Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Милинки

Кремвиршки

Болярска питка

Маслен сладкиш със сини сливи

Пържени гевреци
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
    толумби

 1/2л.вода+щипка сол, 125гр.масло,2ч.ч.брашно, 7яйца, 1кг.захар.
 Водата, солта и маслото се слагат за заврат.Брашното се сипва на веднъж и се бърка, докато се сгъсти и тестото само се отдели от стените на съда.Сваля се от котлона и се пресипва в широк съд, или тава и се оставя да изстине.Яйцата се слагат едно по едно и се бъркат, докато тестото поеме напълно.След това толумбите се оформят с шприц и се пържат в силно сгорещена мазнина до златист цвят.Горещите толумби се пускат в студен сироп, приготвен от 1л. вода, 1кг.захар и едно лимонтузо(варят се докато сиропа се сгъсти).




                               картофени кифли


     250гр. сварени и пресовани картофи;250гр.краве масло;100гр. настърган кашкавал;250гр.брашно, яйце за намазване.
 Маслото се разбива на пяна, прибавят се пресованите картофи, настърганият кашкавал и брашното.Всичко се смесва много добре и се разточва на кора, дебела около 1/2см.Реже се на сектори, които се навиват на кифлички, намазват се с разбитото яйце и се пекат в умерена фурна с намаслена тава.

 


              медено-орехови пури

  продукти:250гр. брашно, 1 яйце, 125гр. маргарин, 65гр. захар, 1пакетче ванилова захар (сложих една ванилия), 100гр. орехови ядки, 100гр. стафиди, 1, или 2 с.л. ром, 4 с.л. мед, 1 яйце, прясно мляко.
 Разделяме тънко разточеното тесто на правоъгълници, ореховите ядки и стафиди накълцваме грубо, добавяме рома и меда.Разбиваме яйцето с малко прясно мляко и с тази смес намазваме нарязаните парчета, разпределяме върху тях ореховата маса и завиваме правоъгълниците откъм тясната им страна.Нареждаме ги в намаслена тава, намазваме ги с остатъка от разбитото яйце и мляко и ги печем на средна температура до златистожълто.

 

Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                      шоколадови пасти

    Продукти:8 яйца, 200гр. захар, 150гр. брашно, 40гр. какао.За сиропа150гр. захар, 1ч.ч. вода.За крема250гр. масло, 300гр. захар, 2 белтъка, 1ч.ч. прясно мляко, 2 пакетчета ванилия, 100гр.шоколад, 100гр. орехови ядки.
 Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се брашното, смесено с какаото.Всичко се разбърква добре и тестото се изсипва в правоъгълна или четвъртита тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.Пече се в умерена фурна.
        Приготвя се кремът.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с млякото.Прибавя се захарта и сместа се вари на тих огън, като се разбърква непрекъсното.Прибавя се настъргания шоколад и се разбърква добре.Кремът се дръпва настрани и се оставя да изстине.
     Маслото се разбива на пяна с ванилията и смлените орехи.Накрая лъжица по лъжица се прибавя шоколадовата смес, като разбиването продължава, докато се получи гладък крем.
     Изпеченият и охладен блат се разрязва на две.Платките се напръскват с горещия сироп(водата и захарта се варят около пет минути).Слепват се с пласт крем.Отгоре се разстила останалия крем и се заглажда.Сладкишът се поръсва с настърган шоколад, смлени орехи и се нарязва на паречта.

   
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                    тутманик

  500гр. брашно, 150мл. прясно мляко, 10гр. мая, 1 яйце, 200гр. сирене, 150 гр. краве масло.

 От брашното, размитата в прясното мляко мая и солта се омесва тесто, което се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се омесва отново с част от разтопеното масло, разделя се на 5 части, и се разточва на 5 листа. Листата се нареждат последователно в тавичка, като помежду им се поставя плънка от сиренето и разбитото яйце. Тутманикът се нарязва на квадрати, залива се с останалото разтопено масло и се пече в силна фурна до зачервяване.

 
« Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 20:19 от Биляна »
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
              реване

 5 яйца, 1ч.ч. захар. Яйцата и захарта се разбиват с миксер до сгъстяване.

1 1/2 чаша брашно+ 1 бакпулвер, 1 ванилия и 1/2 кафена л. сол.

 Прибавя се брашното към яйчената смес, разбъркват се добре и се сипва в тавичка, която не се маже с мазнина.

 Пече се в не много силна фурна около 10-15 мин.

 Изважда се и се нарязва на парчета.Топлото реване се залива с изстиналия сироп, приготвен от 1 1/2 ч.ч. захар. 5 ч.ч. вода и 1 ванилия.

 
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                            козунак

 2kг брашно,1 кубче мая+1 суха мая;250 грстафиди+0,250 ром за накисване;0,750 мляко;250гр масло;3 супени лъжици мас;2 ванилии;2 кори от средни лимони;12 яйца+1 белтък са намазване;около 800 гр захар.
 
 
   Стафидите се накисват за  1 нощ в рома.Млякото заедно със захарта се сваряват.Като изстине дотолкова,че кутрето да търпи се слага маята в 200 мл от млякото и брашно да стане консистенция като боза.Маята се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
С 2/3 от брашното се прави на кладенче и се слага останалото мляко,яйцата,маста,1/2 масло,ванилията,корите от лимоните и втасалата мая.Доомесва се с маслото,което замества брашно,за да не стане твърдо тесто.(МАСЛОТО Е РАЗТОПЕНО)Когато е измесено тестото се вдига над главата и се удря от масата в/у олио,около 100 пъти.Когато е готово се поставя в съд,който се побира в голям леген с вряла вода.Покрива се с кърпа исе оставя да втаса.Тестото се разделя на 3 равни части и всяка на още 3.Разточват се правоъгълни ленти и те се мажат с полупрепърженото останало масло и се слагат стафидите.Всяка лента се усуква като мартеница и се плете на плитка.Така готовият козунак се оставя в намазаната форма да втаса.Фурната се включва на 200-220 градуса, 2-3 мин преди да се сложи козунака вътре.Маже се с белтъка и се поръсва със захар.
Пече се най-отдолу на фурната.

 


Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                          солени кифлички

 250гр. масло, 200гр. сирене, 200гр. кашкавал.Сиренето и кашкавала се настъргват на ренде и към тях се прибавя 1ч.ч. кисело мляко, в което са добавени 1ч.л. сода за хляб и 1/2 ч.л. сол.От всички продукти се омесва меко тесто, като дозата за брашното е колкото поеме.Тестото се оставя за около 1ч. в хладилника.След това се дели на малки топки, които се разточват на кръг и от тях се режат кифли с големина по жеалние.Намазват се с разбит жълтък и който е добавен малко олио и се пекат в предварително загрята фурна.

 
 
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                                   Плодов сладкиш с бишкоти

 Избират се плодове по желание.Аз сложих плодовете на един компот от праскови+ 2 пресни праскови и една кофичка от кисело мляко замразени ягоди.

 3 пакета бишкоти от по 125гр. единия, 3 кисели млека, едно пакетче кокосови пръчици, 3 пакета желатин. 1ч.ч. пудра захар, прясно мляко.

 Киселото мляко и захарта се разбиват хубаво.Плодовете се пасират и се прибавят към млякото, след което се добавят и кокосовите пръчици.Сместа отново се разбърква много добре.

 Трите пакета желатин се разтварят във вода според указанията на опаковката.След като се снеме от водната баня и се охлади се прибавя към киселото мляко.Бишкотите са потапят за много кратко в прясното мляко и се редят на дъното на дълбок съд.След това се заливат с желатиновата смес, слага се пак ред бишкоти, до изчерпване на количеството.По желание сладкиша може да се украси с настърган шокаолад, плодове, или сметана.Добре е да престои една нощ в хладилника.

   
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                                            Негърче
 
 За тестото:
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
2 1/2 ч. ч. брашно
2 с. л. какао
1 ч. л. канела

За заливката:
125 гр. масло
1 с. л. какао
7 с. л. вода
1 ч. ч. пудра захар (може и кристална)


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото се приготвя като всички продукти се объркват добре (най-лесно става с вилица) в изброената последователност - разбъркват се най-напред киселото мляко със содата, добавя се захарта и т. н. Сместта се изсипва в подходяща тавичка и се пече в предварително загрята на 180 - 200 градуса фурна. Проверява се дали е готово с клечка за зъби (ако по клечката не остава сурово тесто, значи е готово). Оставя се да изстине, нарязва се на парчета и се залива с горещата заливка. Заливката се приготвя като в огнеупорна купа се поставят съставките за нея и се завират на котлона около 3 минути или докато се разтопи захарта, ако използваме кристална.

 
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                             
                    Сладкиш със сметана


Продукти:1ч.ч. кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, 1/3ч.ч. олио, 2с.л. какао, 2ч.ч. брашно, 500гр. сметана, 1ч.ч. пудра захар, 1 компот от праскови, кайсии, или сливи.


   Смесете захарта и олиото.Прибавете прясното мляко със содата и какаото.Разбъркайте добре.С брашното пригответе средно гъсто тесто като за кекс.Изспиете с правоъгълна, или кръгла форма, намазана с масло и наръсена с брашно.Печете на умерена фурна.След като изстине сиропирайте със сока на компота.Отгоре наредете плодовете.Сметаната разбийте с 1ч.ч. пудра захар.Получения крем нанесете върху плодовете на пласт с дебелина 1-1,5 см.Оставете да престои в хладилника 1-2 часа.


  Аз направих сладкиша с пресни праскови.Сиропирах блата със сироп приготвен от 5с.л. вода  и 2с.л. захар.Правила съм го и с компот, но с пресните плодове ми хареса повече!

             
« Последна редакция: нд, 12 авг 2007, 10:07 от Биляна »
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670


                                    Сладкиш с праскови

           Продукти:2 препълнени чаши брашно, 180гр.краве масло, 20гр. мая за хляб, 1/2 лимон, 3 с.л. ром, 8 яйца, 1 и 1/2ч.ч. захар, 1ч.ч. орехови ядки, 1 кг. праскови, 1/2ч.л. канела, 1/2ч.л. смлян карамфил, 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко, краве масло за намазване на тавата, пудра захар за пороъсване.

 Пригответе кашичка от маята, 2с.л. брашно, 2с.л. захар и половината от леко затопленото мляко.Оставете я на топло да втаса.Добавете 1ч.ч. брашно и останалото мляко и разбъркайте сместа добре с дървена лъжица.Разбийте добре размачканото краве масло( без 1с.л.), 3 жълтъка, 2с.л. захар, рома, сока и настърганата кора на лимона.Добавете тази смес към към тестото и и месете, докато я поеме цялата.Разточете на блат с големината на тавата, където ще печете сладкиша.Разположете го в намаслената тава и го оставете да втаса.Печете в предварително загрята фурна до готовност.Посипете слакшиша  със смес от смлените орехови ядки, канелата, карамфила и половината от останалата захар.Подредете отгоре обелените и нарязаните на филийки праскови.

 В дълбок съд на водна баня разбийте останалите яйца и белтъци с останалата захар.Когато се загрее, свалете от огъня и бъркайте, докато сместа се охлади.Добавете в нея останалото брашно и олставената настрани 1с.л. масло.Излейте сместа в/у сладкиша и отново го запечете.Изстиналия сладкиш поръсете с пудра захар.

                                 
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670


                      Сладкиш със сметана

 Продукти:1ч.ч. кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, 1/3.ч.ч. олио, 3 с.л. какао, 2ч.ч. брашно, 300гр. сметана, 1ч.ч. пудра захар, 1 компот от праскови, или кайсии.

 Захарта и олиото се разбиват с миксер.Прибавят се млякото със содата и какаото и всичко се разбива много добре.Добавя се брашното и се приготвя кексово тесто.Изсипва се във форма, която предварително е намазнена и набрашнена.Пече се в умерена фурна на 180 градуса.Следа като изстине се обръща и се сиропира хубаво със сока от компота.Отгоре се нареждат дребно нарязаните плодове.Сметаната се разбива с 2/3 ч.ч. пудра захар.Получения крем се нанася върху плодовете с дебелина около 1,5см.Отгоре по желание се слагат орехи и настърган шоколад.Сладкиша се оставя да престои в хладилника.

               
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670

                                                        Питки със сирене и сусам

         Продукти:1ч.ч. кисело мляко, 1\2 ч.ч.  прясно мляко, 1ч.л. сода бикарбонат+една щипка лимонтозу,  мая за хляб колкото половин кибритена кутийка(аз сложих 1 пакет суха мая), 2 яйца, 1с.л. захар, 150гр. настъргано сирене, 1ч.л. сол, 3с.л. нстърган кашкавал, 1 с.л. краве масло, брашно  - колкото сместа поеме, 1 жълък, сусам.

   Пресявате брашното със солта и захарта.Тези които ще ползват суха мая да я пресеят заедно с брашното.За работещите с прясна мая, трябва да я разтворят в млякото.Замесва се меко тесто от маята с прясното мляко, 1с.л.разтопено  масло, содата с щипка лимонтозу сложени в киселото мляко предварително, разбитите яйца, захарта, солта, настърганите сирене и кашкавал + брашно, колкото сместа поеме.Омесва се меко тесто, което се оставя на топло да удвои обема си.След това се раделя на малки топки с диаметър около 4-5 см.Във всяка топка се слага по малко парче твърдо масло, намазва се отгоре с разбития жълтък, поръсва се със сусам и се пече в гореща фурна.

                                                 
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670

                                                         Мраморен кекс

  6 яйца, 2ч.ч. захар, 1 пакет масло, настъргана кора на един лимон, 1ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. прясно мляко и 4ч.ч. брашно.

  Маслото се разбива до побеляване със захарта.Прибавят се жълтъците, прясното мляко, бакпулвера смесен с брашното и лимоновата кора.Всичко се разбърква много добре и накрая внимателно се смесва с белтъците, разбити на сняг.Сместа се разделя на две равни части.В едната половина се прибавят 2 с.л. какао.Кексова форма се намазва с масло и се поръсва с брашно.От двата вида смес се сипва последователно по 1 с.сл. , като се внимава при втория ред върху светлата смес да се слага тъмна и обратното.Пече се в умерена фурна и след като изстине се поръсва с пудра захар.

                                                             
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670


                                              Земели


   Продукти:около 1кг. брашно, два пакета суха мая, 50гр. масло, 1\2 с.л.сол,1\2ч.л. захар, 500мл. прясно мляко.

 Брашното се пресява заедно със солта, захарта и маята.Прави се в средата кладенче и се изсипва хладкото прясно мляко.Меси се много хубаво, докато стане на шупли.Оставя се да втаса и след това от него се точат малки питки с диаметър около 10см.Нагъват се 4-5 пъти към центъра и се подреждат върху кърпа с нагънатата част надолу.Покриват се докато втасат.След това внимателно се обръщат в намаслена тава, намазват се в белтък и се пекат в гореща фурна.

                                 

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора