Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 705
Тази тема не е за и против ваксините. Макар че нямам нищо против да се изкажат мнения (с цел повдигането й и достигането й до повече хора  Mr. Green)

Вижте петицията и, ако сте съгласни, я подкрепете.

Гражданска петиция срещу липсата на право на избор при ваксиниране

Тук публикувам само началото

Цитат на: Цветомир и Бистра Мичеви
Гражданска петиция
срещу липсата на право на избор при ваксиниране


Дами и Господа,

Искам в нашата държава да се спазват гражданските ни права дадени от Конституцията и по отношение правото на здравеопазване и изборът за него!

Смятам, че програмата за задължително ваксиниране ,на която са подложени всички подрастващи нарушава това право. Всеки човек би трябвало сам да може да избере за себе си и за детето си,за което отговаря пред закона до 18 годишната му възраст,дали да се ваксинира или не както е в страните от Европейския съюз.

Също смятам, че със задължителността при ваксинирането, за да посещава едно дете училище се нарушава правото му на образование. За да приемат детето Ви в детска градина или в училище задължително се изисква то да е ваксинирано с всички ваксини от календара за имунизации. Ако то ги няма или не е освободено от тях не го допускат в детската градина, ясла и в училището.

Според мен няма проблем едно неваксинирано дете да посещава ясла, детска градина или училище, то по никакъв начин не би застрашавало ваксинираните деца нали за това са ваксинирани, за да имат имунитет и да не се заразяват.

Почти всички болести, срещу които се ваксинират децата, няма от къде да се прихванат, защото няма случаи на такива заболявания,а и да има те се лекуват, защото днес има ефикасни лекарства, а не както е било в миналото, когато тези болести са били разпространени и хигиената тогава е била на ниско ниво, а не както днес,когато имаме всякакви препарати за дезинфекция и почистване.

Имайки предвид немалкия брой на деца, получили увреждания вследствие на задължителните ваксини, смятам,че е право на родителя да прецени необходимостта и риска дали да ваксинира или не детето си. Иначе излиза,че държавата ни задължава да подложим децата си на ваксини, които са причинители на различни увреждания и странични ефекти, а после дори и не признава и не подпомага деца, получили увреждане от тях.

Смятам, че умишлено се прикрива цифрата на увредените от ваксини, за да не породи това дискусия и протести у гражданите и да не бъдат накърнени нечии икономически интереси. Моето дете получи страничен ефект от ДТК ваксина-разболя се от коклюш и дълго не можехме да го излекуваме. Това е малък проблем в сравнение с децата получили... (още)


# 1
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Мисля, че със задължителното ваксиниране се наручават човешките права и в частност тези на детето. Недопускайки го в учебно завдение държавата всъщност нарушава една от точките на световна конвенция за закрила на детето, която гласи:"Всяко дете има право на образование, без значение на раса, религия и тн."
Самата аз съм потърпевша. Против ваксините съм, химик съм и чудесно знам за какво става дума. Отказах да ваксинирам голямата ми дъщеря и в последствие не искаха да я вземат на градинка. Та стигнахме чак до "Искрено и лично". Аз съм готова да съдя държавата, но имам нужда от подкрепа.
Подписах се. Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 3 069
Аз също съм против ваксините или по-скоро за някои от тях!
mari_anka, много добре го е казала, само, че ще я помоля да ми даде малко инфо на лична как се е справила с проблема Praynig
Подписах се!

# 3
 • София
 • Мнения: 705
... ще я помоля да ми даде малко инфо на лична как се е справила с проблема ...

Или тук, ако тя няма нищо против. Мисля, че би било полезно  Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 3 069
Ако тя няма нищо против нека сподели и тук, а ако и е неудобно по някакви причини може и на лична Grinning

# 5
 • Милано/Варна
 • Мнения: 1 467
Аз съм абсолютно против задължителните ваксини, още повече да ги бият без твое знание при раждането, например, направо не ми го побира ума. Тук в Италия, за съжаление, също има някои задължителни ваксини (само със знанието и съгласието на родителите), но има и много такива, които вече се правят по избор или препоръка на педиатъра, според случая. На път са да направят всички ваксини по избор, но предполагам, че ще мине доста време, радвам се, че и в България се заговори за това.

# 6
 • Мнения: 4 496
Не съм против всички ваксини,а само против някои,но гласувах.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 8 201
Все пак не забравяйте,че много болести сме овладели чрез тези ваксини

# 8
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
Аз съм твърдо "За " ваксините - благодарение на профилактиката вече почти са изчезнали тези страшни болести.

Но съм против остарелите "живи " ваксини , които са опасни за децата и могат да имат сериозни странични реакции - не всяко семейство може да си позволи комбинираните и здравната каса би трябвало да ги поеме.

# 9
 • Мнения: 1 974
има си тема в здравния
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192845.0

# 10
 • Мнения: 4 700
Аз съм твърдо "За " ваксините - благодарение на профилактиката вече почти са изчезнали тези страшни болести.

Но съм против остарелите "живи " ваксини , които са опасни за децата и могат да имат сериозни странични реакции - не всяко семейство може да си позволи комбинираните и здравната каса би трябвало да ги поеме.

 Peace

Точно така мисля и аz. В много страни вече не слагат от живите ваксини.

# 11
 • Мнения: 712
Абсолютно съм за ваксините. В някои случаи ефектът на ваксината може да се получи в голяма степен от това, че е обхваната голяма част от населението, при което няма наличие на достатъчна концентрация на причинителя, която да засегне дори и тези с понижен имунитет и т.н. Т.е, какъв е смисъла да ваксинираме половината деца, като заразата циркулира сред останалите и детето, ако се възстановава от нещо безобидно и е с намален имунитет, става лесна "плячка", въпреки ваксината. Така преди време две мои съседчета-близнаци се разболяха от туберкулоза...
НО!
Ваксините, както всичко останало се осъвършенстват постоянно и съм твърдо против да се използват остарели и опасни продукти върху децата, при положение, че има нови, подобрени варианти.
И още нещо - особено при ваксините в родилния дом - не може да се действа на конвейр и преди ваксинациите трябва да се провери дали родителите на детето са здрави или то може да се роди носител на някакво заболяване. Така преди много, много години съм можела да имам още един вуйчо, ако лекарите при раждането са се сетили да попитат преди да го ваксинират (отново тая туберкулоза!) - баба ми е била здрава, но дядо ми е бил болен и детето се е родило носител. Убедена съм, че подобно нещо може да се случи и днес...

# 12
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Ще оставя тази тема тук известно време, след което ще я слея с горната.
Между другото, там има интересни коментари, прочетете ги.

# 13
 • София
 • Мнения: 169
Значи ние имаме опит по въпроса. Против ваксините сме по убеждение, особено след като преди време изчетохме доста материали из Интернет, гледахме по YouTube видеота (като имам време бих потърсила линкове и ще ги пусна тук). Но и всеки може да направи кратък search, на английски е желателно, щото на български едва ли ще има много. Синът ни като се роди в болницата ОТКАЗАХ да го ваксинират, при което някои лекарки и сестри за общо 5те дена престой направо ме гледаха и се държаха с мен по ужасен начин, викаха, крещяха, и най-лошото не слушаха никакъв смислен аргумент от моя страна - примерно че в много държави има много смъртни случаи след слагане на ваксина (това го пише в не един и два източника), да не говорим че всеки знае, че при много деца има неприятни странични ефекти.
Беше много трудно, аз бях доста изтощена, а и имах малко шевове, болеше, но устоях и в крайна сметка, се реши, че мога да се подпиша, че отказвам имунизации. Те преди това питаха правния отдел, даже заплашваха, че можело да отнемат детето, и т.н. Всичко това обаче се оказа по-скоро психо атака, защото не успяха да открият закон, който да ни принуди да се съгласим. След това никой не ни е търсил, нито ни е  притеснявал, а и както се сещате ние стоим настрана от медицинската система. Един път само сме го водили на лекар в Пирогов, щото си сцепи веждата и му я залепиха, за да не остане белег, а и е на лицето все пак. Там също трябваше накрая да се подпиша, че е редовно ваксиниран, аз казах че не е, и пак се подписах че отказвам ваксини. там лекарите просто казаха, вие имате право на избор и доста по-добре се държаха.

В този смисъл срещу подписа ти, нищо не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Друг е въпроса за училищата и т.н. Това вече си е принуждаване за ваксиниране за много родители, за съжаление. А това е възмутително! Най-вече защото животът ти ти принадлежи на теб, а не на държавата!

# 14
 • Cambridge, UK
 • Мнения: 1 421
Аз не съм против ваксините, но съм против задължителните ваксини. Нека всяка майка сама определя кое е най-добро за здравето на детето й. Подписах петицията  Peace

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт