Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

На небето

Мнения: 5 486
Дали има някой фен на здравословните храни като соя на зърна, нахут, просо и др. С които да можем да обменим опит и идеи? Та един от въпроса ми към вас е как правите кюфтета от нахут, аз до сега съм го готвила като ядене и на мусака, но реших да направя и кюфтета. Имам следната рецепта, която още не е изпробвана от мен и се чудя дали е коректна.

Продукти: 500 гр нахут, 1/4 ч. лъжичка сода, 250 гр брашно, сол на вкус, ситно нарязан копър.
Нахутът се накисва в глинен съд за една нощ. Измива се добре и се смила с мелничка. Полученото се поставя в дълбок съд и се прибавят брашното, содата, солта, копъра. Оформят се малки кюфтенца, които пържите или печете на фурна до зачервяване. Поднасят се топли.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
не се ли вика на това фалафел.
арабските майки могат да се включат.
аз си ги правя по следната рецепта:

1 ч.ч. нахут или леща, измитии накиснати за през нощта
2 малки или средни глави лук
магданоз
индийско орехче
сол, пипер, кориандър семена, и някакви други подправки
бакпулвер
малко брашно

накиснатия нахут/леща слагам в дълбок съд за пасиране. добавям лука на полумесеци, подправките и магданоза нарязан на едро.
пасирам всичко. ако е гъсто слагам малко вода или кис. мляко, ако е рядко слагам малко брашно. тестото трябва да стои на трохи, а не на каша Peace

оформям кюфтенца и пържа във фритюрника. сервирам с млечен сос или млечна салата.

обикновено лещата става за 3-4 часа, от зеления сорт.
нохутът цяла нощ се кисне.

ами това е от мен.

какво правиш от просото? каша ли? не съм го яла...
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
От просото почти всичко става. Бързо се сварява и е много лесно. Примерно за закуска сварено просо със сирене. Слагам за мусака, към др. съставки примерно: (просо, моркови, лук, царевица, грах) и редя ред настъргани предварително сварени картофи ред от тази смес и накрая пак ред картофи и поливка от мляко дали кисело или прясно зависи какво имам и отгоре настърган кашкавал. Или за пълнеж примерно ако правя пълнени палачинки. Или добавям към вегетарианските кюфтенца. Или каквото и да е ядене за да се сгъсти малко. Просото ми е вкусно, но елдата така и не я харесах.  Sick
« Последна редакция: чт, 26 юли 2007, 15:33 от "Estir" »
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
Ето моите кюфтенца от нахут:
•   2ч.ч нахут
•   1ч.ч. ръжени ядки
•   1 яйце (може и без него)
•   брашно
•   малко белени фъстъци (пасирани)
•   магданоз, копър
•   ½ ч.л. сода бикарбонат с няколко капки оцет в нея
•   сол, олио
•   За соса:
•   кисело мляко
•   заквасена сметана
•   майонеза
•   лимонов сок - 2 ч.л.
•   копът
Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват. Нахута се пасира и се добавят предварително накиснатите ръжени ядки, яйцето, подправките, пасираните фъстъци и малко брашно, за да се получи еднородна смес. Оформете плоски обли кюфтета със много омазнени ръце. След което ги изпечете с много мазнина. Или ги изпържете във фритюрника. Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото (ако са пържени). Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко. Приготвяне на соса: Смесете всички съставки за соса. И залейте с нея кюфтетата при сервирането.

« Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 10:52 от "Estir" »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.