Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 юли 2007, 13:47 ч.

Пушене и кърмене

 • 13 958
 • 20
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Пушене и кърмене

Дейна Виламагна

Трябва ли майките, които пушат, да кърмят? Какъв е цялостният ефект от цигарите върху кърмачките и техните бебета?

Широко известно е, че пушенето е нездравословно. Въпреки това много хора продължават да пушат и много пушачи се борят с никотиновата зависимост. Съществуват статистики, че по-малко от три процента от жените, които се опитват да откажат цигарите всяка година, успяват да го направят. Силата на пристрастяването към цигарите е сравнявана с тази при хероина. Да ги спреш не е проста работа. Повечето хора, които се отказват, успяват едва след няколко последователни опита. Бременността дава на жените силна мотивация да спрат да пушат, но след като бебето се роди, те може отново да се върнат към навика.

Според Световната здравна организация 250 милиона жени в света пушат ежедневно – 22% от жените в развитите страни и около 9% от жените в развиващите се страни употребяват тютюн. Много майки, които пушат, избират да не кърмят поради психологически фактори или социален натиск. Други майки пушачки започват да кърмят, но срещат физиологични проблеми свързани с пушенето по време на кърмене, които водят до отбиване. Трети, които са отказали цигарите през бременността, може да предпочетат да отбият по-рано, за да се върнат към пушенето, защото смятат, че не бива да пушат и да кърмят.

Изследванията сочат, че кърменето предлага защита срещу респираторни инфекции при бебетата в домакинства, в които се пуши. Респираторните инфекции са много по-чести при бебета изложени на цигарен дим в заобикалящата ги среда или на пасивно пушене. Майките пушачки би следвало да се насърчават да кърмят бебетата си и да се опитат да пушат колкото е възможно по-малко. Много фактори противодействат на майките пушачки, които желаят да кърмят. Както винаги, Ла Лече лидерите са на разположение с информация и подкрепа за пушещите кърмачки.

Бележка на редактора: Тази статия визира конкретно употребата на тютюн. Тя не се отнася за пушене на марихуана и други наркотици, тъй като те са напълно противопоказни по време на кърмене.

През 2001, Американската академия по педиатрия (ААП) промени официалната си позиция по въпроса за кърменето и пушенето. Промяната беше обяснена с резултатите от някои нови изследвания, както и с целенасоченото усилие на ААП да предизвика увеличаване броя на кърмените бебета в страната. Освен това, както заяви комисията, свалянето на никотина от списъка с вещества несъвместими с кърменето може да даде по-добра възможност на лекарите и пациентите им да обсъждат темата за пушенето, тъй като: “Бременността и кърменето са идеалният повод за един лекар да призове към отказване от цигарите.”
В доклада на ААП се обяснява защо лекарите трябва да обсъждат кърменето с майки, които не желаят или не могат да спрат да пушат.

Приема се фактът, че съществуват жени, на които им е невъзможно да откажат цигарите. Едно изследване сочи, че сред бебета на жени, които продължават да пушат през периода на кърмене, честотата на острите дихателни заболявания е по-малка от тази при изкуствено хранени бебета на майки пушачки. Вероятно е кърменето съпроводено с пушене да е по-малко вредно за детето от изкуственото хранене съпроводено с пушене. Комисията по лекарствата е в очакване на още данни по този въпрос.

По-рано никотинът беше в списъка на наркотичните вещества противопоказни при кърмене, поради документирани случаи на намалено производство на мляко и по-слабо наддаване, дихателни заболявания при бебетата и преминаване на никотин и други съединения в бебешкия организъм чрез млякото на майки пушачки. В доклада от 2001 година обаче се заявява, че Комисията не е открила данни, доказващи, че количествата никотин, които достигат до бебето чрез кърмата, са достатъчни за да навредят. Заявява се също, че Комисията очаква резултатите от по-задълбочено изследване на този въпрос.


Позицията на ЛЛЛ

“Винаги сме казвали, че да, майките, които пушат, излагат бебетата си на завишен риск от дихателни заболявания, но при бебетата на кърмещи майки пушачки този риск е по-малък”, казва Кейти Лебинг, BS, IBCLC, RLC и управител на Центъра за информация по въпросите на кърменето към ЛЛЛИ.

“Пушенето е нещо, което са прави за облекчаване на стреса. Но има и други начини за облекчаване – казва Лебинг. – Посещението на ЛЛЛ срещи или разговорът с ЛЛЛ лидер могат да спомогнат за успокояване тревогите на майката по въпроси свързани с кърменето.”

Ако майката е активен пушач, ето какво препоръчва THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING:

•   Пушете далеч от бебето, навън или в отделна стая;
•   Пушете непосредствено след кърмене;
•   Пушете колкото е възможно по-малко цигари. Рисковете за бебето се увеличават, ако майката пуши много (над 20 цигари дневно). Възможно е да се наблюдава намаляване на млякото, подтискане на рефлекса на потичане, както и физически симптоми при бебето като световъртеж, спазми на корема, повръщане и диария.

THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK съдържа подробна част, посветена на употребата на никотин. Отново се набляга на същите три препоръки: пушене далеч от бебето, никога по време на кърмене и колкото е възможно по-малко цигари дневно.

THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK също така отделя внимание на въпроси свързани с продукти за никотинозаместителна терапия за майки, които се интересуват от употребата на никотинови дъвки, таблетки за смучене или лепенки, улесняващи спирането на цигарите. Тези майки трябва да употребяват дъвките или таблетките непосредствено след хранене на бебето, а не преди или по време на кърменето. Ако майките използват трансдермална лепенка, THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK съветва да я махат преди лягане, за да осигурят възможност за по-ниски никотинови нива при нощните хранения. Майките употребяващи заместващите продукти не бива никога да пушат, тъй като “това би довело до много високи нива на никотин в кръвта  и кърмата и може да застраши кърмачето.”

Допълнителен добронамерен източник на информация е наскоро публикуваната ЛЛЛ брошура "Пушене и кърмене – въздействие на пушенето върху кърмещата майка и бебето."

Тютюневият дим съдържа поне 3800 различни компонента. Никотинът е най-известната и най-пристрастяваща съставка. Още през 1933 година е било известно, че никотинът присъства в млякото на майката пушачка (Еймир 2001). Пасивното пушене вреди на бебетата, като повишава риска от инфекции на дихателните пътища, СВДС и рак (Уорд 1999). Както заявява ААП, доказано е, че кърменето понижава честотата на респираторни инфекции при бебета на родители пушачи.

Майките, които пушат, но искат да откажат или намалят цигарите, могат да бъдат насърчени да потърсят подкрепа. Но ако не спрат да пушат, кърменето е по-добро за бебето от храненето с адаптирано мляко. Само че кърмещите пушачки може да срещнат при кърменето особени трудности свързани с пушенето – трудности и от психологически, и от физиологичен характер – които може да повишат вероятността от ранно отбиване.


Възможно ранно отбиване

При жените, които пушат, вероятността да кърмят е по-малка отколкото при непушачките, а тези които пушат и кърмят, е по-вероятно да отбият рано, въпреки че няма явна физиологична причина за това. Тези констатации са включени в разширен преглед на изследвания свързани с лактацията и пушенето при майките. (Еймир 2001).

Изследователката Лиса Еймир, MBBS, MMed, IBCLC, от Центъра за изследване на майчиното и детското здраве в Университета Латроуб в Австралия прави преглед на изследвания, публикувани в американски и международни бази данни, библиотеки и медицински издания, с цел да сравни заключенията им касаещи майките пушачки и отбиването.

Изводът на Еймир е, че ранното отбиване вероятно се влияе повече от психологически и социални фактори, отколкото от реални физиологични проблеми при кърменето:

Макар да съществуват убедителни данни, че жените пушачки кърмят бебетата си по-кратко, данните за съществуването на физиологичен механизъм в тази насока са слаби... Изглежда пушачките имат значително по-малка мотивация да кърмят – при тях процентът на тези, които са възнамерявали да кърмят и на тези, които са стартирали кърмене, е по-нисък.

Изследванията посочват редица психосоциални фактори, влияещи на решението на майката да не кърми или да отбие рано, ако пуши. Сред тях са броят на цигарите, които изпушва, дали бащата също е пушач, както и безпокойството й за количеството мляко.
Едно изследване показва, че повече от 60% от жените, отказали цигарите по време на бременността, отново пропушват в месеците след раждането, като при 50% това става в рамките на около четири месеца след като са родили. Повечето от отново пропушилите са имали партньор пушач и при повечето вероятността да кърмят над шест седмици е била сравнително по-малка. (Мълън 1997).
 
За много хора пушенето е механизъм за облекчаване на стреса. За родилките, които са под неизбежния стрес на старта на майчинството, може да се окаже трудно да избегнат завръщането към този намаляващ стреса навик, ако не им се даде навременна подкрепа и не им се предложат алтернативни методи за релаксация (Уорд 1999).

Ранното отбиване може също да бъде свързано с физиологични проблеми, които често се обясняват с пушенето в кърмаческия период, например подтиснат рефлекс на потичане и намалено количество кърма. Лиса Хелън Еймир пише, че обикновено се приема, че никотинът в кръвта на майката намалява нивата на пролактин и, като следствие от това, количеството на млякото. Както тя подчертава обаче, съществуват нови данни, които поставят под въпрос решаващото влияние на пролактина върху количеството на млякото (Еймир 2000).

"Разпространеното убеждение, че пушенето пречи на отделянето на окситоцин, за момента не е подкрепено с научни данни и са необходими изследвания, които да докажат или опровергаят това твърдение"— пише Еймир.

Тя заключава също, че ранното отбиване не е в интерес на бебетата, чиито майки са пушачки:

В клиничната практика всички бременни и кърмещи жени трябва да се насърчават да спрат цигарите и да им се оказва помощ за това. Но тези, които продължават да пушат, трябва да се насърчават да кърмят, тъй като рисковете за здравето от комбинацията между родител пушач и изкуствено хранене са по-тежки от потенциалните рискове на пушенето съчетано с кърмене.

Йоден дефицит

Пушенето понижава способността на организма да усвоява някои витамини и минерали. Едно от последните проучвания показва, че майките пушачки са с намален йоден транспортен капацитет, който може да доведе до същия дефицит и у кърмачето (Лорбърг 2004). Изследването е проведено в Дания – страна, в която по времето на изследването не се е употребявала редовно йодирана сол. Йодният дефицит е обект на особен интерес, тъй като е основната причина за предотвратими мозъчни увреждания и забавено умствено развитие в световен мащаб.

Според проучването на д-р Питър Лорбърг пушенето намалява транспорта на йод в кърмата и по този начин увеличава риска от мозъчни нарушения. "По време на кърмаческия период, тироидната функция на бебето зависи от йодното съдържание в майчиното мляко” – посочва Лорбърг. Изследването не прави конкретни предложения за йодна добавка при пушещите кърмачки.
Всяка чаена лъжичка йодирана сол осигурява 400 mcg йод. Препоръчителната доза йод за кърмачките в САЩ е 290 mcg. Пушещата кърмачка трябва да обсъди с лекаря си евентуален допълнителен прием на йод или други витамини и минерали.


Заключение

1.   Кърмените бебета на майки пушачки страдат от респираторни инфекции по-рядко от изкуствено хранените бебета чиито майки пушат.
2.   Пушещите кърмачки трябва да пушат колкото е възможно по-малко цигари на ден.
3.   Майките пушачки трябва да пушат далеч от бебето, навън или в отделно помещение с добра вентилация, за да сведат до минимум количеството вторично поет дим и твърди частици, на които е изложено бебето.
4.   Майките, които пушат, трябва да го правят след кърмене, за да има достатъчно време никотиновите нива в кърмата да спаднат до следващото хранене.
5.   Майките, които пушат и кърмят, могат да обсъдят с лекаря си евентуална добавка от йод и други витамини и минерали.
6.   Пушенето може да намали защитата срещу СВДС, която осигурява кърменето.
7.   Ако кърмещата майка използва никотинозаместителни продукти, тя не бива да пуши през периода, в който ги употребява.
8.   Майките, които желаят да спрат цигарите, трябва да потърсят подкрепа, за да го направят.
9.   Пушенето често е успокояващо действие. Насърчете майката да намери други начини за облекчаване на стреса.

References
American Academy of Pediatrics Committee on Drugs. The transfer of drugs and other chemicals into human milk. Pediatrics 2001; 108(3): 776-89.
Amir, L. Maternal smoking and reduced duration of breastfeeding: A review of possible mechanisms. Early Hum Dev 2000;164(1): 45-67.
Centers for Disease Control. Health objectives for the nation: Cigarette smoking among adults 1993. MMWR 1994; 43:925-930.
Laurberg, P. et al. Iodine nutrition in breast-fed infants is impaired by maternal smoking. J Clin Endocrinol and Metab 2004; 89:181-87.
Mackay, J. and Eriksen, M. The Tobacco Atlas. Geneva, Switzerland: World Health Organization, 2002.
Mohrbacher, N. and Stock, J. THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK, 3rd Edition. Schaumburg, IL: La Leche League International, 2003.
Mullen, P.D. et al. Postpartum return to smoking: Who is at risk and when. Am J Health Promot 1997; 11(5):323-30.
Nafstad, P. Breastfeeding, maternal smoking and lower respiratory tract infections. Eur Respir J 1996; 9:2623-29.
Nylander, G. et al. Amming. Effekt av royking og utdanning [Breastfeeding. Effects of smoking and education]. Tidsskrift for den Norske laegeforening 1989;109:970-3.
Smoking and Breastfeeding. LLLI, 2004. Publication No. 1487-27.
Starling, J. et al. Breastfeeding success and failure. Aust Paediatr J 1979; 15:271-74.
Ward, S. Addressing nicotine addiction in women. J Nurse Midwifery 1999; 44(1): 3-18.
Widstrom, A.M. et al. Somatostatin levels in plasma in non-smoking and smoking breastfeeding women. Acta Paediatrica Scandinavica 1991; 80:13-21.
THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, 7th Edition. Schaumburg, IL: La Leche League International, 2004.
Woodward, A. Acute respiratory illness in Adelaide children: Breastfeeding modifies the effect of passive smoking. Journal of Epidemiol Community Health 1990; 44: 224-30.
Helpful Web sites
La Leche League International
www.lalecheleague.org
World Health Organization
www.who.int/health_topics/tobacco/en/
The International Cancer Alliance
www.icare.org
American Lung Association Freedom From Smoking
www.lungusa.org/ffs/
American Cancer Society
www.cancer.org
Dana Villamagna, MSJ, is a freela nce journalist and LLL Leader on Leader Reserve in Richmond, Virginia, USA where she lives with her husband, Drew, and two daughters, Olivia (6) and Elena (2). Suggestions for feature articles can be sent to Managing Editor, Carole Wrede (EditorLV at llli.org), or to Contributing Editors Patty Spanjer (spanjer@alltel.net) or Kathy Koch (pakoch@erols.com).


Преведе basilisk от www.lalecheleague.org

Последна редакция: пн, 30 юли 2007, 13:52 от Мис Бу

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 2 351
Статията е хубава. Аз отказах цигарите целенасочено година преди да забременея с цел да забременея. Незнам още какво ще се случи, когато спра да кърмя......ще ми се да не ги почвам и това ми е целта.

# 2
 • Мнения: 1 924
Доста болна тема.Спрях ги в третия месец,когато установих бременността, и тъкмо бях започнала да се радвам,че съм ги отказала...но покрай стреса след раждането поизпуших няколко цигари.И сега има моменти, в които едва се сдържам,особено като гледам мъжът ми как
пуши с наслада от всяко дърпане  #Cussing out
Та може по-нататък да се наложи прибягване до лепенки или табекс.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 807
Никога не съм пушила, съпругът ми също, но съм сигурна, че дори и да бях щях да ги откажа още преди забременяването.

# 4
 • Мнения: 814
на мен така ми призляваше от цигарите в първите месеци от бременността, че не можех да пуша. Към 4-5 месец започнах да си припалвам по 4-5 цигари. Когато започнах да кърмя пак ми се пушеше и намерих разни западни статии, които обясняваха, че кърмата не се влияе толкова от няколко цигари на ден. Обясняваше се даже (лошото е, че сега не си спомням точно), че ако са минали 2 часа между цигарите и кърменето, няма опасност за отравяне на самата кърма (трябва да я намеря тази статия newsm78) Така че съм го правила, но наистина спазвах правилата - винаги далеч от детето и винаги непосредствено след кърмене 

# 5
 • Русе
 • Мнения: 264
цигарите са доказано вредни. Не бих рискувала да пуша и да кърмя, дори да има най-малката вероятност за вреда на бебчо. Съмнявам се, че два часа са достатъчни организма да се изчисти или пък да не се отразява на кърмата. От това, което съм чела, ако си пушач и спреш чигарите, пълното възтановяване на организма става след около 4-5 години!
За щастие успях да ги откажа 1 година преди да забременея, като преди това пак ги бях пропушила след първото си дете, за около 4 месеца. Сега вече  изобщо не ми се пуши, дори дима страшно ме дразни и ми е неприятен, както ехееее, когато бях малка и майка ми ме опушваше всеки ден....  #2gunfire

# 6
 • Not In a fake world any more.
 • Мнения: 404
аз спрях да пуша когато бях в 1-ия месец бременна,отвращаваха ме цигарите,вкуса им,миризмата,от тогава дори не съм дърпала,а пушех почти 10 години,но мъжат ми не пуши-това бе първата ми мотивация,и тогава само ги намалих,после забременях и това бе решаващо за мен,сега почти не си спомням за тях,много рядко ако някой до мен запуши  ми се приисква,но си ангажирам мозъка с нещо друго. Някак си нямам време да мисля за цигари и не усещам ни най малка потребност а и нямам дразнители

# 7
 • Мнения: 1 674
Спрях цигарите 1 година преди да забременея.Дано не ги пропуша отново. Simple Smile

# 8
 • Джунгландия
 • Мнения: 3 805
ох, темата е доста болна...с мъжа ми не пушим и не позволяваме у дома да се пуши.
Много често отказвам да отида у някой на гости, защото знам че там се пуши и не се съобразяват с децата ми.
Много се бях зарадвала на закона за създаване на 2 помещения в заведения, вкоито се поднася храна поне. За съжаление....не се получи и пак си стоим вкъщи. Дори в сладкарниците децата са изложени на цигарен дим.

Отклоних се малко от темата, но мисля че стана ясна позицията ми относно кърмене, деца и тютюнопушене. Надявам се много майки да мислят като мен.

# 9
 • Мнения: 6 338
Е,аз явно съм от лошите майки,които пушат и кърмят децата си.
Пуша по 3-4 цигари  на ден след кърмене и не мисля,че с това убивам детето си.
Не пуша около него-изключено е.И не обичам когато някой не се съобразява и се налага да му правя забелжка.
Това,че кърмените бебета на майки пушачки са по-малко изложени на риск от децата на АМ ми е много интересно newsm78 Някой има ли обяснение за това? newsm78И още един въпрос.Какво значи малко цигари?

# 10
 • София
 • Мнения: 3 600
Аз също пуша по 1-2 цигари на ден и кърмя, за съжаление не успях да ги откажа съвсем. Но пуша навън, у дома не се пуши и около бебето ми няма тютюнев дим. Според мен под по-нисък риск се има предвид, че когато детето е пасивен пушач (около него се пуши), определени вещества в кърмата предпазват от респираторни проблеми, за разлика от АМ. А малко цигари - хммм, ами за мен 2-3 са малко (преди пушех по 15-20), но за повечето непушачи сигурно са много.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 172
Спирането на цигарите при мен съвпадна горе долу със забременяването. Спомогна ми много естествено и това че ми призляваше от тях. И до момента не съм пропушила, за което съм благодарна на мъжът ми - че е непушач.

# 12
 • BG
 • Мнения: 65
По време на първата си бременност ми се пушеше и пушех по 1/2 цигара, през ден, през два. После съм кърмила 1г. и8м. и пак сам "припалвала" от време навреме. Не ме гризеше съвестта много.
През втората ми бременност изобщо не ми се пушеше. Сега се кърмим.Когато се виждам с любимата си приятелка си запалвам цигара, която обикновено гася почти веднага. Не мога да са насладя истински, а и по-добре да не пропушвам както преди-10-20 цигари.
 Успех на всички, които искат да откажат цигарите!

# 13
 • София
 • Мнения: 127
Аз отказах цигарите веднага щом разбрах, че съм бременна. От тогава не съм палила нито една и мисля, че няма и да запаля поне докато кърмя (дай Боже), а се надявам и след това  Laughing . Просто съвестта не ми позволява!
 Peace

# 14
 • Някъде в мечтите си
 • Мнения: 411
Не съм палила откакто разбрах,че съм бременна.Дано никога не се изкуша пак! Praynig
Но и никога не бих упрекнала някоя майка,която кърми и пуши!Личен избор!!! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт