Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Пиша като гост, защото тук ме познават прекалено много хора, а историята е лична.

Миналата година при изследвания за здравна книжка на баща ми беше поставена диагноза "сифилис". Няма да ви описвам в какъв потрес бяхме всички- ние, децата му и майка ни. Той отричаше и продължава да отрича, че е възможно подобно нещо...Направиха изследвания и на майка ни ( два пъти)- и двата пъти отрицателни. Баща ми постъпи в болница, лекуваха го с АБ и тази година получи "призовка" да се изследва пак. Резултатите са положителни, т.е сифилисът пак е на лице. Година след приложено лечение!!!Той си взе всички изследвания и отиде при лекар- специалист. Той му постави диагноза Лаймска болест. Пуснаха му съответните изследвания Ig G и Ig M. Стойностите са положителни, т.е той има Лаймска болест.Специалистът му е дал направление за хоспитализазия- утре ще постъпва в Инфекциозна болница( тази на "Димитър Несторов").
Баща ми наистина си е намирал кърлеж ( преди три години!!!). Имаха у тях куче, което се разболя- започна да му пада козината. Заведоха го на лекар и им казаха, че е е опасно за хората и трябва да бъде умъртвено незабавно. Така и направиха, пръскаха къщата с някакви неща, после забравиме историята и ето сега тя се възражда...
Понеже баща ми има изключително чувствителна кожа и алергии към насекоми, обривите, които получаваше все ги отдаваше на нещо от тия неща- непростимо небрежно, знам, но факт за жалост...
Лекарят му е казал, че отхвърля диагнозата сифис, че диагнозата е Лаймска болест и , че трябва да остане в болница 20 дни. И двете болести се причинявали от сходна бактерия- спирухета- затова станала грешката.
На мен обаче цялата история ми е много, ама много странна. Срещнах в нета( побърках се да чета за тия две болести) , че може да има фалшиво положителни резултати за Лаймска болест, при хора болни от сифилис, но за мое съжаление никъде не срещнах обратното. Освен това, как така Лаймска болест от три години Shocked
Дълбоко в себе си все си мисля, че той или има и двете болести или има по-скоро сифилис и резултатът за Лаймската болест е фалшиво положителен. Знам, че сега най- важно е да се оправи и точно заради това си мисля, че важно да се уточни, кое заболяване има в крайна сметка, макар че лечението все е антобиотично. Хем го "мразя", заради унижението, което донесе на майка ми, хем не мога да съм безразлична към него - прекалено много го обичам. Винаги ми е бил пример в живота.
Моля ви знаете ли , дали наличието на Лаймска болест може да даде фалшиво положителен резултат за сифилис?
Ако има тук лекари- споделяте ли становишето на лекаря, че има Лаймска болест, а не сифилис?
Според мен едното не отхвърля другото- дано греша !!!

# 1
  • Мнения: 7 552
Може ли да напишете с какви точно серологични проби бе диагностициран "сифилиса"-името на пробите, и резултата като цифри?

Лаймската болест протича с години, има стадии, и съвсем не е изключен ход с години. То си е типично за нея. Така че това твърдение "...Освен това, как така Лаймска болест от три години" е некоректно.

ДА, Лаймската болест може да даде Фалшиво (+) тест за сифилис ( Mandell, Douglas, Bennett-Principles and Practice of Infectious Diseases- 5th Ed ), но ако се касае САМО за Лаймска болест (Борелиа бургдорфери инфекция) НЯМА (+) Rapid Plasma Reagin test (RPR) нито VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) (+) тест. Така се отграничават едното от другото.

Специфичните трепонемни антитела-тестове като FTA-abs, TPHA, MHA-TP не могат да бъдат използвани, защото Лаймската болест позитивира FTA-abs също, както и сифилиса го прави.

Живота има различни обрати. Не е нужно да позволявате някой да съди отстрани, да взема поза на морален съдия.
Обичайте си бащата и му се радвайте. Няма какво да се прощава, защото помислете колко сме грешни ние, които съдим.
Животът на всички ни е кратък.

Последна редакция: пн, 30 юли 2007, 18:43 от Birdie

# 2
Първо искам да ви благодаря за тези думи- за човешкото в тях.  bouquet


Живота има различни обрати. Не е нужно да позволявате някой да съди отстрани, да взема поза на морален съдия.
Обичайте си бащата и му се радвайте. Няма какво да се прощава, защото помислете колко сме грешни ние, които съдим.
Животът на всички ни е кратък.
Сега точно ще ходим у тях на гости- ще погледна изследванията за сифилиса, но по мои спомени бяха само +- без да е написан метода. За Лаймската болест си спомням , че методът беше ELIZA или ELISA- забравих, как се пише- ще проверя и това.
IgG-54,11
IgM-3.70
Дават го на референтните стойности повече от 24 - положително.
Искам да ви благодаря , че се включихте- честно казано се надявах да го сторите.
А можете ли да ми кажете, ако има и двете заболявания, могат ли да се лекуват едновременно? Имам предвид с един и същи АБ. И какви са прогнозите при така късно диагностицирана Лаймска болест?

# 3
  • Мнения: 7 552
Попитайте дали са правили Rapid Plasma Reagin test (RPR) и/или VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) тест.
Те са тези, които ще разграничат едното от другото.
Фалшиво положителни тестове може да има и в двете посоки!
Обикновено (+) ELISA за Лаймска болест се преподтвърждава с Western blott test. При пациенти с предполагаема давност на Лаймска болест над 1 месец, обикновено (+) им IgM са резултат на фалшиво-положителен резултат.
Лаймската болест е симптомно заболяване в по-късните си стадии, със симптоматика по-изразена от тази на сифилис в по-късните (междинни) стадии. Така че подробното разпитване на болния помага извънредно много.

Лично аз не харесвам много "лъвски изражения" ->> "Лаймска болест е!", "Сифилис е!". Нужно е отговорно да се гради диагноза на база изследвания и анализа им, а не да се правят безмозъчни заключения от две антитела резултат, показващи само това, че заключаващия притежава една единствена мозъчна гънка с произход шапката му.

Да, може да се подбере общо лечение-например схема с Доксициклин+Амоксицилин и Benzathine penicillin G.
Има варианти.

Моето скромно мнение също е да тествате задължително пациента и за AIDS, да направите ЕКГ и да помислите за лумбална пункция, която също може да помогне много за коректната диагноза.

Лайм се лекува успешно с АБ. Сифилис-също.

Осигурете на баща си дискретни прегледи и лечение. Откъснете се от тези дебилни кретени, пращащи "призовки".
Можете да се свържете с патолог, който да го лекува и наблюдава- лечението и на двете състояния може да бъде в амбулаторни условия, дори и да се налагат венозни и/или мускулни инжекции. Настоявайте за дискретност, и я налагайте с всички възможни средства-ако трябва и с бухалка, ако друг начин няма. Време е всички здравни "работници" в тази страна да синхронизират поведението си с моралните стандарти на цивилизования свят, а  не да се държат като жирафи в екваториална Африка или като любопитната Лисанка.

Последна редакция: пн, 30 юли 2007, 20:53 от Birdie

# 4
Тестът за сифилис е бил ТPHA- така е написано на изследването и е положителен. Обаче този тест си го прави той самичък в една лаборатория, а от микробиологичната лаборатория, където беше ходил за рутинни изследвания за здравната книжка( където всъщност му поставиха диагнозата) нищо не са му дали- не знае там по какъв метод е изследван, но доколкото аз съм запозната в такива случаи ( за здравна книжка) се прави VDRL- този, който вие писахте, че разграничава едното от другото, т.е има сифилис на лице. Пак повтарям нямам самото изследване, защото от лабораторията нищо  не са му дали ( това, както писах вече беше миналата година), но си спомням, че изследването го правиха два пъти( не допускам, че може да има грешка) и съм почти сигурна , че за здравна книжка правят точно това изследване ( ще проверя за по-сигурно).
От всичко излиза, че сифилис ( независимо , дали има или няма Лаймска Болест) все пак има.
Това, което ме притеснява в момента е , че той днес постъпва в Инфекциозна болница, насочен с диагноза "Лаймска болест" ( Бурелия ...- там , какво беше) и , ако лекарят не си даде зор ще започне да го лекува от това. Баща ми носи в себе си теста за сифилис TPHA ( който обаче оказва се може да заблуди лекаря, че този тест е фалшиво положителен). Няма в себе си тест VDRL (писах вече защо)- ще трябва само да го разкаже това...
Като знам, как навсякъде пестят от изследвания започвам да се притеснявам , дали лечението ще бъде резултатно- все пак веднъж вече е лекуван ( миналата година), а тази година като го извикаха резултатът пак бил положителен ( пак нищо не са му дали- само са му го съобщили). От друга страна си мисля, че щом аз ( без каквато и да е медицинска подготовка) стигнах до някои заключения ( разбира се с ваша помощ) значи за един лекар не би трябвало това да е проблем.
Бихте ли ме насочили за какви изследвания трябва да настоява той ( при така описаната от мен ситуация), за да е сигурно, че лечението е правилно и , че след година, като го "призоват " пак няма да изживява отново пак същото.
Благодаря Ви от цялото си сърце за помощта и отделеното време!!!
Както сам виждате единственият отзовал се( компетентен ) сте Вие!!!

# 5
  • Мнения: 7 552
Въпросът тук е в коректната диагноза.
Не би трябвало да започват никакво лечение, без да имат ясна диагноза.

Аз лично бих бил много предпазлив да приема наличието на Лаймска болест само въз основа на IgG (IgM се негативират 1 месец след началото) и без indirect fluorescence antibody test (IFAT), enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) and Western immunoblot (WB). Сифилиса е известен като "велик Янус" и може да мимикрира широк спектър заболявания. Съгласно международен консенсус за Лаймска болест, IgG WB тестa се приема за позитивен за Лаймска болест, ако 5 от 10-те банда (18, 21, 28, 30, 39, 41, 45, 58, 66 и 93kDa) са налично позитивни. Болни с по-късен стадии на Лаймска болест може да имат и 10-те линии вече позитивни. Освен тези тестове с голяма точност се отличава и PCR теста (Polymerase chain reaction)
http://en.wikipedia.org/wiki/Polymerase_chain_reaction

за Борелия Бургдорфери специфично.


По отношение диагнозата на сифилиса задължително е да се направят Rapid Plasma Reagin test (RPR) и/или VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) тест. И двата са критерии И за ефекта от лечението. В този смисъл, ако проведеното лечение за сифилис е било успешно, и двата може да не бъдат категорични.

RPR се негативира до 1 година в случаите на първичен сифилис и 2 години в случаите на вторичен сифилис (след проведено лечение имам пред вид).
Повечето пациенти с късна форма на сифилис са нереактивни по отношение на този тест до към 5-та година от лечението. Времето, което е необходимо за да се негативира теста, е в пряка връзка с интервала между момента на заразяването и началото на лечението, както и в пряка връзка с тежестта на кожните прояви ако се касае за сифилис втори стадии. Следователно, персисистиращи позитивни RPR 1 година след първичен сифилис лечение и 2 след вторичен такъв, е белег за:

*персистираща инфекция
*повторно заразяване (реинфекция)
*фалшиво (+) резултат

Модификациите на VDRL, които се използват днес са rapid plasma reagin (RPR) card test, the automated reagin test (ART), или toluidine red unheated test (TRUST).

Така че, за да съдят за липса на ефект от лечението, първо трябва да кажат по кои критерии и тестове са го решили че това е така.

Последна редакция: вт, 31 юли 2007, 11:13 от Birdie

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт