Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 юли 2007, 16:16 ч.

За подаръците от непознати

 • 2 365
 • 69
 •   1
Отговори
 • Ямбол
 • Мнения: 22 952
Вчера се разхождахме с дъщеря ми по главната ни улица и от едно магазинче изскочи продавачът.
Докато се усетя какво става, той й набута в ръцете едно бонбонче(от тези, които продават на килограм, мекичко). Взех бонбона и с усмивка и най-благия тон му казах, че разбирам ентусиазма му, но не е хубаво така да дава на деца. За тях той все пак е непознат. Човекът беше учуден от реакцията ми и направи такава физиономия, че видите ли каква неблагодарница съм.
Прибрах бонбона и не го дадох, въпреки протестите на дъщеря ми.

Та, попадали ли сте в подобни ситуации и как реагирате? Давате ли на деца разни неща?
Аз за себе си съм убедена, че съм постъпила правилно.
Още е малка да й обяснявам, че от не познати не трябва да приема нищо.

# 1
 • София
 • Мнения: 789
Ами и аз бих постъпила така. И въпреки че сме по-малки от вас, аз си обяснявам на детето. Нещата, които не разбира сега,  някой ден ще ги разбере  Grinning Вече я научих като кажа да не взема играчката на някое дете, да не му я дърпа от ръцете. Е, с лакомството ще ти е по-трудно, защото знае, че е вкусно. Но от малки трябва да се научат, иначе после съвсем захитряват....

# 2
 • vidin
 • Мнения: 2 910
И аз не бих й дала да изяде този бонбон. Ще го взема от ръчичката й и ще й обясня за какво става въпрос, след което ще й купя сама бонбонче. Хората може и да го правят с добри чувства, но все пак, когато се касае за детето, не искам да рискувам.

# 3
 • София
 • Мнения: 6 980
Дариа обира бонбоните във всички магазини, в които влизаме... Е, не точно 'обира', но си взема... Нямам против.
Разрешавам й да взема и от хората, ако я почерпят. Аз или някой възрастен е ВИНАГИ с нея и не ме е страх, че могат да й дадат отрова или... какво всъщност могат да дадат според вас?  newsm78

Иначе най-шокиращия за мен случай е как в един ресторант мъж й даде 5 лева...  Embarassed Shocked Embarassed
Нещо се закачаха двамата с детето, говореха си и изведнъж той си изваде портфейла и й даде... Аз бях хипер шокирана и му ги върнах веднага, Дариа ревна с цяло гърло, човека се обиди... Беше към 55-60 годишен мъж и в края на краищата ги взех и купих бонбони на детето, за което й ги даде и той.

Още се чудя как му хрумна да направи такова нещо и дали не постъпих глупаво, че ги взех.  Thinking

# 4
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
И аз бих постъпила като теб.
Взимали сме така бонбончета само от кварталния магазин,в който се познаваме с продавачките.Те винаги черпят Кали с нещо.Но от непознати- Naughty

Един път една майка в парка,беше дала направо в устата на Калина пуканка Shocked Казах й да не го прави повече,поне с моето дете.От къде да я знам какво е пипала преди това?!? Казах и на малката,че когато иска нещо за хапване от друго дете/майка в парка,да си го взима сама с ръчичка.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 268
Уважавам желанието ви да предотвратите появата на меркантилността като качество у децата ви,но мисля,че гореописаните случки са силно преувеличени като последствия.Един бонбон не може да се въэприеме като подарък,просто е нелепо.Възрастните хора обичат да дават бонбони на децата и това не чак болка за умиране.Това с пуканката в устата е малка смущаващо верно,но ако беше дала пуканка на детето в ръчичката,не намирам като лошо.Темата е подвеждащо написана,аз реших,че някой ви е подарил бижу или парфюм и бях готова да го линчувам тоз нахалник.Но с бонбоните вие направо ме разбихте Tired

# 6
 • София
 • Мнения: 6 980
Уважавам желанието ви да предотвратите появата на меркантилността като качество у децата ви...

Това ли е оригиналната идея на темата?
Аз помислих, че е поради страх от нещо за децата получаващи храна от непознати...

Любимата реплика на дъщеря ми е: "Мами, хайде да купим НЕЩО."  Shocked Sick Joy Joy

# 7
 • София
 • Мнения: 3 268
Да ти кажа честно,не можах да разбера идеята.Знам,че кученцата ги дресират така,за деца не бях чувала.Ще си взема поука.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 140
Случвало ми се е. Един мъж /явно не съвсем нормален/, набута в ръцете на Цвети шоколад както си вървяхме по улицата. Тя му благодари, а аз шокирана нямах възможност да реагирам, защото той си тръгна веднага. Обясних й за н-ти път, че не трябва да взима нищо от непознати или поне не трябва да яде това, което е взела, защото човекът може и да е добър и да е искал да я зарадва, но може и съвсем да не е така. Изхвърлихме шоколада и й купих друг по неин избор. Казах й, че винаги, ако много иска нещо, ние с баща й ще й го купим и не трябва да го приема от чужд човек.

stefani6, имало е и за съжаление ще има случаи, когато малки деца са подмамвани от изроди с бонбони, шоколади и от сорта. Лично аз затова забранявам да се взима от непознати. Не виждам връзка с меркантилността. Друг е въпросът, че все пак искам да знам какво се дава за ядене на детето ми и когато това става от непознат, който не го е съгласувал първо с мен, няма как да стане...

# 9
 • Ямбол
 • Мнения: 22 952
Идеята за темата ми беше точно такава, както е разбрала Иса.
Аз наистина се подразних.
Правя разлика, когато сме в магазина и й подадат някакво лакомство за да я спечелят и да мирува докато пазарувам или просто защото й се радват. Но на улицата, продавачът направо скокна, като че непременно трябваше да вземем бонбона му.
Винаги в съзнанието ми изплуват сцени с педофили, които така примамват деца.
Не си въобразявам и не съм прекалено мнителна, защото съм чела и гледала по ТВ такива случки.
В магазина е едно, но на улицата е друго.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 775
Голямото си дете го научих, когато взима храна от непознати да ме пита дали да я яде. Случвало се е много пъти. Взима даденото, защото има хора, които го правят от сърце и е много обидно за тях да реагира така. Но не го яде, защото не се знае кой, какво, защо и как.

# 11
 • София
 • Мнения: 901

Та, попадали ли сте в подобни ситуации и как реагирате? Давате ли на деца разни неща?

Да, попадала съм в такава ситуация
и при втория случай,
много мило, спретнах едно театро  Mr. Green
Казах на въпросната баба - напълно непозната за мен и детето,
да изиграем една игра.
Тя отново да подаде сладка на малката,
ама след като ме е попитала  Peace
За щастие, жената излезе много мила и разбрана
и ми беше много полезна!

Когато аз черпя малки дечица,
обикновено с дъвки, в заведение,
винаги първо изпращам детето до майката
да попита може ли!!!

Лили, използвай случая и накарай някоя твоя позната
да направите подобна случка.
Има голям ефект върху децата!

Isa,
постъпила си правилно, като си взела парите  Peace
Човека е искал да почерпи детето,
нормално е да не се разхожда с шоколад или сладолед в джоба.
Важно е, че е пред теб!
А естествено е да му хрумне  Wink
Много възрастни хора правят така
и за тях това е напълно в реда на нещата.

# 12
 • Мнения: 1 233
Замислих се. Точно в такава ситуация май не сме попадали. Радват му се и са му се радвали хората по улицата, в магазина като пазаруваме, но чак така някой жертвоготовно да изскочи да го черпи с бонбони  newsm78

Подарявали са му домат  Joy на пазара. Той като беше малък много харесваше доматите на външен вид и пищеше радостно като ги види, затова.

Иначе не знам как да реагирам. Не бих искала да правя сцени, все пак човека може да го е направил от добро, но пък от друга... Вероятно просто трябва да си поговоря сериозно с детето на тази тема - с непознати чичковци и лелички никъде да не ходи. Аз поне така разбрах темата.

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 2 266
  В редките случаи, когато непознат иска да даде нещо на Мартин, той не го взима - пита мен или баща си дали може. Разбирам желанието на хората да зарадват детето, но така му правят мечешка услуга, колкото и да са доброжелателни. Освен опасността в нещото да има друго нещо, както и детето да се примами, може да има и друга причина точно този шоколадов бонбон примерно да не трябва да му се дава - било защото е алергично, болно, взима специални лекарства и куп подобни причини. Поради това не давам нищо на непознати деца, ако не съм питала родителите и не позволявам да тикат в ръцете на Мартин каквото им хрумне. Имам късмета детето ми да е разбрано - свикнал да пита и не се тръшка, ако му откажа, но не всички са като моето, поради което и на децата и на придружителите им сценките следва да се спестят.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 309

 имало е и за съжаление ще има случаи, когато малки деца са подмамвани от изроди с бонбони, шоколади и от сорта.

Абсолютно си права, аз за съжаление съм патила в детството си точно с такова подмамване, самата случка и последствията няма да ви описвам, стремя се и ще се стремя дъщеря ми да пази дистанция от чужди хора независимо какво й дават в ръцете или й обещават да й покажат зад ъгъла. Случката с бонбона е съвсем невинна /изключвам хигиенния фактор /, но тя може да доведе до навици, ако на детето не му бъде обяснено в момента.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт