Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 юли 2007, 01:20 ч.

Провокирано...

 • 3 551
 • 78
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 6 980
Темата за децата сами у дома и преди време една за децата в столчета ме провокира да ви питам:

Къде за вас свършва фразата "Всеки сам решава как да отглежда децата си" и започва колективната отговорност на обществото или отговорността ни към околните?

Какво ще направите или правите ако съседите ви оставят децата си сами, ако на улицата някоя майка бие детето си, ако в колата, която ви изпреварва 2 хлапета висят на прозорците, вместо да седят в столчетата си... или всичко това не е ваш проблем?

Кога смятате, че обществото, държавата или вие трябва да се намесите в начина, по който някой отглежда децата си и кога не?

Ще спестя разсъжденията, които имах по темата и връзката им с народопсихологията ни.

Моля само нека да не се караме. Смятам темата за сериозна и ще е жалко да я заключат още на 1 страница.  Praynig

# 1
 • София
 • Мнения: 705
Прекрасна е темата и много обобщителна. Мисля, че в конкретни ситуации сме бистрили всяка от точките. И мисля, че според случая преценката е различна.

Мисля, че за да се намесиш или да не се намесиш в чуждите работи, си съставяш мнение от родителите и ситуацията като цяло. Ако познаваш родителите, е по-лесно.

Аз съм на позицията да се намеся, ако положението изглежда наистина опасно, застрашаващо нечий живот.  Но не бих искала да ми се налага. Предпочитам да не се бъркам сериозно и още повече когато не го искат от мен.

А ти Иса? Ще очакваме все пак и твоето мнение  Grinning

# 2
 • София
 • Мнения: 6 980
М+Д=К, я че си мълчим за сега  Flutter

# 3
 • usa
 • Мнения: 2 113
аз бих се намесила ако обществото или държавата са направили от определения начин на отглеждане на дете закон. иначе колкото и да се меся, едва ли ще има файда.

# 4
 • Мнения: 14 743
Зависи от конкретната ситуация. Примерно до каква възраст не е редно детето да остава само вкъщи- познавам деца, които от първи клас си седят сами- честно казано не се възмущавам и не мисля, че родителите подлежат на санкция.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 980
Моля бихте ли станали малко по-конкретни?

"Ако.........то тогава бих............ А ако........... то тогава не бих се месил."

Пример: Ако видя майка да бие детето си на улицата подминавам - защото всеки си гледа децата както прецени. Ако обаче разбера, че съседката кара 12 годишната си дъщеря да проституира - то тогава ще викна социалните."


миз, закони има.  Peace

# 6
 • Мнения: 524
Най-вероятно няма да се намеся в нито една от ситуациите, но като видя подобно нещо направо ми се свива стомаха. Искам да мога да се намесвам, но не знам, дали ще ми бъде обърнато внимание, родителя на детето веднага ще ми отговори " Това е моето дете, ще правя каквото си искам", не съм перфектната майка, пошляпвам децата си, но никога не го правя извън къщи - много е грозно. Това трябва да е обосновано със закон, но за съжаление сме бедна държава, а за да се взимат мерки от страна на държавата се искат средства. Мизерия отвсякъде.

# 7
 • usa
 • Мнения: 2 113
Моля бихте ли станали малко по-конкретни?

"Ако.........то тогава бих............ А ако........... то тогава не бих се месил."

Пример: Ако видя майка да бие детето си на улицата подминавам - защото всеки си гледа децата както прецени. Ако обаче разбера, че съседката кара 12 годишната си дъщеря да проституира - то тогава ще викна социалните."


миз, закони има.  Peace


аз не казвам, че няма, казвам, че за мен това би бил критерия Simple Smile.
аз може и да съм дълбоко убедена, че при 28 градуса ако детето е с плетена жилетка и чорапи, това застрашава сериозно живота му, обаче ако държавата не го е забранила със закон, хич няма и да им се меся на родителите. примера ти със съседката и 12 годишната и дъщеря е подходящ за мен Simple Smile.

що се отнася до законите, за да спазва ги населението, е необходимо не само да ги има, а и държавата да ги разгласява и прилага. щото американците не си возят децата в колите в столчета, например, щото са много съзнателни, а защото са научили, че ако ги засече полицията, ще им прибере $150 и няма да минат с $20 рушвет.
или не ги оставят сами в къщи до 10-12 годишна възраст, щото обичат да си раздават парите на гледачки, а щото рискуват да ги лишат от родителски права...

# 8
 • NL
 • Мнения: 4 363
Какво ще направите или правите ако съседите ви оставят децата си сами, ако на улицата някоя майка бие детето си, ако в колата, която ви изпреварва 2 хлапета висят на прозорците, вместо да седят в столчетата си... или всичко това не е ваш проблем?

Кога смятате, че обществото, държавата или вие трябва да се намесите в начина, по който някой отглежда децата си и кога не?

Хм...
Интересна тема,призори ме караш да мисля  Mr. Green
Ако знам,че моя много близка оставя детето си сама,ще предложа да го остава при мен за да си свърши работата.Ако е непознат,няма как да знам ,пък и не се интересувам
За боя на улицата-ми грозен ми е,но няма да се намеся.Но ако знам и видя с очите си,че го пребива може би ще звънна на подходящата институция.
За возенето в колата-много често ми се случва да го виждам това по пътя.Не реагирам,не го познавам човека,какво да направя?Да спра и да я нахокам ли? Thinking
Всеки нормален човек знае ,че не трябва да се оставя детето само,значи че трябва да вози детето си със седалка /макар,че почти никой не го спазва,примерно аз бях първата в нашият град която имаше кошница за кола,когато детето ми се роди/,знае на теория че боя не възпитава.
В дадени моменти си правя изводи за родителите,които в подходящата ситуация в контакт с мен получават резервирано държание,но нищо повече.Не обичам да се меся в чуждите постъпки,както не обичам и да ми се месят,но ако нещо застрашава живота на дадено дете,бих реагирала.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 412
Много хубава тема!
Често виждам как майка шляпа детето си на улицата и като че ли никога не съм се замисляла,че мога или е редно да се обадя на някого.Става ми мъчно и това е-не бих се намесила.Като че ли още лично за себе си не съм дорасла да се меся в такива неща.Много мои близки возят децата си на предната седалка,без столчета и прочие-ако наистина са ми близки си казвам мнението,ако ли не-трая си.

# 10
 • Земята
 • Мнения: 1 426
Ако трябва да сме конкретни, то:
ако видя майка, която от моя гледна точка подлага на опасност физическото или психическо здраве на  децата си, тогава бих се намесила адекватно на моите разбирания.

А всъщност, като се изключат крайностите, повечето случаи са сами за себе си.
Например:
Ако майка бие детето си на улицата, по-скоро не бих се намесила, защото най-вероятно или в последния момент е било измъкнато изпод колелетата на някоя кола, или е било изчезнало от погледа на майка си и след 15 минути лудо тичане и надничане по всички входове, дворчета и странични улички, току-що е било намерено да си играе кротко в близкия контейнер за боклук...
За децата в колите - ами ако познавам въпросното семейство, бих ги попитала, а иначе съвсем сериозно си мисля, че катаджиите в големите градове, или поне в София, където живея, са наистина почти на всеки ъгъл - така че нека те се намесват, ако е необходимо.
Или за оставянето сами. Едно е да приспиш бебето и да отичаш до близкия магазин, съвсем друго - да се запиете вкъщи и като свършите алкохола, да тръгнете да си допивате по околните кръчми, а пък децата ви на 2 и 4 години да останат плачещи и треперещи в детската стая.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Принципно, ако говорим - не желая и не обичам никак да се меся в живота на хората. Всеки да си гледа децата както намери за добре. Конкретно бих се намесила, ако ситуацията е животозастрашаваша според моята скромна преценка.

Ако трябва да коментирам дадените от теб примери и да кажа кога бих се намесила и кога не бих се намесила ще кажа, че ако видя деца без колани в колата - не бих; бой на дете - не бих; побой над дете - бих; проституиращо дете - бих; деца оставени сами /говорим за големички деца при нормални обстоятелства/ - не бих. Дано съм била достатъчно илюстративна.

Не можем да се намесваме пряко и агресивно във всяка ситуация, без да сме наясно с детайлите и бекграунда. В този смисъл считам, че западния модел на социална политика в това отношение е не особено правилен и намесата на обществото е поставена по-скоро като вмешателство. Тук пък сякаш е точно обратното - пълна незаинтересованост от страна на обществото и пълна немара от страна на институциите. Честно казано къде е оптимума не знам...

# 12
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Кога смятате, че обществото, държавата или вие трябва да се намесите в начина, по който някой отглежда децата си и кога не?

Когато се застрашава здравето им, живота им, когато са малтретирани физически и психически. Само тогава.

# 13
 • Мнения: 1 134
Когато една майка сама преценява кога и как да захранва детето си, с оглед неговото състояние и съветите на педиатъра - всичко е ок. Но когато 2-годишното дете на моя позната изкара 6м. само на сокчета и зрънчо, реагирах остро, пратих я да го изследва и когато му видя хемоглобина се оказа, че все пак има начин това дете да се научи да яде и нормална храна...

Когато родител възпитава детето си, чрез определени санкции е едно, когато го малтретира е друго. Реагирам остро винаги, когато виждам някой да бие дете. Независимо какъв му се пада...

С една дума - всеки има право да отглежда децата си според собствените си разбирания и стандарти. Но когато се нанася вреда върху детето, в следствие на това възпитание, всеки нормален член на това общество е длъжен да не бездейства.

# 14
 • Където пожелая
 • Мнения: 518
Вчера докато шофирах ме подмина фолксваген, от чийто преден десен прозорец в буквалния смисъл на думата се беше надвесило над улицата момченце на видима възраст около  5-6 години ooooh! Беше си направо опасно като се имаше предвид как караше мъжът в колата, но не виждам какво бих могла да направя...Просто се помолих на ум дивакът да не се забие някъде като кара така или да не го ударят него при неправилна маневра...
Не смятам себе си за непукист, но понякога, когато си отстрани не винаги можеш да реагираш адекватно...
Относно боя и побоя над дете - трудно бих могла да преценя за минута-две какво точно е..Тоест трябва да спра и да изчакам да видя силата на ударите ли?? newsm78 #Crazy
Друг е въпроса, че съм виждала на Златните, където работя наистина нечовешко, според моите разбирания отношение към дете - имаше 2-3 сезона, когато на комплекса имаше безумно бедни и крадливи туристи...Тогава за първи път видях, слава богу тук в Бг не съм виждала, дете да се води с каишка за врата и да се бие с показалка по главата и други части на тялото, за да бъде спряно да не пипа играчки и шоколадови лакомства Shocked Shocked Е, какво да ги правиш тия??? ooooh! #2gunfire
Ако изключим такива зрелищни ексцесии, лично аз мисля, че отношенията в семейството са нещо много деликатно и трябва много внимателно да се прецени преди да се намеси човек.
Бих се намесила ако ситуацията заплашва здравето или живота на дете, стига да е възможно, друг е въпроса колко ефективно би било Rolling Eyes Защото ако ми налети някой от нашите Байганьовци, с детето накрая може да си правим компания в болницата Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт