Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 юли 2007, 15:17 ч.

Какво ми се случи в работата ми . . .

 • 3 657
 • 59
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 771
Надявам се темата ми да е точно за този форум, ако ли не ще помоля модераторите да я преместят.

Работя в просперираща фирма в строителния бизнес.
Та значи в четвъртък имахме рожденик - колега в работата ми.
Естествено момчето ни почерпи с различни неща.
Та в следобедните часове моя колежка започва да го пръска с вода на вън.
Аз излизам в това време и виждам, вземам чашата и го поливам с водата.
Всичко е ок, но в неделя пак сме на работа и управителя на обекта се обажда и иска да му напишат обяснение всички участници в играта с вода.
Обяснява му се, че колега е имал РД, но той не отстъпва, а настоява за обяснение.
Колежката ми вчера му казва по тел., че обяснение няма да пише защото не е направила грешка, гледала си е работата и както всички има право да излезе на вън (където пушачите пушат, а тя е по 11 часа на компютър и има само половин час почивка, като този ден е ползвала само 20 мин.) както тези които пушат.
Той докладва на шефката на фирмата и тя се обажда на моята колежка й и нарежда да пише обяснение.
Моята колежка и на нея казва защо не иска да пише.
Шафката й казва да не я дразни, а тя аз и нашия колега който сме напръскали да напишем обяснение.

Интересува ме вашето мнение.
Работим на 33 градуса (климатика не работи).
В един от складовете има бълхи и някои колеги се налага да влизат там, а и в мъжката съблекалня също.
И както виждате управителя и шефа ни се занимават с глупости.
Какви са ни правата?
За работа по 12 часа колко е необходимата почивка?
Благодаря ви предварително.# 1
 • Русе
 • Мнения: 603
Смени си работата и си търси такава, с шефове без ампутирано чувство за хумор.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Ама, чакай, те за какво искат обяснение? За приятелската закачка с рожденика или за напускането на работното място? То и за двете е абсурдно да се дават обяснения де. Не мога да си представя моят шеф да се държи така ooooh!
Пък колкото до почивките, те се регламентират в правилника за вътрешния трудов ред на фирмата, но тъй като чета, не сте загубили цял час да се поливате с вода, така че.... за какво изобщо вдигат цялата патърдия?

# 3
 • София
 • Мнения: 375
Шефа е затова, да ви занимава с глупости  Wink.
По кодексът на труда сме на 40 часова работна седмица, т.е. 5 дена по 8 часа. Всичко останало е извънреден труд, които би трябвало да се заплаща допълнително, като нямаш право на повече от определен брой извънредни часове седмично /не знам колко са в момента/. Та в кратце, нямаш право да откажеш на шефа си писмените обяснения. Но ако работиш по 60 часа мисля, че е незаконно.
Съветът ми е да напишеш обяснение и според реакцията му реши какво да правиш по-нататък.
Задължения при изпълнение на възложената работа
Чл. 126. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При изпълнение на работата, за която се е уговорил, работникът или служителят е длъжен:
1. да се явява навреме на работа и да бъде на работното си място до края на работното време;
2. да се явява на работа в състояние, което му позволява да изпълнява възложените задачи и да не употребява през работното време алкохол или друго упойващо вещество;
3. да използува цялото работно време за изпълнение на възложената работа;
4. да изпълнява работата си в изискуемото се количество и качество;
5. да спазва техническите и технологическите правила;
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
7. да изпълнява законните нареждания на работодателя;
8. да пази грижливо имуществото, което му е поверено или с което е в досег при изпълнение на възложената му работа, както и да пести суровините, материалите, енергията, паричните и другите средства, които му се предоставят за изпълнение на трудовите задължения;
9. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) да бъде лоялен към работодателя, като не злоупотребява с неговото доверие и не разпространява поверителни за него сведения, както и да пази доброто име на предприятието;
10. да спазва вътрешните правила, приети в предприятието, и да не пречи на другите работници и служители да изпълняват трудовите си задължения;
11. да съгласува работата си с останалите работници и служители и да им оказва помощ в съответствие с указанията на работодателя;
12. (нова - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) да уведоми работодателя за наличие на несъвместимост с изпълняваната работа, когато по време на осъществяването й за него възникне някое от основанията за недопустимост по чл. 107а, ал. 1;
13. (предишна т. 12 - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) да изпълнява и всички други задължения, които произтичат от нормативен акт, от колективен трудов договор, от трудовия договор и от характера на работата.

Ето и за работното време

Редовно работно време
Нормална продължителност на работното време
Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нормалната продължителност на работното време през деня е до 8 часа.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Нормалната продължителност на работното време по предходните алинеи не може да бъде удължавана, освен в случаите и по реда, предвидени в този кодекс.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Удължаване на работното време
Чл. 136а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) По производствени причини работодателят може с писмена заповед да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира чрез съответното му намаляване през други, след предварителна консултация с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. За удължаването на работното време работодателят е длъжен да уведоми предварително инспекцията по труда.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Продължителността на удължения работен ден при условията по ал. 1 не може да надвишава 10 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време. В тези случаи продължителността на работната седмица не може да надвишава 48 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - 40 часа. Работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане удължаването, съответно компенсирането на работното време.
(3) Удължаването на работното време по ал. 1 и 2 се допуска за срок до 60 работни дни през една календарна година, но за не повече от 20 работни дни последователно.
(4) В случаите по ал. 1 работодателят е длъжен да компенсира удължаването на работното време чрез съответното му намаляване в срок до 4 месеца за всеки удължен работен ден. Когато работодателят не компенсира удължаването на работното време в посочения срок, работникът или служителят има право сам да определи времето, през което ще се компенсира удължаването на работното време чрез съответното му намаляване, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(5) При прекратяването на трудовото правоотношение преди компенсирането по ал. 4 разликата до нормалния работен ден се заплаща като извънреден труд.
(6) За работниците и служителите по чл. 147 удължаване на работното време се допуска при условията на този член за полагане на извънреден труд.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 771
Ама, чакай, те за какво искат обяснение? За приятелската закачка с рожденика или за напускането на работното място? То и за двете е абсурдно да се дават обяснения де. Не мога да си представя моят шеф да се държи така ooooh!
Пък колкото до почивките, те се регламентират в правилника за вътрешния трудов ред на фирмата, но тъй като чета, не сте загубили цял час да се поливате с вода, така че.... за какво изобщо вдигат цялата патърдия?
 
Патардията е, че управителя ни по този начин трупа дивиденти за извършена дейност.
Играли сме си с вода - така го представят пом. управителя и управителя.
Времето не беше повече от 5 мин.

Последна редакция: вт, 24 юли 2007, 15:43 от goldenova

# 5
 • Мнения: 14 987
Напишете истината!  Laughing
Рожден ден, по стар български обичай рожденика трябва да се "изкъпе", излезли сте навън, за да не мокрите в работните помещения (каква похвална загриженост към чуждата собственост, нали?  Wink), полели сте го и сте се прибрали да отдадете всички сили за просперитета на фирмата.  За всеки случай сте останали 15 минути след работно време, за да си отработите случката... Mr. Green

# 6
 • Мнения: 13 834
Смени си работата и си търси такава, с шефове без ампутирано чувство за хумор.
Peace

# 7
 • София
 • Мнения: 1 771
Зори, много ти благодаря за информацията.

# 8
 • Мнения: 2 771
                  Само като си помисля, че с колегите събрахме пари и се въоръжихме с водна техника от пазара (заради купона и времето)... Сигурно сме за разстрел, без обяснение  Mr. Green.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 986
Ама, чакай, те за какво искат обяснение? За приятелската закачка с рожденика или за напускането на работното място?

И аз това се питам, за какво е обяснението и какво трябва, аджеба, да съдържа то. Обяснение за какво? newsm78

Напишете истината!  Laughing
Рожден ден, по стар български обичай рожденика трябва да се "изкъпе", излезли сте навън, за да не мокрите в работните помещения (каква похвална загриженост към чуждата собственост, нали?  Wink), полели сте го и сте се прибрали да отдадете всички сили за просперитета на фирмата.  За всеки случай сте останали 15 минути след работно време, за да си отработите случката... Mr. Green

 smile3521 newsm10

А ако не им хареса това обяснение, вие поискайте обяснение, защо ви се иска обяснение за приятелско отношение между служителите! Whistling

# 10
 • Мнения: 3 424
Добре, де, що се дървите?!
Толкова ли не може да напишете
голата истина. И не знаехте ли, че
ще работите по 12 часа, както и по
колко минути ще са ви почивките.
Спали ли сте на интервютата?

Ама, чакай, те за какво искат обяснение? За приятелската закачка с рожденика или за напускането на работното място?

И аз това се питам, за какво е обяснението и какво трябва, аджеба, да съдържа то. Обяснение за какво? newsm78
Сопранов, ти ли си шефът на госпожата?!
Сигурно си ти. Щото иначе нямаше да пита тука.
Е, казвай, какво обяснение искаш. Какво да обясни?
Не може да разиграваш така подчинените си.

# 11
 • Мнения: 679
Не, Лисо, не съм аз.
Удряте го на чест малко ми се струва. Напишете им каквото искат и край. Някой зложелател сигурно им е разказал друга версия за партито. А и може да ги е яд, че не са били поканени, знам ли...

# 12
 • Мнения: 6 355
Шефовете не са били поканени един вид.
Ще си понесете последствията за своеволието. Ама ха.  Mr. Green

# 13
 • Мнения: 3 424
Ми що пита тогава тука?
Значи е някой друг. Кой?
Стояне, борисе, котане,
мотане, мерзане, кой?
Що аз не питам, дали да
ида другия месец на бира
с бившия си шеф, а? А?
Да взема да попитам.
Какво ще ме посъветвате.

# 14
 • Балчик
 • Мнения: 7 304
Напишете истината, ама да звучи много несериозно. И си поискай входящия номер на обяснението.т.е искай да го заведе официално. Да видим дали му стиска да се документира. Joy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт