Smile
мей, страхотни новини. и да си спокойна от сега нататък, виж, нещата си вървят
иве, пак много весело и полезна информация. май и аз ще трябва да се замисля за административните неща и покупките

# 7
 • София
 • Мнения: 279
Здравейте, момичета!

Гледам, започнали сте сериозна тема за работата и майчинството... Аз съм предупредила, че минимум 1 год. няма да ме има, а след това ще говорим пак кога точно ще се върна. Изобщо не бих се замислила да си ползвам пълните 2 год. майчинство, ако го нямаше финансовия проблем след деветия месец от раждането и смешната сума, която държавата ни отпуска след това. Ох, надявам се все пак така да се наредят нещата, че да имам повече време с детето. Praynig Може би и защото не съм кой знае каква кариеристка и за себе си винаги съм смятала, че семейството е най-важно.

# 8
 • Натурална Бургазлийка
 • Мнения: 114
И аз да се впиша в новата темичка  Hug.
Браво на Ивето,страхотно оформление-поздравления.
За първи път от много време насам днес е слънчево и ще гледаме да оползотворим момента подобаващо.
На всички мамчета-пожелавам ви много приятен и изпълнен с емоции ден.   bouquet

# 9
 • виена
 • Мнения: 272
хей, момичета. мъжът ми вчера ми купи гирички след много канене и най-сетне почнах да правя едни упражнения. в началото кървях, после почивка, после амнио, но крайно време беше, че земята се тресе под мен (+5кг). имам едно списание от миналата година, на което най-добрата ми приятелка показва упраженения за бременни от фитнес център младост и е в петия месец. и тъй като аз влезнах преди 2 седмици в петия месец, ми се видят доста подходящи. ако не бях бременна, щях да се изсмея, щото изглеждат лесни, но се позадъхах. утре ще се опитам да ги сканирам и да ги кача на сайта, може да проявите интерес. готини са и отнемат 10-15 минути, нищо работа. само ви трябват гирички. моите са 2.5 кг всяка, но бих препоръчала малко по - леки. аз съм много яка в ръцете и леко се поозорих Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 219
Аз да питам като отваряме спортна тема-опасно ли е кратки тренировчици със степер?

# 11
 • виена
 • Мнения: 272
moonlight, на мен ми се струва, че пак за всяка бременност е индивидуално, защото ако с ниски плацента например, много неща не са разрешени. в статията пише, че са забранени: упражнения легнала по гръб и такива свързани с прекомерно разтягане, коремните преси, клякането, бягане и всякакъв вид спорт с висок риск от пряк физически контакт с други хора. и вдигането на много тежко, разбира се. мен например ме достраша да карам сърф, най - малкото трябваше да вдигам платното, което когато трябва да го отлепиш от водата е ужасно тежко

# 12
 • Варна
 • Мнения: 630
Привет момичета  bouquet
И аз да се запиша в новата темичка - да не остана назад. Ивалинаи - отново изненадва със свежа пролетна темичка.
Мей - много се радвам като чета хубави новини - настройвам се позитивно. Днес пропуснахме плажа, но вчера ходихме преди и след обяд и на Марина и омръзна  #Crazy. А и на мен малко ми се скапа настроението, защото някакъв некадърен шофьор ми одраскал колата докато бяхме на плаж и утре ще се занимавам със застрахователи. А и съм на работа...нема лабаво!
Поне във вторник съм на БХС и ще видя бебка  Grinning Как ще издържа една седмица за резултатите - каквато  съм паника.
За работата - при мен е добре дошла тази бременност - иначе щях да си вземам 1 година неплатен отпуск - догодина ще имам първокласничка, а и есента няма кой да ми я гледа през ваканцията.
Много ми се иска и аз да поспортувам малко, но бременността ми явно е проблемна и трябва да се пазя. С носталгия гледам събиращия прах велотъркалетър, но ме е страх. През нощта на няколко пъти ми се случва да се вдигна на леко извита коремна преса, запътила се към тоалета и нещо ме пробожда ниско долу като ток. За съжаление ше си правя упражненията на Кегел само и ще се възстановявам след като спра кърменето. За сега не съм се отпуснала с килограмите, но придобих една пухкавост  Crazy
Дано не се олея накрая.
Днес си взех зъбен душ. С предната бременност имах кървене от венците. Консултирах се със стоматолог и той ме посъветва за масажиране и заздравяване - да си правя 2 пъти дневно процедури. Сега отивам да чета инструкции.
В тази насока - купих си и нов сешоар, защото стария/от 2 години/ не издържа на атаката. Да ви питам - на вас поникна ли ви още коса. Моята е ужас. Не стига, че е гъста и къдрава/как се търпи това в тези жеги/ ами имам много допълнителни кичури, все едно съм си подстригала бретон. И тези къси косички се къдрят и си издухвам косата вече повече от час. А и боядисване ме чака - расте та се къса. Знам, че ще опада към 4-тия месец след раждането, но с първата бременност като че ли - нямам такъв спомен.
Май много се отплеснах...

# 13
 • София
 • Мнения: 1 050
Здравейте,мами,в готината ни поредица Grinning
Иве,темичката,както винаги е много красива,а аз за първи път се зачетох в полезната информация най-отпред Rolling Eyes
Венчо,и аз се каня от известно време да си взема гирички,така че хайде,качвай каквото имаш Laughing Само трябва да изчакам една седмица да мине малко време след амниото ми и почвам.Иначе,както писах,ходя на водната аеробика.Ти пишеш за +5 кг,а какво да кажа аз с моите +6? Embarassed Даже може би станаха и малко повече вече.А си по-напреднала с бременноста от мен.Така че земята не от теб се тресе,спокойно Laughing

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 2 641
нова темичка сме имали Simple Smile
момичета чудя ви се на ентусиазма за работа  Laughing да ви кажа ако нямате баби невиждам как 7 месеца ви се виждат много да си гледате бебето и да кърмите. аз щах да лудна ама нямаше кой да ми помага и чак на 1 година решихме да вземем детегледачка и аз да почна работа, която напуснах след 4 месеца - незнам защо все попадам на кофти места с кофти хора  newsm78 а сега ще съм с две деца сама сигурно ще  Crazy Crazy Crazy
да ви кажа днес излязох за пръв път с колата от доста време и щях да пукна от жега ама намерих едно магазинче дето купих супер немски обувки за 45 лева, а са били 189  Shocked за есента са и съм много доволна, ама кат нямам как да ходя по магазините през седмицата и немога да гледам къде има намаления.
а за моренцето реших да не ходя заради ниската плацента и жегите - ще се прежаля таз година какво да се прави  Rolling Eyes

и ние чистим, аз най сетне измих банята с Меглио много як препарат от този дето е за ВЦ. така де целия фаянс блесна, много съм доволна че с мойто лошо бях занемарила всичко и в банята беше най зле  Sick

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт