Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юли 2007, 22:23 ч.

Питане до юристи и/или нотариуси във форума

 • 1 581
 • 14
 •   1
Отговори
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100
..Ако модератор прецени, че темата не е за тук, нека я премести..

Питането ми е малко объркващо и поради тази причина не знам дали към юрист да се обърна или към нотариус.
Съпругът ми уж притежава едно място на морето. Казвам уж, защото в него няма нотариален акт. С всичко по намирането и оформянето на покупко-продажбата на земята се е занимавала снаха му..В него има само постановление издадено от Районен съдия в което се казва, че за купувач е  обявен съпругът ми и че имотът му се възлага. Това е с дата началото на 1994 г..Питането ми е: Възможно ли е да има издаден нотариален акт за мястото и къде може да се провери това? Водят ли се такива регистри? Ако отидем в общината на населеното място, където се намира имотът може ли да извадим нотариален акт само на база на това Постановление, което той има.. Според него  данъци за мястото са плащани.. Къде също може да се провери дали имотът е в регулация или не?

Благодаря предварително на всички, които ще се включат по темата!

# 1
 • Велико Търново
 • Мнения: 6 493
Може да се издаде констативен нот.акт въз основа на възлагателното постановление от нотариус с район на действие районния съд по местонахождение на имота.Нот.актове се съхраняват в агенцията по вписванията,която покрива районния съд по местонахождение на имота,там може да се извърши и проверка за наличието на нот.акт.Общ.издава скици,където е отразено местонахож.на имота и съседните имоти.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 753
В предния пост е отговорено, но само да добавя, че постановление на съдия изпълнител има силата и на нотариален акт. Т.е. ако решите да се разпореждате с имота не би трябвало да има проблем!

# 3
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100
Т.е можем да го продаваме и без да има издаден нотариален акт за мястото..само с този документ..правилно ли съм разбрала?

# 4
 • Мнения: 278
Да, в Агенцията по вписванията се пазят нотариални актове, там се вписват и съдебни решения при спорове за земя. В съответната община можеш да питаш дали е в регулация или не, ако е по-малко населеното място ще ти е по-лесно - там свичко се знае. Според мен няма нужда от констативен нотариален акт, само ще си дадете парите. Ако съпруга ти е закупил общински парцел екземпляр трябва да има и кметството - общината, а ако е държавно, което се съмнявам в областната администрация. Може да попотате и в Държавния архив. Възможностите са много, ако не сте много наясно се ориентирай директно към нотариус, адвокатите ще ти вземат допълнително пари за това което нотариуса така или иначе ще те таксува. Да ме прощават колегите.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 753
Т.е можем да го продаваме и без да има издаден нотариален акт за мястото..само с този документ..правилно ли съм разбрала?

Да, аз съм продавала така! Не би трябвало да има проблем, освен ако не попаднете на някой калпав нотариус, който да ви иска от девет дерета вода...  Twisted Evil

# 6
 • Мнения: 161
Най-добре е да се консултираш с адвокат, като отидеш с всички документи относно недвижимият имот. След като съществува решение на РС не следва да се издава констативен нот.акт

# 7
 • Мнения: 784
........ако не сте много наясно се ориентирай директно към нотариус, адвокатите ще ти вземат допълнително пари за това което нотариуса така или иначе ще те таксува. Да ме прощават колегите.
Хич даже няма да та прощават! Момичето не казва, че ще продава имота, та да е опряло до нотариус, а няма нотариус, при който да отидеш с документи за констативка и да той да не те изнуди да ти я направи!

Izida, възлагателното постановление не само че е документ за собственост, ами е един от най-стабилните такива! Но ако отидеш при нотариус е почти сигурно той да ти каже, че е "по-добре" да ви направи нотариален акт, което обаче ще бъде излишно даване на пари!

Единствено трябва да обърнете внимание дали постановлението е вписано - т.е. горе вдясно дали има едно печатче на Районния съд с №, том, страница. Ако има - всичко е ОК, ако не - въпрос на малка формалност е да се направи, но пак при адвокат, а не нотариус!

Къде точно по морето се намира имота?

това за общинските и държавни парцели, дето съдията можел да ги възлага,
няма да го коментирам

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 328
И една малка но съществена подробност. Ако парцела не е вписан в кадастъра нотариален акт няма да ти издадат. Трябва да го има намесен в земеделския или градския кадастър и със скица направена от кадастъра в който се води имота + този документ който имате да си извадите нотариален акт. Без скица не може за да не се получи препродаване на един и същи имот няколко пъти. Ако го има в кадастъра е лесно - там трябва да пише и кой е собственика.

# 9
 • Мнения: 16 112
За да издаде постановлението районният съдия същият следва да се е убедил, че имотът може да бъде възложен като самостоятелен такъв.
Подкрепям ЕДЕЛВАЙС- ако няма да се разпореждате към момента с имота нотариус не е необходим. Скицата ще ви я искат ако решите един ден да го продавате или ако все пак желаете да се снабдите с констативен нотариален акт.

# 10
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100

Единствено трябва да обърнете внимание дали постановлението е вписано - т.е. горе вдясно дали има едно печатче на Районния съд с №, том, страница. Ако има - всичко е ОК, ако не - въпрос на малка формалност е да се направи, но пак при адвокат, а не нотариус!

Къде точно по морето се намира имота?


Има печат от Районен съд, вписан под номер еди кой си, том еди кой си..Мястото се намира край село Божурец, общ. Каварна.
Всъщност питането ми като цяло за нотариален акт, беше свързано с това, че имаме идея да го продадем, а аз като хабсолютен невежа смятах, че без нотариален акт не става. За да го продадем ще трябва да извадим скица и евентуално един нотариален акт, или?

# 11
 • Мнения: 16 112
За да продавате констативен НА не е необходим, това са дадени излишно на вятъра средства, които можете и да спестите, имате си доказателства за собствеността на имота- въпросното постановление. Сега вижте да извадите скицата и си изберете нотариус от региона за прехвърлянето /ако имате и купувач налице/.
При продажбата ще ви бъде изготвен договор в нотариална форма, с който ще се прехвърли собствеността и това следва да е единственият НА.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 322
Като основавам отговора си на предположението, че се касае за възлагателно постановление на съдебен изпълнител (не на районния съд/ия/), ще посоча следното:
Чл. 386, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс - "Купувачът се въвежда във владение на имота от държавния или частния съдебен изпълнител въз основа на влязлото в сила постановление за възлагане, както и на удостоверение за платените такси за прехвърляне на имота и за извършеното вписване на същото постановление.
Касае се следователно за акт, който има вещно-транслативен ефект и подлежи на вписване. Тези признаци на акта би трябвало да са достатъчни на всеки юрист /какъвто е и всеки нотариус/, за да бъде квалифициран актът като годен титул за собственост. Ако за съответното населено място има влезли в сила кадастрална карта и имотен регистър по смисъла на Закона за кадастъра и имотния регистър, редно е, първо, вписването на постановлението да е намерило отражение и в имотния регистър, не само в книгите по вписванията на службата по вписванията при Районен съд - Каварна, и второ, продавачът да се снабди със скица - копие от кадастралната карта с извлечение от кадастралния регистър от Службата по кадастъра - гр. Добрич при Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Ако към настоящия момент няма влязла в сила кадастрална карта, скицата се издава от общинската администрация на гр. Каварна. Както виждам, възможността за избор на нотариус в Каварна не е голям /двама нотариуси/, тъй че остава да се разчита на професионалната им добросъвестност. В този случай, струва ми се, намесата на колега - адвокат, би била особено уместна. А пропо, от доста време не съм попадала на нотариус, който да държи на излишното изготвяне на констативен нотариален акт и на подготвянето от него /съответно - таксуването/ на проекта на нотариален акт.

# 13
 • Мнения: 278
Нотариусите в Каварна са двама, няма кой знае какъв избор и с двамата съм работила и от двамата съм доволна. На центъра на Каварна има информационен център, правиш си едно копие от постановлението, подаваш го там с една молбичка и след седмица скицата ти е готова, отиваш междувременно, щом си плащате данъка и вадиш данъчна оценка, не е чак толкова скъпо. Ако искаш и при човек който веднага може да ти манери купувач ще те изпратя. Района го познавам много добре, израстнала съм там и с хората се познавам. Ако беше започнала с това, съфорумките нямаше да си изхабят толкова приказки да ме "псуват". Тези подробности за които питаш ти май правилно съм те насочила към Нотариуса, ако не искаш да плащаш комисионна се пробвай да си го продадеш сама, ама да те предупредя в този район действат много прекупвачи и чаката такива като теб неориентирани да ти вземат имота и да го продадат двойно. Хич не се хаби да даваш обяви във вестници и да си губиш времето с тъпи обаждания по телефона. Намери си един сигурен посредник дето да ти свърши работа и да ти е мирна главата, хем ти ще си доволна, хем посредника ти ще изкара някой лев. Имах една карта на района, даже и актуална цена мога да ти кажа, ама хайде да не се изхвърлям толкова, че може някоя по-компетентна да се появи. Пожелавам ти успех, за най-актуални цени виж в имот.бг, но чети между редовете.

# 14
 • В средата на времето
 • Мнения: 1 100
Благодаря още веднъж на всички Ви, които писахте в темата     bouquet

Моля модератор да заключи темата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт