Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

Springfield, VA

Мнения: 5 625
ми се е прияло....Съответно не знам как да направя такава манджа (яхния ли е, какво е..)

И с търсачката не открих точно този вариант.. Rolling Eyes

Имам консервирана бамя, ако това има някакво значение при приготвянето...
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
Аз лично, първо посварявам малко месото ако е свинско. Нарязваш картофките, прибавяш месото, бамя, малко доматки и подправки и джас във фурната Wink
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625
Уточнявам се- да е готвено в тенджера, на котлона, ако може приготвянето да се обясни стъпка по стъпка като на прост човек....
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
зна4и запържваш месото   в олио, като позадуши (малко вода може да сложиш и поизври ) слагаш лука, по едро може да е  кълцан. задушава се добавяш 4ервен пипер, скилидка 4есън и доливаш вода да се свари добре месото, като е  полуготово слагаш картофите нарязани и се вари още докато са готови, слага се сол и доматките настъргани или нарязани и тогава слагаш бамята от буркана! вариш още до уваряване окон4ателно на бамята, да се цепи!може да добавиш магданоз или каквата подправка смяташ, 4е му върви!
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
От съвсем скоро - боц  Very Happy
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625

Първо твоята тема видях и се зарадвах, но после прочетох, че ти не искаш да е с доматен сос, не обичаш(а аз точно това обожавам) и се наложи да си пусна тема...

Иначе и аз много обичам бамя, най-ми е сладко някой като ми я сготви, но уви, няма кой...
Цитирай


Мнения: 8 597
Ето рецептата на Ками, може би ще ти допадне:

Телешко с бамя
Месото се нарязва на хапки и се поставя в тенджера заедно с глава-две наситнен лук, кафяна чашка олио, настъргано парченце корен целина или листа, може и един настърган морков или на шайби, равна супена лъжица сол.
Задушава се докато мазнинката на месото стане прозрачна, добавя се чаена лъжичка червен пипер и се сипват 2 чаени чаши доматен сок( може от разбито пюре) и 2 чаени чаши вода.
Вари се почти до готовност на месото и се поставя бамята( в същата тенджера).
Подкиселява се с оцет или лимон ако доматите сладнят.
При поднасяне се ръсва с нещо зелено, най-често магданоз.

Рецептата е за разделно хранещите се, но мисля, че спокойно можеш и картофки да и сложиш.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Аз също го правя като labrex , с малки разлики, използвам настъргани домати или консервирани и слагам един два моркова.

За да не се лигави бамята знам един трик- на всяка бамя пънчето се реже и се топва в лимон и после сол, за съжаление е трудоемко, но пък дава резултат.
Цитирай


Мнения: 8 597
За да не се лигави бамята знам един трик- на всяка бамя пънчето се реже и се топва в лимон и после сол, за съжаление е трудоемко, но пък дава резултат.

Аз знам по-лесен трик- бамята се накисва предварително за около 30 минути в студена вода с 1 лъжичка сол и 3 лъжици оцет и след това се отцежда.
Цитирай

София

Мнения: 4 282
Свинско с бамя
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625
Благодаря! Оказа се, че нямам консервиана бамя, затова ще се опитам да сготвя с прясна(ако намеря такава..) или ще търся да купя консерва.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Прясна би трябвало да има, ако не намериш и замразената става хубава.
Цитирай

сред маслини и портокалов цвят

Мнения: 1 177
Може и да ми е тъп въпроса, ама да питам. Замразената бамя дали и тя се лигави? Иначе прясната и аз я кисна във вода със сол и оцет.
Цитирай


Мнения: 4 748
Има прясна бамя по пазарите. И е по-вкусно с нея, отколкото с консервирана. За да не се лигави, освен изкисването, оставяйте малка част от дръжките - като се резне самата дръжка, от там тръгва и лигавото. А при хапване всеки да си го маха. Замразената като се готви и трябва съвсем малко топлинна обработка, поради което бързо се *кашва*. И се лигави да.
Най-вкусна е дребната - малка и наситено зелена бамя - да няма черни петна по нея. На остарялата и *личат* при ядене конците и семената.

Ето една яхния от бамя

нарязва се месото околро 500гр и се запържва (задушава ) с 5-6 лъжици олио и  глави ситно нарязан лук и 5-6 лъжици вода. КАто остане само на мазнина се прибавят нарязаните през това време 2-3 домата на ситни кубчета. Следва лъжичка червен пипер, лъжичка сол/на вкус и оксоло 700 мл  топла вода или бульон. Затваря се тенджерата и като заври се намалява степента на котлона - да ври  на тих *огън*. Когато месото омекне (зависи колко старо е било)  - но около 1-1,5 часа, се прибавят нарязаните на едри кубчета 5-6 броя картофи + измитата и изкисната в оцет бамя - но с част от дръжките, пак да кажа. Пак се затваря и ври, докато омекнат картофите и бамята - става долу-горе за 30-40 мин - от доматите картофите омекват по-бавно. Изваждат се 2-3 лъж. от соса, прибавят се 2-3 лъжици студена вода и в тях се размиват 1-2 лъжици брашно. Прибавят се с бъркане към яхнията - трябва да я сгъсти леко, така че да не стои соса прозрачен. Накрая се поръсва с  с л нарязан магданоз.

За по-бързо яхнията може да се направи с наденица или колбас, или пилешки бутчета, като тогава не се чака толкова време за сваряването на месото.  Но пък е най-вкусно със свинско, телешко или агнешко месо.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Обожавам бамя! Жалко, че тази сушава година трудно се намира и бамя, и зелен боб, и пресен грах....изобщо мъка за зеленоядите Sad
Та наскоро си направих бамя с разни други зеленчуци в гювеч. Стана божествено просто. Та метнах в големия гювеч нарязани на едро картофи, моркови, лук, зелен боб, няколко скилидки чесън, буркан доматен сок, зехтин, червен и бял пипер. Пекох около час на 180 С, после добавих бамята и оставих още половин час. За толкова печене би трябвало да стане и мръвка, ако евентуално решиш да сложиш. А съм чувала, че в гювеч готвят и на котлон, не съм пробвала обаче.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора